Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Márkanézőben | 3. rész: Metabo

 (0)    0

  MetaboMárkanézőben  

Már csak éppen egy hónap van Karácsonyig! Várjátok, igaz?
Azonban november 24-e nem ezért érdekes, hanem, mert mára ígértem a Márkanézőben sorozatunk következő epizódját!


Metabo

És, hogy melyik nagyvállalat, melyik márka kerül sorra?
A mélyzöld-piros színű gépeikről sugárzik a profizmus, látható, hogy ipari felhasználásra készültek! Kitaláltad?

Persze, hogy a Metabo az!

A céget az 1924-es világgazdasági válság kellős közepén alapította egy pék fia: Albrecht Schnizler. Társával, Julius Closs-szal megelégelték, hogy az akkoriban használatos szerszámok nem elég tartósak, nem elég "ipariak". Éppen ezért lehetőséget láttak abban, hogy az egyre iparosodó világnak újat mutassanak, és egy profi gépeket felvonultató, szerszámokkal foglalkozó céget hozzanak létre. A Metabo név többé-kevésbé 1929-ben jött létre, mégpedig a fémfúrókra használt elnevezés (metallbohrer) miatt. Így a vállalat neve innentől Metabowerke GmbH.

Régi Metabo fúró

A cég első fémfúrójából több, mint 50.000 darabot adott el, ez pedig abban az időben óriási dolognak számított!

"A siker kulcsa 1924 - óta:
A XX. - század kezdetén még nem voltak elismert minőségi szabványok a nyersanyagok és a beszállított komponensek számára. A Metabo különleges dolgot tett azért, hogy nagy terhelhetőségű termékeket tudjon gyártani: a nyersanyag "nemesítést" és az eddig beszállított termékek nagy részének a gyártását saját maga vette át, hogy magas minőségi követelményeknek megfelelő szerszámokat tudjon gyártani. Igy készültek a különösen hosszú élettartamú megbízható szerszámok. Ezt a módszert követik napjainkban is."

Míg a Milwaukee abban az időben inkább Amerikában, addig a Metabo Európa-szerte ért el óriási sikereket. És, mint ilyen nagymenő, természetesen ők álltak elő a legtöbb szabadalommal, újítással!

Ilyen volt például 1957-ben az első sorozatgyártású ütvefúrógép, vagy az 1998-ban elinduló Metabo Marathon-motor, mely a cég saját fejlesztése. Aztán, ahogy minden nagyobb cég, elkezdtek az akkumulátoros gépek felé tendálni, ezért 2005-től megérkeztek a lítium-ionos gépek is, melyek AIR COOLED léghűtéses technológiát is kaptak!

Bár régóta tagja volt a Metabo-csoportnak, az Elektra Beckum 2006-tól a nevében is Metabo lett. Ezzel a kibővített termékportfólióval a Metabo egyike lett a legszélesebb szortimentet kínáló gyártóknak a magas minőségű elektromos gépeket és készülékeket gyártók körében.

Metabo-térkép Persze, egy ilyen nagyságú vállalat már nem korlátozhatja eladásait csupán Európára, így az 1974-es megállapodás óta Amerikában is rendelkeznek hivatalos Metabo forgalmazói csoporttal. Hozzájuk csatlakoztak még rengetegen (a teljes lista
itt), például Ausztrália ('86), Nagy-Britannia ('99), és Oroszország (2004) is. Természetesen Magyarország sem maradhatott ki, hozzánk szintén 2004-ben jutott el az együttműködés ezen szintje. Ezen felül látható, hogy Kína már akkor is gőzerővel próbált kapaszkodni a gazdasági pozíciókat illetően, így a közös megállapodás után, Nürtingen után már Shanghai-ban is van egy gyár.

A vállalat főhadiszállása egyébként 1969 óta a türingiai Steinach. 1953-ban elkezdett kicsi lenni számukra a főhadiszállás (a komoly nyelvtörőt okozó baden-württembergi Nürtingenben), így elkezdték építeni az újat. Bár erre az 1954-es tűzvész rátett egy komoly lapáttal, így is 16 évig tartott a teljes költözés, mely után persze a nürtingeni gyár megmaradt, minden más (pénzügy, marketing, értékesítés, stb.) azonban költözött. 280 km-rel arrébb.

Egy utolsó adat a Metabo-ról, utána rátérek a lényegi részre: 2015-re összesen 23 országban van forgalmazójuk, illetve, többi, mint 100 országba importálnak szerszámgépeket! Világszerte több, mint 1800 alkalmazottal rendelkeznek, 2013-as bevételük pedig 348 millió euró, azaz nagyjából 100 milliárd Ft volt!

Ha nem volt elég a történelmi rész, nyugodtan lesd meg az igen részletgazdag leírású Rólunk-oldalt a Metabonál.

Most azonban jöjjön egy kis technológiai áttekintés, nézzük mi történik az alapítás után 91 évvel!

Metabo akkumulátorok történelme

Mint az összes többi gyártónál, a Metabonál is az akkus gépeken van a hangsúly. Ráadásul ipari, professzionális gépekről van szó, így nem tehetik meg, hogy kiveszik az akkukat egy barkácsgépből, újramatricázzák, majd beleteszik a saját szerszámaikba Metabo Akku néven. Mivel tavaly óta, több, mint 90 éves tapasztalat áll a vállalat mögött, így ettől nem is kell félnünk. A pénzünkért kiváló minőséget, és brutálisan jó, eredeti Metabo akkukat kapunk!

Nézzük hát!

A Metabo akkutechnológiái 1985-re vezethetők vissza. Az akkori időben egész kevesen kísérleteztek még ezekkel, az emberek 97%-a szívesen használta a vezetékes gépeket, nem kellett tölteni, nem merült le, ráadásul az akkus technológia messze nem volt olyan kifinomult, mint ma. Természetesen a Metabo sem ott kezdte, ahol ma tartanak, 20 évig ugyanis a régi, gyorsan elhasználódó nikkel-kadmiumos akkukat használták. Ezek élettartama és teljesítménye is jóval gyengébb volt, mint a ma használatos lítium-ion akksik.

Metabo akkuk

Éppen ezért fejlesztették ki 2005-re a Li-Ion akkukat, melyek egy évvel később már akár 5,2Ah-t is tudtak! Az új technológiának hála egyre többen váltottak akkumulátoros gépekre, melyek kezelése, hordozása sokkal egyszerűbb, ráadásul könnyebbek is! És ma már messze nincs meg az az árbeli különbség sem, ami jellemző volt például 2005-ben.
Most jön azonban az újítás, a Metabo ugyanis még ennél is feljebb lépett, és 10 évvel a Li-Ion után megalkotta az LiHD-t!
Természetesen az új technológia megtartotta a lítium-ion belsőt, azonban annak tudását legalább 3 szinttel megnövelte!

Még soha nem volt a maximális teljesítmény ennyire kompakt!

Az új fejlesztések elsődleges célja a teljesítmény kimaxolása, illetve az akkuk élettartamának jelentős növelése volt. Igyekeztek elérni azt, hogy a legerősebb vezetékes gépek erejét is tudják produkálni az új, LiHD-s akkus gépek! A forradalmian új akkucellák a teljesen átalakított elektromechanikus felépítésnek és a jelentősen megerősített áramvezetőknek köszönhetően sokkal hatékonyabban viszik át az energiát a motorhoz, ráadásul jóval okosabban gazdálkodnak a fennmaradóval.

"Masszív, nagy áramvezetésére alkalmas vezetősínek, megnövelt speciális rézötvözetű érintkezők és cellaösszekötők vezetik az áramot csökkentett veszteséggel."

A Metabo akkujai egyébként 100%-ig kompatibilisek az összes eddigi (lítiumos) és az összes következő szerszámgéppel, így amennyiben van már akkunk, a következő gépet lehet, hogy érdemesebb akku és töltő nélkül, olcsóbban beszerezni.
A Metabo LiHD akkumulátorai egyébként 3 különböző erősségben szerezhetők be: itt a kompakt 3,1Ah-s, az eddigi legnagyobb, 5,2Ah-s társát felváltó 5,5Ah-s, illetve piacon kapható egyik legnagyobb kapacitású akkumulátor, a Metabo 6,2Ah-s LiHD akkuja.

Korábbi részek:


Márkanézőben | 1. rész: Milwaukee

Márkanézőben | 2. rész: Ryobi

Hogy a hét második felében melyik márkával foglalkozunk, azt megtudjátok 27-én, pénteken! Figyeljetek, kövessetek minket Facebookon is!

Kövessetek minket Facebookon is!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció
-
AEG Akció

-
Metabo Akció
-
Leica Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve