Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Praktikus tippek szúrófűrészekhez!

 (0)    0

  Általános

11 tipp a szúrófűrészünk használatához!


Ráadásul bemutatunk két hálózati dekopírfűrészt is!


Szúrófűrész használata


1.

Válassza ki a feladathoz tökéletesen megfelelő szúrófűrészt! Tisztában kell lennie a különböző funkciókkal, mivel a piacon lévő fűrészek mindegyike különböző, nincs két ugyanolyan! Íme néhány pont, melyeket jobb, ha végignyálaz, mielőtt belevágna a vásárlásba:



- Áramforrás. Az akkuval működtethető fűrészek sokkal hordozhatóbbak, mint a vezetékes gépek, de többnyire nehezebbek is, és általában a motor nyomatéka sem akkora, hogy az igazán nehéz vágásokkal megbirkózzon.

- A sebesség-szabályzás sokszor jól jöhet a munkában, ugyanis van nehezebb, és van precízebb munka is. Ma már rengeteg változtatható sebességű gép kapható, melyekkel egyszerűbb a munka.

- A változtatható sebességű fűrészek a különböző anyagokhoz jók, például a fémekhez, ahol az alacsonyabb fordulatszám jelentősen növelné a penge életét, illetve a műanyag, ahol a nagyon alacsony forgácsolási sebesség megakadályozza az anyag olvadását vágás közben.

- A penge zárómechanizmusa lehet gyorscserélős, szerszám nélküli, vagy csavarral rögzíthető. Nyilvánvaló okokból, ha gyakran vágunk különböző anyagokat, a gyorsan cserélhető pengék a legjobbak.

- A beépített világítás és a porelszívó/porelfújó funkciók nagyon hasznosak lehetnek, ha esetleg a vágásvonalak már nehezen láthatóak.

- A penge állíthatósága. Vannak típusok, ahol 0°-tól 90°-ig állítható a penge bemeneti szöge.

- Teljesítmény. A hálózati modellek között találunk 400 W-tól akár a 8-900 W-os gépet is, így itt könnyű bekategorizálni a gépeket, legtöbbször érdemes a feladat nehézségéhez arányosan erős gépet választani. Az akkus fűrészek többnyire 18 voltos formában kaphatók (persze van kivétel), itt esetleg az akkumulátor kapacitásával variálhatunk (az 1,3Ah-s NiCd akkutól az 5,0Ah-s Li-Ion akkumulátorokig).




2.
Válassza ki a megfelelő fűrészlapot az anyaghoz, melyet vágni fog! A szúrófűrésszel gyakorlatilag bármit el lehet vágni, a rétegelt lemeztől a rozsdamentes acélig mindent átvág, ha a megfelelő pengét választjuk hozzá. Itt egy pár jellemző, ami alapján könnyebben választhat:


- Penge összetétel. Szúrófűrészlapok készülnek gyorsacélból, edzett acélból és bimetál kompozit fémből, fémek vágásához.

- Fogak száma / inch (hüvelyk). A penge TPI értéke annál nagyobb, minél vékonyabb az elvágni kívánt anyag. A vágás során 3-5 fognak MINDIG érintenie kell a megmunkált anyagot. Egy példa a TPI értékre: ha 1/4”-es (0,6 cm) anyagot vágunk, érdemes 12-16 TPI-s fűrészlapot használni, amennyiben viszont csak 1/8”-os (0,3 cm) anyagot vágunk, a 24 TPI-s penge lesz a jó választás.

- A penge szélessége is fontos. A szűk sarkokban való vágáshoz egy keskenyebb penge, az egyenes vágásokhoz pedig a szélesebb penge a jó választás, egyszerűbb, gyorsabb így a munka

- Győződjön meg arról, hogy a megfelelő pengét vásárolta meg. A szerszám nélküli pengét nem tudja behelyezni a csavaros modellekbe, és ugyanígy nem illeszkedik a másik fajta fűrészlap a gyorscserés szúrófűrészbe.


Penge behelyezés



3.
Készítse elő a munkadarabot a vágáshoz! Miután kiválasztotta a munkához megfelelő fűrész/penge kombinációt, melyet a projekthez használni fog, el kell döntenie, hogy pontosat milyen anyagot, hol, és miként fog vágni.



4.
Mérje le a levágandó részt, majd jelölje be a munkadarabon! A különböző formákhoz használhat a szakboltokban kapható sablonokat (sokan otthon, egyedileg készítik el ezeket), illetve nyugodtan használhat különböző segédtárgyakat, például kör alakú rajzhoz egy üres vödröt, stb.



5.
Tegye a munkadarabot bakokra, munkapadra, vagy fogja be satuba! Mindegy melyiket választja, lehet negyedik, ötödik verzió is, a lényeg, hogy önnek megfelelő, és persze kellően stabil legyen! Legtöbb esetben a szorító(k) használata a legjobb választás, ezzel mindkét keze szabaddá válik, így pedig sokkal könnyedebben és precízebben dolgozhat.



6.
Győződjön meg arról, hogy elég fény éri a munkadarabot! Fontos, hogy lássa a vágási vonalakat, hogy minél pontosabban használhassa a szúrófűrészt. H azt veszi észre, hogy a gép teste alá nézve a fűrészlapot fürkészi, valószínűleg nincs elég fény a munkaterületen.



7.
Helyezze a pengét az anyag széléhez ott, ahol elkezdi a vágást! Amennyiben leszúró vágással vagy belső kivágással kezdi a munkát, ez esetben a ravaszt egyenletesen, finoman szorítsa, míg el nem éri a kívánt sebességet, majd tolja előre, végig a berajzolt vonalon.


Szúrófűrész



8.
Vezesd végig a fűrészt az adott vonalon, a gép testét stabilan tartva, úgy, hogy a gép hátulja a penge haladási irányával ellentétesen álljon! Így a penge tud igazodni a vonalhoz, és szépen haladhat. Amennyiben a penge kicsit akad, vagy a gép kissé magasabb, feszültebb hangot ad ki, csökkentse a haladási sebességet. A túl gyors vágásoktól túlmelegedhet a penge és a motor is, ez pedig akár a munkadarab nem kívánt hasadásához is vezethet.



9.
Állítsa le a gépet, ha a sok fűrészpor vagy a törmelék túlhalmozódik és eltakarja a vágási vonalat, illetve ha gátolja a fűrész haladását! Fűrészelés közben a felhalmozódó törmelék megrongálhatja a munkadarabot, így annak eltávolítása igen fontos! A tisztítás után indítsa újra a gépet és finoman helyezze vissza a vágási vonalhoz. Fontos, hogy a fűrészt csak akkor kapcsolja ki, mikor az már nem érintkezik a munkadarabbal.



10.
Fejezze be a vágást, és figyeljen az esetlegesen leeső vagy leszakadó kisebb darabokra, melyek balesetet okozhatnak! Használat közben vigyázzon arra, hogy ne hajlítsa meg a pengét, az ugyanis extrémebb körülmények között eltörhet, ezzel veszélyeztetve önt.



11.
Használjon csiszolót vagy gyalut a munkadarab befejezéséhez, így simává teheti az éleket és a felületet! Válasszon a feladat nehézségétől függően kézi, akkus vagy vezetékes csiszolót és/vagy gyalut.


Gyalulási folyamat




Ezen felül bemutatjuk az ígért szúrófűrészeket!


Az első a Metabo STEB 65 Quick!


A Metabo új szúrófűrésze az alsóbb kategóriának képviselője, éppen ezért a mérete és az ára lehet a fő előnye. Egyszerűen használható, fordulékony, kis helyen is könnyedén használható. Ezt a tudását a beállítható lengőlöket funkció is nagyban elősegíti. A különösen precíz vágásokért pedig a görgő vezetőhoronnyal szerelt alacsonyan fekvő fűrészlaptámasztó felel.


Metabo STEB 65 Quick Szúrófűrész

Mint a fenti pontokban említettük, van néhány sarkalatos jellemző a fűrész kiválasztásánál. Ilyen például a lámpa kérdése: a STEB 65 egy integrált LED-fényforrást kapott, így a munkadarab mindig tökéletesen látható marad. A törmelék és/vagy a fűrészpor sem lehet probléma, a készülék rendelkezik egy bekapcsolható forgácslefúvó funkcióval, így továbbra is tökéletes vágásokat produkálhatunk. Ezen felül akár külső elszívó csatlakoztatására is van lehetőség, ezáltal a forgács/törmelék/por egyből egy tartályba kerül, nem kell a söpréssel, takarítással bíbelődni.

A Metabo szúrófűrészünk teljesítménye az alsóbb kategóriába tartozik, sem a 450 W, sem a percenkénti 3000 fordulatszám nem világrengető, azonban ennek a gépnek nem is ez a funkciója. Súlya nincs összesen 2 kg, így használata tényleg nem terheli meg a kezünket, a 4 különböző ingalöket fokozat pedig igazán sokoldalúvá teszi. Az utolsó tulajdonsága, melyet meg kell, hogy említsek, az nem más, mint a Vario-Constamatic teljes hullámú elektronika, mely segítségével a löketszám a különböző terhelések során is állandó marad.



Ennyit a Metabo fűrészünkről, most pedig következzen egy gép a felsőbb kategóriából a profi feladatokhoz:

A Milwaukee JSPE 135 TX Szúrófűrész!


Milwaukee JSPE 135 TX Szúrófűrész


A felsőfogantyús gép a Milwaukee-tól már megszokott piros-fekete-szürke színeket kapta, összességében pedig egy igen robosztus, erőtől duzzadó fűrész, mellyel fában, alumíniumban vagy akár kerámiában is könnyedén és egyszerűen vághat.


Teljesítményét tekintve szintén ez a gondolatunk, 750 wattos ereje pontosan úgy viszi a fát, ahogyan azt elvárjuk tőle. A teljesítmény fokozására és szabályzására rengeteg funkciót kapott a gép, melyek segítségével könnyedén alkalmazkodhatunk a különböző feladatokhoz, vághatunk vele rétegelt lemeztől kezdve akár edzett acéllemezt is. A változtatható sebesség ebben a kategóriában szinte már elvárt, és talán ugyanez elmondható a 4 állásos lengőelőtolás lehetőségről, illetve a lágyindításról is, mely alacsonyabb feszültségű biztosítékok használata esetén igen jól jöhet.


Sokan esetleg arra számítanának, hogy mivel ilyen erős a gép, ez esetleg a precizitás rovására megy… Ilyesmiről azonban szó sincs! Sőt… a Milwaukee által szabadalmaztatott FIXTEC rendszert kapta meg a szúrófűrész, így a penge pillanatok alatt cserélhető és többek között akár 0° és 45°-ban is állítható. Bármelyik fűrészlapot is használjuk, a precíziós vezérlés sokat segít, így akár a nyílegyenes vágások is sokkal simábban mennek majd.


Milwaukee JSPE 135 TX Szúrófűrész


A felhasználó kényelmét a gumírozott fogantyú biztosítja, mely a rezgések többségét elnyeli, így a kezünk sokkal kevésbé fárad el, mint a versenytársak hasonló kategóriájú gépeinél. A LED világítás szintén alaptartozék a hasonló szúrófűrészeknél, az első és hátsó állítható forgács elvezetés azonban említésre méltó, melyet természetesen egy porelszívóval bármikor könnyedén kiegészíthetünk.


Természetesen nálunk megtalálja a többi gyártó szúrófűrészeit is, a fenti tippek alapján pedig egyszerűen ki is választhatja a legmegfelelőbbet, a külön megvásárolható, szúrófűrészlapokkal együtt!

{{widget type="customRelations/catalog_product_list" title="Néhány Kiemelt Szúrófűrész Ajánlat!" product_link_type_code="custom_my_relation" template="catalog/product/list/related_grid.phtml" column_count="4" id_path="product/7229



Szerszámdoboz Áruház!


Amennyiben egyéb faipari gépre van szüksége, kattintson ide, vagy látogassa meg oldalunkat!


Egyéb Akcióink


AEG Akció

-
Ryobi Akció

-

Leica Akció


-
ALKO Akció

-

Nilfisk-ALTO Akció


A kommentek nincsenek engedélyezve