Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Van fúró-csavarbehajtód? Egy igazi férfinak ez nem is kérdés!

 (0)    0

  AEG

A gép, amit mindenki ismer: a fúró-csavarbehajtó!

AEG Fúrás-Csavarbehajtás

A fúró-csavarbehajtó az a szerszámgép, amit az emberek több, mint 80%-a tart otthon. (Ha most azt mondod, hogy nem, neked nincs, akkor itt az ideje, hogy elnézz a
Szerszámdoboz Áruházba.
) Ugyanis nem kell profi szakembernek lennünk, hogy használnunk kelljen egy ilyet. Fontos, hogy legyen egy a közelben, ha fel kell fúrnunk a vadiúj 100 cm-es TV faliállványát, vagy meg kell szerelnünk a csap körül valamit, esetleg az internetkábelt kell levezetnünk a padlásról. Rengetegen házban, lakásban csak porosodik a garázsban vagy a padláson, de amikor kell, akkor csak le kell törölni, egy új szárat, vagy bitet bele, és már mehet is!

Rengeteg korábbi cikkben foglalkoztam már a csavarbehajtókkal, melyekben különböző márkák akkus változatait vettem sorra. Volt köztük fúró -és ütvecsavarbehajtó is, illetve esett már szó a működési elvükről, és kaptatok rengeteg tippet, mi alapján vásároljatok egy ilyen gépet. Ezek mind-mind hasznos gondolatok, érdemes újraolvasni őket.

Korábbi cikkek a témában:

A csavarbehajtás fél-profi sztárjai - Ryobi

A legújabb Milwaukee-generáció

Hogyan válasszunk akkus fúró-csavarbehajtót?

Ide betettem egy táblázatot, hogy egy átlag háztartásban melyik gép mennyire gyakori. Láthatjuk, hogy a fúró-csavarbehajtók azért egy nagyobb testhosszal vezetnek.

Nem véletlen tehát, hogy Áruházunkban is a fúró-csavarbehajtók a legfontosabb és leggyakoribb gépek. Rengeteg fajtája, típusa van, különféle akkus és hálózati csomagokban, a 7,2voltos verziótól a 750 wattos kivitelűig. Fontos azonban, hogy mindenki a feladatához megfelelőt válasszon, ugyanis míg egy 7,2 voltos marokcsavarozó esélytelen lenne profi feladatokra, egy 36 voltos gép pedig teljesen fölösleges az otthoni munkákhoz. A profi szakemberek közül - akik nap mint nap használnak ilyen gépeket - nagyon sokan szeretik az AEG gépeit. Megbízhatók, tartósak és remek a teljesítményük, akár 8 órán keresztül fúrhatunk velük - feltéve, ha több akkuval is rendelkezünk!

Ezek közül pedig kettőt be is mutatunk! És lesz egy ráadás is...

Íme tehát az AEG BS 18 CBL fúró-csavarbehajtó és társa, a BSB 18 CBL, beépített ütőművel.

A fenti felmérés alapján elég valószínű, hogy Te is tartogatsz otthon egy behajtót, így - akár gyakran használod, akár nem – pontosan tudod, mennyivel egyszerűbb egy akkus verziót használni, mint a vezetékest. Nincs macera a kábellel, nem kell rángatni, nem akad bele a szék lábába és nem lesz kontakthibás sem (bár ezek azért kevésbé szoktak megtörni, mint mondjuk a telefonom töltőjének kábele...). Az AEG akkutechnológiájáról, a PROLITHIUM-ról már korábban esett szó, ezt is elolvashatjátok a linkre kattintva.

AEG Brushless logo

Bár az akkutechnológia nem változott a korábbi gépekhez képest, a hajtómű és az elektronika annál inkább! Ezek ugyanis szénkefementes gépek, így jóval gyorsabb és tartósabbak elődjeiknél.

Bár
itt
pontosan és hosszan leírják a BL vagy BLDC, azaz a kefementes motorok pontos működési elvét, megpróbálom röviden összefoglalni: a hagyományos gépekkel ellentétben itt
nincs súrlódás, ugyanis, ahogy a neve is mutatja, kivették a keféket a hajtóműből. A forgó mágneses mező helyett tehát az állandó mágnesek forognak, míg a tekercsek itt egy helyben maradnak. Ez hozza létre a kell elektromosságot, mely áramlását egy elektronikus vezérlő kezeli.

Ez a működési elv okozza a két technológia közötti különbségeket: a szénkefementes gépek
gyorsabbak,
tartósabbak,
megbízhatóbbak, és a szénkeféket sem kell cserélgetni. Ennek megfelelően természetesen drágábbak is, a plusz beépített elektronikus vezérlő természetesen nincs ingyen, azonban ár-érték (bár inkább ár-teljesítmény) arányban sokkal jobbak ezek a gépek, mint szénkefés elődjeik.

Remek, tehát sok új technológia, meg minden, de mire jó?

A BS 18 CBL és a BSB 18 CBL közötti teljesítmény különbség a gépek adataiból jól kikövetkeztethető, azonban a használatuk és a funkciók (az ütvefúrást leszámítva) nincs különbség, így a két gépet egy kalap alá veszem. Mindkettő a megszokott kompakt kialakítást kapta, az AEG jellemző színeit viselve. A masszív, szinte elpusztíthatatlan gépek tokmánya egy teljesen fém, 13 mm-es FIXTEC tokmány, tengelyretesszel. Ráadásul akár kulcs nélkül is állítható, ez pedig rendkívül megkönnyíti a használatát. Két mozdulat és már át is váltottunk fúrásról behajtásra. Ez rendkívül hasznos, ha sokat, és gyorsan akarunk dolgozni.

AEG BSB 18 CBL

A hajtóművet már ismerjük, a teljesítményét azonban még nem. A BS 18 60, míg a BSB 18 75 Nm nyomaték leadására képes, mindezt akár 2100-as percenkénti fordulatszám mellett. A fordulatszám-szabályzás ilyen gépeknél persze alap funkció, itt két sebesség közül választhatunk: az első fokozatban 0-550/perc, míg a második fokozatban 0-2100/perc a hivatalos adat. Ezzel a funkcióval, illetve a 24-fokozatú nyomatékbeállítással azért már elég nagy a variálási lehetőség. Kellő tapasztalattal rendelkezve, minden alkalmazáshoz a lehető legpontosabban beállíthatjuk a gépeket - akár az igazán precíz, finom munkákhoz is.

Sokan fejében él a kép a fúró-csavarbehajtók használatáról: egy sima falon kell lyukat fúrni, vagy egy csavart kell behajtani valahol a polc belsejében. Azonban vannak szakemberek, akik rengeteg különféle feladattal találkoznak, és elég gyakran megesik, hogy a nagyobb behajtó nem megfelelő egy feladathoz, mert vagy nem fér oda a csavarhoz, vagy esetleg túl nehéz sokáig egy kézzel tartani. Éppen ezért a gyártók nagy hangsúlyt helyeznek a gépek súlyára és méretére, és ez alól az AEG sem kivétel! Mivel mindkét gép mindössze 186 mm, könnyen használhatók akár a szűkebb helyeken is, vagy fej feletti munkálatok során - ebben az 1,8, illetve a 2,1 kg-os súly sem fog minket akadályozni. Ráadásul akkor sem kell fennakadnunk, ha az a szűk helyen éppen még sötét is. Nincs szükség sem elemlámpára, sem a telefonunk vakujára: a csavarbehajtók ugyanis beépített LED-lámpát is kaptak, így nem kell vakon kutakodnunk a csavar holléte után.

AEG Fúró-csavarbehajtó

Természetesen, ahogy elmondtuk, az otthoni polcfúráshoz nem feltétlen szükséges ilyen tudású gépek használata, ezt a teljesítményt főként a mindennapos használat igényli.

És majd elfelejtettem, ígértem egy ráadást is...

AEG BEX 18-125-402C

Fúrtunk, csavaroztunk.. Ott maradt azonban a sorja, amit le kell csiszolni, hogy a végeredmény ne csak hasznos, de szép is legyen. Ehhez tökéletes az AEG akkus excentercsiszolója, a BEX 18-125. Azt gondolná az ember, hogy egy csak egy csiszoló, bekapcsoljuk, csiszol és ennyi. Korántsem! Ismét egy professzionális gépről lévén szó, mindennapos használatra és rengeteg különböző alkalmazásra lett tervezve, így sok olyan funkciót kapott, amit inkább a komolyabb gépeknél szoktunk meg. Ilyen például a lágyindítás és a beépített párnafék, mely megakadályozza, hogy a munkdarabunkon barázdák képződjenek. A változtatható sebességkapcsoló szintén egy pozitív dolog, ezzel ugyanis szabályozhatjuk, mennyire precízen (vagy durván) szeretnénk megmunkálni azt az anyagot.

Porelszívó felhelyezés


Porelszívó felhelyezés

Egy komoly probléma a
csiszolók

esetén a por. Senki sem szeretné egy kis csiszolásért az egész nappalit 3 centi porréteggel beteríteni (oké, túloztam, de értsd jól). Ennél a kis akkus gépnél azonban ezt is megoldották, kapott ugyanis egy kis porzsákot az oldalára/hátuljára, így a porelszívó rendszer oda juttatja az összes keletkező szemcsét. Na de, ha bejut a gép belsejébe a por, nem okoz ott gondot? Természetesen ilyen jellegű probléma nem fordulhat elő ilyen szintű gépeknél, az AEG ugyanis egy lezárt porvédőt épített be, mely tökéletesen védi a belső alkatrészeket mindenféle szennyeződéstől.

Már csak az áramellátásról nem esett szó: a BEX 18-125 is a REDLITHIUM-ION akkutechnológia gyermeke, így jóval mobilisabb a vezetékes társainál, azaz könnyedén vihető ide-oda, anélkül, hogy ráncigálni kéne a kábelt, vagy hogy munkatársaink hasra essenek benne. Emlékszem mekkora gondot okozott, mikor anno a gyárban használtam egy hálózati darabot, és a nagy rohanásban (gyár.. nincs megállás! :) ) sokszor eléggé útban volt a kábel: vagy én akadtam el benne, vagy a vezeték gondolta úgy, hogy jó ötlet feltekeredni a szomszédos elválasztóra. Az AEG csiszoló működtetéséhez ajánlott a 18 voltos akkukat használni, melyek átlagos töltési ideje így kb. 80 perc (függ attól, hogy 2,0 vagy 5,0Ah-s akkut használunk).

Természetesen a fúró-csavarbehajtókat, és az excentercsiszolót is megvásárolhatja Áruházunkban, mégpedig rendkívül KEDVEZŐ ÁRON!

AEG BS 18 CBL Fúró-csavarbehajtó 2x 2,0Ah akkuval

AEG BSB 18 CBL Ütvefúró-csavarbehajtó 2x 4,0Ah akkuval

AEG BEX 18-125 Excentercsiszoló akku és töltő nélkül

AEG BEX 18-125 Excentercsiszoló 2x 4,0Ah akkuval

Kövess minket Facebookon is!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció
-
Metabo Akció
-
Leica Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve