Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Így használd a multimétert, avagy útmutató multiméter használatához

Így használd a multimétert, avagy útmutató multiméter használatához

 (15)    0

  Általános

A digitális multiméter nélkülözhetetlen darabja a szerszámkészletünknek, azonban nem árt tudni használni.

A digitális multiméter elengedhetetlen eszköz az elektromos áramkörök, alkatrészek és eszközök teszteléséhez, diagnosztizálásához és hibaelhárításához. Az első digitális multimétert az 1970-es évek végén vezették be, és sokkal pontosabbnak és megbízhatóbbnak bizonyult, mint a régi tűalapú analóg mérők. Elsősorban a feszültség (volt), az áram (amper) és az ellenállás (ohm) mérésére szolgál. De ez csak a kezdete annak, amit ez a meglepően hasznos eszköz képes megtenni.

Az alábbiakban bemutatjuk Nektek a digitális multiméter négy általános felhasználását. Vedd figyelembe, hogy az itt megadott utasítások egy átlagos multiméterre vonatkoznak, a pontos használat és a képernyő leolvasási módja azonban az adott készülék tulajdonságaitól és funkcióitól függően kissé eltérhet.

Vigyázat: Az elektromos árammal való dolgozás és az elektromos alkatrészek használata potenciálisan veszélyes lehet. Az elektromos mérések elvégzésekor szigorú biztonsági óvintézkedéseket kell betartani. A digitális multiméter használata előtt feltétlenül olvasd el és teljesen értsd meg a használati útmutatóban szereplő utasításokat és figyelmeztetéseket.

Elemek tesztelése

Egy új elem kissé meghaladja a névleges feszültséget (ennek a darabnak például 1,5 volt a feszültsége). Vedd figyelembe, hogy ez a mérőkészülék két különálló beállítással rendelkezik: képes az egyen és váltóáramú feszültségmérésre.

A legegyszerűbb, legalapvetőbb teszttel kezdve használd a mérő feszültség módját az akkumulátor teljesítményének ellenőrzésére. Először csatlakoztasd a mérő fekete zsinórját a - COM (általános) jelű aljzatba. Helyezd be a piros mérőzsinórt a Volt vagy + V feliratú aljzatba (a V mellett egy olyan szimbólumot is láthatsz, amely fejjel lefelé néző patkóként néz ki, egy perc és már mondjuk is, mit jelent). A legtöbb modern mérőműszer ezt a beállítást csak a látványért csinálja, mivel az aljzatok színkódolással is rendelkeznek. A fekete megy a fekete aljzatba, a piros pedig a piros csatlakozóba. Most forgassa a forgókapcsolót a DC állásba; mert az akkumulátorok egyenáramot (DC) szolgáltatnak, nem pedig váltakozó áramot (AC).

Tartsd a piros mérőzsinór végét az akkumulátor pozitív (+) kifelé mutató kivezetésével szemben, a fekete mérőzsinórt pedig a negatív (-) befelé mutató kivezetéssel szemben. Az akkumulátor feszültsége a mérő kijelzőjéről olvasható le. Például egy teljesen feltöltött AA elemnek legalább 1,5 V értékűnek kell lennie. A multiméterével gyakorlatilag bármilyen elemet tesztelhetsz, az AAA-tól az autóakkumulátorokig.

Vedd figyelembe, hogy a fent említett technika csak a feszültséget teszteli, nem pedig az akkumulátor képességét terhelés alatt. A teszt nagyszerű képet ad arról, hogy az akkumulátor jó, lemerült-e vagy meg fel kell tölteni.

Az elektromos aljzatok tesztelése

Mivel az elektromos áramütés veszélye a teszt elvégzése közben fennáll, ezért legyél óvatos. A hálózati feszültséget közvetlenül az áramforrás kapcsain mérjük. Fontos, hogy mindig magasabb méréstartományt válasszunk, mint amire számítunk. Csatlakoztasd a fekete zsinórt a mérő fekete COM (föld) csatlakozójába, a pirosat pedig a piros Volt csatlakozóba. Ezután a mérőeszközt a V∼ állásba kapcsoljuk.

Fali kapcsoló tesztelése

Hibás a mennyezeti világítás? Mondjuk, hogyan derítsed ki, hogy a kapcsoló-e a probléma: Először kapcsold ki a kapcsoló tápellátását, vedd le a burkolatot, és csavard le a kapcsolót a vezetékeiről. A vezetékek leválasztása előtt jelöld meg őket, vagy készíts fényképet a telefonnal, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően fogod újracsatlakoztatni őket. Lazítsd meg a kapcsoló csavarjait, vedd le a vezetékeket róluk és vedd le a kapcsolót.

Forgasd el a méréshatárváltó kapcsolót az ohm (Ω) beállításig. Állítsd az ellenállási tartományt X1-re.Csatlakoztasd a fekete mérőzsinórt a COM és a piros mérőzsinórt a VΩmA jelzésű hüvelybe. Ezt követően a kijelzőn leolvashatod a mért ellenállás értékét.

Ha a kijelzőn "OL (Overflow, azaz túlfutás)" (vagy L vagy 99999) látható, az azt jelzi, hogy az ellenállás értéke nagyobb mint a választott méréshatár vagy nincs ellenállás csatlakoztatva a bemenetre.

Egy másik egyszerű teszt a vezeték folytonosságának ellenőrzésére irányul. Csatlakoztasd a mérőcsúcsokat a vizsgált áramkör két pontjához. Ha a folytonosság a két pont között fennáll, a beépített hangjeltő megszólal. A kapcsoló akkor jó, ha hangjelzés volt hallható.

Hőmérséket leolvasása

A számos figyelemreméltó alapvető villamos mérési (ellenállás, áram, feszültség) képessége mellett a legtöbb modern multiméter hőmérséklet leolvasása is alkalmas manapság. Egyszerűen forgasd el a tárcsát a hőmérséklet üzemmódba, majd nyomd meg a kiválasztás gombot a Fahrenheit és a Celsius érték közötti váltáshoz.

Csatlakoztasd a hőelem adaptert a levegő hőmérsékletének kiderítéséhez, vagy helyezd be a hőmérséklet érzékelőt a folyadékok és gélek adatainak leolvasásához. A készülék megérintése nélkül nyomon követheted a hőmérséklet változást.

Pár profi tipp a multiméter használatához

  1. Szoktasd magad hozzá, hogy az ujjaidat a mérő műanyag és gumi alkatrészein tartod, ezzel elkerülve az érintkezést a feszültség alatt lévő fémfelületekkel
  2. A villamos mérési feladatokhoz viselj védőszemüveget, különösképpen akkor, ha elektromos fényhatásnak van kitéve
  3. Piros vs fekete: A multiméter akkor is rendesen működik, ha összkevered a két mérőzsinórt, de próbáld megszokni, hogy a pirost a piros csatlakozóba, a feketét pedig a feketébe dugd bele. A piros pozitív (+) kábelt a pozitív (+) pólushoz, a fekete negatív (-) kábelt pedig a negatív (-) pólushoz csatlakoztasd
  4. Amatőrként soha ne dolgozz áram alatt lévő berendezéssel. Ha az alkatrész feszültség alatt van, könnyen rövidzárlatot okozhatsz. Ekkor egy nagy villanást láthatsz, ami shockot, égési sérülést vagy az alkatrész meghibásodását okozhatja. Legrosszabb esetben az áramütés végkimenetele halálos is lehet.
  5. Rendszeresen ellenőrizd a vezetékek állapotát, mert a sérült, törött, szakadt kábelek balesetveszélyesek!
  6. Ismerd meg a multimétered. Tanuld meg, melyik szimbólum mit jelöl, hogy amikor megjelennek a képernyőn, tisztában legyél a jelentésével. Például néhány multiméter a 99999.99 értéket jelenítheti meg O.L. helyett (amikor az érték nagyobb mint a választott méréshatár). Vásárlást követően az első lépés mindig a felhasználói kézikönyv áttanulmányozása legyen.
  7. Ha a mérőműszer nem működik megfelelően, ellenőrizd, hogy a biztosítékok nem égtek-e ki, vagy az akkumulátor nem merült-e le, illetve hogy mindkettő megfelelően be lett-e helyezve, és ne rögtön arra gondolj, hogy eltörött a készülék. Olvasd el a használati útmutatóban a biztosíték cserére vonatkozó részt (általában egy apró csavarokkal rögzített kis fedél mögött található). Cseréld ki a biztosítékot ugyanolyan méretűre és feszültségüre, helyezd bele a foglalatba és készen is vagy. Az elemek, vagy a biztosítékok cseréje előtt mindig válaszd le a mérővezetékeket és válaszd le a hálózatról a mérőműszert!
  8. Meleg helyzet: Ha az elektromos alkatrészek, például kapcsolók, vezetékek vagy aljzatok felmelegednek, az általában problémát jelez. Ha ezek közül bármelyik is melegebb a csecsemők cumisüvegénél, akkor áramtalanítsunk és hívjunk ki egy villanyszerelőt. Itt nincs helye a sufnituningnak, egy kis hiba is végzetes lehet.

A multiméter egy rendkívül sokoldalú, ám nem veszélytelen mérőműszer. A mérőműszert ugyan biztonságos használatra tervezték, de mégis nagyon óvatosan kell kezelni. Gondos és elővigyázatos használat mellett azonban a készülék sok-sok éven át lehet megbízható segítőtársad villamos mérési feladatoknál (váltakozó- /egyenfeszültség, váltakozó/egyen áram, ellenállás, elektromos kapacitás, diódateszt és folytonosságvizsgálat, stb.). Reméljük cikkünkkel tudtunk segíteni, és sikerült kicsit jobban megismerned ezt az igen praktikus kis eszközt. A Szerszámdoboz Áruház kínálatában közel 50 multiméter közül választhatsz a Holdpeak kiváló minőségű és a magas megbízhatóságú termékkínálatából. Lehetsz profi szakember vagy otthoni felhasználó, hatalmas választékunkban biztosan megtalálod az igényeidnek megfelelő mérőműszert. A multiméterek mellett lakatfogókat, hőmérsékletmérőket, nedvességmérőket és zajtszintmérőket is találsz nálunk.

Tetszett, hasznos volt a cikk? Oszd meg véleményedet vagy írd meg, hogy Te mennyire vagy gyakorlott ezekben feladatokban, és milyen tippekkel, praktikákkal és ismeretekkel látnád el az embereket a blogbejegyzésünkben leírtakon kívül!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód