11 tipp a szúrófűrészünk használatához!


Ráadásul bemutatunk két hálózati dekopírfűrészt is!


Szúrófűrész használata


1.  Válassza ki a feladathoz tökéletesen megfelelő szúrófűrészt! Tisztában kell lennie a különböző funkciókkal, mivel a piacon lévő fűrészek mindegyike különböző, nincs két ugyanolyan! Íme néhány pont, melyeket jobb, ha végignyálaz, mielőtt belevágna a vásárlásba: 


 - Áramforrás. Az akkuval működtethető fűrészek sokkal hordozhatóbbak, mint a vezetékes gépek, de többnyire nehezebbek is, és általában a motor nyomatéka sem akkora, hogy az igazán nehéz vágásokkal megbirkózzon.
 - A sebesség-szabályzás sokszor jól jöhet a munkában, ugyanis van nehezebb, és van precízebb munka is. Ma már rengeteg változtatható sebességű gép kapható, melyekkel egyszerűbb a munka.
 - A változtatható sebességű fűrészek a különböző anyagokhoz jók, például a fémekhez, ahol az alacsonyabb fordulatszám jelentősen növelné a penge életét, illetve a műanyag, ahol a nagyon alacsony forgácsolási sebesség megakadályozza az anyag olvadását vágás közben.
 - A penge zárómechanizmusa lehet gyorscserélős, szerszám nélküli, vagy csavarral rögzíthető. Nyilvánvaló okokból, ha gyakran vágunk különböző anyagokat, a gyorsan cserélhető pengék a legjobbak.
 - A beépített világítás és a porelszívó/porelfújó funkciók nagyon hasznosak lehetnek, ha esetleg a vágásvonalak már nehezen láthatóak.
 - A penge állíthatósága. Vannak típusok, ahol 0°-tól 90°-ig állítható a penge bemeneti szöge.
 - Teljesítmény. A hálózati modellek között találunk 400 W-tól akár a 8-900 W-os gépet is, így itt könnyű bekategorizálni a gépeket, legtöbbször érdemes a feladat nehézségéhez arányosan erős gépet választani. Az akkus fűrészek többnyire 18 voltos formában kaphatók (persze van kivétel), itt esetleg az akkumulátor kapacitásával variálhatunk (az 1,3Ah-s NiCd akkutól az 5,0Ah-s Li-Ion akkumulátorokig).

 


 

2.  Válassza ki a megfelelő fűrészlapot az anyaghoz, melyet vágni fog! A szúrófűrésszel gyakorlatilag bármit el lehet vágni, a rétegelt lemeztől a rozsdamentes acélig mindent átvág, ha a megfelelő pengét választjuk hozzá. Itt egy pár jellemző, ami alapján könnyebben választhat:

 - Penge összetétel. Szúrófűrészlapok készülnek gyorsacélból, edzett acélból és bimetál kompozit fémből, fémek vágásához.
 - Fogak száma / inch (hüvelyk). A penge TPI értéke annál nagyobb, minél vékonyabb az elvágni kívánt anyag. A vágás során 3-5 fognak MINDIG érintenie kell a megmunkált anyagot. Egy példa a TPI értékre: ha 1/4”-es (0,6 cm) anyagot vágunk, érdemes 12-16 TPI-s fűrészlapot használni, amennyiben viszont csak 1/8”-os (0,3 cm) anyagot vágunk, a 24 TPI-s penge lesz a jó választás.
 - A penge szélessége is fontos. A szűk sarkokban való vágáshoz egy keskenyebb penge, az egyenes vágásokhoz pedig a szélesebb penge a jó választás, egyszerűbb, gyorsabb így a munka
 - Győződjön meg arról, hogy a megfelelő pengét vásárolta meg. A szerszám nélküli pengét nem tudja behelyezni a csavaros modellekbe, és ugyanígy nem illeszkedik a másik fajta fűrészlap a gyorscserés szúrófűrészbe.

 

Penge behelyezés3.  Készítse elő a munkadarabot a vágáshoz! Miután kiválasztotta a munkához megfelelő fűrész/penge kombinációt, melyet a projekthez használni fog, el kell döntenie, hogy pontosat milyen anyagot, hol, és miként fog vágni. 4.  Mérje le a levágandó részt, majd jelölje be a munkadarabon! A különböző formákhoz használhat a szakboltokban kapható sablonokat (sokan otthon, egyedileg készítik el ezeket), illetve nyugodtan használhat különböző segédtárgyakat, például kör alakú rajzhoz egy üres vödröt, stb.

 


5.  Tegye a munkadarabot bakokra, munkapadra, vagy fogja be satuba! Mindegy melyiket választja, lehet negyedik, ötödik verzió is, a lényeg, hogy Önnek megfelelő, és persze kellően stabil legyen! Legtöbb esetben a szorító(k) használata a legjobb választás, ezzel mindkét keze szabaddá válik, így pedig sokkal könnyedebben és precízebben dolgozhat.

 


6. Győződjön meg arról, hogy elég fény éri a munkadarabot! Fontos, hogy lássa a vágási vonalakat, hogy minél pontosabban használhassa a szúrófűrészt. H azt veszi észre, hogy a gép teste alá nézve a fűrészlapot fürkészi, valószínűleg nincs elég fény a munkaterületen.

 


7.  Helyezze a pengét az anyag széléhez ott, ahol elkezdi a vágást! Amennyiben leszúró vágással vagy belső kivágással kezdi a munkát, ez esetben a ravaszt egyenletesen, finoman szorítsa, míg el nem éri a kívánt sebességet, majd tolja előre, végig a berajzolt vonalon.


Szúrófűrész8.  Vezesd végig a fűrészt az adott vonalon, a gép testét stabilan tartva, úgy, hogy a gép hátulja a penge haladási irányával ellentétesen álljon! Így a penge tud igazodni a vonalhoz, és szépen haladhat. Amennyiben a penge kicsit akad, vagy a gép kissé magasabb, feszültebb hangot ad ki, csökkentse a haladási sebességet. A túl gyors vágásoktól túlmelegedhet a penge és a motor is, ez pedig akár a munkadarab nem kívánt hasadásához is vezethet.9.  Állítsa le a gépet, ha a sok fűrészpor vagy a törmelék túlhalmozódik és eltakarja a vágási vonalat, illetve ha gátolja a fűrész haladását! Fűrészelés közben a felhalmozódó törmelék megrongálhatja a munkadarabot, így annak eltávolítása igen fontos! A tisztítás után indítsa újra a gépet és finoman helyezze vissza a vágási vonalhoz. Fontos, hogy a fűrészt csak akkor kapcsolja ki, mikor az már nem érintkezik a munkadarabbal.10.  Fejezze be a vágást, és figyeljen az esetlegesen leeső vagy leszakadó kisebb darabokra, melyek balesetet okozhatnak! Használat közben vigyázzon arra, hogy ne hajlítsa meg a pengét, az ugyanis extrémebb körülmények között eltörhet, ezzel veszélyeztetve Önt.11.  Használjon csiszolót vagy gyalut a munkadarab befejezéséhez, így simává teheti az éleket és a felületet! Válasszon a feladat nehézségétől függően kézi, akkus vagy vezetékes csiszolót és/vagy gyalut. 


Gyalulási folyamat  

Ezen felül bemutatjuk az ígért szúrófűrészeket!


Az első a Metabo STEB 65 Quick!

 

A Metabo új szúrófűrésze az alsóbb kategóriának képviselője, éppen ezért a mérete és az ára lehet a fő előnye. Egyszerűen használható, fordulékony, kis helyen is könnyedén használható. Ezt a tudását a beállítható lengőlöket funkció is nagyban elősegíti. A különösen precíz vágásokért pedig a görgő vezetőhoronnyal szerelt alacsonyan fekvő fűrészlaptámasztó felel.

 

Metabo STEB 65 Quick Szúrófűrész 

Mint a fenti pontokban említettük, van néhány sarkalatos jellemző a fűrész kiválasztásánál. Ilyen például a lámpa kérdése: a STEB 65 egy integrált LED-fényforrást kapott, így a munkadarab mindig tökéletesen látható marad. A törmelék és/vagy a fűrészpor sem lehet probléma, a készülék rendelkezik egy bekapcsolható forgácslefúvó funkcióval, így továbbra is tökéletes vágásokat produkálhatunk. Ezen felül akár külső elszívó csatlakoztatására is van lehetőség, ezáltal a forgács/törmelék/por egyből egy tartályba kerül, nem kell a söpréssel, takarítással bíbelődni.

A Metabo szúrófűrészünk teljesítménye az alsóbb kategóriába tartozik, sem a 450 W, sem a percenkénti 3000 fordulatszám nem világrengető, azonban ennek a gépnek nem is ez a funkciója. Súlya nincs összesen 2 kg, így használata tényleg nem terheli meg a kezünket, a 4 különböző ingalöket fokozat pedig igazán sokoldalúvá teszi. Az utolsó tulajdonsága, melyet meg kell, hogy említsek, az nem más, mint a Vario-Constamatic teljes hullámú elektronika, mely segítségével a löketszám a különböző terhelések során is állandó marad.Ennyit a Metabo fűrészünkről, most pedig következzen egy gép a felsőbb kategóriából a profi feladatokhoz:

A Milwaukee JSPE 135 TX Szúrófűrész!

 

Milwaukee JSPE 135 TX Szúrófűrész 

 

A felsőfogantyús gép a Milwaukee-tól már megszokott piros-fekete-szürke színeket kapta, összességében pedig egy igen robosztus, erőtől duzzadó fűrész, mellyel fában, alumíniumban vagy akár kerámiában is könnyedén és egyszerűen vághat.

 

Teljesítményét tekintve szintén ez a gondolatunk, 750 wattos ereje pontosan úgy viszi a fát, ahogyan azt elvárjuk tőle. A teljesítmény fokozására és szabályzására rengeteg funkciót kapott a gép, melyek segítségével könnyedén alkalmazkodhatunk a különböző feladatokhoz, vághatunk vele rétegelt lemeztől kezdve akár edzett acéllemezt is. A változtatható sebesség ebben a kategóriában szinte már elvárt, és talán ugyanez elmondható a 4 állásos lengőelőtolás lehetőségről, illetve a lágyindításról is, mely alacsonyabb feszültségű biztosítékok használata esetén igen jól jöhet.

 

Sokan esetleg arra számítanának, hogy mivel ilyen erős a gép, ez esetleg a precizitás rovására megy… Ilyesmiről azonban szó sincs! Sőt… a Milwaukee által szabadalmaztatott FIXTEC rendszert kapta meg a szúrófűrész, így a penge pillanatok alatt cserélhető és többek között akár 0° és 45°-ban is állítható. Bármelyik fűrészlapot is használjuk, a precíziós vezérlés sokat segít, így akár a nyílegyenes vágások is sokkal simábban mennek majd.

 

Milwaukee JSPE 135 TX Szúrófűrész 

 

A felhasználó kényelmét a gumírozott fogantyú biztosítja, mely a rezgések többségét elnyeli, így a kezünk sokkal kevésbé fárad el, mint a versenytársak hasonló kategóriájú gépeinél. A LED világítás szintén alaptartozék a hasonló szúrófűrészeknél, az első és hátsó állítható forgács elvezetés azonban említésre méltó, melyet természetesen egy porelszívóval bármikor könnyedén kiegészíthetünk.

 

Természetesen nálunk megtalálja a többi gyártó szúrófűrészeit is, a fenti tippek alapján pedig egyszerűen ki is választhatja a legmegfelelőbbet, a külön megvásárolható, szúrófűrészlapokkal együtt!

Néhány Kiemelt Szúrófűrész Ajánlat!

 

 

Szerszámdoboz Áruház!

 

Amennyiben egyéb faipari gépre van szüksége, kattintson ide, vagy látogassa meg oldalunkat!

 

Egyéb Akcióink

 

AEG Akció  -  Ryobi Akció  -  Leica Akció  -  ALKO Akció  -  Nilfisk-ALTO Akció