Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Multifunkciósgép. Mindent tud! De mégis mi az a MINDEN?

 (2)    0

  Általános

Egy profi szakembernek rengeteg szerszáma van. Itt akár elektromos gépekre, akár kéziszerszámokra gondolunk, azok, akik nap, mint nap dolgoznak asztalosként, villanyszerelőként, padlóburkolóként, rengeteg eszközt használnak el az évek során. Ezt a sok gépet persze hordozni kell, ráadásul, ha mindegyiket külön kofferben tároljuk, akkor egy igen komoly teherről beszélhetünk. Szó szerint. Milyen jó lenne azonban egy multifunkciós szerszám, mely mindent helyettesít, nem igaz?

Multifunkciósgépek

Nos, pontosan erre a célra dobták piacra a cégek a multifunkciós szerszámgépeket!
Az ipari daraboktól elkezdve, a fél-professzionális gépeken át, egészen a barkácsig. A szakembereken kívül azonban viszonylag kevesen ismerik ezeket a gépeket, ráadásul még kevesebben tudják, hogy mire is jó valójában. Éppen ezért készültem egy átfogó cikkel, melyből pontosan kiderül, mire is jók ezek a kompakt, cserélhető tartozékos szerszámgépek.

Hogyan működik?

Multifunkciósgépek működési elve

A multifunkciósgép külsőre legjobban egy
sarokcsiszoló

és egy
rezgőcsiszoló
kombinációjára hasonlít. Amint a képeken is látható, a gép elég kompakt, és könnyű is, így akár egy kézzel is könnyen tarthatjuk munka közben. A géptest egy befogótengelyben végződik, mely a sarokcsiszolóéhoz hasonlóan merőleges a meghajtómotorra. A multifunkciósgépek közül elég sokat lehet tartozékkészlettel vásárolni, de ezek az elemek külön-külön is megvásárolhatók. Ezeket a befogótengelyre tudjuk felszerelni, méghozzá a lehető legkülönbözőbb méretben és minőségben. És akkor lássuk a működési elvet: a sarokcsiszolóval ellentétben itt a befogott tartozék nem forog, csupán rezeg, azt azonban iszonyú sebességgel, így hiába a csupán 3-3°-nyi elmozdulás, a sokszor 20.000/perc feletti rezgésszámnak köszönhetően a különböző tartozékok könnyedén elfűrészelik/lecsiszolják/levágják az eléjük kerülő munkadarabot.

Milyen
tartozékok?

Multifunkciósgép tartozékok

Valaki fejjel lefelé nézte a mérőszalagot, és le kéne vágni egy kisebb darabot a szekrényből vagy a polcból? Vagy a párás levegő miatt megdagadt a parketta, és szinte "felgyűrődik"? Itt az ideje a kerek szegmenses, és a hegyesebb bemerülő fűrészlapoknak! Egy egyszerű mozdulattal csatlakoztasd a fűrészlapot, ezzel pedig nagyon gyorsan és pontosan tudsz fát, fémet, textilt, egyéb műanyagot, és akár kemény gumit is vágni. Ehhez azonban oda kell figyelni a tartozék típusára és anyagára, ugyanis ettől függ, hogy melyik anyag vágásához optimális. A Bi-Metal (bimetál) jelzésű fűrészlapok többnyire fémhez, textilhez használhatók, míg a HCS (szénacél) inkább fa vágására alkalmas.

Merülő vagy szegmenses fűrészlapot használjunk?

A merülő lapokat inkább akkor használjuk, mikor a lapot a munkalap felszínébe kell szúrnunk, éppen ezért hívják őket bemerülő fűrészlapoknak. Hosszabb, egyenes vágásokhoz pedig inkább a kerek fűrészlapokat ajánlom, ráadásul íme egy tipp: a szebb, tisztább vágásokhoz érdemes egy finom jelölővágással kezdeni, majd azon a vágáson végigmenni, és utána ezt továbbmélyíteni.

Ráadásul vannak kaparókések is, melyeket többnyire makacs foltok eltávolításához, habarcs/fuga/egyéb anyagok felszedéséhez használhatjuk. Természetesen több típusa van, vannak lekerekített, apróbb, hegyesebb darabok, illetve nagyobb, szélesebb fejűek is. Remekül fel lehet velük szedni a ragasztómaradványokat, illetve tökéletesek ablaktömítéshez és szilikonhoz is.

Többet ésszel, mint ész nélkül.

Rengeteg olyan hely van a házban, ahová egy nagy sarokcsiszoló vagy kardfűrész nem fér be, míg a kezünk ereje többnyire kevés az ilyenfajta munkához, ráadásul sérülésveszélyes is.

Multifunkciósgép

Itt van például egy rozsdás anya, vagy egy beszorult szeg. A mondás adott, így ahelyett, hogy kézi erővel próbáljuk lefeszegetni azt a szeget vagy csavart, inkább használjunk egy kiváló minőségű bimetál, merülő fűrészlapot, és vágjuk le. Nagyjából 7 másodpercig tart. Arra kell figyelni, hogy a vágást ne a maximálisan fordulaton kezdjük. Helyezzük egy szintbe a fűrészlapot az anya/szeg/csavar aljával, majd finoman indítsuk be a szerszámot, és várjuk meg, míg egy finom vágást nem ejt az adott darabon. Ezután magasabb fokozatba kapcsolhatunk, egészen addig, míg el nem értük az út ¾-ét. Itt finoman húzzuk ki a fűrészlapot, majd törjük le a szeget/csavart egy fogó segítségével.

Az említetteken felül vannak még keményfémszemcsés és gyemántszemcsés fűrészlapok is, mind a kerek, mind az egyenes fajtából. Ezeket többnyire burkolólapok fugatisztításához használják a szakemberek, azonban színesfémek, műanyag vágására is kiválóak. A gyémántszemcsés természetesen jobb, tartósabb, persze éppen ezért drágább is.

Levágtuk? Csiszoljuk át!

A csiszolótalpakról kevesebb szót ejtenék, pontosan olyan elven működik, mint a rezgőcsiszoló, vagy az excentercsiszoló. A szemcse méretezése ugyanúgy folyik, általában 60-tól 240-ig terjed, de itt is vannak speciálisabb darabok. És, hogy mit lehet vele csiszolni? Kemény -és puhafát, festéket, lakkot, követ, üveget, illetve rozsdát is könnyedén csiszolhatunk velük, ráadásul mindezek mellett polírozófilcet is csatlakoztathatunk tartozékként, mellyel tökéletesre polírozhatjuk az adott munkadarabot.

Akkus vagy hálózati?

A modern technológia fejlődésének köszönhetően a mai világban már szinte mindenből van hordozható - azaz akkus/elemes vagy benzines - verzió. Így van ez a multifunkciós szerszámgépekkel is. Áruházunkban az akkumulátoros fajtákból 12 voltos és 18 voltos van (létezhet másféle is), míg a vezetékes fajtából a kisebb, 150 wattostól a 300 wattosig található.

A videón az akkus multifunkciósgépek alkalmazási lehetőségeit láthatjuk.

A nagy szerszámgyártók egyik nagy fegyvere az akkumulátor. Céljuk, hogy amint tőlük veszel akkus gépet, a következőt is tőlük vedd, így létrehozták a saját akkuikat, melyek a konkurens cégek termékeibe nem illeszkednek, azonban a sajátjukba természetesen igen. Így az AEG 18 voltos akksijai az összes AEG 18 voltos gépbe jók. Éppen ezért, amennyiben akkus multifunkciós gépet veszünk, és már van otthon ugyanolyan márkájú (és feszültségű! (a 18 voltos nem kompatibilis a 12 voltossal, stb.)), akkor bőven elég megvennünk a gépet akku és töltő nélkül.

Tehát akkor melyik gépeket helyettesíti?

Tulajdonképpen egyiket sem, mégis mindegyiket. Nem lettünk előrébb, igaz? A lényeg az, hogy a multifunkciósgép hiába rendelkezik a sarokcsiszoló, a rezgőcsiszoló, a deltacsiszoló, a polírozógép, illetve a különböző fűrészek tulajdonságaival, ezek a szerszámgépek egyenként egy-egy speciális feladatra valók. Magyarul: a multigép lehet, hogy elvágja a fémet, de sosem lesz olyan erős, és nagy, mint egy 230-as flex. Lehet, hogy ugyanúgy políroz, mint egy Milwaukee polírozógép, de hosszútávú, ipari polírozásra nem igazán való. Ugyanúgy, ahogy egy ipari, 36 voltos kardfűrészt sem helyettesíthet, melynek akár 45 cm-es fűrészlapja is lehet, ami például öntöttvas átvágására alkalmas.

Metabo Oszcillációs gép

összességében: remek, kompakt gépek, ráadásul igazán sokoldalúak. Azonban ha csupán fémet akarunk vágni, sarokcsiszolót vegyünk, ha csupán csiszolni akarunk, akkor multicsiszolót. Ez a gép azoknak tökéletes, akik egy csempézés, padlóburkolás vagy általános, apróbb, precízebb asztalos munkákhoz keresnek egy multifunkciós szerszámgépet. Hisz éppen ezért hívják így.

Lájkoljatok minket Facebookon is!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-
Metabo Akció
-
Leica Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve