Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

A munkahelyi zenészek 1. rész

 (2)    0

  MilwaukeeAEGRyobiBosch  


Hordozható rádiók
/ első rész

Milwaukee | AEG | Metabo | Ryobi | Bosch | DeWalt Rádiók

Manapság a zene már mindenki életében ott van. Zenét hallgatunk a munkába menet, a munkában, és otthon is. Ha belépünk egy műhelybe vagy elmegyünk egy építkezés mellett, biztos, hogy hallunk egy hifit vagy egy ócska rádiót bömbölni.

Ma már rengeteg nagyobb márka gyárt komolyabb, tartós, igazi nehéz munkához való rádiókat. Először is hangosnak kell lennie, hogy a fúró/csiszoló/fűrész zaja mellett is hallhassuk. Azonban nem elég a hangosság, a lényeg, hogy torzításmentes legyen. Mindenki találkozott már olyan hifivel vagy rádióval, ami 50% feletti hangerőnél már nem szól szépen, sőt, igazából csak recseg és dübörög. Szerintünk a gyártóknak úgy kellene beállítani a hangerőszabályzó gombot, hogy ne is lehessen a „kellemes hangzás” tartomány fölé tekerni azt.

A második szempont egy ilyen munkahelyi rádiónál a tartósság. Ilyen helyszínre ma már senki sem vesz olyan rádiót, amelyik ne bírna ki egy kis vizet, ne lehetne porral beborítani, vagy összetörne egy nagyobb, betonra való esés után. Egy ilyen rádiónak a körülményekhez megfelelően igen robosztus külsővel kell rendelkeznie. Bírnia kell a rázkódást a teherautó rakterében, bírnia kell a szerszámosládában való zötykölődést, a dobálást és a leesést. Ha az eddig rádiód ezeket nem igazán szívlelte, akkor itt az ideje egy cserének.

Az utolsó dolog, amit tenned kell az új rádiód megvásárlása előtt, az pedig nem más, minthogy összeszeded, mire is van szükséged. Például, ha vízvezeték-szerelő vagy, és nyilván nem akarod az egész munkaterületet 120 dB –lel üvöltetni, tökéletes lesz egy kisebb, kompaktabb eszköz. Ha pedig egy egész csapattal mentek ki akár festeni, tetőt fedni vagy csak barkácsolni, egy olyan rádióra van szükséged, ami tiszta hangzást biztosít magas hangerő mellett, akárhova is teszed az udvaron.

Míg nálunk például a hangzás minősége az egyik legfontosabb aspektus, addig a gyártók nem feltétlen csak erre helyezték a hangsúlyt.

De menjünk is végig rajtuk! Ugyanis ahhoz, hogy kiválaszd a legjobbat, meg kell vizsgálni őket egyenként.




Kompakt, kisméretű monó rádiók

AEG BC-18 Rádió

AEG BR 18C-0 18V Rádió

A kisebb, kompaktabb rádiók tökéletesek, ha mindig a közeledben akarod tartani, illetve ha gyakran változik a munkahelyed (vízvezeték-szerelő) és egy mobil eszközt szeretnél. Ezek azonban nyilvánvalóan nem lesznek képesek megtölteni egy egész csarnokot. Az AEG BR 18C-0 a maga 86 dB erősségével pontosan egy ilyen rádió.

A hangot egy 3-1/2” –es hangszóró adja, mely méretéhez képest igen komoly basszusra képes. Igen szép a hangzása, meglepődtem, milyen jól muzsikál, ahhoz képest, hogy csak egy hangszóróval rendelkezik. A gombok leegyszerűsítettek és rusztikusak, és igazából nincs is belőlük sok: egy ’mód’ gomb, egy hangerőszabályzó (volume), illetve egy másik, amivel a csatornák közt tekergethetünk (tuning gomb). A tuning gomb nem feltétlenül manuális, érzékeli, ha az állomás közelében járunk, nem kell mindig tizedpontossággal görgetni. A hangerőszabályzó gomb multifunkciós: egyben ez a ki-bekapcsoló gomb is. Azonban mindig ellenőrizzük, hogy tényleg kikapcsoltuk e (és nem csak lehalkítottuk) a rádiót, ugyanis ellenkező esetben az akksi biztosan le fog merülni másnap reggelre. A ’mód’ gomb az AM, FM és az AUX kimenet közti váltást teszi lehetővé.

Az AUX kábel elhelyezése rendkívül okosan a gép hátulján történt meg, ezen kívül egy szíjat találunk még itt, ami a kisebb MP3-lejátszókhoz igen hasznos. Ami a tartósságot illeti, kissé vegyesek a tapasztalataim. A merev, műanyag keret szépen védi az ütődésektől a házat, azonban a hangszórót nem igazán védi semmi a szennyeződésektől és a nedvességtől.

És igazából ennyi is. Nincs flikk-flakk, nincsenek divatos funkciók. Egy igen egyszerű, kompakt rádió, pont arra, amire kell. Borzasztó egyszerű használni, még kesztyűben is. Természetesen épp ezen tulajdonságok miatt az ára is igen kedvező. Az egyetlen dolog, amit hiányolok egy kicsit, az az, hogy nem lehet felakasztani. Persze, találhatsz rajta fogást, de azért az nem az igazi…

Ez a rádió természetesen működik minden AEG akkumulátoros gép

18V-os akkumulátorával.

Előnyök:
egyszerű és tartós beltéri használatra; kesztyűbarát, kellemes AEG design

Hátrányok:
nincs akasztó; a hangszóró kialakítása

A termék megtalálható az
AEG Akciójában


Ryobi CDR180M
One+ Rádió

Bár gyengébb a basszusa, mint az AEG BR 18C-0-nek, a hangzása elég jó a kategóriájához képest. Na és az árához! Nagyjából 25%-kal olcsóbb, mint az AEG! Ebből a rádióból hiányzik az AEG-féle egyszerűség, a gombokat egy modernebb kezelőfelületre cserélte, melyhez egy apró kijelző is társult, mely az időt is mutatja. Bár az egész szépen elhelyezett, a gombok elkülönülnek egymástól, kesztyűben nem feltétlen ajánlott a kezelése, ugyanis nem mindig találjuk el a kívánt gombot. Előnye, hogy vízálló, ugyanúgy, mint a fém-borítású hangszóró.

Az egyetlen, 3-1/2” –es hangszóró igencsak jó munkát végez, gyönyörűen adja vissza a hangokat. A torzulás itt is 88 dB körül kezdődik, efölé nem igazán érdemes menni, itt ugyanis már tényleg csak recseg. A 88 dB tökéletes arra, hogy egy kisebb dolgozósarkot megtöltsünk zenével.

A Ryobi már egy kicsit tovább gondolkodott, így 10 különböző rádióállomást tudunk elmenteni. Az AUX kimenet, pontosan olyan, mint az AEG –n, és ha nem használjuk, biztonságosan elhelyezhető a rádió hátulján, illetve itt is találunk egy rugalmas pántot az MP3-as eszközeinknek. A gumírozott, de többnyire merev antenna jól védve, ha behúzzuk, azonban kihúzott állapotban komoly baja lehet egy esetleges esésnél.

Ez a rádió üzemeltethető minden
Ryobi akkumulátoros gép
18V-os akkumulátorával.

Előnyök:
kompakt, nagyon kevés kiálló résszel; olcsó

Hátrányok:
kesztyűben nehéz használni

A termék megtalálható a
Ryobi Akciójában

Ryobi Rádió CDR180M




Kisebb sztereó rádiók

Bosch GML 10,8 Rádió

Bosch GML10,8 Kompakt Rádió

A monó rádiókhoz képest a sztereó már egy nagyobb előrelépés. A két legfontosabb különbség: nagyobb hangerő és kevesebb torzítás. Az ok pedig igen egyszerű: egy helyett már két hangszóróval rendelkezik a rádiónk.

A maximum, amit ki tudtunk préselni, az itt is 88 dB volt, azonban itt már sokkal kisebb volt a torzítás, jelentősen növelve a felhasználói élményt. Természetesen minden rádió és audió eszköz torzít, azonban nem mindegy, hogy az hallható-e vagy sem. A Boschnál a mérnökök rendkívül jól oldották meg a problémát, így annak ellenére, hogy az említett 88 dB itt tényleg a maximum hangerő, a hangzása így is tökéletes.

A tény, hogy mindezt egy pár 1-3/4” –es hangszóró produkálja, elég meggyőző. A kis méret megmagyarázza, hogy miért halkabb és vékonyabb a hangja, mint a versenytársaké, azonban ez egyáltalán nem zavaró, tekintve a minőséget.

Rengeteg gombot szereltek rá a Bosch –nál, és sok közülük igen közel és szorosan van egymáshoz képest. Ez pedig ismét a kesztyűk ellensége lehet. A PB120 mindent tartalmaz, amire egy utazáshoz szükséges, köztük 2 AA elem, ami az órához szükséges.

A hátlapon egy rekesz található a mellékelt 12V DC tápegységnek és az 1/8” –os AUX kábelnek, azonban az MP3-nak nincs elég hely. A Bosch –nál úgy tervezték a gépet, hogy akkor is ilyen vékony maradjon, ha akksival használjuk, így a rádió akárhol könnyen elhelyezhető.

Előnyök:
kompakt; könnyedén falra „szerelhető”

Hátrányok:
lehetne egy kicsit hangosabb


Milwaukee C12 JSR-0 Rádió

Az első, ami szembetűnik a Milwaukee rádiójánál, hogy a két hangszóró igen távol helyezkedik el egymástól. Hangzásban itt már sokkal nagyobb a különbség a monó rádiókhoz képest, sokkal szélesebb a skála. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy egy digitális javítás keretében a felső-közép frekvenciákat bővítették. Azonban ennek eredménye, hogy hiába 92 dB a max. hangerő, már 82 dB körül zavaróvá válik a torzítás

Ugyanúgy, mint a Bosch GML 10,8, a Milwaukee is igen vékony. Talán egy kicsit vastagabb, de ez megbocsátható, ugyanis az első rekeszben tudjuk csatlakoztatni az MP3-lejátszónkat. Ez egy nagyjából 8 x 13 cm –es tér, szóval, ha nincs extra-nagy telefonod vagy MP3-lejátszód, akkor el fog benne férni.

A rádió tetején található kezelőfelület: az LCD kijelző mellett két gomb található a rádióállomások beállítására. A gombok kialakításuknak köszönhetően könnyedén kezelhetőek kesztyűben is, kivéve egyet. A hangerőszabályzó egy 2 az 1 –ben gomb, így ez mindenképpen csak kesztyű nélkül nyomogatható, bár, ha arra van szükség, a mellette lévő némító gombot megnyomva bármilyen módban elhallgat a készülék.

A hangszórók körül és a hátoldalon található gumiborítás igen robosztussá és tartóssá teszi a gépet, míg az oldalra nyúló fogantyúk a hordozhatóságot biztosítják.

Előnyök:
tartós; beépített zenelejátszó tároló

Hátrányok:
kesztyűben kissé nehezen kezelhető hangerőszabályzó gomb;

A termék megtalálható a
Milwaukee Akciójában

Milwaukee JSR Rádió






összegzés:

Miután kielemeztük és teszteltük mindet, elmondhatjuk, hogy mindegyiknek megvan a maga előnye. Az AEG könnyen kezelhető kesztyűben, a Milwaukee C12 JSR szinte elnyűhetetlen... és a Bosch kompakt kialakításával tűnik ki, míg a
Ryobi CDR az olcsóságával és a kompaktságával. A piacon rengeteg lehetőség, opció közül választhatunk, reméljük, ennek a cikknek az elolvasása segít majd az esetleges választásban.

A második részt itt találja.

Egyéb Akcióink

Metabo Akció

-
AEG Akció

-
Ryobi Akció

-

Leica Akció


-
ALKO Akció

-

Nilfisk-ALTO Akció

Kövessetek minket Facebookon!

A kommentek nincsenek engedélyezve