Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek
EZ FORRÓ! Ébreszd fel a benned rejlő tüzet! Útmutató kezdőknek, tippekkel megtűzdelve azaz a Grillsütés alapszanbályai!

EZ FORRÓ! Ébreszd fel a benned rejlő tüzet! Útmutató kezdőknek, tippekkel megtűzdelve azaz a Grillsütés alapszanbályai!

 (32)    0

  ÁltalánosMinden ami KERT!  

Nyakunkon a nyár, a kültéri programok és a grillezés ideje. Az ételek grillezése egyedülálló, ízletes, semmivel sem összehasonlítható ízvilágot nyújt. Te még sosem grilleztél, csupán lelkes fogyasztója vagy az ily módon készült ételeknek? Tartasz tőle, hogy belobban a tűz? A félelmed alaptalan, ugyanis a grillezés folyamata egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Grillezni egyszerű, ezért mindenki tud, de fontos betartani néhány szabályt. Cikkünkben a grillezés alapjait ismertetjük meg veletek, de azok is olvassanak tovább, akik már nem grillezés szüzek, nekik ugyanis hasznos és praktikus tanácsokkal szolgálunk.
Egy biztos: függetlenül attól, hogy gázgrillt vagy faszenes grillt használsz, az étel hozzáadása előtt fel kell melegítened a rácsot, és ha ez megtörtént, akkor már nincs más hátra, mint előre, és tökéletesre sütni az ételt.

Milyen grillezőt használjak? Gázgrillt vagy faszenes grillt?

A kérdés és a téma annyira népszerű, hogy ennek a napokban egy külön cikket is szenteltünk, így ha abszolút nem tudod eldönteni, hogy melyik való neked, akkor mindenképpen kattints és olvasd el azt a bejegyzésünket is. Természetesen mindkét grillezési módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, engedjétek meg, hogy ezúttal is felsoroljunk néhányat a teljesség igénye nélkül:

Faszenes grill

  • Mindenki megtalálja a pénztárcájához illőt - a pár ezer forintos egyszerű gömbgrilltől a 3 az 1-ben gázos és faszenes grillsütő-füstölőig minden elérhető (+)
  • Nagyon felmelegszik (+-)
  • Legalább 20 percnyi (de általában több) (elő)melegítést igényel (-)
  • Bonyolultabb tisztítani a hamu miatt (-)
  • Minden alkalommal klasszikus füstös ízt kapunk eredményül (+-)
  • Nehéz állandó hőmérsékleten tartani, szinten tartani a hőt (-)
  • Valódi tűzzel kell dolgoznod

Gázos grill

  • Általában drágább, mint a faszenes grill (-)
  • Az összetettebb kivitelek több meghibásodható alkatrészt is jelentenek egyben (-)
  • Könnyedén tisztítható (+)
  • Lehetőség nyílik füstös ízvilág elérésére egy füstölő segítségével (+)
  • Kényelmes, egyszerűen használható (+)

Gyújtsunk alá!

Függetlenül attól, hogy gázgrillt vagy faszenes grillt használsz, mindkét típus esetében legelőször fel kell melegítened a grillt. Hogy ezt pontosan hogy történik, és mit kell utána tenned? Olvass tovább, és kiderül!

Így kezdj bele a grillezésbe gázüzemű grillsütővel

Amennyiben a kényelem és a könnyű használat élvez nálad prioritást, úgy használj gázgrillt. A gázgrill olyan kezelőszervvel rendelkezik, amelynek köszönhetően könnyedén ki- és bekapcsolhatod a grillt, állíthatod a láng hőmérsékletét és a helyét.

  1. A gázgrillek gyorsan bekapcsolnak (győződj meg róla, hogy a fedél nyitva van, amikor begyújtod a sütőt!). Csak nyisd ki a gáztartály nyitósapkáját, gyújtsd be a grillt a használati útmutatóban olvasottaknak megfelelően, majd csukd le a fedelet és melegítsd elő a grillt (ez körülbelül 10-15 percnyi időt vesz igénybe).
  2. Miután a grillrács felmelegedett, finoman olajozd meg a rostélyt. Olyan olajat kell használnod, amelynek magas a füstpontja, ilyen például a repceolaj. Most, hogy már meleg a grill, és az olajozás is megtörtént, az ételek már nem fognak letapadni, és valószínűleg a klasszikus grillvonalak látszódni fognak a húsokon, zöldségeken.

Így kezdj bele a grillezésbe faszenes grillsütővel

A természetes füstös íz eléréséhez használj faszenes grillt. A faszenes grillezők melegebbek és természetesebb aromát adnak az ételnek, ám nehezebb a kívánt hőmérséklet elérése és megtartása.

  1. A legelső lépés, hogy ürítsd ki a legutóbbi sütögetésből maradt hamut.
  2. A faszenes grill begyújtásához faszénre lesz szükséged (elérhetők különböző folyadékok is, de nem javasoljuk ezek használatát, ugyanis sokszor negatívan befolyásolhatja az étel ízét). Ezt követően helyezz egy begyújtókockát a brikettek alá, és gyújtsd meg a kockát. Ha már látszik a szürke bevonat a faszénen (ehhez nagyjából 30 percre lesz szükséged), akkor terítsd szét jobban a tálcán a halmot.
  3. Miután a grillrács felmelegedett, finoman olajozd meg a rostélyt. Olyan olajat kell használnod, amelynek magas a füstpontja, ilyen például a repceolaj. Most, hogy már meleg a grill, és az olajozás is megtörtént, az ételek már nem fognak letapadni, és valószínűleg a klasszikus grillvonalak látszódni fognak a húsokon, zöldségeken.

Erre lesz szükséged a grillezéshez:

  • Grillrács
  • Grillkefe
  • Begyújtós kocka
  • Faszén (brikett) vagy gáz
  • Maghőmérő
  • Fém fogó
  • Fém spatula
  • Főzőolaj
  • Szivacs és/vagy törlőrongy
  • Mosószer
  • Tűzoltó készülék

Grillezünk! De mit és hogyan?

Azt mindenki tudja, hogy a hamburger és a steak grillezésre született, de mi a helyzet például a pizzával? Grillezni gyakorlatilag bármit lehet, de van pár dolog, amire oda kell figyelnünk.

  1. Tanuld meg, hogyan kell zöldségeket és gyümölcsöket grillezni. Akár közvetlenül a rácsra, akár alufóliába csomagolva sütnéd őket, a sütés nagyjából 5-10 percet fog igénybe venni.
    A grillezett zöldségek kiválóan kiegészítik az étkezéseket, az olyan gyümölcsök, mint például az ananász vagy banán pedig remek desszert lehetnek.
  2. A steak sütése a grillen egy olyan dolog, amit mindenkinek ki kell egyszer próbálnia. A legtöbb ember vastagabb hússzeleteket választ, így a legjobb, ha direkt grillezéssel készíted el ezeket (lentebb kitérünk rá, hogy ez mit is jelent pontosan). Maghőmérővel ellenőrizd a hús hőmérsékletét, a sütés ideje nagyban függ a hús méretétől és vastagságától. Ha kívül ropogósan, belül nyersen szereted a steaket (közepesen átsült-véres), akkor 63 C°, ha pedig a medium a kedvenc sütési fokozatod (közepesen átsült, rózsaszín középrész) akkor 71 C° a hús ideális hőmérséklete.
  3. Ha már hal, legyen lazac! A legjobb, ha bőrös lazacot vásárolsz, és körülbelül félig süsd meg, mielőtt megfordítanád. A lazacot maghőmérséklete 52 C° körül legyen, a sütés végeztével pedig csepegtess rá kis citromlevet a tökéletes végeredményért.
  4. Grillezz csirkeszárnyat az ízletes falatokért. A csirkeszárnyat sütés előtt bátran pácold be, és közepesen hőmérsékleten süsd őket egészen addig, míg az egyik oldala már szenesnek tűnik, ekkor fordítsd meg. Ez a folyamat nagyjából 20 percig fog tartani.
    A csirkeszárnyak belső hőmérséklete 74 C° legyen, de ügyelj rá, hogy a mérés ne érje a csontot, mert úgy nem lesz pontos az eredmény.
  5. Egy szószos borda minden férfi (és nő) álma. Ez a fajta hús lassú sütést, indirekt grillezést igényel, és ebből kifolyólag akár 5-6 óráig is eltarthat. Ellenőrizd, hogy a belső hőmérséklete legalább 63 Celsius fok legyen. A bordák méretétől és vastagságától függ a sütés pontos ideje.

Ételek, amelyek feltétlen próbálj ki grillsütőn sütve:

  • Grillsajt
  • Zöldségek
  • Kukoricacső
  • Baconba tekert hagyma
  • Grillezett pizza
  • Marhasúsos szendvics fokhagymás majonézzel
  • Sertésborda
  • Csirkemell, csirkeszárny, csirkecomb
  • Lazac

A grillezők takarítása

Tartsd tisztán és karbantartva a grillsütőd. Minden használat előtt tisztítsd meg a grilleződ, évente egy vagy két alkalommal pedig végezz el egy alaposabb takarítást rajtuk. Az ételmaradékok könnyed eltávolításához használj acélszálas kefét. Ezt a folyamatot megkönnyítheted és felgyorsíthatod, ha tisztítás előtt a grillrácsot felmelegíted, és ezt követően szappanos vízbe mártott kefével kezdesz neki a tisztításnak.
Amennyiben faszenes grillt használtál, távolítsd el a hamut a grillüstből.

Tippek és trükkök grillezéshez

Direkt (közvetett) grillezés a sütési idő lerövidítéséhez: Ha például hamburgert vagy hot-dogot készítesz, akkor a legjobb, ha direkt grillezéssel sütöd meg őket. Ez azt jelenti, hogy az ételt közvetlenül a faszén felett pirítod, ami gyorsabban elkészülő ételeket jelent. További előnye, hogy így kevesebb lesz az égett rész is, amivel teszel az egészségedért.

Indirekt (közvetlen) grillezés az alapos átsütéshez: A lassú és egyenletes, füstös ízvilág érdekében az indirekt módszert javasoljuk. Sok étel (például steak vagy bárányborda) csak ezzel a metódussal készíthető el tökéletesen.
Indirekt grillezés faszenes grillsütő esetén: Helyezd a faszenet (brikettet) a grillüst egyik oldalára. Ezt követően csukd le a tetőt, és melegítsd elő a grillt.
Indirekt grillezés gázgrill esetén: Gázgrill esetén nagyon egyszerű dolgod van, csupán kapcsold ki a középső égőt, állítsd az indirekt hőszakaszt alacsony hőre, csukd le a tetőt, majd a kikapcsolt égő feletti rácsrészen süsd meg az ételt.

NE forgasd percenként az ételt: Ideális esetben minden ételt csak egyszer kellene megfordítanod sütés folyamán.

NE nyomkodd ételt: Bármi is történjék, grillezés közben soha ne nyomd le az ételt (legyen az hamburgerhús, csirkehús vagy bármi), mert azzal oda az étel szaftossága! Ha nagyon unatkozol sütés közben, és nem tudsz mit kezdeni a kezeiddel, akkor kezdj el zsonglőrködni (lehetőleg ezt se a grillező közelében tedd)...

A tökéletes füstös íz elérése: Annak érdekében, hogy a klasszikus füstös íz bejárja az ételt, áztass vízbe kicsit pár faszént, majd dobd az üstbe és fedd le a sütőt. Ha gázgrillt használsz, áztatást követően helyezd őket a füstölődobba, a gyártói utasításait követve.

Minőségi kiegészítőket használj! A grillezés folyamán csak és kizárólag minőségi grill kiegészítőket használj. Ha általában húsokat és zöldségeket grillezel, akkor biztosan szükséged lesz pár húsfogóra és spatulára. Az sem elvetendő ötlet, hogy beszerezz egy külön, kerti sütögetésekhez használt kesztyűt, illetve alumínium tálkát.
Ügyelj rá, hogy ne használj ételmaradékos eszközöket a sütés során.

Csak a végén használj szószt: Ha valamilyen szószos húst készítenél, akkor a szósz hozzáadásával várd meg a sütés utolsó pár percét, különben könnyedén égett vagy kevésbé intenzív íz lesz a végeredmény. A legjobb, ha egy ecset segítségével néhány perccel a sütés vége előtt megkened a hús mindkét oldalát a szósszal, így lesz igazán szaftos és ízletes a végeredmény.

Használj maghőmérőt! Ránézésre senki sem tudja megállapítani, hogy a hús az elvárásainak megfelelően átsült-e belül. Ehhez használj maghőmérőt, amivel könnyedén ellenőrizheted az étel állapotát. A folyamatot mindig a hús vastagabb részére, a csonttól távol végezzük el. Ügyelj rá, hogy elég ideig tartsd ott a hőmérőt, különben fals eredményt kaphatsz. A baromfi maghőmérséklete 74, a sertéshús és a halaké pedig 63 Celsius fok legyen. A marhát ízléstől függően 60 C° vagy 77 C°-ig süsd.

Ne pihentesd az ételt a rácson: Amennyiben az étel elérte a kívánt hőmérsékletet, rögtön távolítsd el a grillrácsról, különben könnyedén túlsütheted. Ha a hús elkészült, szedd alufóliába, így megőrzöd a melegségét.

Csak kint grillezz: A klasszikus grillsütő kültérre való, ne kísérletezz vele a garázsban vagy otthonodban, mert balesetveszélyes! Ha nagyon nem bírod kivárni a jó időt, akkor vásárolj egy beltéren használható kontaktgrillt. Az eredmény nem lesz teljesen ugyanolyan, de legalább továbbra is marad tető a fejed felett...

Ne hagyd kialudni a lángot

Akár faszenes grillt, akár gázgrillt használsz, a lényeg mindig ugyanaz marad: finom ételek, jó hangulat, kellemes családi vagy baráti beszélgetések. Ahhoz, hogy a grill begyújtása és az ételek elkészülése közötti idő se bosszankodással teljen, érdemes egy kicsit jobban megismerned a grillsütőket, és megfogadnod a fentebb olvasottakat.

Mit is tehetnénk még ehhez hozzá? Lelkesedést és kifogástalan minőségű grill eszközöket találsz nálunk, úgyhogy keress egy jó hentest és süssél bátran!

Arra azért figyelj, hogy mielőtt jönnek majd a vendégek, könnyen lehet, hogy még más kertészeti termékre is szükséged lehet. Nem árt, ha a frissen vágott fű illata és látványa fogadja a jónépet, így biztosan kelleni fog egy jó fűnyíró vagy fűkasza, ha pedig szép sövényeid vannak, és idén még nem formáztad meg őket, akkor bizony a sövényvágó sem utolsó ötlet, az öntözőrendszerről (szivattyúról) már nem is beszélve, ugyanis a virágok és fák folyamatos gondoskodást igényelnek...
Lehetsz profi szakember vagy otthoni felhasználó, hatalmas választékunkban biztosan megtalálod az igényeidnek megfelelő kéziszerszámot, szerszámgépet és a hozzávaló kiegészítőket !

Tetszett, hasznos volt a cikk? Oszd meg véleményed és írd meg, hogy te milyen tippeket-trükköket ismersz a grillezéssel kapcsolatban!

Jó sütögetést kívánunk!

Komment elküldve a moderátornak
Szólj hozzá
Ellenőrzőkód