Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Praktikák télire

 (0)    0

  ÁltalánosMinden ami KERT!  

Itt a november. Reggel kelhetünk a csípős, dermesztő hidegben, – ezen a forró kávé vagy tea sem segít sokat - míg délután, mire végzünk a munkahelyen, már be is sötétedett.

Fűnyíró télen

És hiába vannak még naposabb, melegebb napok, amikor kicsit vékonyabban öltözhetünk, hamarosan leesik az első hó is. Ez az évszak nem csupán számunkra, a gépeink számára is megterhelő lehet, így érdemes jobban odafigyelni rájuk.

Természetesen a különböző gépek különféle védelmet és figyelmet érdemelnek, így külön foglalkozok a szezonális gépekkel és a többivel.

Szerszámgépek

A nem szezonális gépek alatt az általános szerszámgépeket értem, mint például a sarokcsiszolót, fűrészgépeket, fúró-csavarbehajtókat. Természetesen amíg házon belül, a melegben dolgozol velük, nincs semmi különleges, amire figyelni kell, ugyanúgy működnek majd mint máskor. A különbséget akkor veheted észre, ha kiviszed őket a –10°C-ba. Bár a legtöbb professzionális cég igyekszik kiküszöbölni a hidegben való munkavégzés közbeni problémákat, egyelőre a technológia ezt jelentősen korlátozza... A Milwaukee gépei a legígéretesebbek, az észak-amerikai nagyvállalat -17°C-ig ígér minimális teljesítmény-csökkenést, illetve eddig bírják az akkumulátorok is. Természetesen ezek az adatok ipari tesztkörülmények mellett születtek, így a tényleges tűrőképesség ettől eltérhet. Azért, ha –20°C-ban megy tönkre a gépünk, ne nagyon számíts a garanciás javításra...

Óvja az akkukat a nagy hidegtől!


Fontos megemlíteni, hogy a fagypont alatti használatot ugyan bírják egyes, minőségibb márkák gépei ( a –4-5°C-ban azért még jónéhány gép vígan elmegy), azonban rendkívül fontos, hogy ilyen időben ne tároljuk kint a gépeket, és lehetőleg ne is töltsük. Ha lemerül az akku, menj be a házba, tedd fel
töltőre, így jelentősen meghosszabbíthatod az akkuk élettartamát. Ha egy éjszakára kint hagyod fagyoskodni a gépeket, reggel imádkozhatsz, hogy beinduljanak...

Természetesen ez nem csak az akkus, de a hálózati gépekre is ugyanúgy vonatkozik. Minél hidegebb van odakint, annál kevesebbet használd őket, és semmiképp se tárold a szerszámgépeidet fagypont alatti helyen.

Kertigépek

Amint említettem, hamarosan itt a tél, így sokan felsóhajthatnak, nem kell annyit gazolni, el lehet tenni a fűnyírót, a rotációs kapát, sőt, ha már felvágtuk a tűzifát, akkor akár a láncfűrész is mehet a garázsba. Itt jönnek azonban a problémák, ugyanis rendkívül oda kell figyelned, hogy hogyan teszed el ezeket a gépeket. Fontos néhány órát rááldoznod az életedből a karbantartásra és az átvizsgálásra a szezon végén, ezzel ugyanis rengeteg bosszúságot és főleg pénzt takaríthatsz meg.

Ryobi gépek

Itt van máris egyik fontos ok, amiért ezt még a tél előtt ejtsd meg: ha esetleg be kell szerezni valamilyen alkatrészt, komoly előnyt szerezhetsz azzal, hogy nem a szezon elején, tavasszal kell ezt megtenned. Ugyanis mindenki ilyenkor megy a boltokba (már aki nem olvassa a blogot), így hamar készlethiányba ütközhetsz, és mire megérkezik az új kés a fűnyíróba, már 20 centis fűben kell elverekedned magad a ház ajtajáig. Ezt persze nyilván senki sem szeretné...

Ezen felül vannak, akik nem otthon szerelik be az új alkatrészeket, inkább a szervizre bízzák ezeket a kényes gépeket... A tavasz kezdetén persze itt is ugyanaz lesz a helyzet: 4-5 hetes várólista.

Fűnyíró

Most azonban jöjjön a leglényegesebb rész, amiért oda kell figyelned a szezon végi karbantartásra.

Attól, hogy a gépek szezonálisak, nem azt jelenti, hogy minden évben újat akarunk venni. Ugye? Éppen ezért érdemes tisztán és épen félretenni kerti gépeinket, ezzel jelentősen megnövelve az élettartamát. Gondoljon csak bele: vannak olyan gépek, melyek 3-4 hónapig vannak a mondjuk 2-3 fokos padláson, miközben a rajtahagyott fű -és földdarabkák rászáradnak, esetleg rá is fagynak. Sokan a fűnyírójukat is a képen látható állapotban teszik el, ez azonban egyáltalán nem tesz jót...

A gépet takarítsuk le kellően, ne maradjon rajta semmi olyan, mely elősegíteni a korróziót. Igen, a korróziót, ugyanis a rászáradt fűtől és/vagy földtől (ami ugye először nedvesen, vizesen került rá) 3-4 hónap alatt beindulhat a rozsdásodás, ami nagyon nem tesz jót se a fűnyíró késének, se a láncfűrésznek, sőt, egyik kerti gépnek sem.

És ha már szó esett a fűnyíró késekről: érdemes megélezned őket. Ha inkább profira bíznád ezt a feladatot, ott hamar elvégzik, figyelnek mindenre. Azonban otthoni munkavégzés esetén el ne felejtsd a centírozást! Ez ugyanis itt is szükséges, nem csupán a kerekeknél. Köszörülés során ugyanis a kés egyik oldala nehezebb maradhat, így extrém esetben a fűnyíró akár jobbra-balra is húzhat a fellépő egyenletlen erők miatt.

Figyelj oda az olajra és a benzinre!

Benzines gépek esetén engedd le az benzint, a maradékot pedig használd el a karburátorból. Ezt a következőképp teheted meg:



Beindítod a gépet, majd megvárod míg bemelegszik.


Ha van a gépen benzincsap, zárd el.


Ha nincs benzincsap, állítsd le a gépet, és öntsd ki a maradék benzint.


Ezután újra beindítod a gépet, és addig járatod, míg a motor le nem áll magától, így a karburátorban lévő maradék benzint is elhasználja.


Amennyiben nem tudod ezt megtenni, adj adalékot a benzinhez, mely tartósítja azt. A megfelelő adalékanyag kiválasztása fontos, így mindenképpen kérd ki egy szakértő véleményét.

Benzin a fűnyíróba

A kerti gépekből is vannak akkus verziók. Itt figyelj arra, hogy az akkut lehetőleg hűvös, de semmiképp se hideg helyen tárold (kb. 8°C az ideális a hosszabb tárolásra, de akkutípustól és gyártótól is függhet).

Ha éppen a cikk olvasása közben jutott eszedbe, hogy elmaradt a karbantartás, akkor hajrá, még nem késő!

Amennyiben a hideg idő ellenére éppen kerti gépet keres, Áruházunkban mindet megtalálja!

Kövessetek minket Facebookon is!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció
-
AEG Akció

-
Metabo Akció
-
Leica Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve