Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Megérkezett a legerősebb fúró-csavarbehajtó! Teszteltük!

 (1)    0

  Metabo


Nap, mint nap kapok leveleket, hogy miről kéne cikket írnom, teszteljem ezt, mutassam be azt. (Itt írhatsz te is, ha kifejezetten szeretnél egy témáról olvasni.) Éppen ezért ma nem egy általánosabb, szezonális cikkel érkezem, hanem bedobok két kőkemény gépet a mélyvízbe, hogy megtudjuk, mit is tudnak valójában!


Két olyan terméket hozok, melyek minőségben és tudásban is a profi, ipari kategória plafonját verdesik, ráadásul olyan gépekről lesz szó, melyek kinézetre "átlagos, megszokott" külsővel rendelkeznek, ezzel ellentétben azonban egy brutális újítással lett felszerelve mindkettő, még hasonlóval se nagyon futunk össze a többi gyártónál!


Metabo


A két márkánk, akik gyakran dobnak piacra egyedi, szabadalmaztatott termékeket, az a Milwaukee és a Metabo. A mostani cikk mindkét gépe az utóbbitól származik, tehát két, vérbeli német eszközről beszélhetünk. A szokásos mélyzöld külső professzionális érzetet biztosít, egészen a addig a pontig, míg el nem indítjuk a gépet. Innentől ugyanis nemcsak abban leszünk biztosak, hogy jól választottunk, hanem abban is, hogy a kezünkben lévő géppel bármire képesek leszünk!



És, hogy ne húzzam tovább a dolgot, nézzük a két választott gépet. Az első gép a


Metabo BS 18 LTX BL Q I Fúró-csavarbehajtó Power X3 nyomatéksokszorozóval.



Metabo Power X3


Rengeteg betű, érthetetlen kifejezések, ráadásul egy nyomatéksokszorozó is jár hozzá... mennyi lesz ez, és megéri ez nekem egyáltalán? Tuti ezek lesznek az első kérdések...



Fejtsük meg tehát a betűket.



A Metabo 'BS 18' jelölés ismerős lehet azoknak, akik gyakran használnak Metabo-t fúrásra/csavarozásra,
a 'BS' ugyanis a fúró-csavarbehajtót jelöli.



Így nem véletlen, hogy rengeteg 'BS 18' van a termékpalettán, hiszen amint hozzáadnak egy funkciót, úgy az a jelölésben is jelent egy betűt, így van például BS 18 Li, BS 18 LT, BS 18 Quick, vagy az általunk is elemzett BS 18 LTX BL Q I.



Metabo BS 18 LTX BL Quick Fúró-csavarbehajtó


Egyelőre ennél hosszabb nevű BS 18 nincs a piacon, így egyelőre ez a legjobb, legprofibb és egyben legdrágább gép a Metabo 18 voltos csavarbehajtói közül. Egyetlen kivétel a GB 18 LTX BL Q I lehet, mely megegyezik a fent említett fúró-csavarbehajtóval, a 'GB' elnevezés azonban egy menetfúró funkciót takar, így a fúrás és csavarozás mellett akár menetet is fúrhatunk vele, nem kell ehhez egy másik gép.


Szóval... a 'BS' megvan, a '18' a 18 voltos technológiát jelöli, jöhet az 'LTX'. Ez persze egy rövidítés, annak tartalma azonban sok mindent nem jelent, így ezzel nem untatnálak benneteket. A lényeg: a BS 18 az alap, ezután jön a BS 18 LT, megnövelt teljesítménnyel, fordulatszámmal, így tehát ő a középkategória. Majd később ez sem lett elég a felhasználóknak, így a Metabo hozzádobott egy 'X' betűt, ami az Extra vagy Extreme kifejezésre utal, amiből kitalálhatjuk, hogy ez a legerősebb a BS 18-ak között.



A 'BL' elég gyakori kifejezés minden márkánál, ez ugyanis
a szénkefementes motort jelenti.


Ma már egyre több gyártó hozza be ezeket a modelleket, ráadásul ezzel egyre több ilyen gép lesz a piacon, amivel egyre olcsóbbak lesznek, azaz egyre kevésbé terheli meg a tárcánkat, ha egy ilyen gépet vennénk.



A 'Q' a gyorscserélős tokmányt jelöli.


Aki régebben is használt ilyen gépeket, annak feltűnhet, hogy már nem írják ki a névben, hogy 'Quick', hanem egy rövidebb verziót használnak. Ez csupán azért van, hogy lehetőleg a gép dobozára is kiférjen a gép neve, illetve, hogy a weboldalon is elférjenek az elnevezések.


Metabo Quick tokmány


Ugyanez a helyzet az Impuls funkcióval, mely mostantól csak 'I' betűvel szerepel.


És, hogy mit eredményez mindez? 120 Nm színtiszta teljesítményt, amivel akár a 65 mm-t is fúrhatunk puhafába, ráadásul ezt lefulladás, erőlködés, vagy mindenféle probléma nélkül oldja meg. Ha pedig mégis gond akadna egy-egy csavar kihozásánál, vagy a fúrás megkezdésénél, ideje benyomni az Impuls gombot, melynek köszönhetően finoman lüktető, impulzus-szerű teljesítményfröccsöt kapunk (érzésre és funkcióra is olyan, mint egy ütve-csavarbehajtó lassítva), melynek segítségével simán megoldhatjuk az elénk kerülő problémát.


(Nem saját videó, de tökéletesen bemutatja az Impuls funkció működését.)


Bár óriási a teljesítmény, mégsincs az az érzésünk, mint elefántnak a porcelánboltban. Nem nagy a gép egyáltalán, a súlya akkuval együtt is max. 2,5 kg (az akku majdnem olyan nehéz magában, mint a gép), ráadásul azzal sincs gond, ha kevesebb erőt akarunk beletenni a munkába. Egy kisebb csavart is ugyanolyan finoman tud kezelni, mint egy nagyobbat, nem csavarja el, nem töri bele a nagy nyomaték a fába/fémbe. Persze mindebben az állítható fordulatszám is segít, hiszen ezáltal kisebb lesz a sebesség. Ezzel gyakorlatilag a Metabo-nál ez az egyetlen olyan gép, mely a legkisebb csavaroktól és fúrószáraktól kezdve a legnagyobbakig, mindegyikkel képes dolgozni.


Nem vicc, mindegyikkel! Teszteltük... Ez lehetetlen, gondolják most sokan... És itt jön képbe a Power X3 nyomatéksokszorozó. A nyomatéksokszorozó gyakorlatilag egy előtét, melynek segítségével a teljesítmény


360 Nm lesz!



Ez pedig egy középkategóriás ütve-csavarbehajtó teljesítményének felel meg, ami elég durva, tekintve, hogy teljesen más az alkalmazási területük! A fúró-csavarozó munkák során ez annyit jelent, hogy egy 80-100 centi(!) hosszú csavart, előfúrás nélkül, gond nélkül beletoltunk egy kiállított munkadarabba! Ráadásul mindezt kifelé is sikerült, bár itt egy kicsit megszenvedtünk vele, ugyanis félúton lemerült az akku (nem az egy csavartól, csak épp itt jött ki az egész napi tesztelés eredménye). Az egyetlen, amire figyelnünk kell, hogy brutálisan erős a gép ezzel a kombóval, kisebb csavarokat meg se próbáljunk meg vele betekerni, mert egyszerűen kicsavarja az ember kezéből a behajtót. Persze, ha levesszük a feltétet, ugyanúgy viselkedik, mint előtte, mehetnek a legkisebb munkák is, gond nélkül.


Metabo Power X3 nyomatéksokszorozó


És, hogy szó essen az akkukról is. A gépet a legújabb, 5,5Ah-s LiHD akkumulátorokkal adjuk csomagban, melyek a Metabo legújabb fejlesztései. Természetesen Li-ion akksikról beszélünk, melyek összesen 22 szabadalmat kaptak, melyek közt olyanokra kell gondolni, mint a víz -és porvédelemi megoldások, az elektronikai fejlesztések, vagy a külső borításokon található elemek.



Ennyit az első gépről, most azonban jöjjön a másik... pontosabban a következő részben!



Hogy tudjátok miről lesz szó: a Metabo legújabb gérvágóját, a
Metabo KGSV 72 Xact SYM Gérvágó -és szegélylécfűrészet mutatom be, mely a 2016-os év eddigi legnagyobb újítása!





Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj a legújabb hírekről, akciókról!





Szerszámdoboz Áruház!


Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!


Egyéb Akcióink



Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve