Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
BEMUTATJUK A RYOBI R18IDBL-0 SZÉNKEFEMENTES ÜTVECSAVAROZÓT!

BEMUTATJUK A RYOBI R18IDBL-0 SZÉNKEFEMENTES ÜTVECSAVAROZÓT!

 (5)    0

  Ryobi

Ryobi akkus ütvecsavarbehajtó

Ryobi 18V szénkefementes ütvecsavarozó áttekintés

Ha meg kellene nevezned az elmúlt pár évtized folyamán feltalált leghasznosabb szerszámot, mit mondanál? Fogadok, hogy sokan az ütvecsavarozót adnák válaszul. Hogy miért? Ez a szerszámgép nagy forgatónyomaték egy kicsi és könnyű csomagban, aminek segítségével olyan csavarokat hajthatsz be vagy távolíthatsz el, amelyre egy "mezei csavarozógép" már nem lenne képes. Mivel a rögzítő- és kötőelemek teszik ki a munka nagy részét, ezért ilyan hihetetlenül hasznos az ütvecsavarbehajtó. A nagy nyomatéknak köszönhetően a makacsul beragadt vagy túlhajtott csavarok sem okoznak többé gondot. Korábbi cikkünkben kitértünk arra is, hogy mi a különbség az ütvefúró és az ütvecsavarozó között, így ha kíváncsi vagy ennek az eszköznek a pontos működési mechanizmusára, akkor érdemes lehet azt az írásunkat is elolvasnod. 

Kétség kívül a Ryobivalami nagyot akart alkotni ezzel a 18V szénkefementes ütvecsavarbehajtóval, nem véletlenül hirdetik a "Ryobi valaha legjobb ütvecsavarozójának" is. Most megtudhatod, hogy a gép rászolgált-e erre a jelzőre.

Ryobi R18IDBL-0 SPECIFIKÁCIÓ

Max nyomaték: 270Nm

Ütésszám / perc: 0-3900 

Súly: 1.1kg akku nélkül, 1.5 kg 3.0Ah akkuval

Zajszint terhelés alatt: 105 dB(A)

Méret: 20x9cm (szélesség x magasság)

Főbb jellemzők: szénkefementes motor, egykezes bit beillesztés

A gép a 18V One+ gépcsalád tagja, így ha már rendelkezel ilyen géppel, akkor rögtön megugrik az értéke ennek az ütvecsavarozónak. A Ryobi továbbra is maximális forgatónyomatékra helyezi a hangsúlyt, nem elhanyagolva a terhelés alatti tiszteletre méltó, szabályozható sebességet. Nagyobb feje és súlya van a legközelebbi versenytársához képest, de igazán szép újítás a Ryobi szénkefés modelljeihez viszonyítva.

Főbb jellemzők

Szénkefementes motor

A szénkefementes motor bizonyíték arra, hogy bármely technológiáról is legyen szó, a Ryobi kész felvenni a harcot a nagy márkákkal. Ha otthon vagy a szerszámok terén, akkor tudhatod, hogy ezek a szerszámgépek elektronikusan kommutálva vannak, ami annyit jelent, hogy elektronikusan vezérelt kommutációs rendszerrel rendelkezik a kefés mechanikus kommutáció helyett, azaz a kefék és a kommutátor között nincs fizikai kapcsolat.A kefe nélküli motorok hatékonyabbak, hosszabb élettartamúak és könnyebbek, mint hagyományos társaik. Ezeknek az intelligens eszközöknek a motorjai és az akkumulátorai kommunikálnak egymással a teljesítmény optimalizálása és a túlmelegedés megelőzésének érdekében.

Állítható sebességfokozat

Ahogyan azt a bevezetőben is említettük, egy ütvecsavarozó használatával sokkal jobban kontrollálni tudod a munkafolyamatokat, mint egy hagyományos csavarozógéppel. A Ryobi ezt a szabadságot az összesen három különböző fokozatban szabályozható teljesítményével csak még tovább növeli: 1050, 2200, majd akár 3200 percenkénti fordulatot állíthatunk be.

Ez a három sebesség ráadásul nem statikus; a fordulatszám-szabályozás ugyanis kioldó kapcsolóval van a finomabb vezérlés érdekében. Mint minden más szerszámgép esetében, itt is vannak idők, amikor igen változatos munkával állunk szembe, és jól jön, ha teljes kontroll alatt tudjuk tartani a sebességet. A Ryobi R18IDBL-0 ezzel a két funkcióval ezt megadja nekünk.

Ütésszám és nyomaték

Az ütvecsavarozók az ütőműben lévő üllő és kalapács segítségével ún. pulzáló nyomatékkal működnek (tulajdonképpen nem forgatónyomatékot fejt ki a gép a csavarra, hanem az arra átvitt impulzus fordítja el a csavart). Az ütőenergiát nem meglepő módon IPM-ben (impacts per minute, azaz ütés percenként) határozzák meg. Ez egy olyan specifikáció, amit a hagyományos fúró-csavarozó gépeknél nem használnak. A Ryobi 18V szénkefementes ütvecsavarozója nem kevesebb, mint 3900 ütést ad le percenként, ami valójában csúcsminőségű. Összehasonlításképpen, ennek a gépnek a régebbi verziója 3400 IPM volt. Természetesen nem csak a magas ütés/perc értéktől lesz igazán jó egy ütvecsavarozó, de a nagyobb számból csak előnyünk származhat.

Ez az új modell nagyobb nyomatékot is biztosít: a régebbi 170Nm-el szemben ez az ütvecsavarozó már 270Nm nyomaték leadására képes. Fontos megjegyezni, hogy ez legalább olyan magas érték, mint azok a ezeték nélküli ütvecsavarozók, amelyeket ipari használara, profiknak terveztek. Lehet, hogy a Ryobi meghaladja a súlyát, de papíron be kell ismerni, hogy jó munkát végez.

Automata tokmány és egyéb figyelemreméltó funkciók

A legtöbb ütvecsavarozó esetében a bit cseréjéhez mindkét kezedre szükséged van, azonban a Ryobi R18IDBL-0 ütvecsavarozó automata tengelyretesze gyors, egykezes cserét tesz lehetővé. Miután kihúztad a bitet a rugós tokmányból, a következőt anélkül tudod betolni, hogy hátra kellene húznod a tokmányt.

Manapság már szinte minden elektromos szerszámgépnek van beépített LED-fénye munkaterület megvilágításához, így általában nem esik sok szó ról, ee ez nem azt jelenti, hogy a gyártók nem tudnak ebben fejlődni. A motorház elején található 3 LED-es lámpa ugyan nem újdonság a piacon, de meglepő, hogy nem találkozhatunk vele gyakrabban.

A mágneses bittartó és csavarrögzítő egy másik hasznos funkció. Ha szerencséd van - vagy csak egyszerűen jó vagy- néha elkaphatod a leeső rögzítőelemeket! Az újratervezett gumírozott markolat szintén nem elhanyagolható dolog.

Teljesítmény

Ryobi ütvecsavarozói igen masszívak és tartósak, sokan akár 3-4 évig is dolgoznak vele. Bírja a folyamatos terhelést, sohasem hagyja cserben az embert. Idővel kiderül, hogy ez az új modell is ilyen tartós-e, de a robosztus külsejét eltekintve joggal bízhatunk a hasonló hosszú élettartamban. 

Nézzük át, mi az ami új és mi az ami "csak" javult ebben a modellben. A három sebesség fokozat és az automata tengelyretesz szolgálnak újdonságként, míg a magasabb forgatónyomaték és ütésszám, és a sokkal fényesebb LED-es megvilágítás az, ami javult az előző verzióhoz képest. 

Ez lényeges előrelépést jelent a Ryobi ütvecsavarozói esetében. Mivel az ütvecsavarozó a barkácspiac egyik alappillére, így rendkívül nagy a választék bitek és dugókulcsok terén, tehát könnyedén végezhetjük a kötőelemek gyors meghúzását és eltávolítását. A Ryobi 18V szénkefementes ütvecsavarozóját 5/8’’ dugókulcs adapterrel szállítjuk, így nincs előtte akadály. Ezért az árért (46.350.- ft) ez a gép gyakorlatilag ajándék!

Ryobi akkus ütvecsavarozó

Ez az ütvecsavarozó rendkívül könnyű (1.1kg), de természetesen az általad választott akkumulátorral kicsit nehezebb lesz (a Ryobi a legjobb teljesítmény érdekében 2,5Ah-s akkumulátor használatát ajánlja, mellyel akár 284 csavar becsavarozhatsz egy töltéssel). Az összes beállítás könnyedén hozzáférhető és egy kézzel működtethető. Ez nagyon jól jön, hiszen sokszor kell olyan helyen dolgoznunk, amikor a másik kezünket nehéz lenne használnunk.

Az újratervezett markolat kényelmes és biztonságos a kézben. A Ryobi kefe nélküli körfűrészéhez és orrfűrészéhez hasonlóan csúszásmentes fogantyúval látta el az R18IDBL-0 ütvecsavarozót.

Az ütvecsavarbehajtó kis méreténél fogva kiválóan használható szűk helyeken is. Kicsit több, mint 20 cm hosszú, aminél ugyan láthattunk már kompaktabb gépet is, de biztosan rövidebb, mint egy hagyományos csavarozó. Ha nagyon kis munkaterületen dolgozol, akkor lehet, egy 12V-os modellt kell választanod, de minden más esetben tökéletes választás ez az ütvecsavarozó.

Manapság egyre ritkábban használnak az emberek fúró-csavarozót csavarok behajtására, aminek az az oka, hogy sokszor nehézkes lehet megküzdeni a fúró forgóerejével, nem beszélve arról, hogy a gyengébbik kezeddel nem biztos, hogy el tudod végezni a munkát, már ha egyáltalán odaférsz a területhez... 

A Ryobi 18V szénkefementes ütvecsavarozója tökéletes társad lehet a mindennapokban. Alacsony ára ellenére az ereje akkora, akár a profi használatra szánt gépeké, ráadásul ez a szuper praktikus szerszámgép tagja a Ryobi 18V One + gépcsaládnak is. Már csak pár darab jó minőségű bitre van szükséged, és már kezdheted is a munkát a ház körül.

A Ryobi R18IDBL-0 funkciói

  • A kefe nélküli motor hosszabb használatot, több energiát és nagyobb élettartamot biztosít
  • 3 fokozatban állítható sebesség: egyes fokozat 0-1050 fordulat/perc a pontos munkavégzésért, kettes fokozat 0-2200 fordulat/perc a kötőelemek és az anyag sérülésének elkerüléséért, hármas fokozat 0-3200 fordulat/perc a legnehezebb alkalmazásokhoz
  • Akár 270Nm-es nyomaték a nagyobb csavarok könnyed be- és kihajtásához
  • Akár 3900 ütés percenként a gyors munkavégzésért
  • A három lencsés LED lámpának köszönhetően elkerülhető az árnyék a biteken és megkönnyíti a nehezen belátható helyeken történő munkavégzést
  • Automata tengelyretesz a gyors, egykezes bitcseréért
  • Újratervezett markolat a kényelmes és biztonságos használathoz
  • Mágneses bittartó és csavarrögzítő

Ryobi R18IDBL-0 műszaki adatok

  • Feszültség (V): 18 
  • Ütésszám (ütés/perc): 0-3900 
  • Max. nyomaték: (Nm) 270 
  • Súly akkumulátor nélkül (kg): 1.1 
  • Szélesség (cm): 20 
  • Magasság (cm): 9
  • Ár: 46. 350 Ft
  • Garancia: 3év

És végül egy videó a gépről

A piacon sokféle szénkefe nélküli, akkumulátoros ütvecsavarozót vásárolhatunk, de az biztos, hogy ezzel a Ryobi ütvecsavarozóval nem nyúlhatsz mellé... Mindenesetre az ilyen ütvecsavarozók elérhetők szinte minden márkából, úgy mint a Milwaukee, a Metabo, a Dewalt, vagy a Bosch, így mindenki megtalálja a maga kedvenc gépét csavarok ki- és behajtására.

Oszd meg véleményedet az ütvecsavarozóval kapcsolatban, vagy írd meg kommentben, hogy Te milyen gépet használsz ezekre a feladatokra!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód