Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Te tudod mi a különbség az ütvecsavarozó és az ütvefúró között?

Te tudod mi a különbség az ütvecsavarozó és az ütvefúró között?

 (5)    0

  Általános

A különbség az ütvecsavarozó és az ütvefúró működése között

Napi kvízkérdésünk a nagyágyúk számára: mi a legnagyobb különbség az ütvecsavarozó és az ütvefúró között? Ha nem tudtál válaszolni, ne csüggedj, nem vagy vele egyedül. A válasz: a mechanizmusok és a szerszámgép alkalmazási területei. Fúrjunk le most az ütvefúró vs ütvecsavarozó kérdésig.

Rövid összefoglalás

  • Az ütvecsavarozók ütéseket alkalmaznak egy kalapács és az üllőmechanizmus segítségével
  • Az ütvefúrók fogakkal és csapágyakkal, vagy tárcsás lemezrendszerrel előre üt
  • Az ütvecsavarozó a megfelelő eszköz a csavarozáshoz és más rögzítési feladatokhoz
  • Az ütvefúró a megfelelő eszköz pl. a falazatokban (elsősorban puhább anyagokban tégla,ytong,stb) töténő furat készítésekhez
  • Nagyobb kötőelemek esetén válasszunk ütvecsavarozót négyszögbefogással 
  • Nagyobb lyukakhoz, betonban történő munkákhoz válaszunk fúrókalapácsot

Az ütvecsavarozó mechanizmusa

Az ütvecsavarozók esetében az ütőműben lévő üllő és kalapács végzi el a feladatokat. A legtöbb gép két kalapáccsal rendelkezik, de van olyan is, amelyik hárommal. Az eszköz motorja közvetlenül forgatja a kimenő tengelyt, az üllőt egy rugós mechanizmussal kioldódó kalapács üt meg, és az elfordítja a csavart.

Ebben a térben a kalapács és az üllő csak átjutnak egymáson, hogy aztán teljes erővel összezárják a rugót. Ez nagy nyomatékot (és egy kicsi lefelé irányuló erőt) eredményez, a kulcs belsejében az erőátvivő rész felütközik a kulcs házára, így tulajdonképpen nem forgatónyomatékot fejt ki a gép a csavarra, hanem az arra átvitt impulzus fordítja el a csavart. Az ütvecsavarozó gyorsan ismételgeti ezt a folyamatot. Az ütőenergiát IPM-ben (impacts per minute, azaz ütés percenként) vagy pneumatikus gépek esetében BPM-ben (blows per minute, azaz fújás percenként) határozzuk meg.

Az ütvefúró működési elve

A munkát a beépített ütőmű, illetve a két, egymás felé néző körmöstárcsa végzi. Ahogy elkezdesz fúrni, az apró fogazású tárcsa elkezd egymáson forogva egy igen kicsi, 1-3 mm-es mozgást végezni előre-hátra. Ezt továbbítja a tokmánynak, így jön létre az "ütő" mozgás.

Az ütvefúró ütésszáma általában több ezer BPM (mi az ütvecsavarozónál IMP-ben, az ütvefúrónál pedig BPM-ben szeretjük megadni az értékeket, de ez gyártófüggő). Néhány ütvefúró könnyedén meghaladja a 30.000 BPM-et.

Mechanizmus

Ütvecsavarozó vs ütvefúró felhasználási területek

Az ütvecsavarozó felhasználási területei

Az ütvecsavarozó működési elvénél fogva kiválóan alkalmas csavarok és imbusz csavarok be- és kihajtására. A nyomatéknak köszönhetően a makacsul beragadt vagy túlhajtott csavarok eltávolítására is alkalmas.

Az ütvecsavarozót használhatja hatszögletű fúrószárral is, de általánosságban véve elmondható, hogy precíz fúráshoz nem alkalmas, így ezt nem ajánljuk. Az ütvecsavarozó formatervezése különbözik az ütvefúróétól (könnyen el tudod dönteni, melyik hasonlít jobban egy fúrógépre), így hát az ilyen feladatokra az ütvefúró használatát ajánljuk.

Az ütvefúrógép felhasználási területei

Az ütvefúró kiválóan alkalmas falazat (tégla, ytong, gipszkarton) fúrására, horgonyok és dűbelek rögzítéséhez, lyukak kialakításához.

A hagyományos ütvefúró nem alkalmas csavarok behajtására. Ahogy már korábban is említettük az ütvefúrók gyakran úgy néznek ki, mint a hagyományos fúrók. Azonban a legtöbb modern vezeték nélküli ütvefúrógép lehetővé teszi a fúró, a csavarozó és az ütvefúrás módok közötti választást, így mind a három feladatot egyetlen eszközzel végezheted el.

Amikor úgy érzed, teljes mértékben kihasználtad az ütvefúróban rejlő lehetőségeket, itt az ideje fúrókalapácsra váltanod. Az emberek néha összekeverik a két gépet, ugyanis a fúrókalapácsot is sokszor használják falazat fúrására, azonban ez nagyobb méretű és nyugodtan használhatod beton fúrására is, ráadásul a működési elve is javában eltér: itt a légdugattyús ütőmű felel a teljesítményért, de erre majd egy másik cikkünkben kitérünk bővebben… 

A termékek elérhetőek szinte minden márkából mint Milwaukee Akció, DeWalt Akció, Metabo Akció, AEG Akció, Hitachi(Hikoki) Akció, Ryobi Akció, Einhell Akció.

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód