Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

A gigászok párbaja!

 (0)    0

  MilwaukeeMetabo  

Most kiderül, mit tudnak!


Metabo vs. Milwaukee


A fúró-csavarbehajtó után az egyik leggyakoribb szerszámgép a sarokcsiszoló, így nem véletlen, hogy a blogunkban is gyakran foglalkozunk ezzel az eszközzel. Múlt héten írtam egy cikket a sarokcsiszolókról, úgy általában: kiderült, miért hívják őket flexnek, hogy mikor ne használjuk őket a legmagasabb fordulatszámon, illetve, hogy a piros jelzésű csiszolókorong mihez való.


Most azonban, hogy már tudjuk, melyik mire való, illetve, hogy miként használjuk őket, lássunk két konkrét példát.

összeeresztünk két professzionális sarokcsiszolót, melyek a legmodernebb funkciókkal vannak ellátva!


Első versenyzőnk a Metabo WPB 18 LTX BL 125 Quick!


Beszéltünk már a profik akkutechnológiájáról elég sokat, azonban valahogy a Metaboé kimaradt... A Milwaukee ugye a REDLITHIUM-ION technológiával hódít, az AEG-nek is ott a sajátja, így a Metabo sem maradhat le.

Éppen ezért a Metabo előállt az LiHD akkumulátorokkal!



A Metabo LiHD akkumulátorairól itt és itt olvashatsz.


Megígérik tehát a nagyobb teljesítményt és a hosszabb üzemidőt, pont úgy, mint a többiek.


Nézzük tehát, hogy milyen újítást kapott még a Metabo új sarokcsiszolója.


Természetesen, ahogy a vetélytársaknál, itt sem csak az akkumulátort fejlesztették. A WPB 18 LTX BL 125 Quick egy szénkefementes motort és vadonatúj elektronikát kapott. A szénkefementes motorok előnye a kopó alkatrészek hiánya, illetve a nagyobb teljesítmény, hosszabb élettartam.


A
képre kattintva mindent megtudhatsz a BL (szénkefementes) motorokról.

Szénkefementes motorok



Miért is jó az, hogy kefementes a motor?


Amint azt feljebb olvastad, illetve, ahogy a neve is mutatja, a gép szénkefementes. Az eddigi gépekben egy szénkefés rendszer működött, ahol a magas fordulatszám következtében igen nagy volt a súrlódás, így a szénkefék elég hamar elkoptak. Ezeket pedig időközönként cserélni kellett. Na, ezt most nem kell. A kopó szénkefék helyett, sokkal jobb teljesítményt kapunk, tehát sokkal gyorsabban és pontosabban dolgozhatunk. Kapunk még 87%-kal hosszabb működési időt, magyarul: az akkumulátorok sokkal tovább bírják, ritkábban kell őket a töltőre tenni. Ezen felül a Metabo 100%-os élettartam-növekedést ígér, ami annyit jelent, hogy kétszer annyi ideig lesz velünk, mint az előző generációs sarokcsiszoló.



Elég a jól hangzó kifejezésekből, ide a műszaki adatokat!


A gép a leggyakoribb, azaz a 18 voltos technológiát kapta, ezáltal a felső-közép kategóriába esik (van még a 36V és néhol 20-24V-os gépek is előfordulnak). A nyomaték a sarokcsiszolóknál nem fontos tényező, így a 2,5 Nm-t hallva most kevesen csóválják a fejüket. A 2,6 kg viszont már egész jól hangzik! Ezzel a súllyal bármikor dolgozhatunk vele fej felett, illetve szűk helyeken, ugyanis nem terheli meg a karunkat annyira, mintha egy hálózati gépet használnánk. A gép a könnyedsége mellett igen áramvonalas és keskeny, így tényleg odaférünk vele a legszűkebb helyekre is.

Jöhet a két legfontosabb adat!

A legjelentősebb adatok – ahogyan a sarokcsiszolós cikkben is elhangzott – a tárcsaátmérő és a fordulatszám. Míg előbbitől függ, hogy mekkora vágókorong való a gépünkbe, utóbbi a tárcsa forgási sebességét határozza meg, azaz minél magasabb ez a szám, annál gyorsabban vágjuk el a kívánt anyagot. A WPB 18 esetében egy 125 mm-es azaz kisebb méretű sarokcsiszolóval van dolgunk. Ennek ellenére a sebessége rendkívüli, a 9000-es percenkénti fordulatszám remek teljesítmény ebben a kategóriában. Másodpercek alatt viszi el a legvastagabb fémet is, gyerekjáték vele a munka.


Metabo sarokcsiszoló


A sarokcsiszoló a tárcsán keresztül viszi át az energiát a munkadarabra, azaz ezzel vágunk, csiszolunk, darabolunk. Ezt mindenki tudja, érti. Azt viszont néha elfelejtik az ilyen gépet használók, hogy nem mindegyik tárcsa jó minden alkalmazáshoz. Minden feladatnak megvan a maga korongja, melyeket ráadásul külön jelöléssel látnak el: a kék szín fémvágásra, a piros fémcsiszolásra, a zöld szín pedig kő (tégla, cserép, csempe stb.) vágására alkalmas szerszámot jelöl. Fontos, hogy mindig a megfelelőt válasszuk, ezzel ugyanis nem csak a tárcsa élettartamát növeljük meg, de a sarokcsiszolónkét is. És ha már tárcsa... a WPB természetesen "Quick", azaz gyorscserélős. Ez nem jelent mást, minthogy a tárcsát a gyorsszorítós anyával, egyetlen mozdulat alatt cserélhetjük. A profi szakembereknél rengeteget számít az idő, így számukra ez az újítás jelentősen megkönnyítette a munkát.



És ez még nem minden...!


Idáig elvoltunk a gép teljesítményével, gyorsaságával, erejével... azonban ez egy elég veszélyes gép, így adódik a kérdés, hogy mi véd meg minket, felhasználókat a balesetektől? A fentebb említett elektronika lesz a megoldás. Az új vezérlő egység ugyanis nem csupán a teljesítményt optimalizálja... egy "elektronikus biztonsági lekapcsolás" nevű funkció került a gépbe, és hát, a neve mindent el is mond: váratlan tárcsa-elakadás közben a fellépő fizikai erők nem tépik ki kezünkből a szerszámot. A tárcsa automatikusan és villámgyorsan old, ezzel megkímélve minket egy kéz -vagy csuklótöréstől.
Előfordul, hogy kikapcsolás után sokáig tart, mire a gép ténylegesen leáll? Ez vezetett már balesethez is? Amennyiben valamelyik kérdésre igen volt a válasz, itt a megfelelő segítség: a Metabo WPB 2 másodperc alatt lassít 0-ra! Azaz a kikapcsoló gomb megnyomása után 2 másodperc kell a megálláshoz. (Az pont addig tart, mint amennyi idő alatt ezt elolvasod.)

Végsebesség: 9000. Megállás: 2 mp. Fel van adva a lecke az ellenfeleknek.



Itt van azonban a méltó kihívó: a Milwaukee M18 CAG125XPDB RAPIDSTOP!



A gép természetesen fel lett szerelve a legújabb technológiákkal: a REDLITHIUM-ION, POWERSTATE és REDLINK+ -ról szóló részt megtaláljátok korábbi bejegyzéseinkben, rengetegszer volt már szó róluk.


Korábbi Milwaukee-s cikkek:

A legújabb Milwaukee-generáció 1. rész
Milwaukee Újdonságok
A legújabb Milwaukee-generáció 2. rész



Most azonban koncentráljunk inkább a CAG125XPDB sajátosságaira! Ellenfeléhez hasonlóan benne is a 18 voltos rendszer dübörög, méghozzá nem kevesebb, mint 8500-as percenkénti fordulatszámon! Látszólag kevesebb, mint a Metaboé, azonban ez a különbség elenyésző a gyakorlatban, mindkét gép annyira profin és gyorsan dolgozik. Mivel a cikk lényege az összehasonlítás, természetesen a feszültség mellett a tárcsaátmérő is megegyezik, a Milwaukee gépe is 125 mm-es, ráadásul egy kulcsnélküli védőburkolat is jár hozzá, mely megvédi a kezelőt a forró hulladékanyagtól.





Milwaukee M18 CAG125XPDB





Milwaukee M18 CAG125XPDB


Egy rendkívüli funkciót is kapott a gép, mely tényleg az lenne, ha a Metabo WPB-nél már be nem mutattuk volna. Ez pedig a RAPIDSTOPTM. Bár itt KEVESEBB, mint 2 másodpercet írnak, a lényeg ugyanaz: a tárcsa villámgyorsan leállítható, ez pedig komolyan növeli a MI élettartamunkat.


Ezen felül itt van még két funkció, mely a felhasználót védi. Ezek közül az első a biztonsági relé, mely megakadályozza a flex véletlen újraindulását, míg a rezgésgátló fogantyú elnyeli a munka közben keletkező vibrációt, így a gép nem terheli meg a kezünket. A fenti képen közelről is látható a fogantyú: a szokásos piros-fekete színben tündököl, a mikrobarázdált felület pedig szinte ragaszkodik az ember kezéhez.


A Metabo gépénél is beszéltük mennyire fontos a tárcsa gyors cseréje, főként, amikor sokat és sokáig használuk a gépet. A FIXTEC-rendszer a Milwaukee sajátja, így ebben a gépben is elengedhetetlen. Itt egy anya segíti a gyorcserét, így a tárcsa gyorsan és könnyedén levehető. Mivel ez egy professzionális gép, szükség is van erre!


Mindkét gép egyforma erősségű, a Milwaukee mellett talán a jobb elektronika és a leheletnyivel minőségibb anyaghasználat szól, míg a Metabo vadonatúj 5,5Ahs akkumulátorai meggyőzőbbek. összességében nehéz dönteni, azonban mindenki megtalálja majd a magához (és a pénztárcájához) valót.


Természetesen Áruházunkban mindkét gépet megvásárolhatják, méghozzá AKCIÓS Áron!


Metabo WPB 18 LTX BL 125 Quick Sarokcsiszoló akku és töltő nélkül
Metabo WPB 18 LTX BL 125 Quick Sarokcsiszoló 2x 5,5Ah akkuval

Milwaukee M18 CAG125XPDB Sarokcsiszoló akku és töltő nélkül
Milwaukee M18 CAG125XPDB Sarokcsiszoló 2x 5,0Ah akkuval



Amennyiben további kérdésük merülne fel a sarokcsiszolókról, írják meg kommentben, vagy keressék fel Facebook-oldalunkat!



Kövess minket Facebookon is!





Szerszámdoboz Áruház!


Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!


Egyéb Akcióink



Milwaukee Akció
-
Metabo Akció
-
Leica Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve