Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Útmutató Szerszámgép vásárláshoz kezdőknek

Útmutató Szerszámgép vásárláshoz kezdőknek

 (2)    0

Elektromos kéziszerszámot szeretnél ajándékozni? Vagy saját magad akarsz otthon barkácsolni? Ez a cikk az abszolút kezdőknek szóló, az otthoni karbantartástól az építési, faipari munkákon át a fémgyártásig használt minden szerszámgépre kiterjedő segítséget tartalmaz. Alapvető dolgokat ismertetünk minden egyes elektromos kéziszerszámmal kapcsolatban, elmondjuk, melyik szerszám mire való, illetve, hogy mire kell figyelned vásárlás előtt.

Vezetékes fúrógép

Mire való:

A vezetékes fúrógépeket fém, műanyag, fa, tégla, kő, beton, üveg és csempe fúrására használják. A fúrandó anyagtól függően különböző bitek és hosszúságok állnak rendelkezésre; HSS (High Speed Steel, azaz gyorsacél fúrószár), fémhez való bitek, lapos fúrószárak fához, betonfúrószár betonhoz.

Hogyan működik:

A bit a fúrógép végén lévő szorítóeszközbe, az úgynevezett tokmányba kerül. Néhány fúrógép kulcs nélküli tokmánnyal van ellátva, ami azt jelenti, hogy szerszám nélkül lehet cserélni a biteket, és vannak olyanok is, amihez tokmánykulcs kell. Ez utóbbi nagyon biztonságot nyújt, és a nagy bitek is kisebb eséllyel csúsznak ki, azonban a szerszám nélküli, kézzel kezelhető tokmányok kényelmesebbé és gyorsabbá teszik a bitcserét. A legtöbb otthoni felhasználásra készült fúrógépnek 13mm-es tokmánya van, de elérhetők a 16mm-es modellek is. Ezek a szerszámgépek általában 500 és 800 watt közötti teljesítményűek. 650-700 watt már megfelelő a legtöbb munka elvégzésére.

Ha nehezen hozzáférhető helyeken kell lukakat fúrnod, akkor vásárolhatsz egy sarokfúró adaptert a tokmányhoz. Alternatívaként ott vannak a flexibilis fúrószárak.

 

 

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

A fúrógépek fix fordulatszámmal, 2 sebességfokozattal vagy változtatható sebességgel rendelkeznek attól függően, hogy milyen erősen húzod meg a ravaszt. A változtatható sebesség a legkényelmesebb, ugyanis ez lehetővé teszi a luk fúrásának megkezdését anélkül, hogy a bit nagyon mozogna. Az alacsonyabb fordulatszámokat nagyobb átmérőjű bitekkel kell használni, hogy a súrlódás következtében elkerüld a bit túlmelegedését.
Fúrógép vásárlása előtt állsz? Webáruházunkban több, mint 100 fúrógép közül választhatsz, beleértve a Bosch, a DeWalt, a Metabo, a Milwaukee, és az AEG gépeit.

Tokmány fajták

Vezeték nélküli (akkumulátoros) fúrócsavarozó

Mire való:

Ez az eszköz használható fémben, műanyagban, fában és falazatban való furatok fúrására, ráadásul egyfajta elektromos csavarhúzóként is használható csavarok ki- és behajtásához. A vezeték nélküli fúrógép, mint bármely más vezeték nélküli elektromos szerszám, kényelmesen használható tápkábel nélkül. Ez azt eredményezi, hogy nem fogsz fennakadni a kábellel és nem rántod ki véletlenül a konnektorból. Az akkumulátoros fúró-csavarbehajtót így lehet használni olyan helyeken is, ahol a kábel kényelmetlenséget okozna, mint például létrákon vagy a tetőn. A másik előnye az akkus fúrógépnek, hogy kiegyensúlyozottabb és egy kézzel könnyebben használható, mint a vezetékes kivitel, ami különösen jól jön például csavarozásnál. A vezetékes fúrók általában nehézkesek és nehezen használhatók egy kézzel.

Hogyan működik:

A vezeték nélküli fúrógépek általában 10 vagy 13mm-es tokmánnyal kaphatók. A kombikalapácsok (fúrókalapácsok) olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a falazatban való fúrást. A vezeték nélküli fúrók 10,8 és 36 V közötti akkumulátor feszültséggel rendelkeznek. A nagyobb feszültség nagyobb teljesítményt és nyomatékot jelent a nagyobb átmérőjű lyukak fúrásához. Hátránya, hogy minél nagyobb a feszültség, annál nehezebb a fúrógép. Ennek kiküszöbölésére a 14.4V vagy a 18V jó kompromisszum.

A vezeték nélküli fúrók különböző nyomatékbeállításokkal rendelkeznek. A megfelelő forgatónyomaték beállításával elkerülheted az anyag roncsolódását.

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

A vezetékes fúrócsavarozókhoz hasonlóan az akkumulátoros fúrógépeknél is fontos a sebesség beállításának lehetőségei. A sebességváltó beállítja a sebességet, és alacsonyabb fordulatszám kiválasztása mellett máris nagyobb nyomaték áll rendelkezésedre nagyobb átmérőjű lyukak fúrásához. Ha TEK (önfúró-önmetsző csavar fém burkolat fémhez vagy fához való rögzítéséhez) csavarok rögzítéséhez használod a szerszámgépet, akkor olyan modellt vásárolj, amely legalább 55Nm nyomaték leadására képes, hogy megbírkozzon a keményfával.
A szerszamdoboz.hu weboldal hatalmas akkumulátoros fúró és csavarozógép kínálattal várja kedves vásárlóit. Böngéssz a 0,9 - 6V, a 10,8V, a 10.8V - 12V, a 12V, a 14,4V, a 18V vagy a 24-54V feszültségű modelljeink közül.

SDS fúrókalapács

Mire való:

Az SDS szó a német steck, dreh, sitz szóból ered, és a rendszert a Bosch fejlesztette ki a 70'-es évek közepén.

Hogyan működik:

Az SDS fúrógépnek és fúrószárnak számos előnye van. Először is, könnyű eltávolítani és behelyezni a bitet. A bit szárát egyszerűen behelyezzük a tokmányba, a rugóba ágyazott szerkezet reteszelődik a szárban lévő résekbe, ezzel gondoskodva a bitek helyén tartásáról. A bit eltávolításához a tokmányt hátrahúzzuk, ezzel beindítva a rugós mechanizmust, ami lehetővé teszi, hogy a bitet kivegyed a tokmányból. A másik nagy előny a hornyoknak köszönhető, amely megakadályozza, hogy a bit csúszkáljon vagy forogjon a tokmányban. Ez egy hagyományos tokmány esetében könnyen megeshet, ha nincsen megfelelően meghúzva. Végül, de nem utolsó sorban, mivel nincs nehéz tokmány, ami felgyorsulna az ütvefúrás során, hatékonyabban tudsz lyukat fúrni a nagyobb sebességnek és teljesítménynek köszönhetően. Az ütőszerkezet is pneumatikán (légdugattyún) alapul, A fúrókalapács a fúráshoz szükséges ütési energiát egy pneumatikus azaz légdugattyús ütőmű állítja elő a forgástól függetlenül. A légdugattyú közvetlenül az ütőmű végét kalapálja, a fúrószár tengelyirányban szabadon elmozdulhat, így a pneumatikus ütőmű a tokmány helyett közvetlen a fúrószárnak adja le az energiáját, ami extra energiát biztosít a falazatban való kalapácsfúráshoz egy hagyományos fúrógéphez képest.

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

Bizonyos modelleknél a fúrót csak forgatás nélkül lehet kalapács üzemmódba állítani, a könnyű véséshez. Ezek körülbelül 500 és 1500 watt közötti teljesítményűek, de általában viszonylag alacsony fordulatszámon működnek és nagy nyomatékot adnak le. Gyakran (de nem mindig) mechanikus vagy elektronikus nyomaték-korlátozó rendszer gondoskodik a bit elakadása esetén a felhasználó védelméről. Ilyenkor a szerszám nem áll le hirtelen, a tokmánypofák kinyitása és a nyomaték minimalizálása révén. Tipikus forgatókönyv, amikor fal fúrásánál a fúrószár hiába akad meg egy betonvasban, tovább próbál menni. Ez akár kicsavarhatja a kezed (tényleg megtörténhet!), vagy a fúró kézből való kiejtését eredményezi, amennyiben nem tartottad azt eléggé erősen. Ez a rendszer hasonló a vezeték nélküli fúrógépeknél látottatokhoz, ahol a motor a bit megakadását követően is tovább tud forogni. Ennek ellenére veszélyes lehet a fúrógépet például létrán használnod, ugyanis könnyen instabillá válhat a helyzet, ami balesetveszélyes!
A Szerszámdoboz Áruház SDS-Plus és SDS-Max szerszámbefogású fúrókalapácsokat is árul olyan márkáktól, mint amilyen a Milwaukee, a Metabo, a DeWalt, vagy a Hitachi (Hikoki).

Használhatom a hagyományos biteket SDS géphez?

Nem közvetlenül, de lehetséges hagyományos bitet használni SDS tokmány esetében kulcsos és kulcs nélküli kivitelnél is. Ezek az átalakítók adapterrel kiegészítve két részből állnak, ami lehetővé teszi a hagyományos fúró és vésőszárak behelyézését az SDS tokmányba. Ne feledd, hogy általában nem használhatod ezeket a tokmányokat falazat fúrásához.

Dekopírfűrész

A dekopírfűrészek fa, fém, műanyag és egyéb anyagok vágására szolgálnak. Különböző típusú fűrészlapok állnak rendelkezésre a vágandó anyagtól függően. Mivel a fűrészlapokban használt pengék vékonyak és keskenyek, így akár az ívelt vágásokat, például körök vágását is el tudod végezni.A dekopírfűrészt általában kb. 40 mm vastag fa vágásához használják. Használhatsz akár hosszított fűrészlapokat is a dekopírfűrészedhez, melynél a gyártók nem kevesebb, mint 100mm vágási kapacitást ígérnek (amely becslés talán kicsit túlságosan is optimista).

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

A változtatható sebesség nagyon hasznos funkció a vágás megkezdésekor vagy befejezésekor. Egyes fűrészek külön fordulatszám-szabályozóval rendelkeznek. Ugyan vékonyabb fa esetebén meglehetősen jó eredményt érhetünk el dekopírfűrész használatával, vastagabb dolgoknál előfordulhat, hogy nem a megálmodott végeredményt látjuk viszont. Mivel a fűrészlap rugalmas, így a vágás nem tökéletesen négyzet alakú. A körfűrészek sokkal tisztább, gyorsabb és pontosabb vágásokra képesek, így ha hosszú, egyenes vágásokat szeretnél a faanyagban, akkor ezeket a szerszámgépeket válaszd.
Ha dekopírfűrészt (szúrófűrészt) keresel, akkor tekintsd meg kínálatunkat, ahol talákozhatsz a Metabo dekopírfűrészeivel, a Bosch dekopírfűrészeivel, az AEG szúrófűrészeivel, és az Einhell dekopírfűrészeivel is.

Körfűrész

A körfűrész egy nagy teljesítményű fűrész (általában 1000 watt és 1800 watt közötti teljesítménnyel), amelynek egy 184 mm vagy nagyobb átmérőjű fűrészlapja lehetővé teszi a 90 mm-es vastagságú faanyag gyors vágását, így elengedhetetlen eszköz lécek vágásához. Körfűrésszel továbbá könnyebben tudsz szabályos négyzetet vágni, mivel merevebb a fűrészlapja. A fűrészlapok nagy fogai sokkal gyorsabbá teszik a lécek vágását, mint a dekopírfűrésznél, amely rövidebb vágásokra vagy a vékonyabb anyag ívelt vágására alkalmasabb. A fűrészhez állítható vezetősín csatlakoztatható, amely egyfajta útmutatóként funkcionál. A viszonylag kevés foggal rendelkező fűrészlapok gyors, de egyenetlenebb vágást eredményeznek. Azok a fűrészlapok, amelyeknek több, de kicsi foga van, lassabban, de pontosabban vágnak.

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

Ha körfűrészt szeretnél vásárolni, érdemes profi gépbe befektetned. A Szerszámdoboz Áruház kínálatában választhatsz a Milwaukee akkumulátoros és vezetékes körfűrészei, a Ryobi körfűrészei, a DeWalt körfűrészei, a Bosch körfűrészei, vagy a Hitachi (Hikoki) körfűrészei közül.

Orrfűrész

Mire való:

Az orrfűrész hasznos eszköz fa, fém és műanyag vágásához. A szerszámgép hasonlít a dekopírfűrészhez, de általában nagyobb teljesítményű és hosszabb, akár 200mm-es fűrészlapot használ. Az orrfűrész hosszú és vékony, és két kézzel tartható a jobb szabályozás érdekében. Éppen ezért kiválóan lehet vele hosszában vágni léceket, padlódeszkákat, műanyag csöveket vagy fémrudakat.

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

Ha orrfűrészt (szablyafűrészt) vásárolsz, legalább 800 watt teljesítményű gépre essen a választásod, különben meggyűlhet a bajod vastagabb anyag vágásával. A változtatható sebesség szintén hasznos funkció.
Weboldalunkon rengeteg népszerű orrfűrész közül választhatsz: akár a Milwaukee M18 FSX-121C FUEL™ Super Sawzall orrfűrészt, a Metabo SSEP 1400 MVT kardfűrészt, a DeWalt DW311K-QS kardfűrészt, vagy a FLEX RS 11-28 orrfűrészt választod, biztosan jól fogsz vele járni.

Ha szeretnéd megtanulni használni az orrfűrészt úgy, mint a profik, akkor kattints ide!

Csiszoló

Mire való:

A csiszolókat faanyag simítására, festék eltávolítására és fémcsiszolásra használják. Két főbb típusa van: Szalagcsiszolók és Rezgőcsiszoló.

 • Szalagcsiszolók: Folyamatos csiszolószalaggal rendelkezik, amit egy motor hajt meg. A csiszolószalagok cserélhetők és több szemcseméretben megvásárolhatók, a durvább a kezdeti csiszoláshoz, a finom pedig a befejezéshez a legalkalmasabb. A szalagcsiszolók gyorsan eltávolítják az anyagot, és a rezgőcsiszolóval szemben ledobja magáról a csiszolóport. A csiszolószalag általában 50, 75 vagy 100mm széles.
 • Rezgőcsiszolók: Különösen jól használható ívelt, szabad felületeken. A rezgés tulajdonképpen a csiszolótalp kisméretű körkörös mozgását jelenti. A szögletes csiszolótalp miatt könnyedén felgyűlhet a sarokban a por. Ezeknek a gépeknek különböző változatai állnak rendelkezésre, beleértve az excentercsiszolókat is, ami a használt csiszolópapír kis mérete és alakja miatt egy kézzel is használható szűk helyeken is.
 • Csiszolópapír sarokcsiszolóhoz: Gumi hátlapú és kör csiszolópapír állnak rendelkezésre a sarokcsiszoló kiegészítőjeként. Ezek hasznosak profilozott felületek csiszolásához és szűk helyekhez való hozzáféréshez, amelyek nem érhetők el a szalagcsiszoló vagy a rezgőcsiszoló számára.

A Szerszámdoboz Áruház excentercsiszolóit ide, a szalagcsiszolóit ide, a rezgőcsiszolóit pedig ide kattintva tudod megtekinteni.

Gérvágó

Mire való:

A gérvágófűrész maximum 228 x 50mm-es fűrészárú vágásához használható. Alapvetően olyan, mint egy körfűrész, de a pengék nagyobb átmérőjűek, 200 vagy 250 mm-esek. Kialakítása kifejezetten a keresztirányú vágásokhoz van fejlesztve. Ezek a gépek képesek szögben is vágni, innen jött a gérvágó kifejezés. Segítségével pontos, 90 fokos vágásokat lehet elvégezni, ami elengedhetetlen az építkezéseknél. Egy hagyományos gérvágó állítható szöggel rendelkezik, így képes 90 foknál kisebb szög vágására is. A kombinált gérvágófűrészek lehetővé teszik a gérvágást, a ferde vágásokat, vagy a kombinációját. A 254mm-es fűrészlap átmérővel rendelkező modell megtérülő befektetés lehet az otthoni barkácsolóknak. A csúszósín használatával akár nagyobb darabokra is vághatod a fát. Kisebb vágásokhoz, mint például képkeretekhez elegendők a 203mm-es, fix fejjel rendelkező modelek is.

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

Soha ne használj csorba fűrészlapot körfűrészben vagy gérvágóban. A tompa fűrészlap megakadhat a fában, ami balesetet okozhat!
Webshopunkban több, mint 80 db gérvágó közül válaszhatsz. Néhány márka gérvágói a teljesség igénye nélkül: DeWalt, Metabo, Aeg, Milwaukee.

Gérvágó vásárlása előtt állsz, és nem tudsz dönteni? Nemrégiben írtunk egy útmutatót, amelynek segítségével ki fogod tudni választani a számodra legmegfelelőbb gépet.

Sarokcsiszoló

Mire való:

A sarokcsiszoló vagy kézi csiszoló felbecsülhetetlen eszköz fém, műanyag, tetőlemez, falazat (kő, tégla, beton) és csempe vágásához. Mind az anyag, mind pedig a hosszúság vágható.

Hogyan működik:

A szerszámgép egy nagy fordulatszámmal forgatott tárcsát használ a vágási művelet végrehajtásához. Fém vágásához érdes anyagból készült, szegmenses, korongot használ. Ezek különböző méretekben érhetők el az adott sarokcsiszolótól függően. Kő, beton és csempe vágásához abrazív vagy gyémánt korongok használhatók. A gyémánt vágótárcsák hosszabb élettartamúak, de drágábbak is. A sarokcsiszolók hasznosak lehetnek például fémszékek és asztalok kidobásánál is. Győződj meg róla, hogy az éles sarkokat lecsiszoltad.

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

Számos tartozék áll rendelkezésre a sarokcsiszolókhoz, beleértve a csiszolópapírokat és a drótkeféket, amelyek felhasználhatók a rozsda és a festék eltávolítására.
Mi több, mint 300 sarokcsiszolóval várunk a prémium minőségű Milwaukee sarokcsiszolóktól a professzionális Metabo sarokcsiszolók teljes választékán át, a DeWALT sarokcsiszolókig, melyekben biztos nem fogsz csalódni, ezek mellett rendelhetsz kiváló minőségű profi AEG sarokcsiszolókat és a Ryobi félprofesszionális sarokcsiszolókat is.

Ha jobban elmerülnél a sarokcsiszolók világában, akkor ajánljuk figyelmedbe a "Miért Flex, ha egyszer sarokcsiszoló? Itt a válasz" c. korábbi irományunkat is.

Forgószerszám

Mire való:

Az általában forgószerszámnak nevezett szerszámgép egyfajta alacsonyabb teljesítményű, otthoni felhasználásra készült csiszoló. A csiszológépeket az ipari szerszámok készítői alkalmazzák a gyárakban öntés és préselés során használt formák alakítására. A forgószerszám sokféle professzionális alkalmazási lehetőséget tart magában, segítségével vághatunk, csiszolhatunk, marhatunk, polírozhatunk, élesíthetünk, vagy fúrhatunk.

Hogyan működik:

A forgószerszámok olyanok, mint a fúrógépek, de karcsúbbak, így alkalmasak egy kézzel történő használatra. Elektromos motorjuk van, amely nagyon nagy sebességgel működik, akár 35 000 fordulat / perc fordulatszámmal, a tokmányhoz pedig különböző méretű felfogótüskét és szorítópatront tudunk vásárolni. A szorítópatronok sokféle tartozékkal kompatibilisek.

Itt egy lista az elérhető tartozékokról:

 • A csiszolókorongok minden formában és méretben kaphatók, általános csiszoláshoz, anyag eltávolításához, lyuk nagyobbításhoz, élezéshez és élek lekerekítéséhez használhatók.
 • Fa, fém és műanyag csiszolásához használj csiszolódobot, csiszolótárcsát vagy csiszolókereket.
 • A polírozó kiegészítők olyan apró tartozékok, amelyeket összetételünknél fogva fémnek finom polírozásához lehet használni.
 • A szegmenses (fogazott) fémvágó korongok, mint miniatűr körfűrészlemezek fa vagy műanyag vágásához használhatók.
 • Fém vágásához gyémánt bevonattal ellátott vagy abrazív csiszolókorongok vannak.
 • A puha műanyag és drótkefék olyan tartozékok, amelyek hasznosak a felületek tisztításához.
 • A különböző méretű és formájú nagysebességű vágógépek használhatók csiszoláshoz, faragáshoz és üreges anyagokhoz, mint például puha fémekhez, műanyaghoz és fához.
 • A volfrám-karbid vágók ugyanúgy működnek, mint a hagyományos korongok, de keményített acél, rozsdamentes acél, öntöttvas és kerámia esetében is használhatóak.
 • Gyémánthegyek (gyémánt gravírozó csúcsok) finom részletekhez, vágáshoz, faragáshoz, gravírozáshoz és üveg, kerámia és egyéb kemény anyagok befejezéséhez alkalmasak.

A forgószerszámot kis fúróbitekkel is tudod használni.

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

A forgószerszámok tartozékai általában nem nagyobbak, mint 25mm, így a sarokcsiszolóval ellentétben a szerszámgép kis munkára, például modellezésre és ékszerkészítésre felel meg. Az eszköz azonban nagyon hasznos lehet az otthoni műhelyben, ahol egy nagyobb gép túlságosan nehézkes lenne.
A mi forgószerszám ajánlatunk a Bosch GRO 10,8 V-LI Professional gépe, amelyet megtalálhatsz nálunk 2x2.0Ah akkuval leszállítva és alapgépként, akku és töltő nélkül is. Mindkét esetben darabolótárcsával, felfogótüskével, tartozékdobozzal, háztoldattal és kulccsal kapod kézhez a forgószerszámot.

Multi-rezgőszerszám

A multi (többfunkciós) szerszám vagy rezgőszerszám viszonylag új eszköz. A motor olyan fejet hajt meg, amely egy-két fokos szögben oszcillál vagy elfordul (hasonló a hajnyírógép fejéhez, de forog). A fejhez többféle tartozékot csatlakoztathatsz, mint például:

 • Fogazott (szegmenses) korong fa, műanyag és színesfém vágásához.
 • Bi-metal fűrészlap fémek (vas/acél) vágásához.
 • Kaparók cement és habarcs eltávolításához a csempékről, téglákról.
 • Gyémánt bevonatú korong csempevágáshoz és csiszoláshoz.
 • Csiszolólapok fa és műanyag csiszolásához, festék eltávolításához stb

A multifunkciós gépek olyan alkalmazásoknál hasznosak, ahol egy körfűrész-, kézifűrész- vagy orrfűrész nem használható. Ez utóbbi olyan fűrészlappal rendelkezik, amely viszonylag lassan mozog nagy távolságra nyúlva. Ezzel szemben a multifunkciós rezgőszerszám viszont olyan fejjel van ellátva, amely nagyon gyorsan mozog (jellemzően 10 000 oszcillációs mozgást végez másodpercenként) egy kis szögben. Tipikusan ajtófélfa és ajtókeret szintbe vágására a padlóburkoló anyag (pl. csempe) ajtófélfa és ajtókeret alatti új, szorosan illeszkedő fektetéséhez használják. A szerszámgép nem csak kivágásra, de merülő vágásra is képes, használható például gipszkarton felszereléséhez is.
AEG, Metabo, Milwaukee vagy Ryobi multifunkciós szerszámra van szükséged? Nálunk mindet megtalálod...

Ha többet szeretnél tudni, olvasd el "Multifunkciósgép. Mindent tud! De mégis mi az a MINDEN?" c. cikkünket is!

Fémvágó fűrész (darabológép)

Mire való:

A fémvágó fűrész olyan, mint egy gérvágó fűrész, de általában acél, öntöttvas, alumínium és egyéb nemvasfémekből készült profilok, csövek és rudak erőteljes és gyors vágásához használják. Gyakran nevezik csúszási funkció nélküli gérvágó fűrésznek.

Hogyan működik:

A vágási műveletetről a sarokcsiszolókhoz használt, de 355mm átmérőjű vágótárcsa gondoskodik.

Vásárlás előtt megfontolandó dolgok:

Bár valószínűleg nem ez az első szerszámgép, amit egy otthoni barkácsolónak be kell szereznie, a fémvágó fűrész lehetővé teszi a pontos ferdevágásokat, ami elengedhetetlen például kapuk és fémkeretek esetében.
Nézz körül a Szerszámdoboz Áruház webáruházában, válaszd ki az igényeidnek és pénztárcádnak legmegfelelőbb gyorsdarabolót! Ajánljuk figyelmedbe a Metabo CS 23-355 Gyorsdaraboló-fémvágót, az AEG SMT 355 gyorsdarabolót, a DeWalt D28710-QS 355mm-es gyorsdarabolót, és a MILWAUKEE CHS 355 gyorsdarabolót.

Tippek elektromos szerszámgépek vásárlásához

Ha sokat fogod használni a gépedet, akkor érdemes profi modellt vásárolnod. Ezek nagyobb teherbírású és tartósabb gépek lesznek. A belső alkatrészek, mint például a ventilátorok és a fogaskerekek, gyakran fémből készülnek a tartósság érdekében. Az alkatrészeket könnyebben tudod pótolni. Amennyiben viszont csak alkalmanként használnád a szerszámgéped, akkor elegendő lesz egy DIY kategóriájú termék is.

Mik a vezeték nélküli gépek előnyei?

A fent leírt összes szerszámgép kapható vezeték nélküli változatban is. A vezeték nélküli eszközöknek nyilvánvaló előnyei vannak:

 • Nincs kábel, ami felakadhatna
 • Saját tápellátása van nincs szükség hosszabbítóra
 • Nem fenyeget az áramütés veszélye

A vezeték nélküli szerszámok 12, 18, 24 és 36 voltos változatban kaphatók. Ha vezeték nélküli gépet vásárolsz, próbálj olyat venni, amelyhez két akkumulátort kapsz, így az egyiket töltheted, míg a másikat használod. Az akkumulátorok külön vásárolva drágábbak.

Az akkus fúró akkumulátor kapacitását amperórában vagy AH-ban mérjük. A magasabb amperóra kapacitású akkumulátorok hosszabb ideig használhatók egy töltéssel. A legtöbb akkumulátoros gép most lítium-ion újratölthető elemeket használ, és ezt a technológiát már nem érinti a régebbi NiCd akkumulátoroknál tapasztalt memóriahatás (egy akkut többször csak részben merítünk le mielőtt feltöltenénk, ekkor az akku "elfelejti", hogy még tovább, teljes kapacitásáig lemeríthető). Ezek a Li-ion akkumulátorok ráadásul ugyanakkora kapacitás mellett könnyebbek, mint a NiCd vagy NiMh akkuk. A lítium akku másik előnye, hogy sokkal hosszabb ideig bírják a töltések között, így a szerszám mindig használatra kész.

A vezeték nélküli szerszámgépek legújabb trendje a szénkefe nélküli motorok használata. A kefék hiánya csökkenti a súrlódást, növeli a várható élettartamot, és az áramfelvétele is nő. A szénkefementes gépek kicsit drágábbak, így valószínűleg olcsóbban fogsz találni egy szénkefés fúrógépet.

Jobb vezeték nélküli gépeket akku nélkül vásárolni?

Amennyiben úgy döntesz, hogy egy adott gyártótól több vezeték nélküli gépet is vásárolsz, akkor jobban jársz, ha csak magát az alapgépet vásárolod meg, akku és töltő nélkül. Ezután elég egy vagy több akkumulátort vásárolnod külön, amit az összes gépedhez használhatsz.
A Milwaukee akkumulátorai például több, mint 100 gépükkel kompatibilisek (az M18-as akkukról nemrégiben írtunk is), de a Ryobi-nak (több mint 70 különféle szerszámhoz megfelelő teljesítmény ugyanazzal az akkumulátorral) és a Metabo-nak (90+ ugyanazon Volt-kategóriába tartozó Metabo akkus rendszer kombinálható egymással) is lenyűgöző a rendszere.

Pneumatikus szerszámok és kompresszorok

A vezeték nélküli / akkumulátoros vagy elektromos szerszámok alternatívája a levegővel működő, ún. pneumatikus szerszámok. Legfőbb előnyük, hogy kiégés nélkül leállíthatók, nem áll fenn áramütés veszélye, és legtöbbjük vékonyabb és szűk helyeken is használható.

Útmutatónkat a megfelelő kompresszor vásárlásához ide kattintva találod.

Alapkövetelmények egy szerszámgépnél

Orrfűrész
800 watt, változtatható sebesség
Gérfűrész
254 mm fűrészlap átmérő, csúszási funkció
Szúrófűrész
600 watt, változtatható sebesség a ravasznál
Vezeték nélküli fúrógép
Kombinált gép kalapács funkcióval, 18 volt, 10 mm tokmány
Vezetékes fúrógép
650 watt, kulcsos 13mm tokmány
Körfűrész
1300 watt
Szalagcsiszoló
600 watt, 75 mm széles szalag
Sarokcsiszoló
650 watt, lehetőség szerint változtatható sebesség

Bízunk benne, hogy hasznodra vált a cikkünk, és segítségével most már el tudsz igazodni a szerszámgépek világában. Kínálatunkban több ezer terméket találsz, az építőanyag megmunkálásához szükséges eszközöktől a fa és fémipari gépeken át a hegesztéstechnikán keresztül a kertészeti termékekig mindent. Ezenkívül böngészhetsz tartozékaink között, vásárolhatsz magadnak munkavédelmi felszerelést, de az elektromos gépek mellett megtalálod a kéziszerszámokat is.
Ami a gyártókat illeti, az összes prémium kategóriájú szerszámgép márka termékeit forgalmazzuk, úgy mint az AEG, a DeWalt, az Einhell, a Metabo, a Milwaukee, az Original Flex, a Hecht, a Hitachi (Hikoki), a Ryobi, vagy a Stanley.

Oszd meg a véleményedet a cikkel kapcsolatban, vagy írd meg, hogy a vezetékes vagy a vezeték nélküli szerszámgépeket használod inkább, illetve hogy melyik márka gépeire esküszöl.

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód