Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Így használd a körfűrészt, avagy útmutató körfűrész használatához

Így használd a körfűrészt, avagy útmutató körfűrész használatához

 (9)    1

  Általános

Kedves vásárlóink és olvasóink számára heti gyakorisággal teszünk közzé cikkeket, amellyel vevőinknek, azaz a szerszámgépek felhasználóinak szeretnénk segíteni. A blogbejegyzésekben általában vagy új gépeket mutatunk be, vagy a vásárlás előtti döntéshozatalt próbáljuk megkönnyíteni, vagy pedig használati útmutatót írunk egy-egy elektromos vagy akkumulátoros géphez. Fűrészekről már több írásunk is szólt (pl. "Milyen gérvágót vegyek azaz így válaszd ki a legjobb gérvágót - útmutató gérvágó fűrész vásárlásához" vagy "Használd a szablyafűrészt úgy, mint a profik"), azonban a körfűrészekről még nem írtunk ez idáig. Most ezt pótoljuk, és bemutatjuk nektek, hogyan kell biztonságosan és könnyedén használni a körfűrészt!

Mire használják a körfűrészt?

Ha még nem tudsz semmit a körfűrészekről, akkor bizonyára már kíváncsi vagy, mi mindenre lehet jó ez a szerszámgép. Nem csodáljuk, ha kicsit összezavarodtál, hiszen olyan sok fűrész található meg a piacon, így joggal merül fel benned a kérdés: miért pont erre lenne szükséged? Máris mondjuk!

Tegyük fel, van egy körfűrészed, amivel gyorsan elvégezhetsz akár 9 különböző vágást. Ez nem nagy kunszt, ugyanis ezt egy asztali fűrésszel is meg lehet csinálni, igaz? Oké, na de melyik a hordozhatóbb? Na ugye. Ezen kívül valószínűleg egy otthoni barkácsolónak kevésbé lesz félelmetes egy sima körfűrész használata, mint az asztali körfűrész használata...

Néhány vágási típus, amit körfűrész segítségével végezhetsz:

  • Keresztvágás - Egymást áthasító vonalban, irányban végzett vágások a fán
  • Hosszirányú vágás - Ha például egy deszkát hosszában lécekre akarunk vágni
  • Finomvágás - A körfűrész mélységének szabályozhatósága lehetővé teszi, hogy úgy ejtsünk mély vágásokat a fán, hogy azt nem vágjuk át. Ez kíváló például polcok esetében.
  • Gérvágás - Negyvenöt fokot bezáró vonal vágása. Egy másik negyvenöt fokos vágással kombinálva egy 90 fokos sarok (pl. képkeret) készíthető. Két gérbe vágott léc összeillesztve tehát derékszögben áll.
  • Szögvágás (ferde vágás) - A sarkok összeillesztésénél szükséges művelet a ferde vágás. Ez kitűnő példuál doboz készítésénél, ha nem szeretnénk, hogy az oldalfal éle látszódjon, ugyanis ferde vágással az élek egy éles sarokban futnak össze. 
  • Merülővágás - Merülővágás akkor szükséges, ha a kezdő pozíció nem a munkadarab széle vagy eleje.

Nos, ha ezen vágások mindegyikét el tudod végezni körfűrész segítségével, akkor miért lenne szükséged asztali fűrészre? No, de ez nem egy lejáratókampány, az asztali fűrész ugyanis nagyon hasznos tud lenni annak, aki sokat dolgozik a fával, és nap mint nap ugyanolyan vágásokat kell végeznie újra és újra. A körfűrész mellett szól viszont, hogy helytakarékos és hordozható.

Mit vághatsz körfűrésszel?

A körfűrész egy rendkívül sokoldalú gép, aminek segítségével többekközt a következő dolgokat vághatod:

  • fa
  • furnér
  • MDF-lap
  • OSB lap
  • műanyag
  • alumínium (speciális körfűrészlappal)

A vágás mértéke a használt körfűrészlaptól függ. Munka előtt győződj meg róla, hogy az anyaghoz megfelelő fűrészlapot használod. Ne feledd, nem mindegyik körfűrésszel vághatsz betont! Olvasd el a használati útmutatót, és győződj meg róla, hogy az adott körfűrész milyen anyagok vágásához felel meg.

Mitől lesz jó egy körfűrész?

Nehéz megmondani, hogy mitől lesz igazán jó egy körfűrész, mert függ attól, hogy hogyan fogod használni, mit fogsz vele vágni és az általános preferenciáktól. Például ha Te egy DIY (Do It Yourself, azaz Csináld Magad) barkácsoló vagy, akinek csak alkalmanként van szüksége a körfűrészre, akkor elsődlegesen egy megbízható és megfizethető szerszámgépre van szükséged. Ugyanakkor ha profi asztalosmester vagy, aki egész nap 2x4-es vágásokat eszközöl, akkor ettől különböző szükségleteid és elvárásaid lesznek a géppel szemben.

A legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak: "Elég erős lesz ez a körfűrész az elvégzendő feladatokhoz?". Amennyiben a válasz igen, akkor már meg is találtad a lehető legjobb körfűrészt számodra.

A körfűrész részei

Mielőtt belemerülnénk a körfűrész használatába, szeretnénk megemlíteni a körfűrész főbb részeit, hohogy tisztában legyél vele, mégis mit fogsz majd a kezedben:

  • Védőburkolat
  • Hasítóék
  • Körfűrészlap
  • Szög és mélységbeállító
  • Alap
  • Motorház
  • Vonalzó és útmutató az alapon

Melyik a legideálisabb méret egy körfűrész számára?

A körfűrész mérete nagyban függ a fűrészlap méretétől, és ha már itt tartunk, meg kell említenünk egy rendkívül fontos dolgot: sajnos nem tudod azt megcsinálni, hogy veszel egy körfűrészt, amihez majd cserélgeted a különböző méretű fűrészlapokat, ugyanis ezek úgy vannak tervezve, hogy egy adott mérettel kompatibilisek. Könnyen előfordulhat tehát, hogy van akinek akár három különböző méretű gépre is szüksége lehet.

A standard méret a 160mm-es körfűrészlappal ellátott körfűrész, így érdemes megfontolni egy ilyen szerszámgép vásárlását. Itt a szabály az, hogy minél nagyobb a fűrészlap, annál vastagabb vágásokat tudunk ejteni az anyagban. Mindenesetre mi azt javasoljuk, hobbi célokra vásárolj egy olyan az előbb említett méretű gépet, amelyiknek nagy a vágási kapacitása és a teljesítménye. Megjegyzés: a viszonylag kevés foggal rendelkező fűrészlapok gyors, de egyenetlenebb vágást eredményeznek, míg azok a fűrészlapok, amelyeknek több, de kicsi foga van, lassabban, de pontosabban vágnak.

Körfűrészlapok: melyiket használjam?

A legtöbb körfűrészt egy általában 24 fogú körfűrészlappal felszerelve kapod kézhez vásárláskor. Ez a fűrészlap kiválóan alkalmas 2x4-es és általános vágásokra, de ha simább és precízebb vágást szeretnél, vagy például furnérlemezzel van dolgod, akkor több fogra lesz szükséged.

Körfűrész vs dekopírfűrész

Ahhh... itt van még egy jó kérdés: mikor használj körfűrészt és mikor használj dekopírfűrészt?

Mind a körfűrész, mind pedig a szúrófűrész legfőképpen fa vágására alkalmas, azonban a legnagyobb különbség (azon kívül, hogy a körfűrészek erősebbek) a használandó fűrészlapban, a vágás típusában, a vágandó anyag vastagságában és típusában rejlik.

Mi a különbség a körfűrész és a dekopírfűrész fűrészlapjai között?

A szúrófűrészek kisebb fogú fűrészlapokat használnak, és finomabb vágásokra valók, így a fa vágása kicsit több időt vesz igénybe. Ezzel szemben a körfűrészekhez használt fűrészlapoknak nagy fogai vannak, amely gyorsabb vágásokat eredményez.

A vágás típusa: körfűrész vs dekopírfűrész

A körfűrészt főleg egyenes vágásokra használják (bár ahogyan fentebb is említettük, sokféle vágás eszközölhető vele), míg a vékony fűrészlapú dekopírfűrésszel akár az ívelt és dekoratív vágásokat, például körök vágását is el tudod végezni. Egy finom fogú fafűrészlappal tehát szép és aprólékos minták kivágására is megfelelő lehet, ugyanakkor a körfűrésszel ellentétben merülővágásra nem annyira alkalmas.


Az anyag vastagsága: körfűrész vs dekopírfűrész

Körfűrészekkel, a fűrészlap méretétől függően mélyebb vágásokat végezhetsz, mint a dekopírfűrésszel. Egy standard fűrészlapú körfűrésszel maximum 6 cm mély vágásokat tudsz ejteni. Ez azt jelenti, hogy egy körfűrész segítségével vághatsz 2x4-es deszkát (ami ténylegesen 3,8cm vastag).

A dekopírfűrészek maximum csak 2.54cm vastagságú anyagot vágnak, ami azt jelenti, hogy tökéletes az 1x2 és 1x3 deszkákhoz (vagy vékonyabbakhoz), mivel ezek valójában csak 1,9cm vastagok.

Körfűrész Dekopírfűrész
Maximum 6 cm mély vágásokat tudsz vele ejteni Maximum csak 2.54cm vastagságú anyagot vág
Főképp egyenes vágásokra használják Egyenes vágásokra, íves és dekoratív vágásokra is alkalmas
Nagy teherbírású, vastagabb fűrészlapokat használ Keskeny, vékony fűrészlap való bele
Alkalmas fa, fém, műanyag és beton vágására Fa, vékonyabb fém és műanyag vágásához

Így használd a körfűrészt: lépésről lépésre

Miután megtudtad, miért van szükséged a körfűrészre és mikor kell használnod (például egy dekopírfűrésszel szemben), itt az ideje, hogy beszéljünk a körfűrész használatáról is.

A munkaterületet körfűrész használatához többféleképpen elő lehet készíteni (pl. állvány és bak használata vagy asztalhoz való rögzítés). Miután eldöntötted, melyik lesz számodra a legmegfelelőbb, a következő dolog az, hogy felkészülj a kezdésre - magára a vágásra.

Íme a körfűrész használatához szükséges legfontosabb lépések:

* MEGJEGYZÉS: Ügyelj arra, hogy védőszemüveget és fülvédőt is viselj!

Első lépés: a megfelelő fűrészlap kiválasztása

Minden fűrészlapnak meg van a maga funkciója. Emlékezz rá: minél több a fog, annál finomabb a vágás. Ez igaz minden olyan elektromos szerszámra, amelyet használni fogsz, beleértve a dekopírfűrészeket is. Azt a fűrészlapot válaszd ki, amely legjobban megfelel az elvégzendő vágás típusának. Ha műanyagot vagy fémet szeretnél vágni, győződj meg róla, hogy olyan típusú fűrészlapot vásároltál, amelyen feltüntették, hogy alkalmas a fentebb említett anyagok vágására. A mostani blogbejegyzésünkben csak a fa vágásáról fogunk beszélni.

Második lépés: állítsd be a vágás mélységét

A mai körfűrészek többsége már szerszám nélküli mélységbeállítást tesz lehetővé (például gyorsszorító kar segítségével). A mélységet úgy határozd meg, hogy az legalább 6mm-re legyen a fa aljától. Ez azon kívül, hogy elegendő távolságot biztosít a vágáshoz, megvédi a fűrészlapot az idő előtti elhasználódástól, ráadásul biztonságosabb lesz a vágási folyamat is.

Harmadik lépés: kezdj az élektől távol

A vágás megkezdése előtt hagyd, hogy a fűrészlap teljes fordulatszámon pörögjön, mielőtt a fához érne. Ez tisztább vágást tesz lehetővé, és csökkenti a "visszarúgás" kockázatát. Miközben a fűrészlap távol van a munkadarab szélétől, mozgasd a gépet egy síkban tartva előre a munkadarabon úgy, hogy az egyenletesen haladjon a vágás elkészültéig (egyes körfűrészek beépített piros lézeres vezetőrendszerrel rendelkeznek a pontosabb vágásért). A tiszta vágások készítése érdekében tartsd egyenesben a fűrészelés vonalát, és a tarts egyenletes haladási sebességet.

Ne feledd, hogy a fűrészlap szélessége körülbelül 3mm vastag, így fontos, hogy ne közvetlenül vágj a vonaladba, vagy kalkuláld bele a mérésedbe a fűrészlap vastagságát is, máskülönben örökké furdalni fog a kíváncsiság, hogy miért nem tudsz tökéletes vágást produkálni. Ezt megelőzendő, vágj kicsit a vonal mellett (mentsd meg a vonalad).

TIPP: A legjobb vágás érdekében helyezd a fa jobb oldalát lefelé. A körfűrészlapok felfelé vágnak, ezért az alján lévő fánál lesz a legtisztább a vágás. Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsd a kitörést a fa hátoldalán, használj festőszalagot (maszkoló, takarószalag), melynek segítségével minimalizálhatod a forgácsolást.

Negyedik lépés: vágjál bele!

Amint a fűrészlap teljes sebességgel mozog, mozgasd előre a körfűrészt, és hagyd, hogy a fűrészlap elvégezze a munkát. Győződj meg róla, hogy a munkadarab alatt nincsen semmi, ami elakaszthatná a fűrészlapot. A vágás befejeztével hagyd, hogy a fűrészlap teljesen leálljon, ezzel megelőzve az esetleges balesetet. Vágás közben, amíg a fűrészlap még mozgásban van, tilos a fűrészt levenni a munkadarabról!

Amikor egy fa darab leesik, a körfűrész aljának vastagabb részének még mindig a fán kell ülnie. A fahulladék így könnyen leeshet, így:

Így használd biztonságosan a körfűrészt

Íme az általános biztonsági szabályok körfűrész használatakor:

  1. Mindig távolítsd el a fűrészlapot, mielőtt beállítanád a körfűrészt
  2. Viselj szem- és fülvédőt
  3. SOHA ne vágj egy deszkát vagy más anyagot a közepén, ha két támaszt használsz. Ez azt eredményezi, hogy a fűrészlap összenyomódik. Mindig engedd, hogy a fahulladék leessen.
  4. Az elektromos szerszámok használatakor mindig megfelelő méretű ruhát hordj: tartózkodj a lógó, bő daraboktól
  5. Mindig két kézzel kezeld a fűrészt
  6. Nyugodtan, kapkodás nélkül húzd át a fűrészt a munkadarabon
  7. Mindig tartsd tisztán a munkaterületet
  8. Tilos deformálódott vagy repedt fűrészlapot használni
  9. Csak a megfelelő méretű fűrészlapot szereld be!

Konklúzió

Így már nem is olyan nehéz használni a körfűrészt, igaz?

A legnehezebb rész a körfűrész használatában az, amikor átlendülsz a kezdeti idegeskedésen. Ezután ha követed a fenti utasításokat, elolvasod a körfűrészhez mellékelt kézikönyvet, és megnézel pár Youtube videót, akkor képes leszel rá, hogy belekezdj az első vágási műveletedbe.

Bízunk benne, hogy hasznodra vált a cikkünk, és segítségével most már elég erőt érzel magadban ahhoz, hogy kézbe vedd ezt az igen sokoldalú szerszámgépet. Kínálatunkban több, mint 65 körfűrész közül választhatsz, beleértve az AEG, a Bosch, a DeWalt, a Metabo, a Milwaukee, és a Ryobi gépeit is.

Oszd meg a véleményedet a bejegyzésünkkel kapcsolatban, vagy írd meg, hogy Te milyen vezetékes vagy vezeték nélküli körfűrészt használsz, illetve hogy melyik márka gépeiben bízol legjobban!

  •  Kommentek ( 1 )
Miklos
 Miklos
Koszi, nagyon jo cikk. Pont qma vettem egy korfureszt
oldal:1
Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód