Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Márkanézőben | 5. rész: AEG

 (0)    0

  AEGMárkanézőben  

Nem dolgoztál még AEG szerszámgéppel, mégis van otthon AEG-d? Igen, ilyen van, ugyanis a német vállalatnál gyártanak mikrót, rádiót, hűtőgépet, bojlert, illetve mindenféle egyéb háztartási eszközt! (Nézz körbe otthon, és írd meg kommentben, milyen AEG eszközöket találtál!) Márkanézőben-sorozatunk 5. része következik!

AEG szerszámgépek

"Az AEG Aktiengesellschaft egyike volt a világ legnagyobb elektronikai vállalatainak. A céget 1883-ban alapították Berlinben, mint Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektricität (Német-Edison-Vállalat az elektromosság alkalmazására) és néhány évvel később a General Electric Company cégnéven bevezetett olyan termékeket az elektromos energiatechnikai termékeken kívül, mint a (elektromos) háztartási gépek (ún. „fehér áruk”), elektromos épületfűtő berendezéseket, villamosokat, villamos -és gőzmozdonyokat, valamint a NAG leányvállalatában gépjárműmotorokat és így tovább.

Az AEG 1982-ben kénytelen volt csődöt jelenteni és 1985-ben megvásárolta a Daimler-Benz AG. Végül 1996-ban fuzionált a Daimler-Benz leányvállalatával, és struktúráját tekintve a következő időkben Németország második legnagyobb elektromos csoportja (a Siemens után) és elkülönül minden megosztottság. Ma a valódi AEG márka a svéd Electroluxé a „Electrolux Global Brand Licensing„ licencek használatáról szóló szerződés alapján."

Ennyit magáról az AEG-ről, általánosan... nézzük azonban, mi a helyzet az AEG szerszámgépekkel!
(Az AEG szerszámgép-gyártó és forgalmazó csoportját a cikkben mostantól "AEG Szerszámgép" rövidítéssel helyettesítem.)

A 19. század végi, 20. század eleji iparosodás nagyban segítette a cég fejlődését. Beindult a mozdony -és autógyártás, melyekhez szükség volt nagy mennyiségű, ipari minőségű szerszámgépekre. Ebben látták meg a lehetőséget az AEG vezetői, így 1898-ban már be is mutatták a világ első elektromos, hordozható fúróját. Tömege 7,5 kg volt, de akár 6 mm-es lyukat fúrt az acélba is! Ezzel új fejezetet nyitott a szerszámgépek történetében, és innentől robbanásszerűen következtek a szerszámiparban az újítások, fejlődések. Az új évszázadban az AEG Szerszámgép hamar globális ismertségre tett szert, főként annak köszönhetően, hogy a professzionális, ipari minőségű gépeik minden területen könnyen használhatók: faipar, építőipar, fémipar.

AEG főhadiszállás WinnendenAEG fúrógép 1908

Az egyik fegyverük az volt, már a kezdetektől, hogy nem csupán a kiváló minőségre, hanem a megfelelő kinézetre is rengeteg energiát fordítottak. Éppen ezért vették fel Peter Behrenst, aki korának egyik legbefolyásosabb grafikusa, művésze volt. Nem csupán katalógusokat, reklámanyagokat tervezett, de a gépek tervezésébe is elég komolyan beleszólt, így kialakíthatták az impozáns, mégis robosztus, gépies megjelenést. Az AEG-nél felismerték a cserélhető alkatrészek fontosságát, illetve azt, hogy a vevő számára igenis fontos a gép külső megjelenése, így továbbra is igen nagy hangsúlyt helyeztek a gépek megfelelő kialakítására.

"A megfelelő dizájn megalkotása nem arról szól, hogy a meglévő funkciókat feldíszitjük." - mondta Behrens. "A lényeg, hogy úgy hozzuk létre az egyes elemeket, hogy azokat összerakva egy tökéletesen kinéző gépet formáljanak."
Kulcskérdés volt az egészben maga az AEG logó, melyet az évek során rengetegszer újraalkottak.

Természetesen, mint vezető cég, rengeteg szabadalmat dobtak piacra: 1908-ban kijött az első pisztoly markolatú, hordozható fúrógép, mely az új dizájnnak köszönhetően sokoldalúbb és egyszerűbb munkavégzést eredményezett.


(A mai, 18 voltos akkutechnológia több, mint 50 géphez kompatibilis.)


A korai '30-as években a termelés meghaladta a berlini főhadiszállás tűrőképességét, így a Stuttgart melletti Winnendenben hoztak létre egy új központot, ezzel is elősegítve a fejlődést. A stuttgarti helyszínválasztás egyébként nem volt véletlen, abban az időben ugyanis ott eléggé zajlott az élet, sőt, Németország technológiai központjának számított. Olyan vezető vállalatok voltak ott, mint a Daimler, a Mercedes-Benz, a Porsche, a Metabo vagy a Zeiss.

A következő éveket újabb szabadalmak követték: megérkezett az első kettős-szigetelésű fúró, mely a felhasználót védte az áramütéssel szemben. Majd jött szépen sorban az EH 200-as, 5.5kg-s fúró-vésőkalapács, illetve az első egyenescsiszoló és polírozó is.

AEG kalapács 1951

Az AEG a második világháború utáni időkben is töretlenül menetelt felfelé a vállalati ranglistán, illetve Németország két részre szakadása sem befolyásolta komolyan a nagyszabású terveiket. Sőt, nyitottak egy új üzemet Winnendenben, melynek kapacitása napi 20.000 eszköz volt, ezzel pedig rendkívül megnőttek termelékenységi lehetőségek.

Az 1980-as években megkezdték a fejlesztéseket, a cél pedig a vezeték nélküli gépsorozat megalkotása volt. Azonban ebben az időben nem a hétköznapi embereknek akartak segíteni a munkában! Az első mikrochip-es, Akku System 2000 elnevézésű akkutechnológiával ellátott fúró-csavarozót 1984-ben Bruce McCandless űrhajós használta, mintegy 350 km-rel a Föld felett.

TTI

Az AEG a '80 évek végére elkezdte egyre nehezebben bírni a versenyt, sőt, pénzügyileg is egyre nehezebb helyzetbe került, így 1991-ben az AEG Szerszámgép az Atlas Copco csoport részévé vált. Ezen felül a globális svéd összefogásnak köszönhetően 1991-től folytatták a vilgászínvonalú innovációk fejlesztését, mint AEG Szerszámgép.

Innentől pedig jöhettek azok az újdonságok, melyek többsége már a mai gépekben is megcsodálható! Ilyen például a FIXTEC rendszer, melyet elsősorban a szúrófűrészekhez terveztek (a gyors pengecsere érdekében). Mára, mint tudjátok, már szinte minden akkus és hálózati géptípusban szerepel ez a remek funkció.

A cég 2005-ben csatlakozott a
TTI csoporthoz
a
Milwaukee
és a
Ryobi
mellé. Ez ráadásul nem csupán fellendítette a céget, hanem újrapozícionálta azt. Az '90-es évek vége felé az AEG inkább a fél-profinak titulálta magát, azonban a TTI csoport segítségével ismételten a profi, ipari vásárlók lettek az elsődleges célpont. Ez nem csupán Európában hozott új vevőket, a Közel-Kelet és Dél-Afrika is igen komoly lehetőségeket tartogatott a vállalat számára.

Egy másik fontos fejlesztés a 2009-es imázsváltás volt. Itt kapta meg az összes termék a ma már jól ismert narancssárga-fekete színkombinációt.

Mint minden ipari szerszámgépgyártó, a legnagyobb hangsúlyt a mai modern világban az akkutechnológiára fektetik. Az AEG is a lítium-ion mellé tette le a voksát, a PROLITHIUM-ION akkukat már korábban bemutattam, itt könnyedén elérhetitek:

//szerszamdoboz.hu/blog/aeg-prolithium-ion-gepek/

Szerző: Szerszamdoboz.hu,
2015. szeptember 27.

Természetesen Áruházunkban is megtalálhatók az AEG akkumulátoros és hálózati szerszámgépei is: faipari gépek, fémipari gépek, építőipari gépek, stb.! Nézd meg őket most!


És hogy a jövő héten melyik márkákkal foglalkozunk?
Kövessétek Márkanézőben-sorozatunkat Facebookon is!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció
-
AEG Akció

-
Metabo Akció
-
Leica Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve