Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Milyen szintezőlézert vegyek avagy útmutató lézeres szintező vásárlásához

Milyen szintezőlézert vegyek avagy útmutató lézeres szintező vásárlásához

 (6)    0

  Általános

A cikk tartalmi összefoglalója

Mi az a lézeres szintező?

A lézeres szintező alkalmazási területei

Szintező: vásároljunk vagy kölcsönözzünk?

Ezeket vedd figyelembe lézeres szintező vásárlásakor

A lézeres szintező típusai

Szintező márkák

Lézeres szintező tartozékok

1.) Mi az a lézeres szintező?

A lézeres szintező egy építőiparban használatos mérőeszköz. Rögzíthető egy állványra, melynek segítségével a lézervonal egyszerűen pozicionálható bármely magasságban. Zöld vagy vörös sugárnyalábot vet ki vízszintes vagy függőleges tengely mentén, ezzel jelentősen megkönnyítve és meggyorsítva a munkát. Ahogyan a legtöbb szerszámgépből, a lézeres szintezőből is több típusból választhatunk, így nem szabad elhamarkodottan választani vásárlás vagy kölcsönzés előtt. Leggyakrabban vonal- és pontlézerrel, a forgólézerrel és csőlézerrel (csatornalézer) találkozhatunk.

A szintezőlézer mind a háztartásokban, mind pedig különböző iparágakban rendkívül nagy népszerűségnek örvend a széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően. A felhasználás módja csupán attól függ, hogy beltéren vagy kültéren szeretnénk használni a lézeres szintezőnket.

2.) A lézeres szintező alkalmazási területei

Néhány példa beltéri használatra a teljesség igénye nélkül:

  • Padló igazítása
  • Ajtók és ablakok magasságának könnyű és gyors megmérése
  • Polcok, szekrények, díszítőelemek beállítása
  • Tárgyak közötti távolság mérése

Néhány példa kültéri használatra a teljesség igénye nélkül:

  • Alapfelmérés
  • Földfelszín ellenőrzése
  • Vízvezetékszerelés (vezeték- és csőhálózat)

A szintezőlézereket úgy tervezték, hogy felgyorsítsa a munkafolyamatot. A készülék használata gyors, egyszerű és megbízható. Nagyobb távolság esetén sokkal pontosabb, mint egy egyszerű vízmérték, amely főleg kisebb távok mérésre alkalmas.

Ez az eszköz új távlokat nyitott meg a vízvezetékszerelés és távolságmérés világában, segítségével pénzt és helyet takaríthatsz meg, ráadásul minden eddiginél gyorsabb és pontosabb munkát végezhetsz.

3.) Szintező: vásároljunk vagy kölcsönözzünk?

Miután megtörtént az elhatározás, hogy szükséged van egy lézeres szintezőre, el kell döntened, hogy a vásárlás vagy a kölcsönzés lenne jobb döntés számodra. Mindez attól függ, hogy mire és milyen gyakran szeretnéd majd használni a szintezőlézert.

Ha biztos vagy benne, hogy rendszeresen használni fogod, akkor jobban jársz, ha a vásárlás mellett döntesz, hiszen már relatíve olcsón is hozzájuthatsz egy ilyen mérőeszközhöz.

Azonban ha úgy gondolod, a munkád vagy a hétköznapjaid nem követeli meg a mindennapi használatot, akkor bölcs dolog lenne megfontolnod a kölcsönzés lehetőségét.

4.) Ezeket vedd figyelembe lézeres szintező vásárlásakor

Több típusú szintezőlézerrel is találkozhatunk, ezért több szempontot is érdemes figyelembe venni a mérőeszköz kiválasztásakor. Szóval... melyik lézeres szintező a megfelelő számodra? Íme néhány dolog, amire figyelj oda vásárlás / kölcsönzés előtt:

  • Pontosság: A szintezőlézerek pontosabbak, mint a többi mérőeszköz, például a vízmérték
  • Manuális vagy automata: Az automata, más néven önszintező lézerek tudják talán a legtöbbet nyújtani neked. Amint elindul, biztos lehetsz benne, hogy helyes szintezést fogsz kapni. Ha valami megzavarná, akkor megáll, így biztosan nem kapsz majd pontatlan eredményt.
    Megfelelő beállítás mellett természetesen a manuális lézerek sem kevésbé pontosak, mint az önszintező lézerek. Az önszintező lézerekkel ellentétben azonban nem áll meg, ha valami megzavarná, így ezt a típust inkább kisebb projektekhez ajánljuk.
  • Vörös vagy zöld sugárnyaláb: A zöld lézert könnyebb látni, hiszen világosabb. Ezeket főleg beltéren használják, ahol szükség van a lézer vonalának könnyű nyomkövetésére.
  • Kültéri vagy beltéri használat: Kültéren vagy beltéren szeretnéd majd használni a szintezőlézert? Vannak bizonyos típusok, amelyek jobban használhatók házon belül, mint a szabadban.

A lézeres szintező típusai

Különböző lézeres szintező közül választhatunk, amelyek mindegyike különböző igényekre lett kitalálva. Amennyiben beltéri használatot tervezel, úgy vonallézerre vagy pontlézerre lehet szükséged, amelyek jobban felszereltek ilyen típusú használathoz.

Az is lehet, hogy kültéren fogod majd alkalmazni a szintezőlézert, ebben az esetben meg kell fontolnod a forgólézer vásárlását. A többi típusnak speciális felhasználási területe van, mint például a csőlézernek. A csőlézert csövekhez, csatornákhoz és vízvezetékekhez használják.

Fejlettsége és sokoldalúsága miatt az egyik leggyakrabban használt lézeres szintező a forgólézer, amely mind kültéri, mind pedig beltéri használatra megfelel.

 

A szintezőlézerek típusai a következők:

Optikai szintezőműszer

A szintezőműszerek, más néven automata szintezők olyan optikai eszközök, amelyet a vízszint beállítására használnak. Az optikai szintezők az építőipar próbált és megbízható tagjai.

A kezelő személynek a méréshez át kell néznie egy optikai szemlencsén (ún. okuláron), majd a szintező lécet a kívánt helyre kell állítania. Ez a szintező technika különösen hasznos a mérnökök számára helyszínek felmérése során, de egy sor egyéb építőipari feladatot is elvégezhetünk vele.

A szintezőműszer esetén biztosítani kell, hogy a szintező stabilan álljon, lehetőleg egy állványon, és a libella megfelelően legyen beállítva, azaz a buborék a körön belül maradjon. Ezt a talpcsavarok segítségével tudjuk beállítani. Ez után a műszerbe nézve forduljunk a léc irányába és célozzuk meg azt.

A szintezőműszerek többsége ma már automatikusan működik (a tengely függőlegesítésből adódó hibák kijavítását az optikai tengelybe beépített ingaszerkezet, ún. kompenzátor biztosítja), de érdemes ellenőrizni a mérőműszert, hogy az a várt módon működik.

A mi ajánlatunk ebből a kategóriából a Leica NA720 optikai szintezőműszer, amely kiváló teljesítményt kínál megfizethető áron. Különböző nagyítási szintek állnak rendelkezésre, hogy megfeleljen minden igénynek. Ha másra lenne szükséged, vagy csak felszeretnéd mérni a terepet vásárlás előtt, akkor tekintsd meg optikai szintező kínálatunkat!

Forgólézer

A forgólézer 360°-os vonalat vetít ki a tárgyak pontos és hibátlan beállításához az egész helyiségben. Ez nagyon hasznos sokféle munkánál, például csempézésnél, fal egyenetlenségeinek kiegyenlítésénél, vízvezetékek lerakásánál, padló szintezésénél, konyhai egységek összehangolásánál, vagy bármilyen tereprendezésnél, felmérési munkánál, és sok egyébnél.

A forgólézert a beszerzést követően be kell állítani a kézikönyv segítségével. A szint beállításának legkedvezőbb módja az állvány használata lesz, ezért elengedhetetlen, hogy készletben vásárold meg, vagy szerezz be hozzá külön egy állványt.

Ezt követően be kell kapcsolnod a készüléket, és el kell kezdeni a szintezést. Jól jöhet egy önbeálló lézer megvásárlása, mivel nem kell kalibrálni a mérést - így sokkal pontosabb eredményeket kaphatsz. Miután ez megtörtént, elkezdheted a mérést azzal, hogy a lézerpontot odaállítod, ahol szükséged van rá.

Ajánlott forgólézerünk a Dewalt DCE079D1R-QW önbeálló forgólézer, amely vörös sugarú lézer, illetve a Dewalt DCE079D1G-QW önbeálló forgólézer, amely a zöldsugarú osztály darabja. Ezek rendkívül gyors, automatikus (önbeálló) szintezők. 18V újratölthető akkumulátor és masszív, esés álló öntött ház felel a hosszú élettartamért, míg a kényelmes és precíz mérésekről a kétirányú pontlézer funkció és a kettős lejtő üzemmód gondoskodik. Természetesen a fenti csak egy javaslat, ide kattintva választhatsz másik forgólézert is az igényeidnek megfelelően.

Magaspontosságú forgólézer

Az ún. Magaspontosságú forgólézer pontos és megbízható forgólézerek. Ezek olyan munkákhoz tökéletesek, ahol rendkívül fontos a pontosság. Vannak az egy tengelyen dönthető, ún. single lézerek és a két tengelyen dönthető, ún. dual lézerek amelyeket bárhol használhatsz.

Ezek az eszközök széles körben felhasználhatók, pontos szintellenőrzésekhez, derékszög kitűzéséhez, adott lejtésű területek szintezéséhez, árokásáshoz, külszíni fejtésekhez, betonzsaluzáshoz, töltések építéséhez, általános építőiparhoz, ásatásokhoz stb.

Ha Magaspontosságú forgólézer, akkor mi a Leica Rugby sorozatát ajánljuk, melyek a rézsűk legmegbízhatóbb és legpontosabb mérését teszik lehetővé. Ha egy tengelyen dönthető modellt szeretnél, akkor ott a Leica Rugby 870 forgólézere, amely elérhető akkus és elemes változatban is, ha viszont két tengelyen dönthető dual lézert keresel, akkor a Leica Rugby 880 forgólézere lesz a tökéletes választás számodra, ami szintén fellelhető akkumulátoros és elemes verzióban is. A Leica Rugby Magaspontosságú forgólézer automatikus és önszintező lézerek, melyeket kisebb és nagyobb munkákhoz egyaránt használhatsz, ugyanis garantálja a nagy pontosságot még zord helyszíni körülmények között is. Ezek a mérőeszközök ráadásul olyan funkciókkal vannak felszerelve, mint a tengely Igazítás funkció a lézer tengelyeinek automatikus igazításához vagy a távolról is kényelmesen használható távirányítás.

Csőlézerek (csatornalézerek)

Ahogyan azt a neve is sugallja, a csőlézereket (más néven csatornalézereket) csövek lejtésének beállításához, tengelyének pozicionálásához használják. Ez lehet talaj felett, a föld alatt vagy magukban a csövekben.

Választékunkból a Leica Piper 100 csőfektető lézert ajánljuk figyelmedbe. Erős és kompakt, a Leica Piper az egyetlen csatornalézer, mely 100 mm csőbe befér. A foglalata szilárd öntött-alumíniumból készült, fel van töltve olyan jellegzetességekkel és tulajdonságokkal, amik javítják a termelékenységet és minimalizálják az állásidőt a munkaterületen.

Vonallézerek

A vonallézerek teszik lehetővé a felhasználók számára, hogy vízszintes vagy függőleges, jól látható 180°-os vonalakat állítsanak be, mely beltéri szintezéshez elengedhetetlen. Néhány vonallézer képes 360°-os vonalat kivetíteni a tárgyak pontos és hibátlan beállításának érdekében.

Ez az eszköz különösen hasznos vízszintes vagy függőleges szintezéshez.

A vonallézer használatához be kell állítanod a legegyszerűbb/legmagasabb rendelkezésre álló felületet - ezt legkönnyebben állvány használatával érheted el. Ezután győzödj meg róla, hogy a szintezés automatikával vagy anélkül történik. Ezt követően kezdetét veheti a mérési és jelölési folyamat, és ha már megfelelően beállítottad a vonalat, akkor referenciapontként használhatod.

Vonallézereink közül érdemes megtekintened a Bosch GLL 3-80 C Professional vonallézert, amely kompakt multifunkcionális vonallézer és kiválóan használható például álmennyezetek kialakításához, beltéri építési munkákhoz, padló- és falicsempékhez, szekrények, polcok és állványok beépítéséhez.

Pontlézer

A pontlézer rendkívül hasonló a vonallézerhez, de ahelyett, hogy vonalat vetítene, pontot "lő ki". Általában libellával működnek, melyet "szemre" belőve tudunk állítani, majd egy gombot megnyomva a lézerünk egy lézerpontot vetít ki a vízszintezőnk síkjával párhuzamosan, merőlegesen, vagy annak folytatásaként.

Ha pontlézer, akkor a megfizethető és egyszerűen használható Metabo PL 5-30 5 pontos lézerével nem nyúlhatsz mellé. Önszintező, Kézreálló, robusztus készülék ütésálló házzal és puha bevonattal. Érdemes lehet a Leica Lino L2P5 pont-vonal-keresztlézert is figyelembe venned, amely a pontlézerek minden előnyével rendelkezik, így olyan esetekre ajánljuk, ahol a vízszintes és függőleges kijelölés mellett derékszög kijelölésre, szintezésre és függőzésre is szükség van.

Szintezőlézer márkák

Leica lézeres szintezők

A méréstechnikában szerzett közel 200 éves úttörő tapasztalat miatt a Leica Geosystems által kínált megoldásokat világszerte előszeretettel használják a szakemberek térbeli adatok rögzítésére, elemzésére és megjelenítésére.

A szintezőlézerek a Leica Geosystems kulcsfontosságú elemei.

A szintezést és szög kijelölést korábban soha nem látott gyorsasággal lehet elvégezni 100%-os pontosság mellett, még a legszélsőségesebb időjárási körülmények körülmények között is.

A Szerszámdoboz áruház Leica lézer és méréstechnikai eszközeit ide kattintva tudod megnézni.

Dewalt lézeres szintezők

A DEWALT több, mint 70 éve ipari minőségű szerszámok elismert tervezője és gyártója. A DEWALT márka hosszútávú elismertséget vívott ki a szakemberek körében. Erőteljes, pontos, kényelmes és megbízható - ezek a tulajdonságok jellemzik a DEWALT-ot. A sárga-fekete szín párosítás félreérthetetlenül utal a DEWALT márkára. A DEWALT önbeálló lézer szintezők megfelelnek a legkeményebb elvárásoknak így a pontosság a legfőbb jellemző a gyors és pontos munkavégzés érdekben. Termékválasztékuk tartalmazza, a felhasználok számára a teljes szortimentet úgy mint pont,vonal , keresztszálas és 360° vonal szintező lézerek különböző felhasználási területekhez.

Lézeres szintező tartozékok

  • Állvány: Hasznos eszköz a szintezőlézerek világában. Segítségével pontosabb eredményeket mérhetsz.
  • Lézer detektor: A lézer detektor (jelfogó) a lézeres szintezők kiegészítői, látható és hallható jelekkel segítenek a lézersík megtalálásában.
  • Akkumulátor: Az erős, újratölthető Li-ion akkumulátorok igen hosszú élettartamúak. Egyes akkuk akár 2 napos folyamatos működést tesznek lehetővé.
  • Töltő: A szintezőlézerek akkumulátorai újratölthetők, ezért elengedhetetlen hozzá egy töltő, hogy használni tudjad.
  • Távirányító: A távirányító növeli a hatékonyságot és az alkalmazás rugalmasságát, segítségével beállíthatod a lézer sebességét, választhatsz önszintezés és kézi szintezés között stb.
  • Szintezőléc: E kiosztós, vonalkódos, invárbetétes stb. szintezőléc közül választhatsz, melynek segítségével nagyban fel lehet gyorsítani a terepeken elvégzendő felmérési munkafolyamatokat.

A választás nem lesz könnyű, ugyanis miután eldöntötted, hogy szintezőre, forgólézerre vagy pont-vonal-keresztlézerre van szükséged, még mindig ott a kérdés, hogy melyik márkát válaszd. Ezek a mérőeszközök ma már elérhetők szinte minden márkából úgy mint a Leica, a Dewalt, a Stanley, a Bosch vagy éppen a Metabo.

Bízunk benne, hogy cikkünk segítségével ki fogod tudni választani az igényeidnek legmegfelelőbb szintezőlézert!
Oszd meg véleményedet a lézeres szintezőkkel kapcsolatban, vagy írd meg kommentben, hogy Te melyik márka mérőeszközeiben bízol!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód