Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Mitől ipari egy ipari porszívó?

 (0)    0

  Általános

Mindenki használ otthon porszívót. Kivéve az, aki egyszerűen lepasszolja a takarítást az asszonynak vagy a gyereknek. Tehát pontosítok: mindenki használt már porszívót. Vagy legalább látott már messziről. Vagy a Youtube-on. A háztartási porszívóknak rengeteg szuper előnyük van: csendesek, kompaktak, könnyűek, maguktól visszatekerik a zsinórt, ráadásul a legtöbb még dizájnos is, nem úgy néz ki, mint R2D2 egyik leharcolt unokaöccse.

Nilfisk-ALTO GA 70 Ipari porszívó

A funkciók mellett a másik a teljesítményük. Rengeteg háztartási eszköz óriási szívóerővel rendelkezik, akár a szőnyeget is simán felemelik. Természetesen itt ez a leglényegesebb adat, hiszen az a cél, hogy a szőnyegből, a kanapéból, és minden egyéb porosodó helyről kiszedjük a lehető legtöbb szöszt, koszt, atkát, kisállatot, taknyos zsepit, és minden egyebet, amit még ott találunk.

A szerszámgépek során megszokhattuk, hogy az ipari gépek általában néhány dologban különböznek a hasonló barkácsgépekből. Ilyenek: jobb anyaghasználat, hosszabb garancia, plusz funkciók, és ami a legegyértelműbb, a magasabb teljesítmény, a nagyobb erő. Itt jön azonban a kérdés, hogy akkor az ipari porszívó mitől lesz ipari? Hiszen a háztartási gép is elég erős, rengeteg funkció van benne, a garanciával sincs baj, ráadásul kompaktak, és könnyűek.

Nézzük tehát, mitől lesz egy porszívó ipari!

Az 1900-as évek eleje óta léteznek ipari porszívók, hogy a törmelék, a por és az egyéb szennyeződések ne a gépeket, a munkaterületet vagy a munkásokat károsítsa. Éppen ezért Hubert Cecil Booth megalkotta az első ipari porszívót, mely azonban akkor még 13,5 tonna volt, ráadásul a bányászatban használták. Azóta eltelt száz év, és rengeteg minden változott. Ma már az ipari munkák sem ugyanazok, megváltoztak az igények, és természetesen a porszívók is összementek. Egy átlagos ipari porszívó nagyjából 45-80 cm magas és 10-25 kg.

Bosch GAS 25 L ACP Ipari porszívó

Mint látszik a számokban, a háztartási gépekhez képest az egyik legnagyobb különbség a méret. Ez persze indokolt. A profi használat miatt fontos, hogy a tartály lehetőleg nagy legyen, ráadásul a gép külsejének strapabírónak kell lennie, főként a kerekeknek, hiszen egy építkezésen komolyabb gondokkal kell megküzdeni, mint a küszöb, vagy a szőnyeg.

Jöhet a többi is:

Mint említettem, a gép anyaghasználata rendkívül fontos, hiszen ipari területen dolgozunk. A nagy méret és a strapabíró kerekek mellett a cső, a szívófej és a készüléken helyet foglaló fogantyúk is elég komoly anyagokból készül, így biztosan nem kell őket 2-3 hét után cserélni, mert leestek vagy eltörtek. Egy fontos plusz, ami a drágább készülékeknél alaptartozék: az antisztatikus szívócső. Ezáltal a benne száguldozó porok nem generálnak töltést, így nem tapadnak fel a csőre.

Az ipari porszívót jóval extrémebb helyeken használjuk, mint az otthoni gépeket, így az egyik legjelentősebb különbség az ipari porszívók anyagkezelése. Itt arra gondolok, hogy nem csupán a porcicákat, és a hajszálakat tudjuk fele felszívni, hanem vizet, robbanásveszélyes anyagokat, ipari vegyszereket, allergén anyagokat is. Ráadásul mindehhez különböző porosztályokat (később részletezem őket) használnak a gyártók, hogy mindenki számára tökéletesen egyértelmű legyen, melyik porszívó milyen porokhoz, szennyeződésekhez használható.

Bosch PAS 11-21 Háztartási nedves-száraz porszívó

A következő pont az előzőhöz kapcsolódik. Mivel a porszívó képes kezelni a különböző szennyeződéseket, a vizet, és más veszélyes anyagokat, így fontos, hogy ne csak porzsákkal tudjon működni. Itt jönnek képbe a porzsák nélküli tartályok, melyek egyszerűen egy helyre gyűjtik az össze felszívott anyagot. Mintha csak beleszórnánk egy vödörbe, ahonnan a végén igen egyszerűen kiönthetjük. Persze, nem mindig szeretnénk, hogy az adott anyag összekenje a tartály belsejét, ilyenkor egy szemeteszsákhoz hasonló zsákot vehetünk a géphez, mely pontosan arra lett tervezve, hogy minden szennyeződést összegyűjtsön, ráadásul a munka végeztével a kidobásuk is egészen egyszerű.

Sok porszívó rendelkezik fújó funkcióval is, hiszen a munkaanyagok bontása, fúrása, kalapálása mellett sokszor festünk vagy lakkozunk valamit. Ilyenkor, a szárítás gyorsítása érdekében bekapcsolhatjuk a fúvó funkciót, ami természetesen nem a tartájban lévő koszt fogja visszalőni a levegőbe.


Metabo Filter porszívóhoz

Az ipari porszívók a folyamatos, állandó használatra lettek fejlesztve. Éppen ezért volt szükség az automata filtertisztításra, hiszen, ha manuálisan kellene ezt a felhasználónak csinálnia, akkor egyrészt sok időt veszítene, másrészt a por egy része újból a légtérbe kerülne, vagyis az egész folyamat veszít a hatékonyságából. Ezért a gyártók kisebb-nagyobb sikerrel megoldották, hogy a szűrő automatikusan rázza le magáról a port, egyfajta öntisztító folyamatként. Az egyik legjobb megoldás talán a Metabo-é (biztosan vannak mások is), ahol a működés nem áll le a tisztítás közben sem. A porszívó két szűrőt használ, és mindig csak az egyiket tisztítja, addig a másik végzi a funkcióját: szűri a port.

Sok esetben érdemes a port azelőtt felszívni, mielőtt eléri a talajt. Ezt csak úgy tudjuk megoldani, ha egy fejlett elszívó-rendszert használunk. Szerencsére ez a legtöbb gyártónál megtalálható, hiszen az ő érdekük is a felhasználó segítése, a minél nagyobb hatékonyságú elszívás. Többnyire egy elszívó fejet csatlakoztathatunk a szívócső végéhez, melyet fúrás közben kell használni. A fúrás közben keletkezett por egyből az elszívóba jut, onnan pedig a porszívóba, így sem a levegőt, sem a környező helyiségeket nem szennyezi.

Nilfisk-ALTO Ipari porszívó

Az utolsó lényeges funkció a porszívón lévő csatlakozóaljzat, ahová a szerszámgépünket nyugodtan bedughatjuk, így akár elosztóként is működhet a porszívó. Ami azonban gyakoribb, hogy a porszívó és a gép összehangolt munkájával egy azonnali elszívást kapunk, hiszen így azelőtt szívjuk el a port, mielőtt az leesne a földre (például a fentebb említett fúrásnál). A porszívót ilyenkor nem is kell ki-bekapcsolnunk, elég a szerszámot működtetni, az automatika helyettünk kapcsolja be-ki a porszívót.



összességében tehát teljesen más funkciók szükségesek az ipari felhasználáshoz, mint az otthonihoz. A legfontosabb talán a porok, szennyeződések minősége, hiszen, mint említettem, szívhatunk fel vele különböző osztályú porokat, vegyszereket, vizet és robbanásveszélyes anyagokat is. Nézzük azonban, milyen porosztályok vannak, hiszen a legtöbb esetben ez fogja eldönteni, hogy egy 80 vagy egy 150 ezres gépre szükség.

Porosztályok:

L-porosztály (light) - csekély veszélyesség – az EN60335-2-69 által meghatározva


- Az ide tartozó porok küszöbértéke > 1mg/m3.

- Az átszivárgó anyag max. értéke ≤ 1%.

Ide a hétköznapi szennyeződések, porok tartoznak, mint az egyszerű, háztartási porok, vagy a föld.

Ami fontos, hogy általában az L-porosztályú porszívóknál csak a szűrő teljesíti a szabványt, maga a porszívó nem. Ez ugyanis a szükséges minimum, hogy egy ipari porszívó megkapja az "L-porosztályú" tanúsítványt. Ez azonban gyártóként változhat, van például olyan, amelyiknél az L-osztályú porszívó szűrője M-osztályú, míg maga a porszívó L-osztályú. Bár hatékonyabb lesz a működés, az M-porosztály kritériumait nem éri el, így ennek ellenére csupán "L" besorolást kaphat.

Metabo ASA 32 L ACP Ipari porszívó


M-porosztály (medium) - közepes veszélyesség – az EN60335-2-69 által meghatározva


- Az ide tartozó porok küszöbértéke ≤ 1mg/m3.

- Az átszivárgó anyag max. értéke < 0,1%.

Ide tartozik a legtöbb fa -és műanyag eredetű por, a ragasztó -és tömítőanyagok kezelése során származó porok, valamint a beton, a cement, a festék, a homok vagy a gipszkarton okozta szennyeződések. Persze ezek csak a leggyakoribb példák, rengeteg más fajta és féle por tartozhat még ide.

Az M-osztály esetén már a teljes porszívó esik át a teszten. Amennyiben a teljes gép megfelel a kritériumoknak, megkaphatja az "M-porosztályú" plecsnit, hiszen így már sem a szűrő, sem maga a porszívó nem enged ki 0,1%-nál több szennyeződést.


H-porosztály (high) - nagy veszélyesség – az EN60335-2-69 által meghatározva


- Az ide tartozó porok küszöbértéke < 1mg/m3.

- Az átszivárgó anyag max. értéke < 0,005%.

Ide már csak komolyabb, veszélyesebb anyagokat sorolhatunk. Ilyenek a rákkeltő és a patogén (fertőzőképes) anyagok, melyek a felhasználó egészségére közvetlenül is károsak lehetnek. Ilyen mondjuk a penész, a különböző spórák, az azbeszt, illetve a különböző ásványi eredetű anyagok (pl. üveggyapot).

A H-osztálynál szintén a porszívó egésze esik át a vizsgálaton, így egy H-porosztályú porszívó vásárlása esetén már ténylegesen a legnagyobb szintű biztonságot kapjuk.


Robbanásveszélyes porok

Megkülönböztetünk még gáz -és porrobbanás elleni gépeket, melyeket a helyiség és a felszívandó por alapján tudunk besorolni.

Ezek már ténylegesen nagyipari porszívók, építkezéseken, felújításoknál ritkán találkozhatunk velük.

Nilfisk-ALTO Porrobbanás elleni porszívó


A környezet és a saját egészségünk mellett a szerszámokat is védik a porszívók. Hiszen, ahelyett, hogy a por nagy része a gép belsejében rakódna le, inkább a porszívót választja, így pedig sokkal kevesebbet kell takarítani a gépet, ráadásul kevesebbszer fordul elő, hogy nem várt okok miatt kell a szervizbe küldeni.

Akciós termékeink eléréséhez kattintson a gombra.

Lájkolj minket a Facebookon is, hogy le ne maradj a legújabb hírekről, akciókról!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve