Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Milyen sövényvágót vegyek avagy útmutató a megfelelő sövényvágó kiválasztásához

Milyen sövényvágót vegyek avagy útmutató a megfelelő sövényvágó kiválasztásához

 (5)    0

  ÁltalánosMinden ami KERT!  

A sövények és bokrok szép megmunkálása ma már nem házimunkát (bokros teendőt!)  jelent. Az ollókkal való kézi vágás már a múlté. A megfelelő sövényvágóval minden vágási munka gyorsan, egyszerűen és biztonságosan történik, így anélkül tölthetünk időt a szép kertben, hogy fájna a kezünk.

Általában minél hosszabb a vágópenge, annál gyorsabban végzünk a vágással. A hosszabb vágópengéjű gépeknek azonban borsosabb az ára is, ráadásul nehezebb a súlyuk.
Ez az útmutató segít kiválasztani a Te igényeidnek legmegfelelőbb sövényvágót.

Az elektromos sövényvágók

A leginkább költséghatékony választás az elektromos sövényvágó, ami könnyű és csendes. Nincs akkumulátor ami lemerülhetne, így nincsen korlátozva a használati idő sem, mint a vezeték nélküli sövényvágónál. Amellett, hogy a legkevésbé költséges sövényvágó típus, könnyű és olcsó karbantartani.

Nem kell üzemanyagot keverni és nincs benzinmotor, így az elektromos sövényvágó egy gombnyomással beindul még akkor is, ha egész télen használaton kívül volt.

A mai modern elektromos sövényvágók ereje és teljesítménye meglepő. Noha a benzines gépeket továbbra is főleg a teljesítményük miatt választják, a manapság kapható elektromos sövényvágók szinte ugyanolyan erősek lehetnek.

Az elektromos sövényvágók általában könnyebbek, mint az ugyanolyan teljesítményű vezeték nélküli vagy benzines sövényvágók. Kevésbé zajosak, mint benzines társaik, és nincsen káros kipufogógáz sem.

Az elektromos sövényvágó fő hátránya az, hogy a vezeték miatt nem használhatod a kerted legtávolabbi pontjában - 100 méterre van ugyanis az általánosan elfogadott határ. Soha ne használj több hosszabbítót a távolság megnöveléséhez. Ha olyan házban laksz, ahol kevés kültéri konnektor van, vagy nagy az udvar, akkor ezt mindenképpen tartsd szem előtt vásárláskor.
Ha azonban kisebb kerted van, amely csak alkalmi díszítésre szorul, az elektromos modell tökéletes választás lehet. Bizonyosodj meg róla, hogy van áram-védőkapcsolód (FI relé) ha véletlenül levágná a biztosítékot.

Előnyök

  • Költséghatékony
  • Könnyű súly
  • Csendes
  • Környezetbarát

Hátrányok

  • Szükséges a hálózati tápellátás
  • A tápkábel elvágásának veszélye
  • Kevésbé erős, mint a benzines

vezeték nélküli (akkus) sövényvágók

A modern vezeték nélküli sövénynyíró robusztus, csendes és szinte rezgésmentes. A vezeték nélküli sövényvágó kényelmesebb, mint a vezetékes - nem kell aggódnod, hogy túlságosan messze vagy a hálózati aljzattól, vagy hogy elvágod a tápkábelt. A kábelek kibogozása már a múlté!

A vezetékes géphez hasonlóan a vezeték nélküli sövénynyíró is azonnal elindul, még akkor is, ha egy ideig nem használták. Ha szigorú zaj- vagy károsanyag-kibocsátási előírásokkal rendelkező területen élsz, akkor a vezeték nélküli sövényvágó ideális lehet a számodra.

A régebbi vagy olcsóbb modellek általában 14V vagy 18V-os akkumulátorral rendelkeznek. A 36V-os vagy 40V-os akkumulátorokkal rendelkező, erősebb vezeték nélküli sövényvágók már versenyképesek a benzines sövényvágókkal.

Egy feltöltéssel körülbelül 20 percig tudod használni a gépet, bár néhány modell akkuja akár egy óráig is kitart. Az akkumulátor feltöltési ideje változó, 60 perc vagy akár 3-4 óra is lehet. Ez a töltő típusától függ, amelyet a gyártó a sövényvágóval szállít. Egy extra akkumulátor lehetővé teszi, hogy egész nap dolgozzál, miközben a másik töltés alatt áll.

Egyes gyártók ugyanazt az akkumulátort és töltőt használják a kerti gépek körében. Ez azt jelenti, hogy csak egy típusú akkumulátort kell használnod, amit folyamatosan tudsz tölteni, és minden szerszámhoz megfelelő. Ez vásárlásnál lehet egy tényező, ha már van akkud és töltőd, vagy ha több kerti szerszámot szeretnél vásárolni ugyanattól a márkától.

Az akkumulátoros sövényvágó tulajdonosai közül néhányan az akksik megbízhatatlanságát kifogásolják. Nem kell ettől tartanod, vásárlás előtt mindig győződj meg róla, hogy egy megfelelő garanciával rendelkező modellt néztél ki, és kövesd a gyártó által az akkumulátor tárolására és töltésére vonatkozó ajánlásait. Mindenesetre ha hosszú távra tervezel a vezeték nélküli sövényvágóval, akkor érdemes lehet figyelembe venned az akkumulátor cseréjének esetleges költségeit.

Előre kell tervezned, ha használni szeretnéd, és győződj meg róla, hogy feltöltötted az akkumulátort.

Előnyök

  • Bárhol használható
  • Környezetbarát
  • Olcsóbb, mint a benzines
  • Nincs tápkábel
  • Könnyen kezelhető

Hátrányok

  • Drága lehet
  • Kevésbé erős, mint a benzines
  • Szükséges lehet egy második, tartalék akkumulátor
  • Az akku élettartama véges

A benzines sövényvágók

A benzines sövényvágó a legerősebb kategória, és alkalmas bármilyen méretű munka elvégzésére. A benzines gép a vastagabb ágakat gyorsabban vágja le, mint bármely más típus. Ellentétben az elektromos modellekkel, nincs hosszabbítókábel ami összegabalyodik vagy amit véletlenül elvághatsz, és nem kell akkumulátort töltened sem. Sokan ezen pozitív tulajdonságok miatt részesítik előnyben a benzines sövényvágókat.

Az éremnek azonban mindig két oldala van, ezért szükséges megemlítenünk a benzines sövényvágók hátrányait is. Az ilyen típusú gépek általában nehezebbek, zajosabbak és kevébé kényelmesek. A benzinmotor nagyobb rezgést okoz, mint az elektromos motor, és a kipufogógáz-kibocsátás sem kerülhető el.

Néhány olcsóbb és régebbi sövényvágó kétütemű motort használ, ami azt jelenti, hogy a gép működéséhez az üzemanyagot és az olajat a megfelelő mennyiségben kell keverni. Az újabb modellek 4-ütemű motorokkal rendelkeznek, amelyek az autóhoz hasonlóan csak benzint és alkalmi ellenőrzést igényelnek.

A benzines sövényvágók több karbantartást igényelnek, mint bármely elektromos modell.

Előnyök

  • Ezzel a leggyorsabb a munkavégzés
  • A benzines sövényvágó a legerősebb
  • Bárhol használható
  • Nagy területekre alkalmas
  • Nincs tápkábel

Hátrányok

  • Drágább, mint az elektromos vagy az akkus
  • Nehéz
  • Zajos
  • Károsanyagokat bocsát ki
  • Erősebben rezeg
  • Több karbantartást igényel
  • A motor indítása olykor nehéz lehet

A magassági sövényvágók

A magassági sövényvágó segítségével úgy vághatod a magas sövényeket, hogy nem kell létrát vagy állványzatot használnod. Mivel a lábad szilárdan a földön marad, így biztonságosabb a munkavégzés a nehezebben hozzáférhető sövényeknél. Általában akár 12 méter magas sövényeket is vághatsz egy magassági sövényvágó segítségével.

A magassági sövényvágók megtalálhatók vezetékes, vezeték nélküli és benzinmotoros kivitelben is.

A legtöbb magassági sövényvágó teleszkóppal rendelkezik, így kényelmesen állíthatod vele a kívánt magasságot, a függőlegesen vagy vízszintesen forgófej pedig még hasznosabbá teszi ezeket a gépeket.

Vásárlás előtt mindig figyelj, milyen nehéz gépet néztél ki - a felesleges súly miatt hamarabb elfáradhatsz, mint egy hagyományos sövényvágónál, mivel az összes súly a tengely végére koncentrálódik.

Általában nehezebb irányítani, mint a hagyományos sövényvágót, és nem mindig lehet látni, hogy mit vágsz vele, így ha túl magas vagy széles sövényed van, akkor lehet, hogy inkább egy stabil létrára és egy hagyományos sövényvágóba kellene befektetned.

Előnyök

  • Tökéletes magas sövények vágására
  • Biztonságosabb, mint a létra használata

Hátrányok

  • Fárasztó lehet használni
  • Nem mindig lehet látni, hogy mit vágsz

A sövény típusa

A legjobb sövényvágót az udvarodon lévő sövények és cserjék méretétől és mennyiségétől függően tudod kiválasztani.

Kicsi vagy rövid

Ha tényleg csak nagyon keveset kell vágnod, akkor lehet, hogy elboldogulsz hagyományos sövényvágó nélkül is. Ebben az esetben kiváló alternatíva lehet a mini sövényvágó vagy egy fűszegélyvágó.

Ha csak kis mennyiségű növény igényel karbantartást, és nincs túl messze egy kültéri aljzattól, akkor az elektromos sövényvágó lehet a legjobb választás.

Nagy vagy hosszú

Ha sok bokrot kell megnyírnod, akkor hosszabb fűrészlappal rendelkező sövényvágót érdemes vásárolnod- általában minél hosszabb a fűrészlap, annál gyorsabb a munkavégzés, mivel értelemszerűen egy hosszabb fűrészlap egy mozdulattal többet vág, mint egy rövidebb fűrészlap.

Ha túlságosan messze kell dolgoznod a kültéri aljzattól (általában kb. 100 méter), akkor fontolóra kell venned egy vezeték nélküli (akkus) vagy benzinmotoros sövényvágót. Az egyes típusok előnyeit és hátrányait fentebb írtuk össze.

Magas sövények

Ha 1,5 méternél magasabb sövényed van (vagy legalábbis mellmagasság felé érő), akkor el kell gondolkozni egy teleszkópos sövényvágó vásárlásán - a sövényvágó használata ugyanis nem annyira biztonságos létráról. Alternatív megoldásként használhatsz hagyományos sövényvágót munkaállványon dolgozva.

sövényvágók műszaki jellemzői

A vágópenge

Általánosságban elmondható, hogy a hosszabb fűrészlap gyorsabbá teszi a vágási munkát, ugyanakkor nagyobb súlyt és nagyobb fáradtságot is jelent, így kompromisszumot kell kötnöd. A hosszabb fűrészlap szintén fejtörést okozhat, ha kicsi a sövény vagy bonyolultabb alakot kell formáznod.

A piacon ma a legtöbb sövényvágó dupla, kétoldalas fűrészlappal rendelkezik, ami sokoldalúvá teszi a gépet, és ideálisabb a formák kialakításához, de kicsit nehezebb, mint az egyoldalas típus. Ha az összes fog a fűrészlap egyik oldalán található, akkor úgy lehet hosszabb a fűrészlap, hogy nem lesz nehezebb tartani a gépet és mégis több vágást végezhetsz egy mozdulattal.

A vágópenge esetében továbbá a fogak közötti távolságra is figyelnünk kell. Noha elméletben egy sövényvágó minden olyan ágat levághat, amely illeszkedik a fogai közé, de a gyakorlatban inkább azt ajánljuk, hogy egy erősebb sövényvágót használj a vastag, régi ágakhoz. A 3/4 ”-es fogtávolságú sövényvágók ma már könnyen elérhetők.

A gép súlya

A sövényvágó használata igencsak fárasztó lehet, különösen akkor, ha sokat kell vele vágni, vagy magas sövényt kell formázni. Minél nehezebb a sövényvágó, annál gyorsabban fogsz elfáradni, ezért ügyelj a súlyra, mielőtt eldöntöd, hogy melyik modellt vásárolod meg.
Ne feledd azonban, hogy ha elég erős vagy, akkor érdemes lehet valamivel nehezebb gépet választanod, mivel a nagyobb súly nagyobb teljesítménnyel is jár, amelynek eredményeként gyorsabban végezheted el a munkát.

Kényelem

A rezgés mértéke, a fogantyúk és az egyensúly a három fő tényező, amely befolyásolja a kezelő személy kényelmét. Keress egy olyan sövényvágót, amely két fogantyúval rendelkezik, lehetőleg több fokozatban dönthető fejjel, hogy vízszintesen és függőlegesen is lehessen használni.

A kettős hatású vágópenge (amely nem összekeverendő a kétoldalas vágópenge) kevesebb rezgést okoz, mint a hagyományos típusú, de kissé nehezebb és általában drágább is. Alapvetően a hagyományos vágópenge 1 mozgó és 1 rögzített pengével rendelkezik, míg egy kettős mozgású penge valójában 2 mozgó kést tartalmaz, amelyek egymással ellentétes irányban vágnak.

A benzines sövényvágók mindig nagyobb rezgést okoznak, mint a vezetékes vagy az akkus modellek.

Zaj

Egy átlagos elektromos vagy vezeték nélküli sövénynyíró nagyjából 90 dBA zajt eredményez (kb. mint egy tőled 8 méterre lévő motor), míg benzines gépek esetében ugyanez a szám a 97–103 dBA-os tartományban mozog (hasonló az 1000 láb magasságban lévő repülőgéphez).

Fülvédő használata minden típus esetében javasolt, de a benzines sövényvágóra ez hatványozottan igaz, hiszen az leghangosabb, nem is beszélve a szomszédok megzavarásáról, és esetleg a helyi zajszabályok megsértéséről.

Forgófej

Számos sövényvágónak van forgatható feje, amely lehetővé teszi a vízszintes vagy függőleges használatot is, ami kevésbé fáradságos és nagyobb biztonságot eredményez.

Vágott anyag gyűjtő

Lehetőséged van olyan sövényvágó vásárlására, amely a felszerelhető nyesedékgyűjtő segítségével lehetővé teszi, hogy kényelmesen összegyűjtsed és elszállítsd a levágott anyagot.

Akkumulátor

A jelenleg rendelkezésre álló leggyakoribb akkumulátor-technológia a Li-ion (lítiumion). Az ilyen típusú akkumulátor több energiát tárol kisebb és könnyebb kiszerelésben, mint a korábbi újratölthető akkumulátorok - ugyanolyan típusú akkumulátor használható laptopokban, mobiltelefonokban és Tesla elektromos autókban.

A Li-ion akkumulátorok nem szenvednek a régebbi akku-technológiák „memória effektusától”. Az ekkora teljesítménynek és a hosszú élettartamnak azonban ára is lehet. A Li-ion akkumulátor tartósan megsérülhet, ha egy bizonyos szint alá engeded merülni, ami több újratöltési / kisütési ciklust eredményezhet. Az akkumulátorral szállított töltők kifinomult eszközök, amelyek a fenti kihívások kezelésére szolgálnak.

A legjobb eredmény érdekében mindig kövesd a gyártó az akkumulátor töltésére és tárolására vonatkozó utasításait, és ne tárold a Li-ion akkumulátorokat hosszabb ideig teljesen lemerülten.

Mielőtt eldöntenéd, hogy melyik sövényvágót vásárolod meg, ellenőrizd a töltések közötti élettartamot és az újratöltés idejét. Ha az akkumulátor nem bírja ki addig, hogy befejezd vele a munkát, akkor szükség lehet egy második akkumulátor megvásárlására, vagy egy másik gépre, amelyet hosszabb ideig tudsz használni egy töltéssel.

Garancia

Általában 2 év garanciát szoktak vállalni a sövényvágókra. Ne feledd, hogy a lakossági sövényvágók nem ipari vagy folyamatos használatra készültek, így ez a fajta használat érvénytelenítheti a garanciát.

Fő a biztonság!

Kézvédő

Számos sövényvágó most már felszerelhető egy kézvédővel, ami megvéd a repülő törmelékektől.

Kétkezes kapcsoló

A véletlen bekapcsolás és a biztonság növelése érdekében keress olyan gépet, amely kétkezes biztonsági kapcsolóval rendelkezik.

Automatikus fék

Néhány sövényvágó beépített fékkel (gyos késleállítással) van ellátva, amely majdnem azonnal leállítja a fűrészlapot, miután kikapcsolod a gépet, csökkentve ezzel a baleset vagy sérülés esélyét.

Egyéni védőfelszerelések

A fül-, szem- és kézvédelem a sövényvágó használata esetén elengedhetetlen. A füldugó olcsó megoldást jelenthet a hallást védésére.Viselj védőszemüveget és egy jó minőségű munkáskesztyűt. A csúszásmentes lábbeli szintén kötelező.

Konklúzió

Mielőtt eldöntenéd, hogy milyen sövényvágót választasz, alaposan gondold át, hogy mennyit és mekkora területen fogod használni, milyen magas és széles sövényt szeretnél vele vágni, és nem árt, ha tisztában vagy a lakóhelyed zajszabályaival is.

A választás nem lesz könnyű, ugyanis miután eldöntötted, hogy vezetékes, akkus vagy benzines sövényvágót szeretnél, még mindig ott a kérdés, hogy melyik márkát válaszd. A sövényvágók ma már elérhetők szinte minden márkából úgy mint a Metabo, a Ryobi, az Einhell, a Hikoki (Hitachi), vagy éppen a Hecht.

Bízunk benne, hogy cikkünk segítségével ki fogod tudni választani az igényeidnek legmegfelelőbb sövényvágót, aminek segítségével szebbé teheted a kertedet! 

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód