Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

A Metabo-nál jártunk... Nürtingenben!

 (0)    0

  Metabo

A Metabo Hungary Kft. idén áprilisban is megtartotta a már szokásosnak mondható nürtingeni gyárlátogatást, valamint a Metabo Akadémia megtekintését. Mint az egyik legnagyobb magyarországi Metabo forgalmazó, természetesen a Szerszámdoboz Áruház is képviseltette magát ezen az eseményen. Ezt szeretném néhány szóban összefoglalni Nektek, hogy értesülhessetek minden újdonságról, sőt, néhány "belsős" infót is elárulok. De erről később...

A Márkanézőben-sorozatunkban már foglalkoztunk a Metabo-val, mint márkával. Említésre került a 92 éves múlt, Albrecht Schnizlerrel az élen, valamint foglalkoztunk az 1985 óta létező akkutechnológiával is.


A Metabo gépeket itthon is mindenki ismeri. A mélyzöld gépekről ugyanis folyamatosan sugárzik a profizmus, ez pedig egyáltalán nem véletlen! A legtöbb gépet ugyanis teljes egészében a nürtingeni gyárban készítik, rakják össze és próbálják ki. Ilyenek például a kisebb sarokcsiszolók.

A gyár egyik szárnyában készülnek a műanyag alkatrészek, a másikban pedig a fém részeket öntik ki, egy-egy hatalmas öntőgép segítségével. Azonban a lényeg még hátravan! A működéshez ugyanis szükséges a hajtómű, valamint az elektronika, mely a sarokcsiszolók legfontosabb része.

(Minden, amit az új Metabo sarokcsiszolókról tudni kell!)


És itt jön a profizmus. A legújabb sarokcsiszolók ugyanis nem az eddig használt forgórészt és tekercselést kapták, ugyanis a Metabo úgy döntött, hogy az eddigi brutális teljesítményt még feljebb tornázzák! Ehhez néhány száz millióért legyártatták a megfelelő, teljesen automata gyártósort, amely egy teljesen áttervezett állórészt készít a gépekhez, ráadásul a 99,9%-os rézhuzal így sokkal hatékonyabban segíti a teljesítmény-átvitelt.

Sőt...!

Bár így elvileg több rézhuzalt használnak egy-egy géphez, a markolat még így is KISEBB lett, mint az eddigi verzióknál! És nem csak kisebb, de hatékonyabb, ráadásul biztonságosabb is! A Metabo ugyanis nem kevesebb, mint 3(!) szabadalmi megoldást használ csak a porvédelemhez! Ezek közül amit egy átlagos felhasználó is észrevesz, az a műanyag harang, mely a forgórész elején található. A léghűtés miatt azonban ez nem teljesen fedett, csupán 5-6 merevítő "oszlop" végzi a védelmet. Hogy mégis hogyan? Képzeljünk el egy biciklikereket, sűrűn küllőzve. Állóhelyzetben simán átdobok rajta egy pingpong-labdát. Mi történik azonban, amikor megpörgetem a kereket? Nagyon ügyesnek és erősnek kell lennünk ahhoz, hogy átpasszírozzuk rajta a lasztit. A sarokcsiszoló forgórésze ráadásul nem 100-at fordul percenként, hanem nagyjából 3000-et, így akár a legkisebb porszemcsék 97%-át kiszűri.


Melyik jelzés mit jelent?

Sokan keresik Áruházunkban a megfelelő sarokcsiszolót, ez azonban nem egyszerű küldetés. Jelenleg ugyanis több, mint 60 féle sarokcsiszolónk van, csak a Metabo-tól! Most megkönnyítem ezt a választást, elmagyarázom mit jelentenek a sarokcsiszolók nevében található jelöléseket.

Metabo WEABVPF 16-125 Quick Inox Sarokcsiszoló
(ilyen sarokcsiszoló nem létezik, csupán a példa kedvéért "hoztam létre".)

W – a német Winkelschleifer szó rövidítése, mely magyarul sarokcsiszolót jelent.

E – elektronikát, azaz állítható fordulatszámot jelöl. Ilyen gépet csak akkor vegyünk, amennyiben tényleg kihasználjuk. Rengetegen vesznek ugyanis fordulat-szabályzós gépet, majd egy 12.000 percenkénti fordulatot igénylő munkához a gépet 8.000-s fordulaton használják (akár véletlen, mert "úgymaradt", akár direkt, hiszen ezzel kevesebb áramot fogyaszt (vagy kevésbé meríti az akkut)). Ilyen használatnál azonban nem megfelelő sem a légáramlás, sem a porvédelem, sőt, az elektronika sem úgy dolgozik, ahogy az optimális lenne (magyarul sokkal hamarabb kivégezzük a gépet, ha így használjuk). Éppen ezért pontosan olyan fordulatszámon használjuk a gépet, ahogy azt az alkalmazás megköveteli. Fém vágásánál a maximális, míg ragasztóanyagok csiszolásánál a kisebb fordulatszám lesz a jó.

A – Autobalancer. Ez gyakorlatilag egy beépített rezgéscsillapító, mely mechanikusan dolgozik, elnyeli a keletkezett fölösleges rezgéseket. Sokan úgy gondolják, hogy ez csupán a felhasználót védi, kevesebb lesz a rezgés, kevésbé fáj utána a kezünk. Ez azonban csak az egyik fele! Gondoljunk egy centírozás előtt álló autókerékre. Nincs teljesen kisúlyozva, így a rossz útfogás miatt nem optimálisan kopik majd a kerék, sőt, akár a teljesítmény is romolhat tőle. Éppen ez a helyzet itt is. A fölösleges rezgéseknek köszönhetően a sarokcsiszoló energiát veszít, ráadásul a gumihoz hasonlóan a gépre feltett csiszolótárcsa is egyenletlenül fog kopni, ezáltal akár 40%-kal hamarabb el is dobhatjuk. Aki gyakrabban csiszol, mint vág, ráadásul a pénztárcája is megengedheti, annak érdemes egy Autobalancer-es verziót választania.

B - tárcsafék. Szerintem a videó mindent elmond.


(Brutális tárcsafék, ami nagyjából 2 mp alatt állítja meg a tárcsát.)

V - Vario-Tacho-Constamatic (VTC) teljes hullámú elektronika állítókerékkel: az anyaghoz illő fordulatszámmal való munkavégzéshez, mely komolyabb terhelés mellett is tartja a kívánt sebességet. Izmosabb anyagokhoz, munkákhoz tökéletes.

P - Paddle biztonsági kapcsoló: biztonságos kezelés az ergonómikusan beépített, csúszásmentes szerkezetű kapcsolónak köszönhetően

F
– a jelölés a
laposfejű
sarokcsiszolókat
jelenti, melyek a Metabo saját fejlesztésű, egyedi darabjai. Ezekkel sokkal kisebb szögek is csiszolhatók, akár 38-39° is könnyedén elérhető, a megfelelő géppel, tárcsával is beállítással.

Metabo laposfejű sarokcsiszoló

16
– az első szám mindig a motor teljesítményére utal. A gép teljesítménye az itt megjelenített szám 100-szorosa. Tehát a 16 = 1600 W.

125 – a tárcsaátmérőt mutatja miliméterben. Van 115-ös, 125-ös, 150-es, 180-as és 230-as.

Quick – ez a tárcsarögzítést mutatja. A piros kapcsolóval jelölt gépeken egy mozdulattal cserélhető a tárcsa, ez jelentősen megkönnyíti a munkát.

Inox – a rozsdamentes acél vágáshoz való gépek. Az Inox elnevezésen túl a fekete hajtóműház is segít megkülönböztetni őket.

Úgy érzem, most már mindenki tud mindent a Metabo sarokcsiszolóiról! Tehát akkor jöjjön egy kis...


...légtechnika!

Az egyik leglényegesebb kérdés, ami a kompresszoroknál felmerül, hogy olajosat vagy olajmenteset vegyünk?

Metabo levegős gépek

Sokan félnek az olajmentestől, hiszen nincs kenés, akkor biztosan hamar tönkremegy, vagy esetleg nem üzemel olyan jól. Az olajos légkompresszor úgy működik, mint egy hagyományos, kisebb, négyütemű motor, szóró olajozással. Az olajmentesnél azonban nincs kenés, hiszen nincs is rá szükség. Itt többnyire egy teflon dugattyúgyűrű található, mely azonban sokszor hamar elhasználódik. De nem a Metabo-nál! Ők ugyanis leváltották a teflont, a helyére pedig főként kerámiát tartalmazó ötvözetet tettek, mely rendkívül strapabíró, mégsem igényel kenést, ezáltal egy remek megoldás született!

Sőt, az egyik legfontosabb tulajdonsága az olajmentes verzióknak, hogy rendkívül egyszerűen szállíthatók és tárolhatók. Akár oldalára, akár tetejére fordítva is tárolhatjuk őket (hiszen az olaj nem folyik semerre), ráadásul mindebben egy bukócsőhőz hasonló váz segít. Sőt, az olajkenéses típusokkal ellentétben, ezeket használhatjuk 5°C alatt is!

Ezen felül pár fontos információ a kompresszorokhoz:







Rengetegszer elődforduló hiba: a kompresszor éppen a töltés csúcspontján tart, mikor a felhasználó kihúzza a 220-ból. Ezáltal a nyomás éppen a maximum közelében tetőzik, így a másnapi beindításnál nem fogjuk tudni beindítani, hiába kapcsol be a gép, a levegőt nem fogja tudni kiereszteni a szerszámon keresztül. Ehhez egy kis levegőt kell kiengedni a gépből a szelep vagy egy cső segítségével, így a túlnyomás megszűnik, és újra használható a kompresszor.







Sokszor elfelejtik leengedni a kondenzvizet, mely a leeresztő szelepen keresztül tehető meg.

Metabo kompresszorok








A túlmelegedés elleni védelem nem hülyebiztos. Ez a funkció csupán a határértéknél kikapcsolja a gépet, azonban ez nem azt jelenti, hogy utána nem lehetne visszakapcsolni, és újra leterhelni a motort. Fontos figyelni, hogy amint a kompresszor ellenőrzése lekapcsolja a gépet, hagyjunk neki pihenőidőt, amíg visszaáll az üzemképes állapotba.







A kompresszorok 90%-ának szüksége van pihenőidőre, így állandó, 100%-os használatra nem alkalmasak, hiszen nem tudják folyamatosan előállítani azt a levegőmennyiséget, amit a rácsatlakoztatott szerszám elhasznál. Ám a legtöbbször ez nem is probléma, hiszen egy tűzőgépet, egy levegős ütvecsavarozót szinte sosem használunk 0-24, így az általános kompresszorok is tökéletesek ezekre a munkákra. Amennyiben azonban lényeges, hogy folyamatosan, megállás nélkül üzemeljen egy ilyen gép, annak a Metabo Power 400-20 W OF való. Ezt a gépet a Metabo tesztelte ipari körülmények között, és az eredmény bámulatos! összesen 2500 órát ment megállás nélkül! (Arról nem szóltak, hogy utána tönkrement-e vagy csak simán lekapcsolták és hazamentek... de azért az mégiscsak 104 nap egyhuzamban!)

összességében ezek azok az új dolgok, melyekről érdemes volt szót említeni. Aki esetleg igazi Metabo fan, vagy csak simán Nürtingenben jár, érdemes benéznie a Metabo-hoz, ugyanis rengeteg érdekes dolgot lehet megtudni mind a gyárban, mind az Akdémián.

Persze amennyiben akadt még kérdésetek, nyugodtan tegyétek fel itt kommentben, vagy a Facebookon, üzenetben!

Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj semmiről!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve