Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

A csavarbehajtás fél-profi sztárjai!

 (0)    0

  Ryobi

Korábban már átnéztük a Milwaukee és az AEG akkutechnológiáit. Ők profik, a profik meg ugye arról híresek, hogy mindent szuperjól csinálnak. Ám közben az alsóbb kategóriákban sem tétlenkednek!

A Ryobi fél-professzionális termékeket forgalmaz: ezt nagyjából a profi és a barkács közé lehet sorolni... magyarul a Ryobi gépei nem igazán szeretik a napi 12 órás monoton melót, viszont a heti egy polc felfúrásánál azért komolyabb munkát is rájuk bízhatunk.

A már említett "nagyok" már piacra dobták a szénkefementes motortechnológiát, így a Ryobi sem maradhatott le. Sőt, nagyjából egyszerre rukkolt elő az új szénkefementes gépeivel, illetve a ONE+ akkutechnológiával.

A technológiákat a Ryobi két gépén mutatjuk be: az R18IW3 Ütve-csavarbehajtón és az R18DDBL Fúró-csavarbehajtón.

A Ryobi ONE+ rendszer

Ha megnézzük a régi gépeket otthon, vagy a hirdetési oldalakon, azt látjuk, hogy a gépek 80-90%-a vezetékes. Az akkori gépeknél még nem volt kiforrott az akkumulátorok technológiája, sokan inkább a "végtelen" üzemidejű "bedugós" gépeket választották. A mai modern, fejlődő világban az okosórák és a repülő kamerák (drónok) mellett természetesen a szerszámgépek világába is jut egy-két új funkció, szabadalom.

Ryobi ONE+

A Ryobi új akkutechnológiája a ONE+. Több, mint 35 kerti gépet és szerszámot üzemeltethetünk az akkukkal, így amennyiben már van otthon ilyen akksi, nyugodtan vehetünk gépet anélkül, és bátran használhatjuk hozzá az otthonit. A lítium-ion rendszer remekül működik, az akkuk mindig használatra készek. Nincs memóriaeffektus, sem önkisülés - van viszont hosszú élettartam, remek teljesítmény és jobb üzemidő, melynek köszönhetően a Ryobi-tól rendkívül megbízható gépeket kapunk. A Ryobi az egyik legnagyobb és leginnovatívabb elektromos kéziszerszámgyártó a világon, így a kiemelkedő teljesítmény és a megbízhatóság mellett annak is figyelmet szentel, hogy az embereknek pontosan mire van szükségük, így hatékonyabban, biztonságosabban és kényelmesebben dolgozhat akár kertjében, akár otthonában.

Megvan tehát, hogy honnan jön az energia. Nézzük a gépeket!

Ryobi R18IW3 Ütve-csavarbehajtó

A csomagolás egy kicsi, kompakt, ám mégis erőteljes gépet rejt. Látszik rajta, hogy hiába a letisztult, egyszerű külső, ha beindul a 400 Nm teljesítményű motor, nincs megállás. A 18 V-os gép külseje a szokásos Ryobi-stílus: zöld-fekete a gép, az akku és az tokmány pedig szürke. És ha már tokmány... Az ½'-es (alaptartozékkal ¼-re is alakítható) fej ideális a gyors szorításokhoz és a megszorult elemek eltávolításához. Mivel a gépet főként fél-professzionális munkákra ajánlja a Ryobi, a 400 Nm erő tökéletesen elegendő lesz minden lehetséges munkára, mellyel találkozhatunk.

És mi van akkor, ha nem a maximális erővel akarunk dolgozni?

Vannak olyan helyzetek, mikor a nyers erő helyett inkább a precizitás lenne a fontos. Ezért kapta meg az R18IW3 ezt a nagyszerű funkciót: 3, állítható sebesség a különböző alkalmazásokhoz. Ráadásul a változtatható sebességű ravasszal még könnyebben variálhatjuk a sebességet. A ravasz lényege, hogy minél erősebben húzod, annál erősebben dolgozik a csavarbehajtónk. Na de nézzük mire is jók az egyes fokozatok: az első (max. 2100 ford. /perc) tökéletes a precíz munkákhoz. A második fokozat már egy kicsit erősebb, a 2500-as maximális fordulatszám biztosítja a kontrollt, hogy megelőzzük a csavar vagy a rögzítendő anyag károsodását. A harmadik és egyben utolsó sebességi fokozat természetesen a maximális erőt adja. A 2900 percenkénti fordulat segít leadni a lehető legnagyobb teljesítményt, ennek pedig bármelyik csavar megadja magát.

Ryobi R18IW3 Ütve-csavarbehajtóRyobi R18IW3

Idáig kizárólag az ütve-csavarbehajtó erejével foglalkoztunk, most nézzük meg a többi funkcióját is. Az első ami sokaknak eszébe jut, hogy vajon bírja-e majd a kezünk a terhelést? 400 Nm ugyanis elég sok, ráadásul a gép ütőműves, szóval lehetnek kétségek... De nem a Ryobinál! A behajtó akkuval együtt is max. 2 kg, így a fej feletti és a szűk helyeken végzett munkákra is tökéletesen alkalmas, ráadásul ami a terhelést illeti: akár egy iskolás gyerek is dolgozhatna vele a technikai projektjén. Nem rázkódik, nincs az a brutális "daráló" érzés, ez pedig a vibrációcsökkentett borításnak és az egyedi fejlesztésű tokmánynak köszönhető. És ha már említettük az előbb a sötét, szűk helyeket: egy beépített LED lámpát is kapott az R18IW3, melynek a megszokottnál is erősebb a fénye, így könnyedén használhatjuk olyan szobákban is, ahol egyáltalán nincs fény.

Ahogy a ONE+ rendszer jellemzőinél már írtuk, az akkuk kompatibilisek az összes ONE+ géppel. Ami pedig az üzemidőt illeti, az R18IW3 esetében akár 100 behajtást is elvégezhetünk egy akkutöltéssel.

Természetesen az R18IW3 rendkívül kedvező áron kapható nálunk! Szerszámdoboz Áruház

Ryobi R18IW3 Ütve-csavarbehajtó akku és töltő nélkül

Ryobi R18IW3 Ütve-csavarbehajtó 1x 2,5Ah akkuval

Ryobi R18IW3 Ütve-csavarbehajtó 2x 1,5Ah akkuval

Ryobi R18IW3 Ütve-csavarbehajtó 2x 4,0Ah akkuval

Most pedig nézzük, miért is jó, ha a gépünk még nyomokban sem tartalmaz szénkefét!

Ryobi R18DDBL Fúró-csavarbehajtó

A kefe nélküli gépek rengeteg tényezőben jobbak a szénkefés társaiknál: hatékonyabbak, megbízhatóbbak, csendesebbek és persze jóval erősebbek. Ráadásul már nem annyival drágábbak, hogy ne érje meg őket választani a régebbi verziójú társaik helyett. Mivel nincs súrlódó alkatrész, nincsenek kopó elemek, nem kell őket cserélgetni sem.


A működési elv:

A kefés motornál a szénkefék hozzák létre az elektromos áramkört
a forgórészen
lévő érintkezőkkel való folyamatos kontakt során. Miközben a érintkezőket és a tekercselést tartalmazó tok forog a tengelye körül, a mozdulatlan kefék sorozatosan kerülnek kapcsolatba a különböző részekkel. Az áram pedig mindig az állórészhez legközelebb levő tekercsen folyik keresztül. Ezzel szemben a kefe nélküli motorban az elektromágnesek nem mozognak. Helyettük az állandómágnesek forognak és a tok marad egyhelyben, így az áram könnyebben átvihető a mozgó részekbe, ehhez azonban szükséges egy elektronikus vezérlő
az eddigi mechanikus helyett. (Ez okozza az
árbeli
különbség nagy részét.)
A BL (kefementes) motorok sokkal hatékonyabban alakítják át az elektromos áramot, ez pedig a súrlódás hiányának köszönhető.Most pedig, hogy már mindent tudunk a működéséről, nézzük mit tud a valóságban.

Az R18DDBL egy 60 Nm-es hajtóművet kapott, mely 2 sebességi fokozatban képes leadni a teljesítményt. A 400, illetve 1600 maximális percenkénti fordulatszámú fokozatok képesek megbirkózni a legkülönfélébb feladatokkal, akár precíz, akár egyszerű (de maximális erőt igénylő) feladatokat kell megoldani. Természetesen ezt a beállítást is a fedélzeti egység felügyeli, és a lehető legjobban optimalizálja is. Az energiát a 13 mm-es kulcsnélküli fémtokmány segítségével viszi át a megmunkálandó felületre. A legtöbb fúró-csavarbehajtóhoz hasonlóan a forgásirányváltás funkciót is megkapta, ezen felül pedig egy vízmértékkel is felszerelték a még pontosabb fúrásokhoz.


Ryobi R18DDBL Fúró-csavarbehajtó

A tokmánynak köszönhetően a gép fúrási teljesítménye 13 mm acélban és 50 mm fában, miközben a 18 V-os akkumulátorok akár 60 ilyen fúrást biztosítanak töltésenként. Természetesen a nagy igénybevétel mellett biztonsági, védő funkciók is helyet kaptak. A kényelmet a GripZone fogantyú biztosítja, ez ugyanis egy mikrobarázdált gumírozású, csúszásmentes anyag, mely tökéletesen elnyeli a rezgések nagy részét, ezzel is kímélve a felhasználóját. Ezeken felül még az elektronikus kuplungról kell feltétlen szót említenem, ugyanis rendkívül hasznos. Fúrás közben könnyen megakadhat a fúrószár, és általános esetben akár túl is erőltethetjük a gépet azzal, hogy nem állunk meg, hanem a megakadt szárat tovább erőltetjük az anyagba. Ez könnyedén leterhelheti a gépet vagy el is törheti a fúrószárat. Ezt akadályozza meg a kuplung, az ugyanis gond esetén automatikusan szétkapcsol, így védve az épségünket és növelve a Ryobi behajtónk élettartamát.

Az R18DDBL 6 különböző akkus csomaggal kapható (vagy anélkül) a Szerszámdoboz Áruházban!

Ryobi R18DDBL Fúró-csavarbehajtók listája

Kövess minket Facebook -on is!

Amennyiben egyéb akkus gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció
-
AEG Akció


-
Metabo
Akció


-

Leica Akció


-
ALKO Akció

-

Nilfisk-ALTO Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve