A mai világban rengeteg gyártó ismerte fel, hogy a szerszámgépekre igenis szükség van. Manapság rengeteg foglalkozás szűnik meg a különböző automatizálások miatt. Az embereket felváltják a gépek, a számítógépek, azonban egy igazán jó szakemberre még egy darabig biztosan szükség lesz, hiszen az asztalos, a padlóburkoló, vagy az építésvezető munkáját, azon felül is az emberi tényezőt egyszerűen nem lehet kivenni a képletből.

 

ÉpítkezésMinden gyártó rengeteg fajta és féle gépet, eszközt, tartozékot dob a piacra, ez pedig rendkívül megnehezíti a munkások dolgát. Nem csupán a kezelésük nehéz, de a szállításuk is! Rengeteg olyan szituáció van, mikor egy adott helyszínre kell menni, oda pedig nem csupán egy gép kell, hanem legalább 3-4, valamint kéziszerszámok, tartozékok, stb. És, bár a gyártók igyekeznek megkönnyíteni az ember dolgát, hiszen rengeteg újítással állnak elő (mint a legújabb, 18 voltos SDS-Max fúrókalapács), a folyamatos szállítás, hordozás így is elég nehézkes.

 


Éppen ezért a szakemberek elmaradhatatlan társa a szerszámosláda!

 

Milwaukee szerszámosládaMíg régen a szerszámosládáról egy iszonyúan nehéz, többnyire fém, ütött-kopott dolog jutott eszünkbe, amibe egyébként csak úgy belehányták a szerszámokat az emberek, addig a mai szerszámtárolók már nem csupán külsejükben változtak sokat, de a funkcionalitásuk is rendkívüli módon javult. Nagyrészük a brutális tartósságon felül víz -és porálló, valamint a gyártók igyekeztek minél dizájnosabbá tenni őket.

 

 

A szerszámtárolókat egyébként 3 különböző kategóriába sorolhatjuk:

 

 

 


 

  1. Szerszámgépekhez való szerszámtárolók

 

Típusok: koffer speciálisan a szerszámgéphez, koffer + speciális betét a szerszámgéphez, koffer + szivacs, natúr koffer

 

Aki valaha vett már szerszámgépet, 99%, hogy találkozott már ilyennel. A gépek nagyobbik részét ugyanis egy ilyen tárolóban küldik a gyártók. Ezek a gépek egy speciális darabot kapnak, melyben a betét (ami vagy kivehető, vagy nem) pontosan ahhoz a géphez van tervezve, így az semelyik másik géphez nem passzol (erőszakkal nyilván belemegy). Ezek fő előnye, hogy a gép biztosan nem fog elmozdulni a szállítás közben, nem ütődik ide-oda a dobozban, nem rongálódik a gép. Ráadásul a tartozékoknak, akkuknak, töltőnek is ugyanígy ki van építve a hely, azokat is nyugodtan tárolhatjuk a kofferben.

 

Milwaukee koffer 

 

Mint említettem, van kivehető betétes, és nem kivehetős verzió is. Ezekre jó példa a Milwaukee és a Bosch példája. A Milwaukee fekete kofferjeit rengetegen ismerik. Ezeket a fent említett módon az előre fröccsöntik (gyanítom, hogy két részletben, alsó rész + felső rész), méghozzá egy igen erős, strapabíró műanyagból, mely remekül ellenáll az összes külső behatásnak.

 

Ezzel ellentétben a Boschnál (és a pl. Metabonál is) van egy előre legyártott doboz, nagyjából 3-4 méretben. Nyilván nem ugyanakkora kell egy 10,8 voltos fúrócsavarozónak, mint egy 230-as flexnek. Itt jön azonban a lényeg! A gépekhez előre öntött betétet kapunk, melyeket kedvünk szerint variálhatunk a különböző tárolókban. Ha az egyik gépre épp nincs szükség, kivesszük a betéttel együtt a MetaLoc/L-BOXX tárolóból, majd mehet a helyére a másik eszköz, a saját, formára öntött betétjével együtt.

L-BOXX betét 

Vannak persze egyéb megoldások is, ahol nincs belső betét, ami tartja a gépet a helyén, csupán egy "üres doboz", amibe beletesszük a gépet. Annál kényelmesebb, mintha kézben vinnénk, de az ilyen tárolókban lötyöghet, rázkódhat a gép, ami komolyabb mechanikai sérüléseket is okozhat!
Ezekhez érdemes egy szivacsbetétet venni, vagy magunknak levágni, így egy biztos, tartós megoldást kapunk, mely megelőzi a problémákat.

 

 

 

   2. Kéziszerszámokhoz való tárolók

 

Típusok: övtáska, szállító tálca, vödör, koffer, hátitáska, nyitott szerszámostáska, szerszámosláda, szerszámmellény

 

Itt már jóval több lehetőségünk van. Régebben is, és a mai időkben is használnak erre a célra vödröt, táskát, ládát, mindent, hiszen egy kalapácsnak, fogónak kevésbé esik baja attól, hogy leesik, felborul vagy nekiütődik valaminek. Aki azonban szereti rendszerezni a termékeit, vagy csak simán vigyáz rájuk, szintén rengeteg profi lehetőségük van.

 

Itt vannak mindjárt a hátitáskák. Nem a félvállas, szakadt darabok, amiket a mai fiatalok hordanak. Sokkal inkább a kisgyerekek táskájára hasonlít, ahol az egyik zsebben egy üdítő, a másikban egy banán fityegett a táska oldalán. Azzal a különbséggel, hogy itt egy fogó meg egy kalapács lesz benne. És a rácsos háló nem szakad ki. (A Milwaukee táskája simán elnyel egy laptopot, 3 gépet, és rengeteg egyéb kéziszerszámot is egyszerre.)

 

Stanley szerszámtáskák 

 

Mivel szerszámokhoz tervezték őket, az ilyen táskák brutálisan jól bírják a külső hatásokat. Elszakíthatatlan anyag, brutális tartósság, illetve tömör alap jellemzi őket, melyek nagyrészt meggátolják a táska felborítását. Az óriási belső tárolórész könnyen elnyeli az összes szükséges kelléket, míg a kisebb zsebek, rekeszek a tiplik, csavarok, alátétek, szegek számára lehetnek tökéletesek.

Stanley FatMax nyitott láda

A másik, amit erre a célra találtak ki, az a nyitott tetejű ovális vagy téglalap alakú szerszámostáska, mely egy felső fogantyúval könnyedén szállítható akár egy kézzel is. Itt a belső, felülről nyitott rakodórész tökéletes a nagyobb kéziszerszámoknak, illetve ömlesztve is beleszórhatunk mindent, amit szeretnénk. Ezen felül rengeteg külső, belső zseb áll rendelkezésre, ahová az apróbb vackokat szórhatjuk. Mehet bele a mérőszalag, a fogó, a kalapács, a spatula és még néhány villáskulcs.

 

 3. Tartozékokhoz, apró vackokhoz valók tárolók

 

Típusok: szerszámmellény, övtáska, szortimenter, fiókos csavartartó, koffer szortimenterrel

 

Rengetegen találkoztak már azzal a problémával, hogy a különböző csavarokat, szegeket, tipliket, anyákat, alátéteket, fúrószárakat, biteket, és minden egyéb ilyen mütyürt elég nehéz állandóan, rendszerezve, elkülönítve tárolni. Vagy, ha rendszerezve is van, akkor a műhely szekrényén ülnek egyenként egy 15x15x15 cm-es papírdobozban. Hát mindenből elvinni magunkkal egy ilyen teli dobozt, az elég nagy macera... Éppen ezért találták ki a szortimenter ládákat, illetve a szortimenteres koffereket.

 

Milwaukee Rendszerező Láda 

 

Ezek kívülről normál szerszámgéphez való koffernek tűnnek, a nyitás után azonban szembejönnek a kis tárolórekeszek, melyekbe könnyedén szortírozhatjuk a kis kedvenceinket. Ezek a tárolók egyébként, a mai profi tervezés mellett igen jól szolgálja a szakembereket, illetve rengeteg igénynek felel meg.

 

  ● Ha egy magasabb darabunk van, rá is állhatunk, hogy elérjünk valamit, hiszen simán bírja (az alacsonyabb is kibírja, csak akkor fölösleges ráállni)

 

  ● A benne lévő tárolórekeszek, dobozok többnyire kedvünk szerint cserélehetők, variálhatók, kivehetők. 

 

Stanley szortimenter 

 

  ● Ha kiveszünk egy tárolórekeszt, akkor sem borulnak össze szállításnál (Akár tesztelhetjük is folyamatos rázással, nem borulnak ki, nem keverednek össze. Max. hülyének néznek minket.), hiszen a fedél kialakítása tökéletesen lezárja, és a helyén tartja azokat.

 

  ● Akár 8-10-14 féle mütyürt is vihetünk egyszerre, nagyjából ennyi doboz van 1-1 ilyen szortimenterben. 

 

 

Természetesen ennél sokkal-sokkal több lehetőségünk van, bármihez is keresünk szerszámosládát.

 

Sőt, rengeteg olyan láda van, amelyik vagy többfunkciós, vagy az adott márka egyéb termékeivel összecsatolható, így lesz egy 2 az egyben kofferünk. Ilyenek például a MetaLoc kofferek a Metabo-tól (bizonyos darabok), vagy a Milwaukee Variobox termékei.

 

Stanley TSTAK tároló 

 

Így akár nem csak 2 az 1-ben koffert alkothatunk, de 5-6 darabot is simán egybecsatolhatunk (azt pedig akár egy kiskocsira is tehetünk, a könnyebb szállítás érdekében). Ezzel pedig könnyen vihetjük egyszerre a gépeinket, a kéziszerszámainkat, sőt, akár uzsidoboznak is használhatjuk őket. Igaz, ennyi kofferben egy disznó is elférne...

 

 

És még egy jótanács!

 

Érdemes előre meghatározni, mire is van szükségünk, a lehető legapróbb részletekig. Ez azért lehet fontos, mert így talán (mondom TALÁN!) tudunk választani abból a 12 374 682 féle szerszámosládából, ami nagyjából elérhető a piacon. Ugyanis minden márkánál mindegyik típusból van kisebb, nagyobb, fekete, sárga, fémcsatos, műanyagcsatos, ilyen, olyan, amolyan. Így próbáljunk a vásárlás előtt szűrni egy kicsit a lehetőségek közül, és, ha nem akarjuk, hogy a szerszámüzletben egy kardfűrésszel essenek a torkunknak, akkor
ezt a párbeszédet ne erőltessük:

 

 - Jó napot, egy szerszámosládát szeretnék!

 - Milyet?

 - Nem tudom... mi a választék?

 

 

 (Ha esetleg megkönnyítenéd a dolgunkat, és vásárlás előtt körbenéznél...)
Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj semmiről!

 

 Szerszámdoboz Áruház!

 

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége, látogassa meg oldalunkat!

 

Egyéb Akcióink

 

 

Milwaukee Akció  -  AEG Akció  -  Nilfisk-ALTO Akció - Ryobi Akció