Fúrógépek:


A panellakók legnagyobb réme, főleg hétköznap este, vagy hétvégén 10 óra előtt. Ráadásul nem is annyira hangos, mint amennyire zavaró. Simán lehet ugyanis, hogy amit a szomszédból hallasz, az valójában 2 emelettel feljebb, és 3 ajtóval arrébb történik, egész egyszerűen az ütvefúró rezgését annyira "átsugározzák" a falak, hogy úgy érzed, mintha a mögötted lévő falat fúrná valaki. 


Metabo BE 751 Fúrógép

 

Sokszor azonban az is jól hallható, hogy a fúrógép percenként meg-megáll, vagy egyszerűen csak erőlködik, miközben a "szomszéd" alig halad vele valamit. Ilyenkor a megoldás az, ha ütvefúró helyett egy fúrókalapácsot választunk, ugyanis ezeket valóban a keményebb beton fúrására tervezték. 

 


És egyben ez az első, és legfontosabb szempont: 

 


1. Mire akarom használni a gépet?Itt elsősorban NÉGY kategóriára bontanám a felhasználókat:  a) Hobbi-felhasználó: évente néhány fúrás, akár fába, akár fémbe, akár betonba. 

 

Ide tökéletesen elég lesz egy egyszerűbb fúrógép (ha betont is fúr, akkor ütvefúró), hiszen teljesen felesleges lenne egy százezres gépet venni, azért, hogy az év 98%-ban a sufniban porosodjon. Persze ilyenkor is érdemes a minőséget választani, nehogy havonta kelljen a TESCO-ba járni új gépért.

 


b) Rendszeres felhasználó: gyakori használat fában, fémben. 

 

Itt már a felhasználó saját igényei szerint lehet szemezgetni, ami fontos, hogy az ilyen jellegű munkákhoz nem szükséges az ütvefúrás funkció, tökéletesen elég egy "sima" fúró kiválasztása. Mindez persze nem mindig eredményez magas árat, az AEG kiváló gépei már 26 ezer Ft körül elérhetőek.

 


c) Professzionális felhasználó: mindennapos használat fában, fémben, téglában, puha betonban. 

 

Ide természetesen az egyik legjobb fúrógépet ajánlom, hiszen itt a teljesítmény, a használhatóság és a funkciók mellett előtérbe lép a garancia ideje és a megfelelő tartozékok megléte is. 

 


d) A felhasználó, aki igazából fúrókalapácsot keres, de nem is tud róla. 

 

Ha rendszeresen szeretnél kemény betont fúrni, akkor te biztosan a fúrókalapácsot keresed, és nem az ütvefúrót. A két gép közötti különbségről és a használatukról már korábban írtam egy cikket, "Ütvefúró vagy fúrókalapács?" címmel.

 
2. Teljesítmény?


Az emberek 90%-a ezt az egyetlen egy adatot nézi meg fúró vásárlásakor. Bár abban van valami, hogy egy laikus számára ez az egyetlen esély, hogy ne kelljen segítséget kérni, azért néha nem árt megtudni, hogy a 650W-os gép miért kerül sokkal többe, mint a 750-es. ("Pedig az erősebb!!!")  (Te ne kövesd el ezt a hibát, itt nyugodtan írhatsz nekünk!)

 

Ahogy egy autónál, úgy itt sem minden a teljesítmény. Természetesen mérvadónak jó lehet, egy 900W-os fúró ritkán rosszabb, mint a 650-es, de azért érdemes ennél egy kicsit tovább menni. Fontos megnézni még a nyomatékot. Amennyiben a teljesítmény mellett a nyomaték is magasabb, mint a másik gépnél, 99%, hogy egy erősebb, gépet fogunk a kezünkben. És? Az miért jó? 


Persze, ha mi kifejezetten nagy lyukakat szeretnénk borzalmasan kemény fába vagy fémbe fúrni, akkor érdemes egy 1100-1300 wattos gépet választani, azonban nagyjából minden más feladatot el tudunk végezni egy 750W-os fúróval is, csupán lehet, hogy többször kell előfúrni, vagy keményebb fúrószárat kell választani. Attól, hogy van egy erős gépünk, még nem fog helyettünk dolgozni. 

 


3. Akkus vagy elektromos? 


Gyakran hangzik el ez a kérdés vásárlás előtt: "Milyen fúrógépet vegyek? Akkusat vagy elektromosat?". Az akkus gépek mindenhol ott vannak. Ezt egyszerűen nem lehet megkérdőjelezni egy olyan piacon, ahol a Milwaukee akkus mágnestalpas fúrót fejlesztett, a Metabo az év végéig előáll egy 230mm-es akkus sarokcsiszolóval, a DeWalt és az AEG pedig már az 54V-os gépeit teszteli a tengerentúlon. Ennek ellenére a hagyományos fúrókból nem terjedt el akkus változat, helyenként 1-2 gyártó előáll ilyennel, de azért az nem az igazi.  


Milwaukee One-Key technológia

 


Persze, itt vannak az elnyűhetetlen akkus fúró-csavarbehajtók, amik sokszor simán hozzák azt a teljesítményt, amit egy hagyományos, vezetékes fúrógép tud. 2-szer annyiért. Nyilván a sokoldalúság, a mobilitás, és az egyéb funkciók sokasága sok felhasználó számára elengedhetetlen, még a vastagabb árcédula mellett is, azonban, ha egy hagyományos fúrást kell elvégezni, az igazi szakik még mindig a jó öreg kábelesre szavaznak.  


Az akkus verzió kedvelőinek azért itt egy felső-középkategóriás gép, akkuval, töltővel, kofferben: Metabo BS 18 LT BL Akkus fúró-csavarbehajtó | 18V - 60Nm - 2x 2,0Ah akkuval | 96.000Ft

 

 


4. Milyen árkategóriában? 


A különböző szempontok között elég nagy az átfedés, hiszen, ha kitaláltuk, hogy milyen feladathoz szeretnénk gépet, ráadásul az is megvan, hogy akkus vagy elektromos verzió legyen, nagyjából az összeget is be tudjuk lőni. Főként akkor, ha profi minőséget választjátok (mint a nálunk található gyártók: MilwaukeeMetabo, AEG, Bosch, stb.), ritka a nagyon olcsó vagy nagyon drága gép. Tapasztalataink szerint egy 25-30 ezer Ft-os fúró már tökéletesen elég lehet bármilyen munkához, hobbi szinten. A rendszeres, fél-profi munkákhoz a 40-55 ezres gépeket érdemes meglesni, míg az legjobb fúrógépek felső határa a csillagos ég.  

 


5. Milyen funkciók szükségesek? 


Simán találhatunk olyat egy szerszámáruházban, hogy adott két fúró, mindkettő 650W-os, mindkettő 30Nm-t tud, az egyik mégis kétszer annyiba kerül, mint a másik. Ennek oka természetesen a különböző funkciók megléte/hiánya lesz.  Milyen funkciók lehetnek érdekesek egy fúrógépnél? 

 


a) Ütvefúrás: az egyik legfontosabb, hogy eldöntsük, kell-e ütvefúrás funkció a gépbe. Persze, ha ütvefúrót választunk, akkor sem kötelező használni, egy kapcsoló segítségével válthatunk a fúró/ütvefúró lehetőségek között. 

 

b) Kulcsos vagy gyorstokmány: a lényeget elárulja a nevük is. Itt teljesen a felhasználótól függ, és a pénztárcától függ, hogy melyiket választja.  


Ryobi RPD500-G Fúrógép

 

c) Fúrásmélység-ütköző: fúrás közben gyakran megesik, hogy egyszercsak előre esik a kezünk, ugyanis túlmentünk a rendelkezésre álló munkaanyagon, addig fúrtuk, amíg el nem fogyott. A mélységmérővel ilyen nem lesz, pontosan beállíthatjuk, hogy milyen mélységben akarunk, fúrni. Általában alapkiegészítő, azonban érdemes vásárlás előtt megnézni, hiszen, ha számítunk rá, de mégsem jár a géphez, nagyot csalódhat az ember. A másik fontos dolog, hogy gyakran műanyagból készül, ami az ipari felhasználás során nagyon hamar tönkremehet, így érdemes inkább a fémből készült ütközőset megvenni.  

 

d) Fordulatszám-szabályzás: talán nem kell ecsetelnem ennek a jelentőségét, de azért megpróbálom. Különböző munkaanyagok, és különböző feladatok is igényelhetnek más-más fordulatszámot, hiszen másképp viselkedik a fa, a fém és a beton is a magas fordulatszámon való fúrásnál. Ugyanígy a hozzájuk használt fúrószárak is. Minderről részletesebben itt olvashattok. 

 

e) Rezgéscsillapítás: komolyabb, mindennapos használatnál komoly érv lehet a rezgéscsillapítás. Az AVS (antivibrációs-rendszer) nélküli gépekkel való munkánál sokkal hamarabb elfárad a kezünk, ráadásul szó szerint kirázza belőle a vért, a fehér-ujj jelenség pontosan innen kapta a nevét. Bár ma már kapható olyan kesztyű, mely megfelel az EN ISO 10819 szabványnak, ezeket inkább úttörő gépek használata esetén javasoljuk. A hagyományos, kézi fúróknál elég, ha figyelünk az AVS-funkcióra a vásárláskor. 

 

f) Biztonsági kuplung: a profi gépekben alapvető, hiszen jellemzően itt jelenthet nagyobb problémát a jelenség. A lényege: amikor a befogott fúrószár megakad, megszorul, a motorra hirtelen fellépő plusznyomaték hat, ami a teljes gépen végigfutva simán kicsavarhatja a gépet a kezünkből. A kuplung ilyenkor két dolgot tehet: részben vagy teljesen elnyeli a fellépő erőket, vagy egyszerűen a megakadás pillanatában oldja a kapcsolatot a fúrószár és a tokmány között, így semmilyen negatív hatását nem érezzük majd a megállásnak. 

 


6. Garancia? 


A nagyobb gyártók, mint a MilwaukeeMetabo, Bosch, DeWalt, AEG kivétel nélkül 3 év garanciát adnak (regisztráció után), ami már eléggé rendben van, ennyit a telefonunk vagy a laptopunk után is ritkán kapunk... Általában a szakiknak megvannak a jól bejáratott márkáik, kis túlzással név szerint ismerik a márkaszerviz minden tagját. Nekik nincs szükség utánolvasásra, ők pontosan tudják, mit kapnak. Az átlagosabb felhasználónak azonban érdemes kicsit utánanéznie, hogy pontosan mire ad garanciát a gyártó, céges számlára is jár-e ugyanaz a gari, illetve, hogy milyen messze van a legközelebbi szerviz. 


Fúrás fában

 

 

Vásárlás után


Fontos a feladatnak megfelelő használat és a rendszeres karbantartás. Ne erőltessük túl a gépet, inkább fúrjunk több lépcsőben, minthogy egyszer csak elfüstöljön. Plusz, mindig a megfelelő fúrószárat használjuk, ha kell, kérjük ki egy szakember segítségét a választásnál! 

 

 

És a végére, a lényeg:

 

Sokan kérdezik, hogy otthoni használatra, barkácsoláshoz miért ajánljuk a 25 ezres Metabo-t, ha vehetnének egy egyszerűbb gépet a barkácsáruházban, mondjuk 9.000-ért? 

 

A válasz: a Trabant is elvisz A-ból B-be. A kérdés az, hogy meddig, és hogyan?  

 

 

 

Akciós termékeink eléréséhez kattintson a gombra.

 

 


Lájkolj minket a Facebookon is, hogy le ne maradj a legújabb hírekről, akciókról!

 

 Szerszámdoboz Áruház!

 

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége, látogassa meg oldalunkat!

 

Egyéb Akcióink

 

 

Milwaukee Akció  -  AEG Akció  -  Nilfisk-ALTO Akció - Ryobi Akció