Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Használd a szablyafűrészt úgy, mint a profik

Használd a szablyafűrészt úgy, mint a profik

 (2)    0

  Általános

A Szablyafűrész (orrfűrész) helyes használata

Valószínűleg nincs hasznosabb fűrész az építkezők, a vízvezeték-szerelők, a villanyszerelők és a háztulajdonosok körében, mint a szablyafűrész. Nehéz elképzelni egy munkahelyet szablyafűrész nélkül, de pontosan ez volt a valóság egészen 1951-ig, amikor is a Milwaukee Sawzall védjeggyel ellátott termékcsalád neve összeforrt a szablyafűrész nevével. A szablyafűrész alapvetően motoros fémfűrész, és ma már több gyártó is forgalmaz ilyen gépeket. Talán olvastad szablyafűrész tesztünket, ahol gipszkartonokat, fát, szegecseket, csöveket és egyéb anyagokat vágtunk, mert ezzel a géppel olyan munkákat is elvégezhetünk, melyekre más eszközök nem alkalmasak.

Mint minden elektromos szerszámnál, a szablyafűrésznél is van néhány íratlan biztonsági szabály, amit érdemes betartani. Az óvintézkedéseken túl, természetesen egy kis nyers művészetre is szükségünk lesz ahhoz, hogy úgy használjuk a szablyafűrészt, mint a profik. Ezekre a praktikákra fogunk most kitérni cikkünkben.

Milwaukee szablyafurész

A fűrészlap kiválasztása

1.) Válaszd ki a megfelelő fűrészlapot. A szablyafűrész általában a megfelelő vágóeszköz, de ha nincsen hozzá hasznavehető Orrfűrészlapok, akkor talán mégsem erre a szerszámra lesz szükségünk. A fűrészlapot mindig a vágandó anyaghoz kell kiválasztanunk. Természetesen ahogyan a körfűrésznél, a szablyafűrésznél is van minden célnak megfelelő, és speciális fűrészlap is, mi az anyagspecifikus fűrészlap használatát javasoljuk. Innentől kezdve már rengeteg választási lehetőségünk van: a Diablo keményfémlapkás fűrészlapjaitól a Milwaukee AX™ és a Milwaukee Torch™keményfém fogazatú és carbide bontó fűrészlapjain át a vastagabb fémekkel is könnyebben elbánó Milwaukee Double Duty Upgrade-ig minden a rendelkezésünkre áll.


2.) Helyezd a fűrészlapot a tokmányba. Miután a fűrészt kihúztad a konnektorból vagy eltávolítottad az akkumulátort, helyezd be a fűrészlapját a szorítóhüvelybe. A mai szablyafűrészek szinte mindegyike lehetővé teszi már a gyors, kulcs nélküli fűrészlap cserét, amely negyed vagy félmozdulattal már el is engedi a fűrészlapot. Ha a szorítóhüvelyt lezártuk, akkor lesz rögzítve a fűrészlap. Minden esetben ellenőrizd, hogy a fűrészlap szorítóhüvelye kioldott helyzetben van-e. Használj kesztyűt, ha befejezted a vágást – a fűrészlap vagy a munkadarab valószínűleg forró lehet, és égési sérülést okozhat.


3.) A vágás és ami mögötte(d) van. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy ugyan a fűrészlap a vágás megkezdésekor az anyaggal találkozik, de a penge ezen messze túlmutat. Győződj meg róla, hogy a munkadarab mögött elég nagy szabadtér áll rendelkezésedre, és így működés közben nem fog beleütközni szablyafűrész a munkaasztalba vagy a padlóba. Ez különösen akkor lehet fontos, ha gipszkartonnal dolgozol, és nem láthatod, mi van a fal mögött. Ügyelj rá, hogy ne vágj el elektromos vagy vízvezetéket.

Használd a szablyafűrészt úgy, mint a profik – ismerd a sebességed!

 4.) Használd ki az állítható sebességet. A helyes sebesség beállításával időt és energiát spórolhatsz. Először alacsony sebességnél készíts egy próbahornyot, majd folytasd a vágást nagyobb sebességen. Ahogyan közeledsz a vágás befejezéséhez, úgy lassíts a szablyafűrész sebességén. Mielőtt a fűrészlapot visszahúznád a munkadarabról, mindig kapcsold ki a gépet és várd meg, amíg a fűrészlap mozgása teljesen leáll.

 5.)  A csúszósaru a barátod. A csúszósaru valójában a szablyafűrész orra. Sima felülete több célt szolgál, és ez az alapja a szablyafűrész használatának. Némelyik csúszósarut előre-hátra lehet állítani, ami megnöveli a fűrészlap élettartalmát, de akkor is fontos szerepe van, ha helyhez van kötve. Stabilizálja a fűrészt, és gyakran az anyagot is.  Próbáld ki jobban megnyomni a csúszósarut, és meglátod, csökkenni fog a vibráció. Ha a csúszósaru nem ér eléggé a munkadarabhoz, akkor a fűrészlap és/vagy az anyag erős rezgésbe jön. Végül, de nem utolsó sorban, azzal, hogy felemeled a fűrész hátsó végét, a csúszósaru egyfajta támpontként fog funkcionálni.


6.)  A szablyafűrész esete a vastagabb anyagokkal. Ha lassabban mozog a fűrészlap az anyagban, és olyan nehéz vágni, hogy úgy érzed, mintha jó ideje nem látogattad volna meg az edzőtermet, az bizony több dolgot is jelenthet. Az első, amire ilyenkor gondolnunk kell, hogy a fűrészlap talán már nem elég éles, és cserére szorul. Olykor az is előfordul, hogy csak egyszerűen nem adtunk bele apait-anyait a vágásba, és ezért halad lassan a munka. Vastagabb vagy sűrűbb anyagok esetén a terhelés csökkentésével a fűrészlap fogai a vágás egy kisebb szakaszára fókuszálhatnak, így gyorsabban végezhetünk a munkával.

Bízunk benne, hogy hasznát vetted tippjeinknek arról, hogy hogyan használd a szablyafűrészt úgy, mint a profik. Egy biztos: ritkán talál az ember egy ilyen kemény és praktikus szerszámgépet…

A szablya fűrészek elérhetőek szinte minden márkából mint Milwaukee Akció, DeWalt Akció, Metabo Akció, AEG Akció, Hitachi(Hikoki) Akció, Ryobi Akció, Einhell Akció.

A kommentek nincsenek engedélyezve