Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Hőlégfúvó: a szakemberek házisárkánya!

 (0)    0

  Általános


Hogy őszinte legyek, messze nem a legnépszerűbb szerszámgép, de gondolom ez nem lepett meg senkit. Sokkal gyakrabban adunk el pl. egy fúró-csavarbehajtót, egy flexet
(érdekel, hogy miért flex, ha egyszer sarokcsiszoló? katt ide.), vagy egy fűrészgépet. Sőt, még a magasnyomású mosóinkból, és a rádióinkból is több fogy. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy haszontalan gép lenne, sőt! Egy nélkülözhetetlen gép, azoknak, akik tisztában vannak azzal, mire jó egy ilyen eszköz.


Bosch PHG 600-3 Hőlégfúvó


A profi szakemberek számára valószínűleg nem sok újdonság lesz ebben a cikkben, azonban igyekszem adni néhány szuper tippet azoknak, akik még sosem hallottak erről a gépről. Lehet, hogy kiderül, pontosan ez hiányzott idáig az életükből!



Előtte azonban nézzük, hogyan működik egy ilyen gép!



Bár néha a "Férfiak hajszárítója"-ként is emlegetik, elég merész dolog lenne, ha valóban hajszárítóként használnánk.


Sose használd a hőlégfúvót hajszárításra!

Soha, de soha ne száríts vele hajat!


Bár nagyban hasonlít a fürdőszobában is használt készülékre, ha az átlagos 5-600°C hőmérsékletű levegőt ráengedjük a hajunkra, nem biztos, hogy édesanyánk utána is ránk ismer majd.



A működési elv egyébként hasonló...


Egy pisztoly alakú burkolatban a motor által forgatott ventilátor a beszívott levegőt egy villamos fűtőtesten hajtja át, ezáltal a kiáramló levegő forró lesz. Méghozzá nagyjából 600°C forró. Természetesen a legújabb, legmodernebb gépeken már szinte minden állítható, így a hőfok is. Beállíthatjuk a kívánt fokozatot, ezáltal a ventilátor az előre megadott hőmérsékletű levegőt fújja ki a géptestből. Ezek a funkciók nagyban segítenek abban, hogy az alacsonyabb hőtűrési képességgel rendelkező anyagok ne olvadjanak meg, illetve ne hólyagosodjanak fel a nagyobb hő hatására.


A különböző hőmérsékletet általában vagy előre beállított fokozatkapcsolóval állíthatjuk, de vannak modernebb gépek, melyeket egy 'hangerőszabályzó'-szerű kapcsolóval fokozatmentesen állíthatunk, ezáltal pedig a hőmérséklet is fokozatosan növekszik.


Hőlégfúvó

Természetesen minden egyes alkalmazáshoz különféle fejet kell a gépre tennünk, mely speciálisan ahhoz a munkához készült.
A széles fúvókák széles felületi sugáreloszlást eredményeznek, így szárításnál, festékrétegek eltávolításakor nagyon hasznosak. A reflektorfúvókákat csövek forrasztásakor, zsugorcsövek hevítésénél lehet előnyösen használni, míg a különféle méretű szűkítő fúvókák a koncentrált helyek hevítését könnyítik meg. A széles nyílású fúvóka a lemezek és fóliák összehegesztéséhez szükséges tartozék, a speciális kialakítású hőtükör pedig a műanyagrudak, csövek tompa összehegesztéséhez nélkülözhetetlen.




Most pedig nézzük, mire is használhatunk egy ilyen gépet!





- Festék, lakk, ragasztó eltávolítására


Adott egy régi festésű, kissé kopottas, ám alapvetően jó állapotban lévő faajtó. Feladat: újrafesteni. Itt tökéletes segítség lehet a hőlégfúvó, hiszen a meglévő, félig lepattogzott festékréteget nem ártana lekaparni, mielőtt nekiállunk újrafesteni az ajtót. Erre rengeteg megoldás létezhet, nekieshetünk egy vésővel (macerás, időigényes, nem tökéletes végeredménnyel), valamint az elmúlt évtizedekben a benzinlámpa volt a megfelelő erre a célra. Már amennyire megfelelő volt egy ilyen eszköz: bajlódni kellett a benzinnel, ráadásul a nyílt láng használata és a faajtó nincsenek túl jó viszonyban, ráadásul a megfelelő hőmérséklet adagolása is elég nehéz volt, gyakran megégett a munkálandó anyag. A megfelelő hőlégfúvó, illetve egy szélesebb fej (mint a bal oldali képen) segítségével azonban tökéletes hőfokot állíthatunk be, mely elegendő a festék leválasztásához (mondjuk egy spaklival), de mégsem gyújtja fel a faajtót.


Bosch GHG 600 CE Hőlégfúvó
Bosch GHG 660 LCD Hőlégfúvó




- Műanyagok megmunkálására


A műanyag könnyen tágul hőre. Ezt már akkor is megtanultuk, mikor az ebédet a Tupperware dobozban tettük fel a tűzhelyre, most azonban végre egy hasznos eredménye is lesz a forróság és a plasztik találkozásának. A hőlégfúvónak hála ugyanis remekül formálhatjuk a különböző csöveket. Vigyázni kell azonban, hogy nehogy megtörjön a cső: ezt egy belehelyezett acélspirállal, vagy hajlékony műanyagcsővel tehetjük meg, illetve, ha teljesen feltöltjük homokkal. Ezáltal a cső, a belső tartásnak hála szépen hajlik, majd folyamatos melegítés mellett könnyen elérhetjük a kívánt ívet.




- Forrasztásra


Ereszcsatornák, nagyobb fémcsövek forrasztására rendkívül jól használható. Használjunk szűkítőfejet (vagy reflektorfúvókát) a munkához, így sokkal pontosabban pozícionálható a kiáramló meleg levegő, ezáltal a forrasztás is pontosabb lesz.


A forrasztási helyet először érdemes alaposan letisztítani és zsírtalanítani. Ezután kezdhetjük melegíteni a forrasztóónt. Ugyanígy használható egyébként a forrasztóónnal forrasztott elemek feloldására is, hiszen ezeknek 190-200°C az olvadáspontja, míg a hőlégfúvók 5-600°C-ot tudnak, így a különbség hamar látszani fog.


A hőlégfúvó jó lehet még az alaplapok, illetve hasonló elektronikai alkatrészek elemeinek eltávolításához is. Ehhez érdemes redukálófúvókát használni, mely többnyire megvédi az alaplap hőre érzékeny részeit (pl. a félvezetőket), azonban ez sem 100%-os. Éppen ezért csak hibás elemeknél vagy cink eltávolításánál próbáljuk ki ezt az eljárást.




- Szárításra


Itt nagyjából hajszárítóként funkcionál, csak egy kicsit gyorsabb annál. (Nem, hajat még mindig NE száríts vele!) Elfagyott vezetékek, vízcsapok kiolvasztásánál rendkívül jól jöhet, de ugyanez igaz a hűtőszekrények felolvasztásánál, jeges ablakoknál, vagy befagyott autózáraknál. Amire figyelni kell, hogy a körülötte lévő anyagot meg ne sértsük, hiszen a jég felolvad, elillan, azonban a műanyag, vagy a festékréteg hamar lejöhet.


Ryobi EHG2000LCD Hőlégfúvó


Próbáljuk (amennyiben a gép képes rá) alacsonyabb hőfokon tartani az eszközt. Ezzel megelőzhetjük az előbb említett problémákat. Ráadásul többnyire - például a legfrissebb festékréteg megszárításánál - nem tesz jót a legmagasabb hőmérséklet, így érdemes egy olyan hőlégfúvót keresni, aminek állítható a teljesítménye, ezáltal rendkívül sokoldalúan használhatjuk majd.




A legtöbben ezek miatt veszik a hőlégfúvót, de, ha már van a háznál, íme néhány alkalmazás melyre ugyanúgy tökéletes:





Zsugorításra: többnyire fóliáknál, vagy csatlakozóknál használatos. Így a könnyen lágyuló műanyag szépen ráfeszül a kívánt anyagra.






Fertőtlenítésre/sterilizálás: a magas hőmérséklet meglehetősen kíméletlenül végez a megtelepedett baktériumokkal, ezáltal könnyedén tisztíthatjuk mondjuk a kisállataink ketrecét, vagy a virágföldet. Nincs vegyi anyag, csupán egy kis meleg, így figyeljünk oda, hogy a ketrec kellően lehűljön, mielőtt visszaengedjük a gyerek kedvenc tengerimalacát.






Begyújtásra: grillpartik, bográcsozások esetén szintén jó segítség lehet egy ilyen eszköz. Egy kicsit odapirítunk, és már be is lobban a tűzifa (vagy lentebb a zongora), készülhet a finom szarvaspörkölt.


Ne, ezt se próbáld ki otthon!
(Kivéve, ha van egy fölös zongorád, és egy kis pusztítási hajlamod. Akkor csináld nyugodtan!)






Autófeliratozásra, matricázásra: a friss ragasztó gyorsabban szárad hőre, ráadásul a ragasztóerő is megnő, így tartósabb lesz a matricánk. Ugyanez igaz fordítva is, hiszen a fentlévő matrica könnyedén eltávolítható, ha ráengedünk 500°C-ot. Nem, nem leégetjük, hanem fellazítjuk a ragasztót, így a fóliánk/matricánk egyszerűen elválik az anyagtól.






Viasz eltávolítására: akár gyertyaviasz, akár a sílécekhez használt vax, egyik sem okoz problémát, mindkettő pillanatok alatt megadja magát a magas hőnek.




Mit kell még tudni a hőlégfúvókról?



1. Ha első használatkor ereget egy kis füstöt, ne ijedjünk meg, csupán a gyártás során visszamaradt olaj távozik ilyenkor.



2. Ne üssük oda a pisztolyt, illetve ne is dobáljuk. A fűtőszál egy elég érzékeny tartozék, nem hálálja meg, ha hanyagul bánunk vele.



3. Ne kapcsoljuk ki a hőlégfúvó motorját azonnal. Állítsuk alacsony hőmérsékletre, és várjuk meg amíg lehűl.



4.
Hagyjuk szabadon azokat a nyílásokat, amin a levegő ki-be áramlik.



5. 14mm-es vagy annál kisebb szűkítőt csak hőszabályzós eszközre tegyünk.



6. A fúvókával szerelt hőlégfúvó túlmelegedhet, ezért alulról felfele emeljük a hőmérsékletet, addig amíg el nem érjük a megfelelőt. Ellenkező esetben a szűkítés következtében megrekedt nagy hő megolvaszthatja a hőlégfúvót, mert a szűk keresztmetszet miatt kisebb a levegőáramlás.



7. A legtöbb gépet a talpára állíthatjuk (a megfelelő súlyozás és kialakítás miatt stabilan állnak), így akár két kézzel is dolgozhatunk, nem kell folyamatosan fogni a készüléket. Erre fokozatosan figyeljünk a vásárlásnál.



8. Mindig biztosítsuk a megfelelő szellőzést.
A festékleégetésnél a forró festékből füstgázok, fa - pl. pozdorja - melegítésénél formaldehid alapú kötőanyag szabadul fel, amit nem tanácsos belélegezni.




Természetesen nálunk is kaphatóak a hőlégfúvók, méghozzá rengeteg verzióban, több márkától is!

Kattints a gombra, ha kíváncsi vagy rájuk!






Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj semmiről!





Szerszámdoboz Áruház!


Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!


Egyéb Akcióink



Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve