Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

AEG Akkus sarokcsiszoló

 (0)    0

  AEG

AEG 18 V 125mm-es Akkus sarokcsiszoló

AEG BEWS-125 akkus sarokcsiszoló

Egy teszt egy barkácsolni imádó bloggertől.....


Majdnem mindenkinek van valamilyen hobbija – az én elfoglaltságaim egyike, hogy újrahasznosított faanyagokból és acélból építek különböző stílusú bútorokat. Évek óta csinálom, így már olyan tapasztalatok birtokában vagyok, hogy tudjam, az újrahasznosított anyagokkal rengeteget lehet spórolni. Főleg, mikor a feleségem talál egy hihetetlenül drága bútort valamelyik katalógusban, inkább kitalálom, miként lehetne azt sokkal olcsóbban megépíteni. Ezt egyfajta személyes kihívásnak tekintem.


Évek óta dolgozom fával és acéllal, így elég sok trükkös feladattal találkoztam már. A legutóbbi étkezőasztal is egy ilyen kihívás volt, de a motiváció, hogy később egy pompás dísze lesz a háznak, segített abban, hogy véghez vigyem a tervemet.


Mikor először kézbe vettem az AEG 18V Akkus sarokcsiszolóját, fogalmam sem volt, képes lesz-e azokra a feladatokra, melyekkel nap, mint nap megküzdök. Aztán rájöttem, egyetlen módja van annak, hogy megtudjam: ha bedobom a mély vízbe. Régóta terveztem egy dohányzóasztal elkészítését, és ez tökéletes feladat lenne a 18 V sarokcsiszolónak.


A tervek szerint a dohányzóasztal egy négyzet alakú acél kereten fog állni, rajta pedig egy igen erős, tömör falap. Sikerült megmentenem egy régi stílusú, fenyő garázsajtót, melyet a szomszédom dobott ki lomtalanításkor. A ’40-es években készült ajtó szinte hibátlan volt, gyorsan átmentem rajta a gyaluval, és már ment is a helyére. Jöhetett az acél… Vettem néhány darab négyzet alakú csövet, majd néhány órával és pár ezer forinttal később készen állt, hogy teszteljem rajta az AEG csiszolóját.

AEG BEWS-125 akkus sarokcsiszoló

Úgy terveztem, hogy először méretre vágáshoz használom az új csiszolót a vágótárcsával, majd miután ezzel megvagyok, a hegesztési munkát tudom vele előkészíteni. Aztán felteszem a csiszolókorongot, és az összes durva hegesztésen átmegyek, hogy finomítsak a kinézetén.


Be kell vallanom, mikor először beindítottam, azt gondoltam magamban: „Ez biztos? Nem lesz ez egy kicsit gyenge?” A félelmem az volt, hogy ha elkezdem vágni a komolyabb vastagságú acélcsöveket (2mm), nem fogja bírni. Azonban ahogy elkezdtem a vágást, igen kellemesen csalódtam! Ahogy befogtam az első darabot, a csiszoló már ment is át rajta, mint kés a vajon. Nem hátrált meg, ugyanakkor a maga nyomatékot végig fenn tudta tartani és eltökélten ment át az összes acélcsövön.


Egy apró kellemetlensége az AEG gépének, amit észrevettem, hogy az On/Off kapcsolót egy kicsit trükkös kezelni a vastag hegesztőkesztyűmben.


Néha egy kicsit túlbuzgó voltam, és kiderült, hogy az AEG sarokcsiszolója inkább leállítja a motort, minthogy károsítsa azt. Sajnos egy kicsit túl gyakran teszi ezt meg, bár a gépen elhelyezett túlterhelés kijelzőn láthatjuk, mikor nyomhatjuk keményen, vagy éppen mikor vegyünk kicsit vissza. Persze, egy kist füstcsóvába azért még nem hal bele…

AEG BEWS akkus sarokcsiszoló

Talán a 2 feltöltött akkumulátort az intenzív munka során relatív hamar kimerült azonban a megoldás itt az lehet, ha azonnal folytatni akarjuk a munkát, ha beszerzünk egy vagy több plusz akkumulátort. És itt kezdődik a vita azon, hogy a vezetékes vagy az akkus sarokcsiszoló a jobb. Mivel van két kisgyermekem, tudom, hogy ha nem fejezem be a zajongást, mire itt a lefekvés ideje, végem van. Így, ha nagyon sokat kell vágnunk, akkor inkább egy vezetékes gépet ajánlok, ha azonban fontos a kényelem, könnyű kezelhetőség és a mobilitás, mindenképpen ajánlom az AEG 18V sarokcsiszolóját.


Egy újabb töltési ciklus után megkaptam az összes darabomat és elkezdtem azokat előkészíteni a hegesztéshez. Mivel hegesztés helyénél az illesztésnek simának és tisztának kell lennie, elővettem az egyik csiszolókorongot. A mellékelt kulccsal levettem a vágótárcsát, majd bepattintottam a másik korongot. Egy gyors megjegyzés: a kulcsot nem tudjuk a szerszámon tárolni, így elég hamar elveszhet. Egyik régebbi Ryobi csiszolómon a fogantyú belsejében volt egy kis nyílás a kulcsnak, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá. Az AEG-nek talán érdemes lenne ezt az új gépeinél alkalmazni...


A csiszoláshoz levettem a védőburkolatot, így könnyebben tudtam kezelni a gépet, jobban odafértem a kerethez. A bal oldalon lévő praktikus karral ezt elég könnyedén tudtam megtenni. És itt kezdtem igazán beleszeretni ebbe a kis gépbe! Nincsenek kábelek, nem akadok bele, nem esek el benne, így egy igazán mobilis, szerethető géppel van dolgunk, melynek ráadásul igen komoly a teljesítménye!


Mintegy 40 perc alatt az összes levágott darabot elő tudtam készíteni hegesztésre, és ezt a közepesen megterhelő feladatot az akkumulátor is igen jól bírta. Aztán felvettem a hegesztőmaszkot és kezdődhetett a móka!


Miután végeztem a hegesztéssel (elég trükkös volt), itt volt az ideje, hogy feltegyem a lamellás korongot a sarokcsiszolóra, és végigmenjek a hegesztéseken. Sokkal pontosabb, mint a másik tárcsa, bár ugye mindegyiknek más és más a funkciója. Ez a korong egy igazi „sebész”, mindig hitetlenül precíz, mégpedig azért, mert csak egy sebességen dolgozik.

AEG BEWS akkus sarokcsiszoló

örültem volna egy fordulat-szabályzónak, amivel egy kicsit vissza lehetett volna venni a teljesítményből, mivel így nagyon oda kellett figyelnem, hogy ne csiszoljak le túl sokat az adott helyen. A munkám során a „kézzel készült” megjelenés a lényeg, szóval egy kis variálhatóság még belefér. Az asztalt sikerült összeszerelni, a végén egy réteg lakkot vittem fel, hogy megvédje a fát.

AEG BEWS akkus sarokcsiszoló


Az AEG Akcióban természetesen megtaláljuk ezt a gépet is. Akinek egy még fejletteb akkus gépre van szüksége választhatja a Milwaukee Akcióban szereplő Milwaukee
akkus sarokcsiszolóját
vagy akár a Metabo Akcióban szereplő Metabo akkus sarokcsiszolót.

Ne feledje Minden ami AEG szerszámgép - Szerszámdoboz Áruház!


A
fenti teszt
Jack Planting tollából származik aki a
protoolreviews.com bolggere. Ne tévessze meg önöket, hogy az eredeti leírásban Ridgid a márka mivel amerikában ezen a néven forgalmazzák az AEG gépeket

A kommentek nincsenek engedélyezve