Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Szerszámgépekben használatos akkumulátor fajták összehasonlítása

 (0)    0

  Általános

Akkumulátor összehasonlítás NiCd - Ni-MH - Li-Ion


Akkumulátor választás

Kedves Olvasó!

Jelen cikkünkben röviden összefoglaljuk az akkumulátoros szerszámgépekben jelenleg használatos akkumulátorok fajtáit. A témáról hosszasan és mélyen lehetne írni de mi megpróbáltuk csak a leglényegesebb információkat összefoglalni.

Alapvetően három féle akkumulátort használnak vagy használtak a gyártók az akkumulátoros szerszámgépekben. A legrégebbi a Ni-Cd majd a Ni-Mh (ezt a típust nem sokáig használták és fejlesztették mivel nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket így mi sem térünk ki rá részletesen) és a legújabb technológia a Li-Ion.

NI-CD

Először a legrégebbi típusról az Ni-Cd Nikkel Kadmium akkumulátorról.

Ezt az akku típust az 1970-es évektől használják az akkus szerszámokban.

Előnyei ennek az akkumulátornak, hogy költségkímélő (olcsó), a legtöbbször újratölthető.

Hátrányai: memória effektus ( a memórai effektus azt jelenti, hogy amikor egy ilyen típusú akkumultátort többször félig feltöltött állapotban kezdünk el tölteni azaz rátöltünk, az akkumulátor megjegyzi ezt az állapotot és ezt a félig feltöltött állapotot fogja teljesen feltöltött állapotnak tekinteni. Ezért fontos, hogy mindig teljesen merítsük le és teljesen töltsük fel ezt az akkumulátor típust. Ha ezt nem tartjuk be szinte biztos, hogy a megvásárolt gépünk akkumulátora 1-2 hónap alatt tönkremegy. Ez igaz egyébként minden márkára. További hátránya, hogy nehezzebb és nagyobb méretű ugyanannál a feszültségnél és kapacitásnál. Problémát jelent, hogy veszélyes anyagokat tartalmaz és nagyon hamar lemerül tárolás alatt így állásában gyorsan tönkremegy. Ezeknél az akkumulátoroknál kb 30% az önkisülési veszteség havonta kb 25 fokban.

összeségében ennek az akkunak az előnye szinte csak az “olcsóságban” rejlik. Ráadásul az Európai Unióban évről évre felmerül, hogy betiltják ezt a típust a benne lévő nehézfémek veszélyessége miatt, de azoknak a gyártóknak akiknek ez a kategórai fontos sikeresen lobbiznak így egyenlőre gyártásban vannak ezek a típusok. Véleményünk szerint azonban 1-2 év és ezek az akkumulátoros gépek végleg el fognak tűnni az
piacról.

NI-MH

A gyártók főképp a súly és a memória effektus miatt próbáltak találni másik technológiát így kezdték el fejleszteni a Ni-Mh azaz Nikkel Metal Hidrid akkumulátorokat. Sajnos azonban visszatekintve “vakvágánynak" bizonyult hiszen pár éves próbálkozás után feladták...Ennél a típusnál ugyan kevésbeé érezhető a memória effektus (de van) és a súly is alacsonyabb. viszont a tapasztalatok az mutatták, hogy ezek az akkumulátorok hamarabb lemerültek és a újratöltések száma is kevesebb lett. Ma már szinte egyetlen professzionális gyártó sem kínál ilyen akkumulátoros gépet.

LI-ION

A harmadik és jelenleg legjobban fejlődő akkumulátor technológia a Li-Ion azaz a Lithium Ion. Ennél az akku fajtánál nincs memória effektus nincsenek káros anyagok és a súly is jelentősen alacsonyabb. Mivel itt nincs memória effektus az akkumulátort bármely állapotban tölthetjük (azonban ha elkezdtük a töltés lehetőség szerint ne szakítsuk meg). Jelentős előny, hogy az akkumulátort rövidebb idő alatt feltudjuk tölteni és a már említett súly előny mellett sokkal kompaktabb kialakításra van lehetőség. Hátrány ezeknek az akkumulátoroknak, hogy drágábbak és nagyon oda kell figyelni a tárolásra hiszen ezeket az akkukat nem szabad töltetlenül tárolni. Amennyiben hosszabb ideig nem kívánjuk használni az akkumulátort minden
esetben kb félig feltöltött állapotban tároljuk és rendszeresen ellenőrizzük a töltöttségi állapotot. Bár itt az önkisülési folymat itt sokkal lassabb kb 7% havonta 25 fokban azért itt is szükséges a rendszeres ellenőrzés. Fontos, hogy ezek az akkumulátorok érzékenyek a hőmérsékleti viszonyokra. Ne tároljuk és ne használjuk ezeket az akkumulátorkat extrém hőmérsékleti viszonyokban +40-50 fok felett vagy nagyon hidegben -10fok alatt. A több gyártó akkumulátor fajtái nem használhatóak mínusz 4-5 fok alatt sőt az elektronika még a töltés lehetőségét is kizárja.

Nem így van ez a Milwauke REDLITHIUM™ XC4.0
akkumulátoroknál hiszen a Milwaukee akkumulátoros gépeit
akár -20 fokban is használhatjuk és tölthetjük.

A Li-Ion akkumulátorokat nem szabad teljesen lemeríteni (kisütni) illetve túlhevített állapotban tölteni, hogy ez ne történjen meg pl. a Milwaukee akkumulátoros gépeknél a gépbe és a töltőbe épített
REDLINK PLUS™ technológia ellenőrzi és védi az akkumulátort. A Milwaukee mint a piac egyik legnagyobb
akkumulátoros gép gyártója minden akkus gépében beépíti ezeket a technológiákat.

összefoglalva

Mi azt gondoljuk, hogy a jövő mindenképp
a a Li-Ion (vagy más újabb) akkumulátoroké.Nem biztos, hogy ez lesz a végső megoldás de egyenlőre ez bizonyul a legjobbnak. Ugyan a beruházás szempontjából mindenképp relatív magasabb költséggel kell számolnunk de hosszútávon ez a kifizetődőbb választás.


Néhány Li-Ion akkumulátoros gép ajánlat a Szerszámdoboz Áruháztól


Milwukee

12V - 38Nm - 4,0Ah akkumulátoros fúró-csavarbehajtó


M12 BDD-402C

vagy ugyanez
3 akkuval

Milwaukee akkumulátoros fúró-csavarbehajtó M12BDD-402C




18V - 60Nm - 4,0Ah akkumulátoros fúró-csavarbehajtó
M18-BDD-402C


ahol
AJÁNDÉKBA
kapunk 1db 180Nm-es akkus ütvecsavarbehajtót

Milwaukee akkumulátoros fúró-csavarbehajtó-ütvecsavarbehajtó M18BDD-M18BID


Metabo

10,8V - 34Nm 2/4,0Ah fúró-csavarbehajtó

PowerMaxx BS

Metabo akkumulátoros fúró-csavarbehajtó PowerMaxx Bs














18V - 60Nm
5,2Ah fúró-csavarbeghajtó

BS 18 LT

Metabo akkumulátoros fúró-csavarbehajtó BS18 LT



AEG


12V - 34Nm - 1,5Ah fúró-csavarbehajtó

BS 12 G2 Li-152C

AEG akkumulátoros fúró-csavarbehajtó BS12 G2
















18V - 60Nm - 2,0Ah
fúró-csavarbehajtó

BS 18 Li 202C

AEG akkumulátoros fúró-csavarbehajtó BS18 C2



Ryobi


12V-25Nm-1,3Ah fúró-csavarbehajtó

RCD1212L

Ryobi akkumulátoros fúró-csavarbehajtó RCD1212L


















18V - 50Nm - 1,3Ah fúró-ütvefúró-csavarbehajtó

LLCDI18022

Ryobi akkumulátoros fúró-csavarbehajtó LLCDI18022




Szerszámdoboz Áruház

Jelen írás a Szerszámdoboz Áruház szellemi tulajdona. Másolása, felhasználása más oldalakon csak a szerző írásos beleegyezésével történhet.




A kommentek nincsenek engedélyezve