Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Bemutatjuk a Milwaukee M18 FPP2A2-502X erőcsomagot!

Bemutatjuk a Milwaukee M18 FPP2A2-502X erőcsomagot!

 (7)    0

  Milwaukee

A Milwaukee az év elején piacra dobta az M18 Fuel erőcsomagját, mely M18 FPD2 ütvefúró-csavarozóból és M18 FID2 Hex ütvecsavarozóból áll. A Milwaukee egy médiaeseményen röviden bemutatta új akkumulátoros gép szettjét, így lehetőségünk adódott, hogy összehasonlítsuk a 2015-ös verzióval, a Milwaukee M18 FPP2F-vel.

Gyors áttekintés

A M18 FPD2 - M18 FUEL™ ütvefúró-csavarozó egy igen jól sikerült gép, jó sebességgel és erős tulajdonságokkal felszerelve, mindezt csekély súly mellett. Talán jól jönne még egy kis nyomaték, de a kialakítása olyan kompakt, hogy érdemes megfontolni a megvásárlását. Igazi érték az M18 FPP2A2 erőcsomagban, amelyhez két 5.0Ah-s akkumulátor is tartozik.

Természetesen a Milwaukee ONE-KEY™ FUEL™ ¼˝ Hex ütvecsavarozónak sincsen szégyellnivalója, a 226Nm maximális nyomatékához ugyanis kompakt méret és könnyű kivitel párosul.

Milwaukee M18 FPD2 Akkus ütvefúró-csavarbehajtó

A Milwaukee M18 FPD2 Akkus ütvefúró-csavarbehajtó ugyanakkora, 135Nm nyomatékkal rendelkezik, mint a korábbi modell, de ez még mindig nagyon erősnek számít a piacon. A versenytársak közül csak 1-2 gép éri el ezt az értékét, de feltehetően a szeptemberben érkező új Hitachi MultiVolt 36V ütvefúró-csavarbehajtó is hasonló osztályba fog tartozni.

Míg az ütvefúró-csavarbehajtó ereje és nyomatéka változatlan maradt az évek folyamán, addig a mérete csökkent: az új verzió 1,3 cm-el rövidebb, mint a régi, így mindössze 175 mm hosszú. Nemcsak a szerszámgép hosszát csökkentették, hanem egy kicsit el is hagyták annak közepét. A markolat ergonomikusabb - kicsit kisebb az átmérője, könnyebb kézben tartani. A Milwaukee a konstrukciót és az elektronika újratervezésével további előnyökre tett szert. Az ütvefúró funkció már nem jár méret növekedéssel.

 A Milwaukee M18 FPD2 Akkus ütvefúró-csavarbehajtó továbbra is a POWERSTATE™ szénkefe nélküli motort használja, aminek köszönhetően a maximális fordulatszám is változatlanul 2000 fordulat percenként (2 sebesség, 0 – 550 és 0 – 2000 ford/perc). Ha valamiért túlterhelnéd az ütvefúró-csavarbehajtód, a REDLINK PLUS™ intelligens elektronika nem engedi a gépet túlmelegedni és javítja a teljesítményt terhelés alatt. Végül, de nem utolsó sorban, a Milwaukee továbbra is teljes fém heavy duty tokmánnyal szállítja ezt a gépet.

A tokmány nagyon hasonló az előző modelléhez, a racsnis pofák továbbra is edzett acélból készültek, a szinte fűrészes belső fogak pedig valósággal ráharapnak a bitre, amely javítja a bit-befogást.

Milwaukee M18 FPD2 FUEL™ ÜTVEFÚRÓ-CSAVAROZÓ specifikáció

Üresjárati ford.sz. 1. seb. fokozat (ford/perc) 0 - 550

Üresjárati ford.sz. 2. seb. fokozat (ford/perc) 0 - 2000

Akkumulátor típusa Li-ion

Feszültség (V) 18

Fordulatszám szabályozás 2

Max. ütésszám (ütés/perc) 0 - 32,000

Max. fúrási átmérő acélban (mm) 16

Max. fúrási átmérő fában (mm) 89

Max. fúrási átmérő falazatban (mm) 16

Max. nyomaték (Nm) 135

Súly akkumulátorral (kg) 2.2

Milwaukee M18 FID2 - M18 FUEL™ ¼˝ Hex ütvecsavarozó  

Az ütvefúró-csavarozóhoz hasonlóan a Milwaukee M18 FID2 - M18 FUEL™ ¼˝ Hex ütvecsavarozó is új, kisebb mérettel lett megtervezve. Ez valóban kompakt, mindössze 116mm hosszú (15mm-el rövidebb, mint a korábbi modell), ráadásul az új modell már 23 Nm-el több, összesen 226Nm nyomaték leadására képes. Ez az új ütvecsavarozó kompaktabb a DeWalt DCF895 ütvecsavarbehajtójánál, ráadásul 56Nm-el nagyobb a maximális nyomatéka, míg a DeWalt DCF888 gépével összehasonlítva 19mm-el rövidebb, és 21Nm-el több nyomaték leadására képes.

Elődjéhez hasonlóan az új modell is 4-sebességgel van felszerelve, amely a következőképpen mutatkozik meg:

  1. 0-1,900 ford / perc a pontos munkához
  2. 0-2,800 ford / perc segít megelőzni az anyag károsodását
  3. 0-3,600 ford / perc maximális teljesítményt nyújt a különböző alkalmazások során
  4. Önmetsző csavar üzemmód, automatikusan beállítja a sebességet, ütésszámot és nyomatékot

Az önmetsző csavar üzemmód úgy van kialakítva, hogy megakadályozza a fejek roncsolódását vagy a menet tönkremenetelét, amikor hirtelen leállás következik be. Ideális önmetsző csavarok fémlemezbe való behelyezéséhez. A gép nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, a Milwaukee One Key ugyanis pontosan megmutatta, hogy néha elég egy gomb is a felhasználó elégedettségének érdekében.

Ha használtad a Milwaukee M18 FID-et, akkor észre fogod venni, hogy az új modell már nagyobb sebességgel lett megtervezve. A 2015-ös ütve-csavarbehajtó 3 sebességgel működött: 850, 2100, és 3000 percenkénti fordulattal. A Milwaukee ezt nem csak 600 fordulat / perc értékkel növelte, hanem az összes sebességen növelt egy keveset. A leginkább figyelemre méltó változás az 1-es és a 3-as üzemmódban tapasztalható. Összességében ez a fordulatszám-beállítás felgyorsítja a legtöbb rögzítési alkalmazást, a szükséges nyomatéktól függetlenül.

A korábbi modellhez hasonlóan a Milwaukee M18 FID2 - M18 FUEL™ ¼˝ Hex ütvecsavarozó tokmánya is lehetővé teszi az egykezes bitcserét.

Milwaukee M18 FID2 - M18 FUEL™ ¼˝ Hex ütvecsavarozó specifikáció

Feszültség: 18 V

Üresjárati fordulatszám: 1900 / 2800 / 3600 / 0-3600 ford./perc

Ütésszám: 1200 / 3400 / 4300 / 0-4300 ütés/perc

Max. nyomaték: 119 / 176 / 226 / 0-226 Nm

Max. nyomaték rögzítéshez: 226 Nm

Max. csavar átmérő: M16

Akkumulátor típusa: Li-ion

Súly akkumulátorral: 1.7 kg

A Milwaukee M18 FPP2A2-502X erőcsomag leszállított tartozékai között az M18 FPD2 - M18 FUEL™ ütvefúró-csavarozó és az M18 FID2 - M18 FUEL™ ¼˝ Hex ütvecsavarozó mellett ott van a 2x5.0Ah-s akkumulátor, a töltő, a hordtáska, a kiegészítő fogantyú, az övcsat és a bittartók is.

Az M18 FPP2A2 erőcsomag a gyakorlatban

Milwaukee M18 FPD2 FUEL™ ütvefúró-csavarozó

Az új ütvefúró-csavarozó súlya 5.0Ah akkumulátorral együtt mindössze 2.17kg. A régi modell ezzel szemben 2,3 kg-ot nyomott, azaz a két szerszámgép között 110g súly különbség (egy McDonald's sajtos McRoyal súlya) van. Minden ilyen apróság jól jön, ráadásul a rövidebb hossznak köszönhetően közelebb lehetünk a munkadarabhoz.

Ami a hőleadást illeti, a régi és új verzió között nem volt eltérés: a kipufogónyílásnál nagyjából 54 Celsius fokra melegszik fel az eszköz, így nem kell attól félned, hogy annyira felmelegszik, hogy ne tudd majd kézben tartani. Ennek a hőnek a nagy része a nyíláson keresztül mérhető, mivel a szénkefe nélküli motorból kilép a hő.

A levegőáramlás a géptestből a fogantyún keresztül történik, és a felső részen, a kefe nélküli motor mögött távozik. Erre a következtetésre a hőkamerán látottak alapján jutottunk. Ez talán nem a leghatékonyabb módja a levegő elvezetésének, és láttunk már ennél kevésbé melegedő ütvefúró-csavarozót is, de ez nem befolyásolja a felhasználót semmiben, és egyáltalán nem kényelmetlen a használata. Mivel a hő felhalmozódása csak nagy igénybevétel után következik be, így ez egy átlagfelhasználót valószínűleg nem is fog érinteni, de jobb félni, mint megijedni alapon azért nem árt, ha néha ránéz az ember.

A Milwaukee a LED-lámpát is a gép aljára tette. Ez a gyakorlatban is jól működik, a LED fény kellően megvilágítja a munkaterületet, és csak akkor vetett kis árnyékot a bit felé, ha az kapcsolatba került a munkadarabbal.

Milwaukee M18 FID2 - M18 FUEL™ ¼˝ Hex ütvecsavarozó

A két gép közül ez nyerné el a "legtöbbet fejlődő" címet. Nem csak rövidebb lett, mint az előző Milwaukee M18 FID nevet kapó ütve-csavarbehajtó, de még sebesség terén is (érezhetően) sokat fejlődött. Ez ráadásul még nem minden, a sebesség ugyanis a nagy nyomatékkal kombinálva hatalmas teljesítménynövekedést eredményez. 10cm hosszú, 6mm átmérőjű csavarok behajtása esetén ez nem kevesebb, mint 30%-os nyereség. A percenkénti 600 fordulattal nagyobb sebesség valóban a felhasználó érdekét szolgálja, ami különlegesen jól jön nagy csavaroknál, vagy bármi másnál, amikor nagyobb fordulatszám szükségeltetik.

A Milwaukee M18 FPD2 FUEL™ ütvefúró-csavarozóval ellentétben a Milwaukee M18 FID2 - M18 FUEL™ ¼˝ Hex ütvecsavarozó súlya nem csökkent lényegesen elődjéhez képest: mindössze 42 gramm különbség van a 2015-ös és a 2018-as verzió között. Ha figyelembe vesszük, hogy az 5.0Ah akkumulátor önmagában 725g, akkor maga az alapgép nagyjából 1 kilogrammot nyomhat.

A hő nem okozott nagy meglepetést ennél az ütvecsavarozónál. Ez valószínűleg a megnövelt sebesség miatt van, ami ugyanis gyorsabb munkavégzést eredményez. Ezt különösen akkor fogod majd érzékelni, ha nagyobb kötőelemekkel kell majd dolgoznod. PH-bit esetén jobban jársz a 2. üzemmóddal, (2 800 ford./perc), kivéve, ha a bonyolultság megköveteli a bit teljes sebességgel való rögzítését.

A One-Key rendszer

A korábbi Milwaukee One-Key fúrócsavarozóhoz és ütvecsavarozóhoz képest van néhány jelentős változás.

A szabványos funkciók - nyomkövető, egyéni mód beállításai és az egyszerűsített szerszám- és készletgazdálkodás továbbra is elérhetők lesznek. Amit hozzáadott a Milwaukee a frissítéshez az a beállítható sebesség, nyomaték, indítási és befejezési sebesség, azaz a gépbeállítások komplett testreszabása ONE-KEY™ alkalmazáson keresztül az igényeidhez való beállításához. Megmondhatod az alkalmazásnak, hogy milyen anyaggal szeretnél dolgozni és milyen típusú, méretű és hosszú rögzítőelemet fogsz hozzá használni. Az applikáció ezt továbbítja az elektronikus vezérlőkhöz, így születik meg a sebesség és a nyomaték tökéletes kombinációja.

Milwaukee új szintre emelte a One-Key rendszert. Segítségével a felhasználó jelentős különbséget tapasztalhat a munka hatékonyságában és eredményességében, ami a lehető leghosszabb élettartamot eredményezi.

A One-Key rendszerről:

A One-Key™ az iparágat megváltoztató következő technológiai újítás, a szerszámok és a berendezések első digitális platformja. Az iparág vezető szerszámelektronikája és a testre szabott, felhőalapú program egyesítésével a ONE-KEY™ a vezérlés és az információk elérésének új szintjét biztosítja majd, amely forradalmasítani fogja a munkavégzés módját. A szerszámvezérlés lehetővé teszi az M18 FUEL™ erejének és sebességének kihasználását, és a szerszámok teljes körű konfigurálását az elvégzett munkának megfelelően. A ONE-KEY™ segítségével vezeték nélkül szinkronizálhatod az adatokat a fúrókkal és ütvecsavarozó szerszámokkal, és egyedi fordulatszám- és nyomatékbeállításokat programozhatsz be közvetlenül a szerszám memóriájába. A szerszámba épített fejlett elektronika figyeli a teljesítményt, ezáltal páratlan vezérlést és következetességet biztosít a szerszám minden egyes használata esetén. 

Végül pedig egy-egy videó a két gépről

Milwaukee M18 FPD2 ütvefúró-csavarozó

Milwaukee M18 FID2 Hex ütvecsavarozóból

Konklúzió

Ez a frissítés főleg az ergonómiára összpontosult a fordulatszám növelése mellett. A Milwaukee az egyik legjobb ütvecsavarozókat szállította nagy teljesítménnyel egy kis csomagban. Az új szerszámok eléggé ütősek, bár nem mondhatnánk, hogy az M18 FPD2 FUEL™ ütvefúró-csavarozó nagyon eltérne korábbi önmagától. Az M18 FID2 - M18 FUEL™ ¼˝ Hex ütvecsavarozó azonban nem csak látványra, de érzésre is kompaktabb lett. Ha összehasonlítod a többi professzionális szerszámgépeket gyártó céggel, a Milwaukee igen magasra tette a lécet ami a méret-teljesítmény arányt illeti. Bár egy ütvecsavarozó soha sem lehet elég kicsi, ez a két szerszámgép tökéletesen bizonyítja, hogy nem feltétlen a méret a lényeg.

Az erőcsomag ára is elég csábító, a két 5.0Ah akkumulátorral együtt szállítva mindössze 159.000.- forintba kerül.

Bízunk benne, hogy cikkünk segítségével sikerült megismerned a Milwaukee M18 FPP2A2 erőcsomagot. Mindenesetre ilyen ütcsavarozók ma már elérhetők szinte minden márkából, úgy mint az AEG, a DeWalt, a Bosch, a Hitachi (Hikoki), a Metabo vagy éppen a Ryobi. Ha pedig másmilyen (akár 4+gépes) 18V akkumulátoros gépcsomagot keresel, akkor azt is megtalálod nálunk!

Tetszett a cikk? Oszd meg véleményedet a Milwaukee erőcsomagjával kapcsolatban, vagy írd meg hozzászólásban, hogy Te melyik márka szerszámgépeiben bízol!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód