Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

KGSV 72 Xact SYM. Több, mint egy gérvágó!

 (0)    0

  Metabo

Előző cikkemben két Metabo gép bemutatását vezettem fel, de sajnos csak az egyik fért bele. Akkor a BS 18 LTX BL Q I volt terítéken, mely a nyomatéksokszorozó feltétnek köszönhetően 360 Nm-t tud, ezáltal a nálunk található legerősebb fúró-csavarbehajtóvá lépett elő!

Na, de ne húzzuk tovább az időt, nézzük azt a bizonyos másik gépet! Az előző rész végén már említettem, hogy miről is lesz szó pontosan: a

Metabo KGSV 72 Xact SYM Gérvágó -és szegélylécfűrész

Metabo KGSV 72 Xact SYM Gérvágó -és szegélylécfűrészről,

melyet a Metabo egész egyszerűen "világújdonságként" mutat be!

És, hogy miért világújdonság?

A Metabo megalkotta a burkolók legnagyobb álmát: egyesítették a húzófunkciós gérvágófűrészt és a szegélylécfűrészt, ráadásul mindez kapott egy szimmetrikusan állítható ütközőrendszert.

A világújdonság természetesen nem a gérvágófűrész, és nem is a húzófunkció. Ebben ugyanis nagyon hasonlít a KGSV 216 gérvágóhoz, mely szintén rendelkezik húzófunkcióval, két oldalra dönthető fejjel, valamint a 216mm-es tárcsa is megegyezik. Jön azonban a szegélylécfűrész! Eddig ilyennel csak egyetlen gyártó rendelkezett, azonban náluk is különálló gépekről van szó. Külön gérvágó, külön szegélylécfűrész. Azaz, két gépet kell megvenni, cipelni, használni, karbantartani.

De nézzük is, miért jó az, hogy ennyire multifunkciós lett a gép!

Gérvágó funkcióban mindent tud, amit egy mai, modern gépnek tudnia kell: jobbra és balra is 50-50°-ban forgatható a fűrészfej, ráadásul mindkét irányban dönthető, 47-47°-ig. Mint említettem, a fűrészlap 216 x 30 mm-es, a húzófunkciónak köszönhetően a gép akár 305 mm-ig képes átfűrészelni a padlópaneleket. Természetesen a belső húzórudaknak köszönhetően rendkívül kompakt a gép, nincs szükség térre a gép mögött.

Szegélyléc-vágás szögmérővel a Metabo KGSV 72 Xact SYM fűrésszel!

A szegélylécezéshez elengedhetetlen a szögek helyes kiszámolása. Persze, még egy jó szakember is simán hibázhat bármikor, így ezt is leegyszerűsítették a Metabo-nál! A legnagyszerűbb újítás a szimmetrikusan állítható vezető, így minden vágásnál szögfelezőben áll a fűrészlap, semmit sem kell számolgatni. A maximum beállítási lehetőség ±50°, a szögeket pedig egy kallantyúval tudjuk fixálni, így nem állítódik el véletlenül. Ráadásul itt még nincs vége!

A gép mellé kapunk egy fából készült, állítható szögmérőt, mellyel borzasztóan egyszerűen felvehetjük a külső és belső szögeket, majd ugyanazt egy mozdulattal átvihetjük a szögvezetőre. És most következik egy újabb fontos újítás: a kettős lézer. Már megszokhattuk a hasonló fűrészeknél, hogy kapunk lézerfunkciót a géphez, mostantól azonban egyből dupla lézercsík mutatja a vágás helyét, így sokkal pontosabb lesz a vágás. Miért? A fűrészlapnak mindig van vastagsága. Bár nem sok, általában néhány milliméter, azonban sok olyan vágás van, ahol ennyi is sokat számíthat. Éppen ezért mostantól a lézer a fűrészlap két szélét jelöli, így pontosan tudhatjuk, hol fogjuk kettévágni a munkadarabot.

Metabo KGSV 72 Xact SYM Gérvágó -és szegélylécfűrész

És ez pontosan mit jelent számokban?

Természetesen a megfelelő fűrészlappal akár fémet is vághatunk vele, az 1800W-os motor simán bírni fogja a fellépő nehézségeket. Ráadásul a gép fordulatszám-szabályzási lehetőséget is kapott, így 2200 és 6300 ford./perc között simán váltogathatunk, attól függően, hogy milyen anyagot vágunk. A fához érdemes magasabb sebességet választani, míg a fémhez és a műanyagokhoz inkább egy alacsonyabb fordulatszámot válasszunk ki. Még egy fontos technikai adat: a gép mindössze 18,3 kg a hivatalos adatok szerint, tehát egész kompaktnak számít a kategóriájában.

Brutális erő, remek vágáspontosság, vállalható méretek, rengeteg szuper funkció. Ezek mind megvannak, azt azonban sosem szabad elfelejteni, hogy ez egy fűrészgép, ami pontosan 1 pillanat alatt vágja át a kezünket, így érdemes mindig odafigyelni az előírásokra. Hogy azért a Metabo is tegyen valamit a biztonság érdekében, a gép természetesen újraindulás elleni funkciót kapott, sőt, a tárcsa fékezése is hatékonyabban működik az előző verziókénál. Ezen felül egy műanyag borítást is kapott a fűrésztárcsa, ez azonban továbbra is annyit véd, mint az eddigi társaiknál: a pengét nem lehet teljesen elszigetelni, aki be akar nyúlni, az továbbra is be tud.

Egy Metabo porszívóval együtt igazi a munka!

A pornak azonban már nincs ilyen egyszerű dolga. A gépen szokásosan helyet kapott a porelszívó csatlakozás, melyre simán ráköthetünk egy Metabo porszívót, ezen felül azonban a motor is külön porvédelmet kapott. Igyekeztek a lehető leghatékonyabbra fejleszteni, és ez többnyire sikerült is, az elszívó a legapróbb fűrészpor-szemet is simán felkapja, ezzel jelentősen meghosszabbítva a gép élettartamát. A beépített LED pedig csak hab a tortán.

Egy profi gérvágó nem az igazi állvány nélkül!

Ha már világújdonság, meg minden, a Metabo készített hozzá egy állványt. Pontosabban nem ehhez készítette, de valószínűleg azért van összefüggés a két termék megjelenése között. A vadonatúj állvány ugyanis nem csak ehhez a géphez, használható, hanem az összes Metabo gérvágóhoz! Sőt, ne szépítsük. Állításuk szerint az összes forgalomban lévő gérvágót simán rá lehet tenni, anélkül, hogy egy óvatlan mozdulattal le tudnánk lökni! A szerszám nélkül felszerelhető és állítható géptartóknak köszönhetően ugyanis simán fel lehet fogatni akármilyen márkájú gérvágót.

Metabo KSU 401 Állvány gérvágókhoz

És ez messze nem minden! Állítható és felhajtható lábak, csúsztatható tartók, kihajtható támasztó-görgők, és óriási szállítókerekek! Igen, szállítókerekek, így az egész állványt, géppel, mindennel együtt guríthatóvá válik, anélkül, hogy a gép leesne, hiszen a rögzítők pontosan erre lettek kitalálva, nem elengedik el a gépet. Ezzel pedig jelentősen megkönnyítették a gép szállítását, innentől maximum az lesz nehézkes, ha egy lépcsőn kell felhúzni, de a kerekek miatt még ez sem lesz lehetetlen.

Bár sokan hüledeznek majd az ára miatt, összességében teljesen megéri. Annak, aki ki is használja. Ugyanis sokkal olcsóbb és praktikusabb, mintha az ember venne két külön gépet, és azokat használná. Az állványt meg nem kell részletezni, aki anélkül használja a gépet, a második cipelés után rá fog jönni, miért is nélkülözhetetlen egy ilyen. Akár a kisebbet (KSU 251), akár a nagyobbat (KSU 401) választjuk.

Természetesen nálunk is kapható mindegyik modell!

Metabo KGSV 72 Xact SYM Gérvágó -és szegélylécfűrész
bruttó 289.900Ft-ért

Metabo KSU 251 Állvány fejező -és gérvágófűrészekhez
bruttó 69.990Ft-ért

Metabo KSU 401 Állvány fejező -és gérvágófűrészekhez
bruttó 99.900Ft-ért

Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj a legújabb hírekről, akciókról!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve