Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Az Akkumulátoros Technológia hatása a Sarokcsiszolókra avagy az Akkus Sarokcsiszolók

Az Akkumulátoros Technológia hatása a Sarokcsiszolókra avagy az Akkus Sarokcsiszolók

 (4)    0

  Általános

Ha a sarokcsiszoló a mindennapjaid része (nem, az nem számít, ha a szomszéd visító gépére kelsz minden hajnalban), akkor biztosan észrevetted, hogy gyors váltás volt a vezetékes kivitelről a vezeték nélküli technológiára. Legyen szó akár ipari, akár a otthoni használatról, lehet, hogy meg fogsz lepődni, mi mindenre jó egy vezeték nélküli flex. Ennek a nélkülözhetetlen szerszámgépnek a kielemzéséhez segítségül hívtuk a Milwaukee Tool vezető termékmenedzserét, Kevin Gee-t is.

10 másodperces gyorstalpaló

A sarokcsiszoló használata

  • A kis méretű sarokcsiszolók (115-125mm) népszerűek a vízvezetékszerelők, a villanyszerelők és a mechanikus szerelők (munkagép szerelő) körében alkalmi használatra
  • A közepes sarokcsiszolók (150) főleg barkácsmestereknek és olyan szakembereknek készülnek, akiknek nap, mint nap szükségük van a használatára
  • Nagy sarokcsiszolókkal (180-230mm) leginkább haszonjármű gyártásban, a nehéz- és olajiparban találkozhatunk, ahol a legmagasabb fokú felhasználásnak van kitéve

Vezeték nélküli technológia

  • Egyre több szakember használja
  • Az akkumulátoros sarokcsiszolók ma már mind teljesítményben, mind pedig kinézetben felérnek a vezetékes sarokcsiszolókkal
  • A vezeték nélküli csiszológépek és akkumulátorok a pénztárcánknak is jó döntés lehet, ha figyelembe vesszük a nagy teljesítményű hosszabbító kábelek és generátorok költségét
  • Tartsd a szemeidet a féken - a nagyobb volumenű építkezéseken már elvárás a gyors fékrendszerrel felszerelt flex használata

A sarokcsiszolók felhasználása

A sarokcsiszolókat három főbb csoportba osztjuk a tárcsa mérete szerint: vannak a 115-125mm-es, a 150mm-es és a 180-230mm-es méretű csiszológépek. Természetesen általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a flex mérete, annál nagyobb a motor mérete, ezáltal teljesítménye is.

Az akkumulátoros sarokcsiszolók mindent megtesznek, hogy kiaknázzák a vezeték nélküli kivitelben rejlő lehetőségeket: a Milwaukee például nemrégiben kifejlesztette a kategóriájában egyedülálló, High Output akkumulátor technológiát, ami 50% -kal nagyobb teljesítményt nyújt a standard Li-ion akkuval szemben, ezzel minden eddiginél hosszabb működési időt biztosítva. Ha ez még nem volna elég, a Milwaukee ugyanazt az akkumulátort használja mind a három osztály (115-125mm, 150mm, 180-230mm) esetében.

A szakemberek minden ok nélkül előnyben részesítenének egy bizonyos méretet a többivel szemben? Nem, a választás nem ilyen egyszerű. Ha ez így lenne, akkor valószínűleg a 115-125mm-es méretű sarokcsiszolók lennének többségben, mivel ezek a legkisebbek és legkönnyebbek. A valóság azonban mást takar.

Mert itt igenis számít a méret!

Kutatások során kiderült, hogy az olyan szakemberek, mint a vízvezetékszerelők vagy a villanyszerelők általában a kis, 115-125mm-es sarokcsiszolókat részesítik előnyben, ugyanis amikor a munkájuk vágást vagy darabolást kíván, akkor a feladat általában csak rövid ideig tart. Magyarán mondva ez a méretű flex nem minden napos használatra lett tervezve. Az a viszonylag kevés szakember, aki a fentebb említett munkakörben dolgozik és gyakrabban kell csiszológépet használnia, az általában a közepes méretű 150mm-es típust részesíti előnyben.

A 150mm tárcsaátmérőjű sarokcsiszoló olyan barkácsmestereknek készült, akik nap, mint nap csiszolnak. Ezek a szakemberek hegesztési varratok csiszolására, vágási, tisztítási és polírozási munkákhoz használják a szerszámgépet. Ezeket a feladatokat a közepes méretű csiszológépek gond nélkül elvégzik, míg egy 115-125mm-es gép nem biztos, hogy elbírna vele.

Ipari felhasználás során gyakori jelenség, hogy az ember többféle méretű és típusú (pl. legyezőlapos, lamellás csiszolókorong) sarokcsiszolót használ, amelyeket különböző tartozékokkal egészít ki. Ezek a szakemberek mindig az aktuális munkához legjobban megfelelő sarokcsiszoló után nyúlnak ahelyett, hogy folyamatosan egy flexet használnának, ezzel jelentősen megnövelve a gépek élettartamát.

Nagy méretű sarokcsiszolókkal leginkább a haszonjármű gyártásban, a nehéz- és olajiparban, illetve gázszerelők körében találkozhatunk, más szóval olyan munkakörökben, ahol a legmagasabb fokú felhasználásnak van kitéve a gép. Ezek a flexek hosszú ideig tartó, kemény vágásoknak és csiszolásoknak vannak kitéve minden egyes nap, így nem csoda, ha a szakemberek olyan szerszámgépet szeretnének, amely a lehető leggyorsabban végzi a dolgát és csak ritkán szorul tárcsacserére. Ezen túlmenően a 180-230mm-es csiszolók esetében nem annyira lényeges a fizikai méret, hiszen ezeket a feladatokat általában olyan helyeken végzik, ahol elég nagy tér rendelkezésükre áll.

Érdekesség, hogy míg az USA-ban a nagyobb, 230mm-es tárcsaátmérőjű sarokcsiszolókat részesítik előnyben, addig a világ többi részén inkább a 180mm-es típus megy jobban. Ennek egyszerűen az az oka, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 230mm-es tárcsát könnyebb beszerezni.

Akkus Milwaukee Sarokcsizolók

(ne) Vágjunk bele!

A sarokcsiszoló kábelei az összes többi elektromos szerszámhoz hasonlóan könnyedén gondot okozhatnak. Természetesen ha vezeték nélküli kivitelt választasz, akkor kompromisszumot kell kötnöd a működési időt illetően: az olaj-és gáziparban dolgozóknak több akkumulátort kell feltölteniük ahhoz, hogy felkészüljenek az egész napos vágásokra. Nekik hatalmas előny, hogy nem kell maguk után húzniuk a kábelt, viszont rendkívül fontos, hogy bírja a hosszú órákig tartó igénybevételt.

A gyártók többsége ettől függetlenül piacra dobott minden méretű sarokcsiszolóból vezeték nélküli típust. Ezek az akkumulátoros flexek remekül helytállnak kazánházakban, ahol nagyobb átmérőjű csövekkel van dolgunk, illetve olyan kisebb terekben, ahol biztonságosabb és könnyebb vezeték nélkül dolgozni.

Nem meglepő, hogy Kevin azt mondta, hogy a szakemberek olyan vezeték nélküli szerszámgépet akarnak, amelyek utánozzák a vezetékes társaik teljesítményét és működési idejét. Kevésbé nyilvánvaló azonban, hogy mindez úgy valósuljon meg, hogy ne vesszen el a feeling, azaz úgy érezzük az akkus gép használata közben, mintha vezetékes gépet tartanánk a kezünkben.

A vezeték nélküli sarokcsiszolók nincsenek messze a vezeték nélküli kivitelű alapoktól, hogy megőrizzék ezt az ismerős érzést. Sőt, néhányan arról számolnak be, hogy a vezeték nélküli modellek jobban kiegyensúlyozottak, mert az akkumulátor és a motor ellentétes oldalon van.
Érdekesség, hogy a Milwaukee úgy tervezte a vezeték nélküli flex gépeit, hogy gyorsabban forogjon fel, mint a vezetékes kivitel.

Sokan még mindig a magasabb ár miatt riadnak vissza a vezeték nélküli sarokcsiszoló vásárlásától, azonban gondoljunk csak bele: amennyiben kültéren használod a flexet, úgy nagy valószínűséggel szükséged lesz egy hosszabbítóra, hogy elérd a legközelebbi konnektort. Ezen kívül a gyenge és/vagy hosszú vezeték feszültségcsökkenést eredményezhet, különösen a 15 amperes gépek esetében. Ha összeszámolod a kábelek (és esetleg az áramfejlesztők) költségeit, akkor már nem is tűnik olyan drágának az akkus sarokcsiszoló, igaz?

Fő a biztonság!

A sarokcsiszoló tárcsaféke a körfűrészéhez hasonlóan megvédi a munkadarabot, a kezelőt, és a munkatársakat. Ez kiemelten fontos, hiszen ha leejted a tárcsát és összetörik, akkor a darabjai elképesztő sebességgel vágódhatnak az emberhez, ezzel komoly sérüléseket okozva. A nagy gyártók ezeket a tárcsafék rendszereket úgy tervezik, hogy kis és közepes szerszámgépek esetén 2 másodpercen belül megállítsa a tárcsát. A 180-230mm-es tárcsaméretű flexek esetében ez kicsivel több időt vesz igénybe a tömeg és a centrifugális erő miatt.

Meglepő módon a tárcsafék nem kötelező biztonsági funkció, és még csak nem is OSHA (Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség) követelmény. Azonban a nagyobb, fejlettebb építési kivitelezők és a kormányzati projektek már megkövetelik, hogy a vállalkozók tárcsafékes sarokcsiszolót használjanak. Ha alvállalkozóként munkát ajánlasz, ellenőrizd, hogy van-e erre vonatkozó előírás.

A biztonságosabb munkakörnyezet nem a tárcsafék egyetlen előnye. Hiszed vagy sem, azok a másodpercek, amelyek nem mennek el feleslegesen a tárcsa lelassításával, növelhetik a munkavégzés hatékonyságát.

Mi lehet a következő újdonság a sarokcsiszolónál?

A Milwaukee például folyamatosan fejleszti az akkus sarokcsiszolóit, és rendre új termékekkel rukkol elő a kategóriában. Kevin és csapata elkötelezte magát, hogy megértsék különböző méretek esetében a teljes munkafolyamatot és a csiszológép felhasználóinak szokásait. Céljuk, hogy továbbra is javítsák a sarokcsiszolókat és az egyéb vezeték nélküli szerszámgépeiket, hogy a lehető leghatékonyabban végezhesd a munkád.

Kevin elmondta, hogy szóba jött a One-key rendszer használata is. Ezek a gépek egy Bluetooth-támogatású akkumulátort használnak melyet egy alkalmazás segítségével köthetünk össze az okostelefonunkkal, (így például lopás esetén letilthatjuk az akkut), azonban ennek megvalósításától még messze vannak. A legtöbb szakember, aki változó sebességet használ csiszoláskor, sokkal inkább szeretne egy kijelzőt a sarokcsiszolón, mintsem egy applikáción keresztül figyelni a gépét.
A Milwaukee hamarosan be fog mutatni egy sarokcsiszoló vásárlási segédletet, ahol különböző méretű és stílusú flexeket fog felsorakoztatni.

Bízunk benne, hogy cikkünk segítségével minden kérdésedre választ kaptál a vezeték nélküli sarokcsiszolókkal kapcsolatban. Oszd meg véleményedet a Facebookon vagy kérdezz tőlünk a lejjebb található űrlap segítségével!

A sarokcsiszolók elérhetőek szinte minden márkából úgy mint az AEG, a Bosch, a Dewalt, a Metabo, a Milwaukee, vagy éppen a Hitachi.

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód