Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

9 tuti tipp, ha már rohadtul unod a fűnyírást!

 (1)    0

  ÁltalánosMinden ami KERT!  

McCulloch

Kedd van. Laza 20°C, sehol egy felhő, ma tuti nem lesz olyan monszun, mint múlt szombaton. Azaz tökéletes az idő ahhoz, hogy meló után behörrentsem a 125 köbcentis McCulloch fűnyírómat, majd nyúzottan, félig már a szombat esti meccsre gondolva elkezdjem lenyírni a ház és a garázs közti 200m2-nyi füves területet. Egyedül a házimunka után járó, jéghideg pohár sör gondolata tudja bennem tartani a reményt...

Egy átlagos napon így kezdeném a cikket, ráadásul úgy érzem, ezzel most rengeteg olvasó gondolatait elevenítettem fel (a 125cm3, a McCulloch, a 200m2 és a jéghideg sör opcionális...).

Ez a nap azonban más... ma ugyanis végre vége ennek a macerának, végre lecseréltem a McCulloch-ot. Hogy mit találtam helyette? Mindjárt azt is elmondom...

Nézzük azonban, hogy miért is volt olyan könnyed ez a váltás:

Aki nyírt már füvet, és eközben a célja az volt, hogy a fű egyenletesen, ápoltan, szépen nézzen ki, az tudja, hogy ezzel azért több a macera, mint először gondolnánk. Előszöris, nincs mindenkinek otthon 200.000Ft-ja, pláne nem fűnyíróra, ezzel tehát alapvetővé válik, hogy az otthoni kedvencünkből kimaradnak a legmenőbb, a nyírási élményt meglehetősen javító funkciók. Ilyenek például: összkerékhajtás, mulcsozás, önélező kések, sebességtartás, állítható sebesség, töltöttségjelző, központi magasságállítás. Bár ez utóbbiban vegyesek a vélemények, sokan szeretik, ha a kerekeknél külön-külön lehet állítani a magasságot.


Fűnyírók

Tehát, maradt egy jó esetben önjárós, de inkább tolós fűnyíró, viszonylag kicsi kerekekkel, melyekkel nehéz a megfordulás, ráadásul a fekete, műanyag fűgyűjtőn mégcsak azt sem látom, hogy mennyire van tele. Ilyenkor jön az, hogy addig tolom, míg a motor el nem kezd köhögni, majd finoman, az egyik köhintés közepén elengedi a dolgot, és leáll. Ilyenkor jön a ráadás (legalábbis nálam). Vissza a garázsba, talicska ki, fű beleborít, talicska el, beönt a szomszédhoz. Jó, nem a szomszédhoz... a kerítés mögé, semleges területre.

Ráadásul most is egy hétig vártam, sőt, a hétvégi monszun sem nekem kedvezett, így kb. akkora a fű, hogy simán nyírhatnék bele egy labirintust. Mindez azt eredményezi, hogy a talicskát fél percenként használni kell, a 60 literes fűgyűjtő is iszonyú gyorsan megtelik. (Ha meg oldalkidobással használom, akkor a levágott fű odaszárad, odarohad a szép, zöld gyepre, ami elég rondán néz ki.)

Ha így néz ki a gyep nálatok, foglalkozz vele gyakrabban!

Bár sokan nem élik meg ekkora problémának ezeket a dolgokat, sőt, vannak akik kifejezetten szeretik, mikor a meleg napsütésben lehet kicsit tologatni a vadiúj gépünket, engem kifejezetten zavarnak ezek a tényezők.

Éppen ezért örülök nagyon, hogy beújítottam egy új eszközt, és ma végre ki is próbálhatom.

Ez pedig nem más, mint egy robotfűnyíró!

A kulcsszó: automata. Azaz nincs sem leégés, sem fáradtság, sőt, vége az időknek, mikor félúton fogy ki a benzin, és mivel a fű rohadt hülyén néz ki félig levágva, az asszony elküld egy újabb adag benyáért, mert "így azért mégse maradhat".

Husqvarna Automower Robotfűnyírók

Egy Husqvarna, AL-KO vagy Bosch robotfűnyíróval semmi ilyen teendő nincs, megy magától, mint a meszes, akkor is, ha nem vagyunk otthon, sőt, akkor is, ha esik, fúj, havazik, vagy ledobtak a szomszédban egy atomot. Az egyetlen nehezebb teendő a beüzemelés. Mondjuk ezt meg a legtöbbször átveszi tőlünk a gyártó, ugyanis általában vállalják a kert felmérését, ezáltal kiderül, hogy a kiválasztott fűnyíró bírja-e egyáltalán a házunk körül lévő körülményeket.

Sőt, ha már itt tartunk, nézzük, mi az a 9 pont, ami alapján érdemes kiválasztani a robotfűnyírónkat.

1. A levágni kívánt fűterület nagysága

Az első és legfontosabb adat, melyet szerencsére a gyártó a legtöbbször egyértelműen feltüntet. Fontos azonban, hogy ez az adat az egybefüggő, sík területre vonatkozik, így, ha otthon minden dimbes-dombos, fás-bokros, ráadásul egy kocsifeljáró és 2 út választja el a füves részeket egymástól, akkor érdemes nagyobb kapacitású fűnyírót választani.

2.
A kert maximális emelkedése

Husqvarna Robotfűnyíró

Nyilván dombok nincsenek, maximum huplik, vagy emelkedők, ezek azonban simán kicsinálják a gyengébb eszközöket. Sőt, mivel a gép az eső elől sem bújik el, szükség lesz csúszásmentes kerekekre, és egy adag pluszteljesítményre a feljutáshoz. A legnagyobb teljesítményű robotfűnyírók akár a 45%-os emelkedővel is megbirkóznak, és legyünk őszinték, azért az elég combos!

3. A kertben található akadályok mennyisége
Vannak olyan kertek, melyek simák, akár egy biliárdasztal. És vannak olyanok, mint egy golfpálya: itt egy tó, ott egy fa, hátrébb meg egy sziklakert. Míg az első verzión bármelyik fűnyíró elboldogul, az utóbbihoz érdemes egy felszereltebb modellt választani, lehetőleg olyat, ami komolyabb fedélzeti számítógépet kapott, ráadásul vezetőhuzalokkal is rendelkezik, így egyszerűen biztosíthatja, hogy a vágószerkezet a legkeskenyebb átjárókban is elboldogul, ráadásul előre pontosan kiszámolja az útvonalat, nem csakúgy vaktában bóklászik a nagyvilágban.

4. Érthető, egyszerű kezelőfelület

AL-KO Robolinho vezérlőpanel


Itt nagyjából olyan különbségek vannak, mint a telefonoknál. Vannak egyszerű, nyomógombos fűnyírók, de vannak olyanok is, melyeken egy érintőképernyős panel van, sőt, a telefonunk alkalmazásával is irányíthatjuk. Egy jótanács: ha még mindig nyomógombos telefont használsz, felejtsd el a komolyabb vezérlőpanellel működő gépeket.

5. Biztonsági rendszer
PIN-kódos zár, GPS-vevő, riasztó. Mindez kb. elengedhetetlen, ha annyit költesz egy fűnyíróra, mint egy 10 éves Skoda Fabiara. A legmodernebbek akkor is riasztanak, ha valaki felemeli a földről, és nem tudja beütni a helyes PIN-kódot, sőt, le is tilt. Néhány eszköz pedig a PIN-kód nélkül nem is tölt. Ezek nélkül pedig az eszköz eléggé használhatatlan, tehát nem nagyon éri meg ellopni. Ráadásul a gyártók is beszálltak a buliba, a lopott gépeket be lehet jelenteni, így azok feketelistára kerülnek. Ezt pedig minden hivatalos szakszerviz követi, így ha egy amatőr barátunk hozzájuk viszi be a készüléket, hogy "Ugyan, indítsd már be nekem egy ötösért, számla nélkül!", akkor már jelentik is, hogy megkerült az ellopott robotunk.

6. Tartozékok
Bár általában ugyanazt a pár dolgot kapjuk a fűnyíróhoz, érdemes megnézni, valóban a csomag tartalma-e. Nem kellemes ugyanis a felismerés, ha kiderül, hogy miután megvettük a gépet 650 ezer magyar forintért, még 50 ezer lesz a telepítő szett. Ráadásul az sem mindegy, milyen akkuval és töltőállomással kapjuk, ezeknek is vannak különböző tulajdonságaik, melyek mérvadók lehetnek.

7. Méret
Bár már volt egy hasonló pont, érdemes külön megemlíteni, hogy a gép magától megy a kertben, tehát ha a legkeskenyebb pont 47 cm széles, a fűnyíró pedig 50 cm, akkor maximum úgy jut át az akadályon, ha átdobjuk rajta. Sőt, több típusnál még egy kisebb holtteret is hagyni kell, tehát érdemes 5-10 centivel kisebb fűnyírót választani, mint amekkora a legkeskenyebb rész.

8. Egyéb funkciók

iOS és Android alkalmazás a Husqvarna robotfűnyírókhoz!


Ilyen lehet az átjárók automatikus kezelése, az automatikus töltés, a pontvágás, az időkapcsoló, az időjárásállóság és a már említett lopásérzékelők. Természetesen, ahogy egy autónál is, a felszereltség itt is feláras. Egy olyan modell, melyben a felsoroltak mindegyike megvan, nagyjából 850.000Ft-nál kezdődik, míg egy alapmodell már 400.000Ft-ért is hazavihető.

9. Alapzaj

Igazából itt a hangos sem túl hangos. A legtöbb típust nagyjából úgy képzeljük el, mint egy távirányítós autót, viszonylag csöndesek, napközben elzümmögnek, nem zavarnak senkit. Vannak azonban még ennél is csendesebb gépek, melyek mért zajszintje 50-55 dB(A), azaz halkabbak, mint a városi alapzaj. Ez tehát a szomszédot tuti nem fogja zavarni éjjel sem, nyugodtan beállíthatjuk rajta a 0-24 üzemmódot.

(A videóból konkrétan MINDENT megtudhattok a robotfűnyírókról!)

Nagyjából ezek azok a tulajdonságok, melyek alapján érdemes a robotfűnyírónkat kiválasztani. Vagy bízhatjuk magunkat egy szakemberre, aki amúgy pont
ugyanezeket a paramétereket fogja megkérdezni.

összességében tehát rengeteg fajta és féle közül válogathatunk, a határ a csillagos ég, viszont

cserébe szombaton is áthívhatjuk a haverokat egy jó meccsnézés+sörözés kombóra, míg a kis robotunk odakint vagdossa a fűszálakat.

Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj semmiről!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve