Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Milyen gérvágót vegyek azaz így válaszd ki a legjobb gérvágót - útmutató gérvágó fűrész vásárlásához

Milyen gérvágót vegyek azaz így válaszd ki a legjobb gérvágót - útmutató gérvágó fűrész vásárlásához

 (6)    0

  Általános

Mindenkinek, aki precíz és alapos vágásokat szeretne végezni, szüksége van egy gérvágó fűrészre. Azonban a kihívás - mint mindig - megtalálni a számunkra legmegfelelőbb gérvágót úgy, hogy a legjobb minőséget kapjuk pénzünkért cserébe.

Miközben tisztában kell lennünk a gérvágó legfontosabb jellemzőivel, nem árt, ha képben vagyunk olyan extrák hasznosságával, mint a lézer vagy a porelszívó. Ezek az előnyök segítenek hozzá, hogy meggyőződj róla: olyan gérvágó fűrészt vásároltál, amelyet minden egyes alkalommal bátran előveszel és mindig el fogod tudni vele végezni a kívánt munkát.

A gérvágó fűrészek vásárlására vonatkozó útmutatóban elmagyarázzuk, mit kell tudni a:

Továbbá összeírtunk egy olyan listát is, amiben elmondjuk, egyes munkafolyamatokhoz milyen gérvágó fűrész a legalkalmasabb.

A gérvágó fűrészek a pontosságukról ismertek, legyen szó fa vagy akár más anyagok vágásáról. Egy kicsit olyan, mint egy körfűrész, amely egy forgó talpon (vagy asztalon) van, így sok funkcióval és stílussal már találkozhattál korábban.

Mi is az a gérvágó fűrész?

A gérvágó fűrész egy olyan fűrész, amelyet úgy terveztek, hogy tökéletesen vágjon szögben és ferdeszögben. Lehet egy padra, asztalra vagy lehetőség szerint egy állványra szerelni, majd a fűrészlap méretétől függően széles, vastag vágásokat eszközölni.
A fűrészlaptól függően a gérvágó fűrész fémeket, műanyagokat és természetesen fát is vág.

Néhány gérvágó fűrész csak egy oldalra dönthető. Mások kétoldali dőlésállítást (bal és jobb) tesznek lehetővé. Ideális esetben olyan szerszámgépet kell vásárolnunk, amely az előre beállított vágásszöggel lehetővé teszi a pontos ismétlődő vágásokat. A gérvágó fűrészlapja a biztonság érdekében általában olyan fűrészlapvédővel van ellátva, amely soha nem érintkezik az anyaggal a húzófunkció használata során, ezzel biztosítva a kezelőszemély maximális biztonságát és rálátását a munkaterületre. A gérvágó fűrészek kapcsolói ráadásul úgy vannak elhelyezve és vezérelve, hogy a felhasználó kezei távol maradjanak a nagysebességű fűrészlaptól.

Mire kell figyelni gérvágó fűrész vásárlásakor?

fűrészlap

A fűrészlap határozza meg a vágás mélységét vagy magasságát. A gérfűrészek általában 216, 254, 305mm-es fűrészlapokkal rendelkeznek.

Különböző típusú fűrészlapok vannak különböző anyagok vágásához. Ezek fa, alumínium, műanyag vágására szolgálnak. Minél több fog van egy fűrészlapon, annál finomabb vágást kapsz végeredményként. Általában egy új gérfűrészt olyan fűrészlappal szállítanak, amely fa vágására a legalkalmasabb.

A gér

Ahogyan azt a neve is sugallja, a gérvágó fűrészt gérben vagy ferdeszögben való vágásra használják. A gérfűrészt általában előre beállítják, hogy alkalmazkodjon a különböző népszerű szögekhez, például a 45 fokos derékszöghöz. Egyes gérvágók csak egy oldalra dönthetők, de a legtöbb bal vagy jobb oldali dőlésállítást tesz lehetővé a gyorsabb munkavégzés érdekében.

A csúszósín

A csúszósín használatának segítségével akár nagyobb darabokra is vághatod a fát. A fűrészlap méretéhez hasonlóan vásárlás előtt ellenőrizd a gérfűrészek specifikációit is, hogy tisztában legyél a gép vágási kapacitásával. Ha nem kell széles anyagokat vágnod akkor nem feltétlenül kell csúszósínes gérvágót vásárolnod elegendő a fix fejjel rendelkező modell is, bár sosem lehet tudni, hogy később nem e lesz szükséges egy ilyenre így a csúszósínes mindenképp jobb választás. A csúszási funkció nélküli gérvágó fűrészeket néha darabolófűrésznek de ilyen feladatokra akár választhatsz  szalagfűrészt is..

A vágóegység

A fej oldalra dől, és a fűrészasztalon is elfordul. Néhány gérvágó fűrész mindkét irányban dönthető vágóegységgel van ellátva, azaz balra és jobbra billenthető. Ez azt jelenti, hogy a fát nem kell forgatni, ha más szögben kívánunk vágni. Ennek segítségével komplex szögletes vágásokat végezhetünk olyan feladatokban, mint a koronaformázás vagy a bútorgyártás.

Ahogyan a csúszósínes gérfűrész esetében, ebben is van potenciál. Jó ötlet, ha egy ismert és elismert márkát választasz, ha ezekkel a funkciókkal ellátott gérvágó fűrészt szeretnél megvásárolni.

Egyéb jellemzők

A gérfűrészek manapság számos funkcióval és reklámfogással rendelkeznek. Egyes darabok olyan lámpákkal rendelkeznek, amelyek hasznosak rossz fényviszonyok mellett, mások pedig beépített lézervonalakkal van ellátva, amelyek piros vonalat mutatnak a fa körül a vágásvonal gyors és pontos megjelőléséhez.
A legtöbb gérfűrész vágásmélység-határoló szerkezettel és munkadarabszorítóval felszerelt. Ezek nagyszerűek a faanyagok támogatására és a kezed szabadon tartására, a fűrészlaptól való védelmére.

Kiegészítők

Mint korábban említettük, sokfajta fűrészlap megtalálható a boltokban. A fűrészlap kiválasztásakor a csomagoláson rajta van, hogy milyen anyagot lehet vele vágni, és milyen vágási típusra számíthatsz. Győződj meg róla, hogy a gérvágódhoz megfelelő átmérőjű és furatú (a luk a közepén) fűrészlapot választasz.

Lehet, hogy állvány vásárláslására is szükséged lesz, ha azt tervezed, hogy a gérfűrészt munkahelyedre szállítod. Az állványok sokféle stílusban állnak rendelkezésre, éppúgy megtalálható az összecsukható változat, mint az, amely lehetővé teszi az ülőpozícióban való dolgozást. Ezen felül létezik görgővel ellátott és állítható lábú kivitel is. Ezek tökéletesek azok a munkahelyek számára, ahol sok vágás szükséges.

Porelszívás

A gérvágóval való vágás egyik területe, amelyről mindenképpen érdemes szót ejteni, az a keletkező por mennyisége. Ha zárt területen tartózkodsz, akkor lehetőleg olyan gérfűrészt válassz, amely olyan porelszívót vagy vákuumot használ, ami a gérfűrészhez csatlakozik, és csökkenti a fűrészport a légkörben.
Ugyan napjainkban néhány gérvágó nagyon jó munkát végez porelszívó nélkül is a por kezelésében, de elkerülhetetlen, hogy a porelszívó a munkahelyeken hamarosan kötelező legyen.

Használja a gárvágót állványon

Minden  gérvágóval könnyebb a munka, ha egy állványon használják. Nemcsak nagy stabilitást biztosít, hanem lehetővé teszi, hogy a legkényelmesebb magasságban dolgozzon, és ideálisak a fűrészek egy helyen történő elhelyezésére. Nézze meg a állványink közt itt

Összeségében tömören és röviden ennyit a gérvágókkal kapcsolatban.

Ossza meg véleményét a gérfűrészekkel kapcsolatban! Vagy kérdezze meg az alábbi részben...!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód