Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
TOP 10 biztonsági tipp szerszámgépek használatához

TOP 10 biztonsági tipp szerszámgépek használatához

 (5)    0

  Általános

Ha hozzánk hasonlóan Te is kedveled a szerszámgépeket, esetleg a munkád miatt minden nap használsz elektromos fúrógépet, sarokcsiszolót vagy valamilyen fűrészt, vagy egyszerűen csak hobbibarkács vagy, akkor egyedül a jó öreg józan észre támaszkodhatsz a biztonságod érdekében. Nem számít, hogy profi vállalkozó vagy otthoni mindenes vagy, biztosak vagyunk benne, hogy nem akarod elveszíteni egyik ujjadat vagy szemedet sem, és nem akarsz magadban vagy másban kárt tenni.

A munkavédelmi, munkabiztonsági előírásokat és szabályokat okkal találták ki, ezt elhiheted. 2012-ben csak az USA-ban 4.383 ember halt meg munkahelyi balesetben, és a statisztikák szerint csak nem közel 3 millió nem halálos munkahelyi sérülést és betegséget regisztráltak. Ha ehhez hozzáveszed azokat a baleseteket, amelyek otthonodban vagy DIY (Do It Yourself, azaz Csináld Magad) tevékenység közben történhettek, akkor ki tudja, mekkora számot kapnánk végeredményül.

Az alábbiakban olyan alapvető tanácsokat adunk a biztonságos munkavégzéshez, amit mi is megfogadunk szerszámgépek használata közben. Sok embernek az ünnepnapokon kívül nincs olyan napja, amikor ne lenne a kezében egy akkumulátoros vagy hálózati gép, de mindenki tudja, hogy ezek az eszközök rengeteg időt és energiát takarítanak meg számunkra.
Helytelen használat esetén azonban súlyos sérüléseket okozhatnak. Nézd meg az alábbi (ésszerű) biztonsági tippeket, és kérjük, maradj biztonságban!


Így ne használd a láncfűrészt (és a sövényvágót és semmi mást!)

1. Óvatosan a vezetékekkel!

A vezetékek nyújtják az egyik legnagyobb veszélyforrást a műhelyben vagy a garázsban. Számos előnyük azért van olyan, amire különösen kell figyelni vezetékes gép használata közben. Az egyik fő ok, amiért az emberek szeretni szokták az akkus gépeket, hogy nincsenek vezetékek.

Ha vezetékes gépet használsz, mindig győződj meg róla, hogy a vezeték mögötted és nem pedig előtted van. Nem egy olyan esetet hallottunk, hogy valaki levágta a sövényvágó vezetékét használat közben. Ezt megelőzendő, tedd a válladra a vezetéket, és ügyelj rá, hogy mindig mögötted legyen.

Használj hosszabbítót, soha ne feszítsd ki a tápkábelt, mert abban mások könnyen eleshetnek. Ilyet is láttunk már vagy százszor, és erre természetesen nincsen szükség. Ideális esetben egy munkapadon használd a szerszámgépet, és minimalizáld a vezeték feszítését.
A hosszabb kábel akkor is jól jön majd, ha például le akarod tenni a gépet a padlóra vagy valamilyen más felületre.

2. Használj védőburát

Bizonyos szerszámgépeken védőbura van alapból. Sajnos hallottunk már olyan esetet, amikor a felhasználó leszedte a sarokcsiszolóról a védőburát, hogy jobban lásson, de nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy ezt NE TEDD. Azt hiszem, ez mindennél jobban megmagyarázza, hogy miért a szemsérülések az egyik leggyakoribbak az építőiparban.

Ugyanez vonatkozik az ujjakra is, így a dekopírfűrész használata esetén is érdemes maximálisan odafigyelned. Ha valamihez védőfelszerelést adnak, biztos lehesz benne, hogy azt nem véletlen tették. Ezek azért vannak, hogy biztonságban maradj a mozgó szalagokkal, tengelyekkel, fogaskerekekkel, láncokkal stb. szemben.

Ilyen védőburával a legtöbb fűrésznél találkozhatsz.

3.) Jobb ma egy szemüveg mint holnap egy üvegszem

Igen, valószínűleg geeknek fogsz kinézni és nem emiatt fognak körül venni a csajok, de meglátod, jót fog tenni. Jól fog jönni fúrásnál, véső és bontó feladatoknál, sarokcsiszoló, egyenescsiszoló vagy egyéb csiszoló használatakor. Hidd el, sokkal jobban fogsz kinézni ezzel, mint egy a szemedet érő balesetet követően.

Ezeket a védőszemüvegeket sokféle feladathoz használhatod, mint például fúrás, fűrészelés vagy kalapácsolás. Mielőtt bárminek neki kezdenél, kérdezd meg magadtól, hogy munka közben lehet-e valami, ami elrepülhet, felpattanhat és megsértheti a szemedet? Ha ennek a legkisebb kockázta is fenn áll, akkor ez a védőszemüveg szó szerint megmentheti a látásodat.

4.) Kerüld a laza ruházatot!

Ez főként a felsők kar részére vonatkozik, de ugyanúgy érvényes ékszerekre, nyakkendőre vagy bármilyen laza, lógó ruhadarabra. Ha ezek közül bármi egy forgó szerszám közé kerül, akkor komoly sérüléseket okozhat.

Ha szerencsés vagy, akkor csak a ruhádban tesz kárt a szerszámgép, de leggyakrabban sajnos ez balesettel és hosszú várakozással végződik. Egyes gépek rendkívül gyorsan forognak, így ha például becsípi a pólód ujját nagy fordulatszámon, az könnyen kicsavarja, súlyosabb esetben le is tépheti a karodat vagy az ujjaidat.

5.) Ideiglenes elektromos csatlakozó

Sajnos ez sem lehetetlen. Ha nincsen egy elektromos szerszámon csatlakozó, néhányan máris azt az elvetemült megoldást eszelik ki, hogy a vezeték végét közvetlenül bekötik az áramkörbe, és még dicsekednek is vele, hogy mekkora zsenik voltak.

Ezt csak akkor tedd, ha áramütést szeretnél, de minden épeszű és értelmes építési vállalatból rögtön kirúgnának - hozzátennénk, teljesen joggal. SOHA ne csinálj ilyet.

6.) A tárolás fontossága

Nem szabad elmenni az éles pengék stb. tárolásának mellett sem. Minden elektromos szerszámot száraz és biztonságos helyen kell tartani. A legtöbb ember azért figyel erre, de valljuk be, soha nem lehetünk elég óvatosak.

Gondolj például egy körfűrészlapra vagy éles fúrószárra vagy például a Stanley késeire, és rögtön megérted, mire is gondolunk.

Ezeknek a tartozékoknak a nagy része fedéllel vagy burkolattal van ellátva, így győződj meg róla, hogy használod ezeket. Soha ne tarts nehéz szerszámokat fejmagasság felett. Ha egy nagy fúró vagy fűrész esik a fejedre, az nem csak fájdalmas, de komoly következményekkel is járhat.

A kényelmes és biztonságos tároláshoz valamilyen szerszámtárolóra vagy egy jó erős zárható szekrényre lesz szükséged, esetleg egy jó ötletre és némi fantáziára (lsd a képen a saját készítésű szerszámtárolót).

7.) A szerszám hordozása

Vannak emberek, akik a vezetéknél fogva fogják meg a gépet, és viszik A-ból B-be. Ezt általában akkor csinálják, ha más dolgokat is visznek a kezükben, ekkor a kezük köré csavarják a vezetéket és úgy mennek tovább útjukra.

Ez óriási hiba, és ha ez a vezeték meglazul a szerszám belsejében, azt csak a következő használatkor fogod észrevenni - akkor már talán túl késő lesz. Mindig a fogantyújuknál fogva emeld fel őket, vagy teljes egészükben tartsd kézben. Ha nehéz szerszámgépről van szó, akkor kérj meg valakit, hogy segítsen felemelni.

8.) Levegős gépek

Pneumatikus szerszámok használata esetén mindig ellenőrizni kell a tömlők stb. csatlakozásainak állapotát. Ha ezek nincsenek megfelelően rögzítve, és kilövődnek, az nagyon tud fájni. A biztonsági kapcsok és szerkezetek okkal vannak ott, ahol, ezért győződj meg róla, hogy használod őket.

A kompresszort is érdemes mindig ellenőrizni. Ellenőrizd az elektromos és a sűrített levegős csatlakozókat is, hogy a kompresszor biztonságosan és hatékonyan működhessen.

9.) Törődj a szerszámaiddal!

Havonta legalább egyszer végezz egy alapvető karbantartást az elektromos szerszámgépeiden. Nézd meg a vezetékeket, figyelj a kopás jeleire és az esetleges rozsdafoltokra. Ha biztos vagy magadban, és csak kis olajozást vagy egyszerűbb vezetékcserét igényel az eszköz, akkor a szervizelést Te is elvégezheted, azonban ha komolyabb dologról van szó vagy kétbalkezesnek tartod magad, akkor bízd inkább ezt a szakemberekre.

Ez csupán pár percet vesz igénybe, megvéd téged és meghosszabbítja a gépek élettartamát. Kora tavasszal a kerti szerszámoknál is ajánljuk ezt a karbantartási műveletet, meg fogsz lepődni, mennyi mindent meg lehet találni és javítani gyorsan és egyszerűen.

10.) A megfelelő emelés

Végül, de nem utolsó sorban, tanuld meg a nehéz tárgyakat, köztük néhányabb nagyobb szerszámgépet megfelelően felemelni. Az aranyszabály az egyenes hát és hajlított térd, és a bölcs gyakorlat, hogy ezt megtanuljuk, majd használjuk.

A hát sérülései nagyon kellemetlenek és rendkívül sokáig elhúzódhatnak, így érdemes erre is odafigyelned.

Konklúzió

Ne félj attól, hogy nem leszel elég macsó, ha odafigyelsz a biztonságra. A "velem ez úgysem történhet meg" és az "én tudom, hogy mit csinálok" kifogások nem állják meg a helyüket, így a saját magad és környezeted biztonsága érdekében is azt javasoljuk, hogy tartsd be a fentebb említett tippeket.
Ha nekünk nem hiszel, menj el a sürgősségire vagy egy kórházba, és kérdezd meg az ott dolgozókat, hogy hány embert kezelnek az elektromos kéziszerszámok helytelen vagy gondtalan használatából eredő baleset bekövetkezése miatt. Kígyózó sorokban fognak állni a "velem ez úgysem történhet meg" férfiak, karjukkal hevederben (rosszabb esetben gipszben). Ugye Te nem akarsz közéjük tartozni?

Bízunk benne, hogy mindenkit sikerült eltántorítani a felelőtlen szerszámgép használattól, és ezentúl jobban odafigyeltek majd a biztonságos munkavégzésre. A cikkünkben szereplő 10 tipp csak egy része a biztonsági előírásoknak, ezért azt javasoljuk, hogy mindig olvasd el a vásárolt szerszám használati útmutatójában a biztonságra vonatkozó bekezdéseket a baleset megelőzése érdekében.

A Szerszámdoboz Áruház rengeteg elektromos szerszámgépet (és akkus gépet) kínál, köztük gérvágókat, körfűrészeket, dekopírfűrészeket, sarokcsiszolókat, fúrógépeket, SDS-Plus és SDS-Max bontókalapácsokat, és ezek tartozékait. Nálunk mindent megtalálsz egy helyen, legyen szó az AEG, a Bosch, a DeWalt, az Einhell, a Metabo, a Milwaukee, a Hecht, a Hitachi (Hikoki), a Ryobi vagy akár a Stanley gépeiről.
Ami a munkavédelmet illeti, kesztyűkkel, fűthető ruházattal, kabátokkal és felsőkkel, és munkavédelmi cipőkkel várunk benneteket!

Tetszett a cikk? Oszd meg véleményedet a top 10 tippünkkel kapcsolatban, vagy írd meg kommentben, hogy Te mit teszel saját magad és környezeted biztonságáért!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód