Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Láncfűrészek - a hideg hónapok hősei!

 (0)    0

  ÁltalánosMinden ami KERT!  

Az idei ősz kicsit hamarabb kezdődött, tavaly ilyenkor még szinte a Balatonon élveztük a napsütést... Most meg 5-6°C-kal indul a reggel, amihez már bőven illik kapcsolni egy fűtést, hogy meg ne fagyjunk. Így egy meglehetősen aktuális gépet hozok, ugyanis a mai témám szereplője nem más, mint a láncfűrész. Ráadásul a tél is eléggé közelít, így egyre fontosabb lesz előkészülni, ehhez pedig sok helyen tüzifára van szükség, amit persze előre kell felaprítani. Ezek mondjuk az egyszerűbb, mindennapos feladatok, ám mindemellett megindulnak az erdészeti munkák is, amihez már egy profi, csúcsteljesítményű fűrész szükséges. Persze csak akkor, ha nem akarunk hetente újabb és újabb alkatrészeket beszerezni...

Éppen ezért mutatok egy-egy gépet mindkét célra, valamint egy egyszerűbb vezetékest is, az otthoni metszegetéshez, aprításhoz.

Kezdjük mindjárt a vezetékessel, erre a célra az AL-KO egyik eszközét választottam, talán ez az egyik legjobb ár/érték arányú elektromos láncfűrész a kínálatunkban.

Az AL-KO EKS 2400/40-ről beszélek,

a neve pedig minden fontos tényezőt elárul azoknak, akik egy kicsit is jártasak a témában. De persze segítek: egy 2400 wattos, 40 cm-es láncvezetővel ellátott vezetékes láncfűrészről beszélünk, kiváló súly/teljesítmény aránnyal és rengeteg szuper funkcióval.

AL-KO EKS 2400/40 Vezetékes láncfűrész

A gépet az AL-KO főként egyszerűbb, otthoni munkákra ajánlja, persze ritkán van olyan elektromos láncfűrész, amivel komolyabb feladatokat is el lehet végezni. Azonban a gallyazás, aprítás, tűzifa vágás vagy az építkezés, barkácsolás, illetve az egyéb egyszerűbb vágások nem okozhatnak gondot, amennyiben szakszerűen és az előírásoknak megfelelően használjuk a gépet. És tartjuk karban, persze.

A gép egyik legnagyobb előnye a benzines társaival szemben, hogy nem kell a benzin-keverékkel szüttyögni (nyilván...), cserébe persze ráncigálhatjuk a zsinórt, de ilyen árak mellett sajnos erre számíthatunk. Ami valóban nagy előny, az a gép csendessége, ezzel biztosan nem keltjük fel a 8 házzal arrébb lakó szomszédokat, míg egy
benzines Husqvarnával ezt nagyjából lehetetlen megúszni.

AL-KO EKS 2400/40 Vezetékes láncfűrész

Bár a 150-200 ezres gépek erejét és minőségét nyilván nem közelítheti meg az EKS 2400/40, gyorsan felejtsük el azt a tévhitet, hogy ezek gagyi, egyszerű gépek, ugyanis ez egyáltalán nem igaz. Az 1 év gyártói garancia mellett a profi anyaghasználat, valamint a drágább kategóriára jellemző Oregon lánc és láncvezető is arra utal, hogy azért az AL-KO-nál sem spórolnak a minőségi alkatrészekkel. Mindezt az is mutatja, hogy a csillagkereket és a láncvezetőt is egy fémházba ágyazták, ezzel is növelve az élettartamukat.

A már említett funkciók közé tartozik egyébként a szerszám nélküli láncfeszítés, a láncfék vagy a túlterheléskor beavatkozó hővédelem, ami a felhasználót és a gépet is óvja. A különleges kiképzésű láncvezető egyébként csökkenti a visszarúgás lehetőségét, ráadásul az automatikus olajkenésnek hála minden helyzetben tökéletes hasít a gép, a 13,5 m/s sebességű lánc úgy viszi az elé tett faanyagot, mint a kés a vajat.

Ára: 29.900Ft


Bár az AL-KO is óriási segítség a házkörüli munkákban, azért a gyakori használatra nem feltétlenül ajánlott, oda már bőven elfér egy benzines fűrész, ebben a kategóriában pedig a

Husqvarna 135-re esett a választás.

Ez a svéd márka egyik belépő gépe, azonban náluk a belépő kategória is messze tud annyit, mint egy jobb AL-KO vagy Ryobi. Ez persze nem meglepő, hiszen a Stihl mellett velük kapcsolatban emlegeti mindenki a láncfűrészeket, ráadásul mindezt majdnem 1689 óta, hiszen ekkoriban tették le a Husqvarna cég alapjait. Bár akkoriban még szóba sem került mondjuk a benzines láncfűrészek rezgéscsillapításának megoldása, azért 100-150 év tényleges tapasztalatról simán beszélhetünk, tehát pontosan tudják mit csinálnak.

Husqvarna 135 Benzines láncfűrész

A Husqvarna 135 2 év garanciát kapott, ez azonban csak a hab a tortán, a gép paraméterei tökéletes hozzák az elvárt szintet, használat közben pedig azonnal elfelejtjük, hogy ezért a szépségért több, mint 70 ezrest hagytunk ott a kasszánál. Sőt, nem csak erőben van a toppon, a 41ccm-es benzinmotor ellenére a gép mindössze 4,4 kg, ami könnyebb, mint a vezetékes AL-KO! A motor egyébként 2 LE leadására képes, ami átváltva 1,5kW, ráadásul mindezt párosítva a 9000-s maximális percenkénti fordulatszámmal egy brutálisan jó gépet kapunk, ami tökéletes lesz a mindennapi feladatokhoz, ráadásul 1-2 komolyabb meló is belefér, nem kell kölcsönkérni a szomszéd 560 XP-jét, maximum egy kisebb erőlködésnek lehetünk tanúi.

A 135 egyébként megkapta a Husqvarna legújabb X-Torq motorját, mely sokkal kevésbé eszi a benzint, mint az előző társai, ráadásul mindezt kisebb károsanyag-kibocsátás mellett, ezek pedig a legszigorúbb követelményeknek is megfelelnek. Ezt egy centrifugális levegőtisztítóval fejelték meg, így jóval hatékonyabb lett a motor üzemelése, és ez a szűrő élettartamát is erőteljesen meghosszabbítja. Az indítást segítő kombinált leállító/szívató kar, az ergonomikus hátsó fogantyú, a bemart döntési jelek, az automata olajszivattyú, illetve az inerciavezérlésű láncfék is mind-mind a felhasználót segítik, hogy a munkavégzés a lehető legkényelmesebb és legegyszerűbb legyen.

Husqvarna Benzines láncfűrészek

A láncvezető egyébként 40 cm, így egy közepes méretű gépről van szó, a láncosztás is a szokásos 3/8", a láncsebesség azonban már egy profi gép sebességével vetekszik, az AL-KO EKS-t például jól helyben is hagyja. A maximális fordulaton elért 17,1 m/s igazán jónak számít, ez azonban komoly zajt eredményez, összesen 110-114 dB(A)-t, ami már azért durva terhelés a fülnek, ajánlott a fülvédő használata, legalább a munkavégzés 3-5 méteres körzetében. Persze a védőszemüvegről vagy maszkról nem is beszélve...

Ára: 78.900Ft


És akkor következzen a nagyágyú...

A solo by AL-KO egyik legjobb fűrészét választottam. Vagy, ha nem is a legjobb, de legalábbis az egyik legerősebb. A gép akkora motort kapott, melyet egy Vespás is megirigyelne, ráadásul ez a 74,6ccm összesen 5,7 LE teljesítményre képes, ami, valljuk be őszintén, brutális. Maga a gép egyébként nem hatalmas, bár a 45 cm-es láncvezető és a 6,7 kg-os súly sem számít átlagosnak, azért bőven van ennél nagyobb láncfűrész a piacon (nálunk a legnagyobb 107 cm és 10,4 kg).

solo by AL-KO 675 Benzines láncfűrész

Természetesen ezt a gépet kifejezetten fakitermelésre ajánlja a SOLO, a nagy átmérőjű, keményebb fák vágására, kidöntésére is tökéletes, mindezt a teljesítmény mellett a Nikasil bevonatú hengerfal, illetve a speciális kiképzésű Oregon lánc is segíti. Persze ezek mellett rengeteg olyan funkciót tettek a gépbe, melyek rendkívül megkönnyítik a profi felhasználást, ilyenek például az Easystart indítórendszer, a kompenzátoros porlasztó, vagy a 4-pontos csillapítórendszer.

Mivel ezeket a gépeket a vásárlók élethosszig kívánják használni, ráadásul mindezt komoly, mindennapos használat mellett, a prémium anyaghasználat elengedhetetlen. Éppen ezért készült a gép váza és forgattyúsháza magnézium ötvözetből, mely a rendkívüli tartósság mellett hihetetlenül könnyű, a gép a brutális teljesítménye ellenére is alig nehezebb, mint a Husqvarna 135. Mindezt a két részből álló kuplungharang és a kovácsolt főtengely teszi még tartósabbá.

solo by AL-KO benzines láncfűrészek

Persze a legújabb technikai fejlesztések sem maradhatnak ki: a 4 rugótagból álló kombinált felfüggesztés például tökéletesen nyeli el a rezgéseket, ez pedig hosszútávon rengeteget számít. A digitális gyújtás a motorkarakterisztikának megfelelően változtatja az előgyújtás értékét, az állítható olajszivattyú télen és nyáron is lehetővé teszi az optimális kenést, a kompenzátoros porlasztó pedig a munkához legmegfelelőbb keverék arányt állítja be. Persze mindezen funkcióknak és az óriási teljesítménynek ára is van, a solo by AL-KO 675 a Szerszámdobozban most 279.900Ft, amiből akár egy új Husqvarna fűnyírót is vehetünk...

Ára: 279.900Ft


És akkor még az akkus verziókról nem is beszéltem.... de azt majd egy másik cikkben...

Akciós termékeink eléréséhez kattintson a gombra.

Lájkolj minket a Facebookon is, hogy le ne maradj a legújabb hírekről, akciókról!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve