Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Az akkus gépek legnagyobb kérdése: nikkel vagy lítium?

 (0)    0

  Általános


Az akkumulátorokat mindenki ismeri, mindenki használja. Ott vannak a telefonunkban, ott vannak az autóinkban, sőt, a TV távirányítójában, vagy az elemlámpánkban is ezek munkálkodnak, még akkor is, ha a hétköznapi elnevezésük nem akkumulátor, hanem elem. Ha lemerülnek, már megyünk is a töltőhöz, igaz? Sőt, inkább meg sem várjuk, hogy lemerüljön, ahogy 30% alá ér, már megy is a töltőre.

Metabo LiHD akkumulátorok

De vajon ez jót tesz neki? Lemerítsük teljesen, vagy ne? Vásárlás után ki kell "égetni"? Mi lesz akkor, ha feltöltés után is sokáig hagyjuk töltőn?

Lássuk!

Az akkumulátorok a fentieken kívül még rengeteg különböző méretben, formában, típusban vesznek minket körül. A 2000Ah-s, ipari akkumulátortelepektől kezdve, egészen a miniatűr kémkamerákba való mikrochip nagyságú egységekig. Azonban míg ezeknél a szélsőséges eseteknél az űrtechnológia a gyakori, a mindennapi gépeknél - pl. a szerszámgépek vagy a kertigépek - összességében 3 technológiát használnak: ott van a jó öreg nikkel-kadmiumos, a kevésbé ismert nikkel-metálhidrides, illetve a legújabb fejlesztés: a lítium-ionos.

Mivel a szerszámpiacon rengeteg fajta és féle akkus gép közül választhatunk, vásárlás előtt érdemes eldönteni, melyik akkumulátorra tesszük le a voksunk. (Hozzátenném, hogy rengeteg helyen, köztük a Szerszámdobozban is szinte kizárólag lítiumos gép kapható, a nikkeles termékek aránya igen alacsony, és ezek is csupán a csavarbehajtókra koncentrálódnak.)

NiCd, azaz a nikkel-kadmiumos akkuk

Mint minden típusnak, ennek is megvannak a maga előnyei és a hátrányai. A nikkel-kadmiumos akksikat egyébként a '60-as években kezdték gyártani, innentől pedig rohamosan nőni kezdtek az eladási számok. Abban az időben ugyanis ez bizonyult az egyetlen kompakt, könnyű és olcsó alternatívának, az egyetlen "vetélytárs" ugyanis a sav-ólom akku volt, melyet azonban inkább a nagyobb, ipari gépeknél alkalmaznak, súlyánál és méreténél fogva nem véletlenül. Természetesen a szerszámipar is felfedezte magának a NiCd technológiát. Még ma is rengeteg olyan szakember van, aki szerint ez a legjobb fajta, ráadásul olcsó, megbízható, és tartósan erős.

Akkumulátorok

A memória-effektus

Ezek nagyrészt igazak, azonban csupán akkor, ha betartunk egy jópár szabályt. Az első és legfontosabb, hogy a nikkeles akkuk hajlamosak a memória-effektusra. Ez annyit jelent, hogy az egység megjegyzi a gyakoribb, részleges utántöltést, valamint a minimális-közepes töltöttségre való rátöltést, majd a későbbiekben ezt veszi 100%-nak. Azaz, hétfőn töltjük 0%-ról 60%-ig, majd, mivel épp dolgoznunk kell vele, levesszük az akkuról, és használjuk. Este végzünk, visszatesszük a töltőre, itt azonban lép a memória-effektus, és a hétfői 60%-ot veszi maximumnak, így akármennyit töltjük az akksit, ez lesz a maximális töltöttség. Persze, ez nincs kőbe vésve, általában egy túltöltés után "el is felejtik", és akkor újra a 100% lesz a 100%, de azért ez egy lényeges pont lehet, ha éppen egész nap fúrnánk, de nincs mivel, mert a nikkeles épp csak 60%-ot adott a melóba...

Ezt a problémát egyébként többé-kevésbé meg lehet előzni: a megvásárlást követően teljesen le kell meríteni az ilyen akkukat, majd az első 3-4 alkalommal, megszakítás nélküli 12-13 órás töltés szükséges, és minden újabb töltés előtt le kell meríteni az akkumulátorokat, amit majd a szokásos 3-5 órás töltés követhet. Ez azért szükséges, mert a gyártás után előtöltött cellák egyrészt különböző töltöttségi szinten vannak, másrészt a hosszú, mozdulatlan tárolás miatt kialakult elektrolit-eloszlási egyenetlenségek is eltűnnek

Akkumulátor

Ezeket a tippeket egyébként felülírhatják a gyártó által adott utasítások, mivel az általuk készített akkutöltő legtöbbször az adott akkumulátorhoz készült, így optimalizálva van azok "nyűgjeire".

További tudnivalók:

A NiCd akkukat havonta egyszer merítsük le teljesen (amíg a készülék magától le nem áll), hogy elkerüljük a kristályosodást.

Ha teljesen feltöltött állapotban lett eltéve az akku, ám több hónapig nem volt használva, az teljesen lemerül, és meg sem mozdítja a gépet. Ilyenkor töltőre kell csatlakoztatni és legalább 3-5 óráig kell tölteni.

A legoptimálisabb tárolási körülmények: 40%-on, 15°C-on.

Kerüljük vele a 40°C feletti, illetve a 7°C alatti hőmérsékletet. Ilyen esetekben jelentősen romolhat az élettartam.

Előnyök:olcsó; sokszor újratölthető
Hátrányok:


memória-effektus; nehéz; a cellafeszültséggel egyenes arányban a teljesítmény is csökken; mérgezőNiMH, azaz a nikkel-metálhidrides akkuk

A metálhidrides technológia egy korszerűsítés eredménye volt, ugyanis 2006-ban az EU elkezdte szabályozni a kadmiumos akkukra vonatkozó szabályokat. A kadmium ugyanis rendkívül mérgező, és bár ez az anyag többnyire nem találkozik a felhasználóval, szélsőséges esetekben komoly gondot okozhat. Ennek helyettesítésére lett egy megoldás a metálhidrid, mely ezáltal sokkal környezetkímélőbb lett, ráadásul komoly előnye, hogy akár 30%-kal nagyobb kapacitással rendelkeznek, sőt, a maximum teljesítményt tudják az akku lemerüléséig (a kadmiumos verzió ugye a merüléssel arányosan egyre gyengébben muzsikált).


Ryobi akkuk

Ráadásul a memória-effektus is sokkal gyengébb, sőt, itt nem kell havonta kisütni az akkut, elég ezt évente 3-4-szer megtenni. Jöjjenek azonban a hátrányok. Míg a NiCd akkuk élettartama úgy 700-1000 ciklus, addig a NiMH akkuké 400-700, ez pedig jelentős különbséget okozhat, hiszen így az élettartam nagyjából a felére csökkent. (Igaz, az már a felhasználó döntése, hogy 1 évig használ egy jó akkut, mindig 100% teljesítménnyel, drágább árért, vagy inkább 2 évig, olcsóért, néha csak 50-60% teljesítményen...)

További tudnivalók:

Míg a NiCd akkukat tölthetjük a NiMH-s töltővel, addig a NiMH akkumulátorokat TILOS NiCd töltővel tölteni. Még akkor sem, ha egyébként minden adat megegyezik, és az akku is pont passzolna a töltőbe.

A NiMH főként a töltőberendezése miatt drágább. A NiMH akku töltése ugyanis sokkal bonyolultabb, mint a NiCd-é. A megfelelő töltésszint eléréséhez az akkumulátor hőmérsékletét is figyelembe vevő, bonyolult töltési algoritmus szükséges, ami megdrágítja a töltőáramköröket.

A nikkeles akkukat TILOS túltölteni. Egy teljesen feltöltött akkut SOHA ne tegyünk vissza a töltőre, ugyanis ez kristályosdást okozhat az elektrolitben, ezzel pedig visszafordíthatatlan károkat okozhatunk az akkuban.

Előnyök:környezetkímélő; nagyobb kapacitás, mint a NiCd-ben
Hátrányok:


rövid élettartam; drága hozzá a töltő


Li-Ion, azaz a lítium-ion akkumulátor

Elérkeztünk a legújabb, legmodernebb technológiához. És őszintén: a lítium mellett sajnos a nikkeles verzióknak nem sok esélye maradt. Ennek az egyik legszembetűnőbb jele, hogy a legnagyobb szerszámgép-gyártók már leálltak a nikkeles verziókkal, kizárólag a lítium-ionra koncentrálnak. A Milwaukee, az AEG és a Metabo mindig is lítiumos akkukat használt, a Bosch és a DeWalt pedig szépen lassan kezd átállni, miközben a nikkeles gépeik már az utolsó generációknál tartanak.

(A Metabo lítium-ionos akkumulátorai nem véletlenül az egyik legjobbak a piacon.)

Persze ez nem jelenti azt, hogy dobjuk el az összes nikkeles gépünket, cseréljük le mindet, mert anélkül végünk. Csupán, egy újabb gép vásárlása előtt érdemes fontolóra venni a lítium-ionos lehetőséget, még akkor is, ha egy kicsit drágább, mint a többiek. Azonban ez hosszú távon bőven kifizetődik. Az egyik legjelentősebb ok, hogy előbb-utóbb már csak az utca végén lakó Józsi bácsitól, és a licitálós oldalakról tudunk majd nikkeles akkut venni, ugyanis a nagy szerszám áruházak polcairól fokozatosan kerül le, rengeteg helyen már egyáltalán nem kapható a lítiumos akkun kívül másik fajta.

Szinte mindenki a lítiumot fejleszti!

A másik előnye, hogy a gyártók már kizárólag ezt a fajtát fejlesztik. Ez pedig nem véletlen, hiszen a technológia még egyáltalán nincs a csúcspontján, rengeteg olyan megoldás lehet, mellyel még tartósabbá, még erősebbé, még olcsóbbá tehető. Ezt tökéletes mutatja a Milwaukee 18 voltos, 9,0Ah-s akkuja, mely hamarosan nálunk is elérhető lesz. Vagy ilyen még a One-Key technológia...

Nézzük a fizikai tulajdonságokat. A legfontosabb tévhit az emberekben, mely a nikkeles akkukról maradt meg, hogy ezeket is ki kell sütni. Na, ezt nem ajánlom. Egyrészt fölösleges, másrészt inkább ártunk vele az akksinak. A felépítésük és a működésük is teljesen más, mint a korábbi verzióknak, így egy formázással semmit sem érnénk el. Vannak azonban régebbi lítium-ion akkuk, melyekben még nincs túltöltés elleni elektronika, így ezeket károsíthatja, ha sokáig hagyjuk őket a töltőn, és tartósan 100%-on töltjük őket. (Az elektronikával rendelkező akkuk ilyenkor leszabályoznak és nem engedik a túltöltést.)

Ráadásul...

...a Li-Ion akkumulátor bármikor tölthető. Sőt, egyenesen ajánlják is a szakemberek, hogy ezeket az akkukat folyamatosan töltsük. Ha éppen nincs használatban, de 55%-on van (tehát nem feltétlenül igényelne töltést), akkor is tegyük töltőre, majd mondjuk 80%-nál vegyük le (mert éppen szükség van rá). Ez majd a használattól lezuhan 30%-ra, amit szépen újra felteszünk tölteni. Itt egyetlen fontos dologra kell figyelni: minél kevesebbszer merítsük le teljesen.

Milwaukee Li-Ion akkumulátor

A fejlesztéseknek hála a lítium akkuk kapacitása és teljesítménye is jóval nagyobb, mint a nikkeles verzióké, és pontosan ez az, ami miatt manapság mindenki ezekre kezd átállni. Ráadásul jóval hosszabb az élettartam, a modern fejlesztéseknek hála rendkívül gyors a töltési idő, remek az üzemidő, és nincs memóriaeffektus.

További tudnivalók:

A legtöbb gyártó akkuja (Milwaukee, Metabo, AEG, Ryobi, Bosch, DeWalt) rendelkezik az összes lényeges biztonsági elektronikával, így amíg el nem romlanak, sok gondunk nem lesz az akkuk töltöttségével, teljesítményével.

Az akkumulátorok szobahőmérsékleten adják le a legjobb teljesítményt. Bár a Milwaukee és a Metabo egyes akkujai a hivatalos adatok szerint bírják a mínuszt is, a fagypont alatti és a 35°C feletti viszonyokat érdemes kerülni.

Az akkuk töltését mindig szobahőmérsékleten végezzük! Ha az akkut a hidegben használtuk (pl. 1-2°C), utána hagyjuk felmelegedni egy kicsit, mielőtt töltőre tesszük.

A szerszámgépek akkumulátorai általában több cellából állnak, melyek egyenként 3,6V feszültségre képesek. Az akkumulátorok ezek többszörösei lehetnek: 3,6 / 7,2 / 10,8 / 14,4 / 18 vagy 36 voltos verzióban találhatunk akkumulátorokat. Így, ahol 9,6 / 12 vagy 24 voltos akkut látunk, azok nagy valószínűséggel névleges adatok, a valóságban nem tudják teljesíteni azt a teljesítményt.

Előnyök:nincs memóriaeffektus; az elektronikának hála nem kell bajlódni a feltöltésekkel/lemerítésekkel; bárhol elérhető
Hátrányok:


igazi hátránya nincs is... bár vannak Li-Ion akkuk, melyekből hiányzik az elektronika, így ezekre jobban oda kell figyelni, valamint ugyan drágább, mint a másik két társa, azonban mivel minden kategóriában, minden gépnek van már lítiumos verziója (akár 4-5ezer Ft-tól a milliós gépekig), így igazából drágának se mondanám őket...


A legnépszerűbb márkáink legújabb akku-fejlesztéseiről itt olvashattok:

A Ryobi One+ rendszer

Az AEG Prolithium-Ion technológia

Milwaukee M18 FUEL

Természetesen a Szerszámdoboz Áruházban is rengeteg akkumulátoros szerszámgépet találsz! Nézd meg őket most!

Kattints a gombra, ha kíváncsi vagy rájuk!

Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj semmiről!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve