Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
MILYEN KOMPRESSZORT VEGYEK AVAGY ÚTMUTATÓ A MEGFELELŐ KOMPRESSZOR KIVÁLASZTÁSÁHOZ

MILYEN KOMPRESSZORT VEGYEK AVAGY ÚTMUTATÓ A MEGFELELŐ KOMPRESSZOR KIVÁLASZTÁSÁHOZ

 (6)    0

  Általános

A dugattyús kompresszor az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott berendezés sűrített levegő előállításában. Ezeknek a berendezéseknek a segítségével sokféle munkát elvégezhetsz az autókerekek felfújásától a szögbelövő pisztoly működtetéséig. Ismerd meg, hogyan találj magadnak egy olyan kompresszort, amely minden igényedet kielégíti.

A kompresszor működése

Az egyfokozatú, dugattyús levegőkompresszorok a leggyakoribb modellek otthoni használatra, jól használhatók otthon vagy a műhely körül. Egy villamos vagy belsőégésű motor hajt egy dugattyút, amely a szívótérből továbbítja a gázt – sűrítéssel – a munkatérbe. A megtermelt levegő addig áramlik egy csövön át a kompresszor tartályába, amíg a tartályban lévő levegő el nem éri a megfelelő nyomást. Ahogy a dugattyú több levegőt bocsát ki, úgy emelkedik a nyomás szintje. Miután a nyomás elérte a kívánt értéket, a kompresszor leáll. Ha a tárolt levegőt egy szerszám tápellátásához használod (ún. pneumatikus szerszámhoz), a kompresszor újraindulhat a megfelelő nyomásszint elérése érdekében.

A kétfokozatú dugattyús kompresszoroknak két dugattyújuk van. Az első henger tömöríti a levegőt, és egy közbenső hűtőn keresztül tolja át a második nagynyomású dugattyúhoz, amely tovább tömöríti és továbbítja a munkatérbe. Ezek a kompresszorok általában nagyteljesítményű, ipari felhasználásra készült modellek, amelyek nagyobb üzemi nyomás előállítására képesek. A kétfokozatú kompresszor jó választás folyamatos használathoz az üzletekben, vagy több eszköz egyszerre történő tápellátásához.

A kompresszorok típusai

A helyhez kötött levegőkompresszorok nagy robosztos berendezések, amelyeket nehezebb szállítása miatt leginkább boltba vagy garázsba helyeznek. Ezek nagy teljesítményű, nagy levegőtartályokkal rendelkező modellek, amelyek hosszabb üzemidőt biztosítanak megszakítás nélkül. Általában függőleges kialakításúak, így kisebb helyet foglalnak.

A hordozható kompresszorok kisebb tartályokkal vannak felszerelve, a fogantyú és a kerék pedig lehetővé teszik az építkezéseken való flexibilis használatra. Ezek a berendezések kompaktabbak, mint a helyhez kötött modellek, és több stílusban fellelhetők:

  • A "palacsinta" alakú kompresszorok kerek, lapos levegőtartályokkal vannak felszerelve, amelyek a berendezés aljára vannak szerelve. A lapos kivitel stabilitást biztosít és kevesebb helyet foglal el, mint másfajta kompresszorok
  • A "hot dog" alakú kompresszorok vízszintes kialakításúak, egyhengeres tartállyal
  • A dupla tartályos kompresszornak két vízszintes tartálya van. Az egymásra helyezett kialakításnak köszönhetően nagyobb légszállítási teljesítményt biztosít amellett, hogy nem foglal el több helyet
  • A "talicska"-kompresszorok kéthengeresek, a könnyű szállítást pedig a kerekek és a fogantyúk biztosítják

A hordozható légkompresszorok jól használhatók könnyű, gyors alkalmazásokhoz, mint például szórófestésre vagy szögbelövő működtetésére.

A tartály nélküli kompresszorok a legkisebb modellek. Ezeknek a berendezéseknek nincs tárolótartálya, így a motornak folyamatosan járnia kell. Ez a típusú kompresszor kiválóan alkalmas kisebb méretű medencék, autógumik és sporteszközök felfújásához.

Az elektromos és a benzines kompresszor

Az elektromos kompresszorok a leggyakoribb modellek. Kevesebb karbantartást igényelnek, mint a benzinmotoros kompresszorok, csendesebbek és bármilyen száraz területen munkára foghatók, ahol rendelkezésünkre áll az elektromos áram. Az elektromos kompresszorokat beltéren szokás használni. Számos otthoni használatra készült típus működik 120V feszültségen, ám a nagyobb teljesítményű modellek ettől eltérhetnek. A hordozható elektromos kompresszorhoz megfelelő méretű hosszabbító szükséges, amely fokozhatja a mobilitást. Mindig kövesd a gyártó hosszabbítókábelekre vonatkozó előírásait, és szívleld meg annak biztonsági tanácsait.

A benzinmotoros levegőkompresszor jó választás azokon a kültéri munkaterületeken, ahol az elektromos áram korlátozott vagy nem elérhető. Általában több lóerővel rendelkeznek, mint az elektromos modellek, így nagyobb a légszállítás teljesítményük is.

A kompresszor jellemzői

A kompresszor teljesítménye (LE) a motor teljesítményét jelzi. A magasabb lóerő nagyobb légnyomást eredményez PSI-ben mérve. A magasabb PSI-nek köszönhetően a kompresszor több levegőt képes tárolni a tartályban, aminek segítségével hosszabb ideig használhatjuk sűrített levegős szerszámainkat. A másik műszaki adat, amelyet mindenképpen figyelembe kell vennünk vásárlás előtt, az a kompresszor szívóteljesítménye (liter / perc): minél magasabb ez a szám, a gép annál több levegőt képes szállítani, és így jobban megfelel nagyobb igényű szerszámokhoz, mint például levegős csavarbehajtóhoz vagy levegős szögbelövőhöz, kapcsolóhoz, tűzőgéphez.

A kompresszorokat gyártó cégek a tárolótartály méreteit literben mérik. A kisebb tartályú modellek- körülbelül 15-23 liter- elegendőek például festékszórók és szögbelövők működtetéséhez. A nagyobb tartályok nagyobb nyomáson több sűrített levegőt tárolnak, ezáltal olyan összetettebb munkákra is alkalmasak, amelyek folyamatos légáramlást igényelnek. Ilyenek például az autóipari munkák.

Kompresszorok és a pneumatikus szerszámok

Ahhoz, hogy eldöntsük, milyen kompresszorra van szükségünk, feltétlen fontolóra kell vennünk a jelenleg használni kívánt levegős szerszámokat és azokat, amelyekre szükségünk lehet a jövőben. Néhány levegős szerszám a teljesség igénye nélkül:

A legtöbb pneumatikus szerszámnak speciális követelményei vannak a levegő térfogatára és nyomására vonatkozóan. A szerszám megfelelő működéséhez a kompresszornak meg kell felelnie ezeknek a követelményeknek. A kompresszor kiválasztásakor vedd figyelembe, milyen szerszámokat fogsz majd vele működtetni. A legegyszerűbb, ha kiválasztod a legmagasabb levegőszükségletű szerszámod, a biztonság kedvéért a szívóteljesítményéhez hozzáadsz 50%-ot és így választod ki a kompresszort. Példának okáért, ha a legmagasabb levegőszükségletű szerszámod 500 l/perc értékkel bír, akkor olyan kompresszorra van szükséged, amely legalább 750 l/perc szívás kapacitásra képes 90 PSI-nél.

A kompresszor funkciói

  • Az olajmentes kompresszor kevesebb karbantartást igényel és nem keveri az olajat a sűrített levegőbe
  • Az ékszíjhajtásos rendszer csendesebb, mint a direkthajtásos kivitel
  • A hővédelem megakadályozza a motort a túlterhelés okozta károsodástól
  • Az elosztó csatlakoztatásával egyszerre több gép üzemeltethető ugyanarról a kimenetről szerszámcsere nélkül
  • A mellékelt tartozékok (tömlők, pisztolyok, fúvókák) segítségével még jobban kiaknázhatja a kompresszorban rejlő lehetőségeket. Ne feledd, nem minden kompresszort szállítanak tömlővel együtt!

A választás nem lesz könnyű, ugyanis miután eldöntötted, hogy benzines vagy elektromos kompresszort szeretnél, még mindig ott a kérdés, hogy melyik márkát válaszd. A kompresszorok ma már elérhetők szinte minden márkából úgy mint a Dewalt, a Metabo, az Einhell, a Hecht, a Ryobi vagy éppen a Scheppach.

Bízunk benne, hogy cikkünk segítségével ki fogod tudni választani az igényeidnek legmegfelelőbb kompresszort!

A kommentek nincsenek engedélyezve