Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
Gázos vagy faszenes grillsütőt vásároljak? Döntsd el, izzítsd fel a hangulatot és grillezz a kertben!

Gázos vagy faszenes grillsütőt vásároljak? Döntsd el, izzítsd fel a hangulatot és grillezz a kertben!

 (22)    0

  ÁltalánosMinden ami KERT!  

Vásárlási tanácsok a megfelelő Grillsütő kiválasztásához

Lassan itt a nyár, ami a kertes házban élők számára egy remek lehetőség arra, hogy szabad ég alatt üljenek össze barátaikkal, rokonaikkal egy kis sütögetésre.
A nagy kérdés azonban csak ezután jön: faszenes grillsütőn vagy gázüzemű grillsütőn készült ételekkel kápráztatják el majd a vendégeket? A kérdésre a válasz a rutinosabb vendéglátóknak és a kertipartik koronázatlan királyainak egyszerűnek tűnhet, azonban egy laikus számára igencsak fejtörést tud okozni. Ismerd meg, hogyan találj magadnak egy olyan grillt, amely minden igényedet kielégíti. Persze egy tökéletes világban gázos és faszenes grillsütőd is lehetne…
Ha nagyon leegyszerűsítenénk a dolgokat, az egész cikket letudhatnánk azzal, hogy ha sok idő áll rendelkezésedre, akkor vegyél egy faszenes grillsütőt, pácolj be egy jó nagy szelet steaket, aztán készítsd el a te ízlésednek legjobban megfelelő sütési módon (véres, közepesen átsült-véres, kicsi rózsaszín rész, átsült stb). Vagy ha sietsz, akkor dobj össze pár hambit, helyezd a gázgrillre, és öt perc múlva már ehetsz is.

Az élet azonban ennél jóval bonyolultabb, úgyhogy kicsit jobban át kell gondolnod, melyikre lesz szükséged.
Először is azt tanácsolnánk, próbálj kimaradni a gázgrillesek vs faszenes grillesek háborújából. A legjobb grillsütő olyan, amit sokat használhatsz úgy, hogy élvezet vele sütni.
Cikkünkben bemutatjuk a két típus közötti fő különbségeket, eláruljuk, melyiken milyen ételt érdemes elkészítened, illetve érveket és ellenérveket sorakoztatunk fel mellettük.

Gyors összegzés a tartalomból

  • Mi a vita tárgya?
  • Hogyan működik a faszenes grill?
  • Mi alapján hasonlítják össze a grillezőket?
  • A gázgrill és a faszenes grill fej-fej mellett
  • Milyen hatással van a grillezés az egészségemre?

Mi a vita tárgya?

Ahogyan az a nevükből is kiderül, a két grillsütő közötti fő különbség a felhasznált üzemanyag. Hogy mi a valódi különbség egy átlagos, otthoni sütögetésre vágyó grillezőnek? Az alábbi (angol) videó segít ezt szemléltetni:

Mint láthatod, a gázgrilleknek van néhány jó tulajdonsága:

  • Gyorsan és könnyen kezelhetők, csupán egy gomb forgatására van szükségünk a bekapcsoláshoz és a hőfok állításához
  • Könnyen megtalálod a pénztárcádnak legjobban megfelelő darabot
  • A magasabb árkategóriájú gázgrill elegendő funkcióval van ellátva ahhoz, hogy ne kelljen még utána a konyhában is főzőcskézned

A faszenes grillek ezzel szemben kicsit nagyobb hozzáértést igényelne a faszén meggyújtásához és a kívánt hőmérséklet fenntartásához.

  • Amint megtanultad, hogyan kell elérni a megfelelő hőmérsékletet, már gyerekjáték lesz a sütögetés
  • Kicsit több munkát igényel a tisztítás és a karbantartás
  • Minden alkalommal nyálcsorgató, autentikus és semmivel sem összehasonlítható füstölt ízt kapsz eredményül

Most már tudod, mi a kiindulópont. Olvass tovább, hogy megtudd, mi valóság és mi fikció a faszén vs gáz háború során!

Hogyan működik a faszenes grill?

A faszenes grillezők általában egyszerűen és megfizethetőek. Bizton állíthatjuk, hogy egy átlagos magyar család költségvetésébe is belefér, ugyanis például a Fieldmann FZG 1102G faszenes kerti grilljét már 5.000 forintért hazaviheted.

A legelterjedtebb a gömbgrill és a gurulós grillkocsis kivitelezés, de elvétve találkozhatunk beépített, igazán nagy és szabadon álló grillsütővel is.

Egy biztos: bármilyen faszenes grillsütőd is legyen, mindig az izzó faszénből áradó hő fogja megsütni az ételt. Egy kézi fújtató vagy ventilátor használatával pedig befolyásolhatod a szén levegőáramlásának sebességét, aminek köszönhetően a hőmérsékletet szabályzod.

Némelyik grillsütőn feljebb vagy lejjebb rakhatod a rácsot, aminek segítségével némiképp szabályozhatod a sütés intenzitását.

A faszén meggyújtása az egyik ok, amiért sokan ódzkodnak az ilyen típusú grillek vásárlásától. A jó hír az, hogy nem kell feltétlen grillgyújtó folyadék után nyúlnod, ma már vannak biztonságosabb, praktikusabb megoldások is. Ilyen például az úgynevezett begyújtó kémény, amit sok más kiegészítővel egyetemben megtalálsz grill kiegészítőink között.

A faszenes grillsütő előnyei:

  • Vitathatatlan, hogy ezen készülnek a legjobb ízű ételek
  • A faszén természetes választás az ételek megsütésére (vagy ha sok steaket sütsz). A szén magasabb hőmérsékletet ér el, mint a gázgrill (infra égők nélkül, melyek többletköltséget jelentenek).
  • Számos faszenes grillsütő használható füstölővel

A faszenes grill megvásárlása melletti legerősebb érv, hogy a faszén melegebb lehet, mint a standard gázgrillek, így elég hőt tud leadni ahhoz, hogy a steak és a bárányborda kívül ropogós legyen, miközben belül vörös vagy rózsaszín marad.

A legtöbb esetben ez a típus olcsóbb, mint egy hasonló minőségű gázgrill, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy egyszerűbb kialakításuk révén kevesebb alkatrészt tartalmaznak.
Ami az üzemeltetési költségeket illeti, itt már fordul a kocka, ugyanis faszénnel sütögetni drágább.

Mérlegelned kell, hogy milyen gyakran tervezel a kertben ételt készíteni, mert csak így tudod eldönteni, hogy hosszútávon melyik grillező lesz költséghatékonyabb számodra.

Noha szeretjük a faszenes grillezőket, ezzel nem biztos, hogy mindenki így van.

Ezért NEM való neked a faszenes grillező

  • Ha igazán éhes vagy, akkor tovább kell várnod, mintha grillsütőn készítenéd el az ételt. Be kell izzítani a parazsat, majd várni, míg a grill eléri a megfelelő hőmérsékletet
  • Szén használatakor a tisztítás és a karbantartás is nehézkesebb. A sütés után meg kell várnod, míg a szén lehűl, és csak ezt követően láthatsz neki a tisztításnak
  • Szükséged lesz kis tapasztalatra a faszenes grill hőmérsékletének szabályozásához. Vannak, akik ezt inkább pozitív dolognak gondolják, és nem sorolnák az ellenérvekhez. Ezt mindenkinek szíve joga eldönteni
  • Nem mindenhol használhatod a faszenes grillsütőket (pl. ha sorházban laksz)

Milyen ételeket érdemes faszénen elkészíteni?

A faszenes grillt akkor használhatod ki a legjobban, ha az igazán karakteres, füstös ízek kedvelője vagy. Biztosan hallottál már olyat, hogy a faszénen sült étel "csak jobb ízű". De mi az igazság emögött?

A Good Housekeeping magazin 1998-ban vaktesztet végzett. Úgy találták, hogy az íztesztelők nem tudják megmondani a különbséget a gázon sült és a faszénen sült hamburger között. Ugyanakkor mikor vastagabb húsdarabról, például steakről volt szó, az ízkülönbség rögtön nyilvánvalóvá vált.

Ha hajlandó vagy kicsit több időt szánni a sütésre, és valóban szívesen csinálod, vagy csak szívesen ennél füstölt ételeket, akkor a faszenes grillsütő a megfelelő választás számodra.

Mi alapján hasonlítják össze a grillezőket?

Mielőtt kikiáltanánk a faszenes grillt győztesnek, vizsgáljuk meg kicsit jobban a gázgrilleket is.

A legszembetűnőbb különbség természetesen a felhasznált üzemanyag.

A gázgrillek propánt vagy földgáz használnak. A leggyakoribb a propán, ugyanis a földgázhoz szükséged van gázvezetékre is, amit csatlakoztatni kell a grillhez. Azokon a területeken, ahol ez nem áll rendelkezésre, palackos pb-gázt kell használni, amely egyszerűen újratölthető. Ezek a palackok általában a grill mögött vagy alatt helyezhetőek el.

Ezek a típusú grillezők kissé bonyolultabbak, mint a faszenes grillsütők. Lássuk, hogyan működnek:

  • Az üzemanyag a palackból egy tömlőn keresztül a tűzhelybe jut, ahol egy elosztón átfolyva a főzési terület mentén halad
  • Az égetett gázmennyiséget a grill gombjainak elforgatásával vezérelheted
  • Ezek a kezelőszervek szabályozzák a szelepeken keresztül távozó gázmennyiséget, amellyel állíthatsz a hőmérsékleten

A magasabb árkategóriájú gázgrillek infravörös égőkkel vannak kiegészítve, amely erősíti és egyenletesen osztja el a gázláng által termelt hőt.

Miért ennyire népszerű a gázgrill?

  • Gyorsan lehet vele dolgozni. A grill hamar forró lesz, és az étel 10-15 percen belül elkészül. Ha kevés idő áll rendelkezésre, vagy nagyon nagy a társaság, akkor minden bizonnyal könnyebb lesz egy gázüzemű grillsütővel dolgoznod, mint egy faszenessel
  • Sütést követően a rács gyorsan lehűl, ezáltal könnyedén tisztíthatók
  • Rendkívül könnyű a hőmérséklet szabályozása. Miután megtaláltad az ideális hőt, már nincs is más dolgod, ugyanis a gáz tartani fogja ezt az értéket
  • Rengeteg kiegészítő érhető el hozzá, ami azt jelenti, hogy mindenre képes lehetsz egy minőségi gázgrillezővel. A lehetőségeknek csak a pénztárcád szabhat határt, ugyanis ezek az extrák pluszköltséget jelentenek

Ezért NEM neked való a gázgrill

  • Az olcsóbb darabok össze sem hasonlíthatóak a hasonló árkategóriás faszenes grillezőkkel
  • Sokat kell rá költeni, ha a jobb és egyenletesebb sütés érdekében olyan funkciókkal akarod felruházni, mint például az infraégő
  • A gáz berobbanhat, ha nem megfelelően kezelik. Noha manapság a legtöbb palack rendelkezik olyan megelőző mechanizmusokkal, amelyek ezt meggátolják, de továbbra is vannak olyan esetek, amikor ez előfordul

Milyen ételeket érdemes gázos grillen elkészíteni?

Ha egy átlagos darabot vásárolsz, akkor leginkább vékony húsokhoz, például hamburgerhúshoz, szárnyasokhoz és kolbászokhoz lesz a legmegfelelőbb a gázgrill. Ezeknél a húsoknál a füst aromájának hiánya nem érzékelhető.

Most már tudod, hogy mindkét grillezőnek megvannak a maga fanatikusai. Még mindig nem tudsz dönteni, hogy ha csak egyet választhatsz, akkor faszenes vagy gázos legyen? Olvass tovább, és mérlegelj a négy fő jellemző alapján!

Kezelhetőség

Gázgrill - Gázgrillel a sütés egyszerű és gyors, a hőmérséklet könnyedén szabályozható, a grill egyszerűen tisztítható

Faszenes grillező - A tisztítása és karbantartása valamivel nehézkesebb, és a megfelelő hőmérséklet elérése és szinten tartása is igényel némi tapasztalatot

A hőmérséklet szabályozása

Gázgrill - A hőmérséklet szabályozása rendkívül egyszerű. Amennyiben 2 zónás grillezőt használsz, úgy már kissé nehezebb dolgod lesz, de egy jó maghőmérővel csodákra leszel képes. Míg a magasabb árkategóriájú gázgrillek segítségével könnyedén érhetsz el a faszenes grillezőn sült húsokhoz hasonló végeredményt, addig ezt egy olcsóbb árfekvésű gázos grill használatával már nem tudod megtenni.

Faszenes grillező - Faszén használatával egyszerűbben érheted el a füstös ízvilághoz szükséges hőmérsékletet, és ehhez nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, ugyanis a legolcsóbb darab is képes erre. Hátránya, hogy némi rutinra lesz szükséged a hőmérséklet szabályozásához.

Hasznos kiegészítők

Gázgrill - Ha szereted a különféle kiegészítőket, extrákat, akkor a gázgrill remek választás lehet. Sütési zónák, oldalégők, infraégők, gázszintjelzők, háttérvilágítások, füstölő dobozok...

Faszenes grillező - Sokan azért kedvelik a faszenes grillezőt, mert ez a klasszikus, "old school" verzió. Ebből kifolyólag még a csúcskategóriás faszenes grillezőknek is csak korlátozott a bővítési lehetősége. Az ár növekedésével párhuzamosan az alapanyagok minősége is javul, és számíthatsz bizonyos plusz funkciókra is, például praktikusabb és ezáltal könnyebben tisztítható tálcára, de közel nem találsz annyi fantasztikus kiegészítőt, mint a gázgrill esetében.

Környezeti hatások

Gázgrill - A földgázt a talajból nyerik ki, és az ehhez alkalmazott módszerek hatással vannak a környezetre. Mint minden elégetett üzemanyag esetén, a gáz esetében is füst és gáz kerül a levegőbe.

Faszenes grillező - Kétféle érvelés van, amikor a faszénről van szó. Míg néhányan azt állítják, hogy a szén csupán olyan maradványokból készül, amelyet egyébként is leselejteznének, ha magasabb minőségű faszenet használsz, ahhoz valószínűleg több fát fognak felhasználni.

Szén használatakor néhány dolgot tisztáznunk kell: egy 2012-ben elvégzett tanulmány szerint faszenes a grill használata a légszennyezést a normál szint 2,6-szorosára növelheti.

Milyen hatással van a grillezés az egészségemre?

Néhányan egyszerűen úgy vannak vele, hogy nem számít az egészség, egyszer élünk, és azt tegyük vidáman. Mindenesetre akik már régóta grilleznek, azoknak néhány szempontot figyelembe kell venniük az egészségük megőrzésének érdekében.

A faszén fő alkotóeleme, az amorf szén karcinogén (rákkeltő) anyag. Nem csak az étel felületén lévő fekete, ropogós kéreg miatt kell aggódnod. A magas hőmérsékleten sült hús "előállítja" ezeket a káros vegyületeket. Mint ahogyan azt korábban említettük, faszénnel magasabb hőmérsékletet lehet elérni, és jobban meg kell küzdeni a hő szinten tartásával is.
Ezzel szemben a gázüzemű grillezők hőmérséklete könnyedén kontrollálható, és ha elég minőségi grillezőt vásárolsz, akkor kellően magas hőmérsékletet érhetsz el vele, tehát a gázzal történő sütés is hordoz magában némi veszélyt.

Több vélemény is van azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyi idő kell ahhoz, hogy ez az egészségi állapotunkra hatással legyen, így még nem kell rögtön pánikba esned. Mindenesetre ha nem tudsz lemondani a faszénnel való grillezésről, akkor korlátozd a gyakoriságát, vagy fontold meg, hogy néha gázzal, néha pedig faszénnel sütögess. Ez egy remek indok arra, hogy mindkét típusú grillből vásárolj egyet-egyet.

Sütésre fel!

Ahogyan az cikkünkből kiderül, ennek a párharcnak nincsen egyértelmű győztese. Az egyéni igényektől függ, hogy kinek melyikre van szüksége.

Amennyiben a füstös ízek kedvelője vagy, és készen állsz arra, hogy így egy kicsit több időt kell szánnod a sütögetésre, úgy a faszenes grillező kiváló választás lesz számodra. Ha kész vagy kompromisszumot kötni, és nem ragaszkodsz annyira ehhez a karakteres ízvilághoz, és inkább a kényelmet és a gyorsaságot részesíted előnyben, akkor viszont a gázgrill lesz az igazi neked. Vagy talán mindkettő kelleni fog...

Mindenesetre bízunk benne, hogy cikkünkkel tudtunk segíteni, és sikerült jobban megismerned a gázgrillt és a faszenes grillsütőt.


FASZENES GRILLSÜTŐK - GÁZOS GRILLSÜTŐK - FÜSTÖLŐK - GRILL KEGÉSZÍTŐK

Online tekintené meg kínálatunkat?
Kattintson az alábbi gombra:

 


A Szerszámdoboz Áruház kínálatában közel 100 grillező termék közül választhatsz, köztük megtalálod a faszenes grillt, a gázos grillt, füstölőket és egyéb grillezéshez szükséges kiegészítőket is. Más kertészeti termékre van szükséged? Nálunk mindent megtalálsz!: Többek között láncfűrészekkelpermetezőkkel, fűnyírógépekkel és fűnyíró traktorokkal, fűkaszákkal, szegélynyírókkal és bozótvágókkal és kerti szerszámokkal várunk. Lehetsz profi szakember vagy otthoni felhasználó, hatalmas választékunkban biztosan megtalálod az igényeidnek megfelelő szerszámgépet!

Tetszett, hasznos volt a cikk? Oszd meg véleményed vagy írd meg, hogy te milyen grillezőn sütöd a finomabbnál finomabb húsokat a vendégseregnek.

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód