Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Így tudod eldönteni, hogy szöget vagy csavart kell használnod kötőelemként

Így tudod eldönteni, hogy szöget vagy csavart kell használnod kötőelemként

 (11)    0

  Általános

Szögeket és csavarokat már az ősidők óta használnak faelemekhez. De honnan tudjad, hogy melyiket kell használnod egy adott munkánál? Cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget. FIGYELEM, SPOILER! Lehet, hogy a cikk végén lesz egy csavar...

Ezt a kérdést néhány évtizeddel ezelőtt valószínűleg sokkal könnyebb volt megválaszolni, ugyanis nem volt ennyi típusú és méretű szög, illetve csavar - no meg olyan gépek, amelyek pikk-pakk behajtják őket.

Vágjunk is a közepébe, beszéljünk tehát a csavarok és a szögek közti különbségekről és hasonlóságokról, hogy legközelebb már könnyedén ki tudd választani a megfelelőt.

Szögek vs csavarok: a történelem

Kezdjük azzal, hogy mind a szögek, mind a csavarok kiváló fa rögzítőelemek, ha megfelelő méretűek és megfelelően vannak felszerelve. Sok esetben használhatsz szöget vagy csavart a munkádhoz. A helyes választás gyakran függ a behajtáshoz használt szerszámtól, az összekapcsolandó fadarabok méretétől, és a ház / projekt felépítésétől is.

Régen a szögeket részesítették előnyben, mert sokkal könnyebb volt azokat kalapáccsal beütni, mint a csavarokat kézi csavarhúzóval vagy racsnis kulccsal meghúzni.

A Philips-fejű csavar 1930-as évekbeli megjelenése mindent megváltoztatott, és a szögek beütésétől szépen lassan haladtunk a csavarok behajtásához. A Philips csavarokat gyorsan és egyszerűen lehetett behajtani, ellentétben a korábban használatos egyedekkel, amellyel a munka fájdalmasan lassú és nehézkes volt. Az elektromos és pneumatikus csavarozók terjedésével a csavarok népszerűsége rohamosan nőtt.

Az igazi áttörést azonban a fúró-csavarozó gépek megjelenése okozta, amely a valaha volt legnépszerűbb hordozható szerszámgép. Hamarosan aztán megjelentek a vezeték nélküli csavarozók és ütve-csavarozók is, melyeknek segítségével még a leghosszabb és legvastagabb csavarok is behajthatóvá váltak motoros meghajtással.

A szegekkel hasonló a helyzet: a légkompresszorok és szögbelövők segítségével újra fénykorát élik mind az otthoni felhasználók, mind a szakemberek körében. A közelmúltban megjelenő akkumulátoros szegbelövők megegyeznek az akkus fúró-csavarozók nyújtotta kényelmi funkciókkal - a kompresszort többé nem kell magunkkal hurcolnunk, így bárhol dolgozhatunk.

Így válaszd ki a legmegfelelőbbet

A szögek és csavarok közötti döntés során ne felejtsd el mérlegelni, hogy előbbi kevésbé törékeny, ugyanis nagyobb a nyírószilárdsága. Nyomás alatt meghajolhatnak, de ritka, hogy elpattannának. A csavarok ugyanakkor nem annyira elnézőek, cserébe menetes tengelyük jobban tartja össze a fát, a táblákat sokkal szorosabban húzza össze, és nagyobb a szakítószilárdságuk. Egyszóval a csavarok jobban alkalmazkodnak a fa természetes tágulásához és zsugorodásához.

Mint korábban említettük, mind a szögek, mind pedig a csavarok kíváló rögzítőelemek, így gyakran cserélgetik őket az elvégzendő munka típusától függően. Általánosságban elmondható, hogy a szögek az alábbi ácsmunkák körében népszerűek:

 • Rétegelt lemez burkolat rögzítése
 • Tetőszerkezet felépítése
 • Keményfa padló lerakása
 • Szegélyléc felrakása

A kis átmérőjű szögek (például az ún. brad szögek) az alábbi munkákhoz ideálisak:

 • Belső díszlécek rögzítése
 • A ház külső burkolatainak rögzítése, beleértve a párkányzatot (fríz, fascia stb)
 • Sínek rögzítése a szekrényekhez
 • Furnérlemezekkel való dolgozás
 • Bárhol, ahol nem szeretnéd, hogy kilátszódjon a csavar feje

A csavarokat az alábbi feladatoknál kell előnyben részesíteni:

 • Gipszkarton mennyezet
 • Zsaluzat készítése
 • Szekrények felszerelése
 • Fadeszkák rögzítése
 • Szekrények, fajátékok, könyvespolcok és egyéb famegmunkáló projektek
 • Minden olyan fa elem összerakásánál, ahol később szükség lehet szétszerelésre

Összefoglalva a lényeg az, hogy a legjobb kötőelem - legyen az szög vagy csavar - kiválasztásakor a megfelelő méretet kell megtalálnunk, és azt a megfelelő szerszámmal kell bejuttatnunk a fába. Miután elég tapasztalatot gyűjtöttünk néhány hibát felhalmozva, már kristálytisztán fogjuk látni, hogy legközelebb mire lesz szükségünk.

A Szerszámdoboz Áruház több, mint 800 akkus fúró-csavarozóval vár, köztük AEG, Bosch, Hitachi (HiKoki), Metabo, Milwaukee, és Ryobi gépekkel. Ha szögekkel szeretnél dolgozni abban is partnerek vagyunk, a Fiskars és a Stanley kalapácsai mellett ugyanis 20-nál is több akkus DeWalt szegező közül választhatsz, de kínálatunkban megleled a Prebena levegős szegbelövőit is.
Amennyiben további faipari gépre lenne szükséged (akkus fűrészre vagy hálózati fűrészre, excenter, szalag vagy rezgőcsiszolóra), keress minket bátran online vagy személyesen Székesfehérváron, a Mártírok útja 9. szám alatt!

Tetszett a cikk? Oszd meg véleményedet tippjeinkkel kapcsolatban, vagy írd meg hozzászólásban, hogy Te mi alapján döntesz!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód