Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
 Így csiszolj falcsiszolóval! Tippek, praktikák falfelületek csiszolásához

Így csiszolj falcsiszolóval! Tippek, praktikák falfelületek csiszolásához

 (7)    0

Hogyan csiszoljuk a gipszkarton falat

A gipszkarton egy rendkívül népszerű építőanyag belső falak építéséhez, befejezéséhez. Tartós, költséghatékony, könnyen felszerelhető és javítható, így nem meglepő, hogy ennyire közkedvelt mind a lakosság, mind pedig az építési vállalkozók körében.

A falcsiszolás azonban lassú és fárasztó munka lehet, ellentétben a gipszkarton mozgatásával és felrakásával, ami egy sokkal gyorsabb munkafolyamat. A különböző anyagok csiszolását sokszor az otthoni felújítás legrosszabb fázisaként emlegetik. Hogy miért? Gyakran előfordul, hogy noha alig csiszoltál még valamennyit a gipszkartonból, de máris órákig tartó takarításnak nézhetsz elébe. Ha nem fordítasz elég nagy figyelmet az előkészítésre, akkor többször is össze kell majd porszívóznod, mert a por a legkisebb repedésekbe is beleszáll. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen por nem a legjobb a porszívónak, sok esetben akár érvénytelenítheti is az eszközre vonatkozó garanciát. Ez akkor is igaz, ha a por nagyon finom, kis szemcsenagyságú vagy gyakorlatilag láthatatlan. 

Annak érdekében, hogy elkerüld ezeket a kellemetlenségeket, a munka megkezdése előtt győződj meg róla, hogy minden szükséges felszerelés a rendelkezésedre áll, és megfelelően véded magadat és a bútoraidat a portól. Ne feledd, a falat festésre vagy tapétázásra készíted elő, így nagyon fontos, hogy sima és egyenletes felület legyen a végeredmény.

Egy jó alapozó vagy tömítőanyag (pl. hézagkitöltő glettanyag) segíthet kijavítani a fal egyenetlenségeit, de a csiszolás az utolsó esélyed arra, hogy hibátlanul mutasson a kiválasztott festék vagy tapéta a falon. A csiszolás akkor végezhető el, ha már az utolsó elem is helyére került, és gipszkartoncsavar vagy ragasztó segítségével rögzítetted a lapokat.

Ha a csiszolásnál nem vagy elég alapos, akkor az a festésnél is meglátszik majd. A know-how lista (bevált megoldások, ismeretek összegzése) tetején tehát a megfelelő csiszolási technika elsajátítása áll.

A gipszkarton csiszolása a gipszkartonozás utolsó lépése. A lapok rögzítése után az alábbi lépéseket kövesd ahhoz, hogy tökéletes sima végeredményt kapj:

A falfelület előkészítése csiszoláshoz nemcsak gipszkartonnál...

Amennyiben általános csiszolószerszámokat és termékeket használsz, az egyetlen módja annak, hogy megakadályozd a por okozta károsodást és a por belélegzését:

  • csukd be a szobák ajtaját, hogy a por ne szálljon a ház többi részébe
  • szellőztess, de ne nyisd ki mindenhol az ablakot, mert csak a por keringéséhez vezet
  • fektess le a padlóra nem használt ruhát vagy takarófóliát, hogy összegyűjtsd a port
  • takarj le minden bútort a szobában takarófóliával
  • hogy ne lélegezd be a port, viselj védőszemüveget és porvédő maszkot
  • ha nem szeretnél rögtön hajat mosni, vagy csiszolás után menned kell valahova, akkor ajánlatos lehet valamilyen fejfedőt is felvenned

Bár ezek jó tanácsok lehetnek egy kezdő számára, számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amellyel megelőzhetők ezek a problémák...

Falcsiszolók a falfelületek csiszolására

Már említettünk néhány védőfelszerelést és anyagot, amellyel megvédheted a szobákat, de mi a helyzet a csiszolószerszámokkal?

Einhell TC-DW 225 falcsiszoló zsiráf

Az Einhell TC-DW 225 falcsiszoló zsiráf erős, 600 wattos motorral, 225 mm átmérőjű csiszolókoronggal, állítható csiszolási sebességgel és teleszkópos nyéllel van felszerelve.

Az elszívó rendszer szívóegységgel (száraztisztító) összekapcsolva közvetlenül a csiszolókorongról szívja fel a keletkező csiszolóport, így mindig tiszta, zavaró portól mentes lesz a munkahely.

Metabo ASR 25 L SC ipari porszívó

A Metabo ASR 25 L SC ipari porszívó két poliészteres szűrőkazettával és nagy szűrőfelülettel van ellátva a folyamatosan nagy szívóteljesítményhez.

Kiválóan használható elektromos szerszámok por elszívásához és építkezések, műhely stb. tisztításához.

FLEX GE 5 Hosszúszárú padló- és falcsiszoló 

Flex GE 5 falcsiszoló erőteljes motorral, túlterhelés elleni védelemmel és fordulatszám szabályzás kapcsolóval biztosítja a kényelmes és zökkenőmentes munkavégzést.

A rendkívül hatékony porelszívás a tisztító kefe és a csiszolótányér közt megakadályozza a csiszolópapír eltömődését és elősegíti a pormentes munkakörnyezetet.  

Falfelületek csiszolása lépésről lépésre

Mint már említettük, a falfelületek csiszolása idegőrlő lehet és jó nagy kosszal járhat, de pár szabály betartásával akár egyszerű és szórakoztató tevékenységgé is tehetjük.

  1. Kerüld a túlcsiszolást: a túlzott csiszolás károsíthatja a fal szerkezetét és nyomokat hagyhat rajta. Mindig lágyan kezdj neki, és inkább csiszolj többször kevesebbet
  2. Használj falcsiszolót: a falcsiszoló tökéletesen alkalmas nehezen hozzáférhető helyek, például magas falak csiszolására. Használatával több ideig dolgozhatsz anélkül, hogy ellepne a por. A falcsiszoló fejét mindig tartsd kicsit ferdén, hogy véletlen se csússzon meg az eszköz
  3. Nedves csiszolás: a vizet egyfajta kenőanyagként használhatod, így könnyebben megszabadulhatsz a portól. Folyadék nélkül az anyagok beleragadhatnak a csiszolópapírba, és összekarcolhatják a falat
  4. Kézi csiszolás: a falcsiszoló használata elengedhetetlen ahhoz, a munkát gyorsan és hatékonyan végezd. Azonban ha a helyzet úgy kívánja, a kisebb területekhez (például csavarok körül), ahová nem fér oda a falcsiszoló, szükséged lehet kézi csiszolásra is
  5. Használj csiszoló szivacsot a sarkokhoz: a csiszoló szivacsok nagy valószínűséggel sokkal kevésbé fogják károsítani sarokcsiszolás közben a fal ellenkező oldalát

A falcsiszolók ma már elérhetők szinte minden márkából úgy mint az Einhell, a Scheppach, a Metabo vagy éppen a Flex.

Bízom benne, hogy hasznos volt számodra a cikk, és ennek segítségével legközelebb még jobb eredményt érsz majd el. Oszd meg véleményedet a Facebookon vagy kérdezz tőlünk a lejjebb található űrlap segítségével!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód