Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Így válassz az asztali körfűrész és gérvágófűrész között!

Így válassz az asztali körfűrész és gérvágófűrész között!

 (17)    0

  Általános

Válaszút elé érkeztél. Szeretnél pénzt befektetni egy faipari gépbe, amellyel a lehető legtöbb fajta munkát el tudod majd végezni. A kör nagyjából leszűkül az asztali körfűrészre és a gérvágófűrészre, így a döntés már csak azon áll, hogy pontosan milyen jellegű munkákhoz szeretnéd használni a szerszámgépet.

Aki járatosabb ezekben a dolgokban, az pontosan tudja, hogy egyszer a gérvágó, máskor pedig az asztal körfűrész jönne jobban. A legfontosabb azonban mindig az, hogy biztonságosan el tudd végezni a szükséges vágásokat.

Az alábbiakban megismertetjük veled az asztali körfűrészek és gérvágófűrészek legfőbb jellemzőit, melyek alapján már el fogod tudni dönteni, hogy melyikre van leginkább szükséged. Különbséget fogsz tudni tenni a két szerszámgép között, megérted az általános és speciális vágások közötti eltéréseket.

Természetesen azt is megtudhatod, hogy a kettő közül melyik a legmegfelelőbb a számodra, attól függően, hogy milyen típusú projekteken dolgozol.

Fő funkcióbeli különbségek asztali körfűrész és gérvágó között

Az asztali körfűrésznek rögzített fűrészlapja van, és a vágást a fűrészlapon keresztül mozgatja.

A gérvágó fűrészlapja (és a motor is) lefelé mozog, hogy egy helyhez kötött faanyagba vágjon.

Tehát a két fűrész alapvetően különbözik e tekintetben. Az egyik az anyagot, a másik pedig a fűrészlapot mozgatja a vágáshoz.

Egy másik különbség a tér. Egy asztali körfűrész több helyet foglal el, ezenkívül bizonyos mértékű szabadtérre is szüksége van a mozgáshoz.
Ezzel szemben a gérvágót nyugodtan a falhoz tolhatod, hiszen nincsen szükséged a szerszámgép mögött szabad helyre, cserébe viszont kétoldalt egy kicsit nagyobb távolságot igényel.

Van még egy el nem hanyagolható különbség a két szerszámgép között, mégpedig az áruk: míg egy gérvágófűrészt már 20-30.000 forintért is vásárolhatsz, addig az asztali körfűrészek ára elérheti akár a több százezer forintot is, amennyiért már egy klasszikus körfűrészt is találsz.

Biztos van a kedves olvasóink között is olyan, akinek már ennyi információ elegendő volt a döntés meghozatalához. Lehet már mindent megtudtál, amit akartál. Vagy mégsem?

Számos asztalos szakember gondolja úgy, hogy az asztali körfűrész a legfontosabb szerszámgép a műhelyében. Olvasd tovább a cikket, hogy többet tudhass meg a különbségekről, majd döntsd el, hogy az asztali fűrész magasabb ára kifizetődő lenne-e számodra, vagy a gérvágófűrészben benne van minden, amire csak vágytál...

Alapvető, nélkülözhetetlen vágások

Keresztvágás - Egymást áthasító vonalban, irányban végzett vágások a fán

Ezt általában deszka darabjainak átvágására használják, és itt jön képbe a gérvágófűrész. A gérvágó gyors és egyszerű ferdevágásokhoz készült.

Amennyiben asztali körfűrésszel szeretnél ferdevágást végezni, úgy szükséged lesz szögvezető használatára is. Ennek segítségével leszel képes 90°-ban vágni.

Hosszirányú fűrészelés

Ez az asztali körfűrészek egyik specialitása. Könnyedén és pontosan kezeli ezeket a típusú vágásokat (hosszirányú vágás például az, amikor egy deszkát mondjuk hosszában lécekre vágsz).

Ez egy igazán általános vágás a faiparban dolgozók számára, és sajnos a gérvágófűrész nem képes ilyen típusú vágást elvégezni.

Ha csak gérvágó áll rendelkezésedre, akkor kerülnöd kell az olyan projekteket, ahol egy szélesebb deszkát kell több darabra hasítanod. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy másmilyen fűrészárura van szükséged, így nem csak nehezebb lesz a munkát elvégezni, de költségesebb is.

Amennyiben csak rusztikus jellegű munkáid lesznek, úgy elég csak a méretarányos fenyővel foglalkoznod, ha nincsen szükséged 100%-ban hosszirányú vágásra.

Gérvágás

Ez egy másik mód a ferdevágásra. Leggyakoribb típusa a 45 fokos vágás, amelyet sarkok összeillesztéséhez használnak, például képkereteknél.

A gérvágó fűrész (már csak nevéből adódóan is...) könnyedén kezeli ezeket a típusú vágásokat.

Nincs gérvágó fűrészed? Pánikra semmi ok, azonban az asztali körfűrész mellé ismét szükséged lesz szögvezetőre is a munka elvégzéséhez. A feladat ugyanúgy elvégezhető, azonban kissé lassabb és körülményesebb lesz a folyamat.

Ferdevágás (szögvágás)

Ezt a vágás 90 fokban végzik. Leggyakrabban díszléceknél használják, de speciális vágásokhoz is kiválóan alkalmas. A gérvágófűrész gyakorlatilag erre lett tervezve, feltételezve, ha olyan díszléceket akarsz vele vágni.

Természetesen asztali körfűrésszel is lehetséges szöget bezáró vágások elvégzése, azonban a szögvezető itt is nélkülözhetetlen kellék lesz.

Összetett vágás

Ez gyakorlatilag a ferdevágás és a gérvágás együttese, és főleg díszléceknél használatos. Mind a gérvágó, mind pedig az asztali köfűrész elbír a feladattal, azonban előbbivel könnyebb dolgod lesz .

Speciális vágások - Miért az asztali fűrész a király?

Mindig lesznek olyan típusú vágások, amelyet csak egy asztali körfűrésszel fogunk tudni elvégezni, és amelyre nem alkalmas egy gérvágófűrész.

Az asztali körfűrész az alábbi vágásokra is képes:

  • merülővágás
  • finomvágás
  • horonyvágás
  • fecskefarkú fogazás
  • illesztővágás

Ezeket csak egy asztali fűrész képes kezelni. Noha ez a lista nem terjed ki mindre, mégis jól szemlélteti, hogy milyen sokoldalú az asztali körfűrész.

Egy dolgot megígérünk most neked: ha profi asztalos akarsz lenni, akkor az asztali fűrész lesz a műhelyed központja. Minél többet fogsz róla tudni és minél több projektben fogsz résztvenni, annál jobban fogod szeretni ezt a gépet.

Asztali körfűrész vs gérfűrész: ahol minden eldől

Néhány eset, amikor gérvágófűrészre lehet szükséged:

  • éppen építkezel, és 2x4-es, 2x6-os, 4x4-es darabokat vágsz
  • vállalkozó vagy hobbi barkácsoló vagy, és sokszor van dolgod ablaktokkal, ajtókerettel vagy szegélyléccel
  • kezdő asztalos vagy, nincs szükséged speciális vágásokra vagy darabolásra

Ha NEM tartozol a fentebb lévő három kategória valamelyikébe, akkor talán jobb választás lesz egy asztali körfűrész megvásárlása, melynek segítségével nemcsak építési, felújítási és kezdő famegmunkálási projektekben vehetsz részt, hanem tovább fejlesztheted magad és képességeidet. Ennek a szerszámgépnek a segítségével felkészülsz arra, hogy igazán nagy és elismert asztalos legyél. Ha valaki ebben a szakmában dolgozik, az pontosan tudja, hogy idővel a munka hobbivá és szenvedéllyé válik. Minél több munka van a hátad mögött, annál jobban fogod szeretni, amit csinálsz, és annál jobban űzöd majd a mesterséget.

Asztali körfűrész vs gérvágófűrész - Jellemzők, amelyeket vásárláskor figyelembe kell venni

Amikor asztali fűrész vásárlása mellett teszed le a voksod, el kell döntened, hogy hordozható, hibrid vagy az igazi asztalos fűrészre van szükséged. Mindegyik típusnál az ár (és a súly, illetve a méret) emelkedik.

Az olcsóbb fűrészek hordozhatóak, de előfordulhat, hogy korlátozottabb a képességük. Ezeknek általában alumínium profilokból készülnek az asztallapjai, ami ugyan csökkenti a gép súlyát, azonban a minőségük egy hibdrid fajtához képest hagy némi kivetnivalót maga után.

A nagyobb asztali fűrészek már öntöttvasból készülnek. Ezek nagyon nehezek, azonban hihetetlenül stabilak. Ezeket a gépeket nem mobil használatra tervezték, legalábbis nem megoldható egykönnyen. Ezek általában erősebb és nagyobb motorral felszereltek.

A gérvágófűrésznek az asztali körfűrésszel szembeni nagy előnye, hogy számos hasznos funkcióval tudják ellátni: gondolunk itt például a LED fényre, ami a a munkafelület tökéletes megvilágításáért felel, a lézerre, ami segít a vágásvonal pontos kijelzéséhez, vagy a sínrendszerre, aminek segítségével maximális pontossággal végezhetjük munkánkat.

Ne ijedj meg az "alapvető, nélkülözhetetlen vágások" résznél írt "összetett vágások" kifejezéstől. A mai gérvágófűrészek szinte mindegyike ilyen. Ez azt jelenti, hogy képes egyszerre kereszt- és ferdevágásra is.

Ugyan sok gérvágófűrész csak egy oldali vágásra képes, akad azonban köztük olyan is, amely mindkét irányban dönthető vágóegységgel van ellátva, azaz balra és jobbra is billenthető. Ez azt jelenti, hogy a fát nem kell forgatni, ha más szögben kívánunk vágni. Ennek segítségével komplex szögletes vágásokat végezhetünk olyan feladatokban, mint a koronaformázás vagy a bútorgyártás.

Bízunk benne, hogy hasznodra vált a cikkünk, és segítségével most már elég erőt érzel magadban ahhoz, hogy dönteni tudj az asztali körfűrész és gérvágó között. Kínálatunkban számos akkumulátoros fűrész és elektromos gérvágófűrész és asztali körfűrész közül választhatsz, beleértve az AEG, a Bosch, a DeWalt, a Metabo, a Milwaukee, és a Ryobi gépeit is. Más faipari szerszámgépre lenne szükséged? Gyere el hozzánk személyesen Székesfehérvárra, a Mártírok útja 9. szám alá vagy rendelj online 1 perc alatt és válassz több száz termékünk közül!

Tetszett, hasznos volt a cikk? Oszd meg véleményedet vagy írd meg, hogy Te melyik szerszámgépet használod a kettő közül!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód