Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

A munkahelyi zenészek 2. rész

 (1)    0

  Általános

Hordozható rádiók 2. rész

Az első részben a kisebb mono rádiókat vettük "górcső" alá, a mostani cikkünkben a nagy sztereó rádiókat elemezzük.

Milwaukee | AEG | Metabo | Ryobi | Bosch | DeWalt Rádiók

Manapság a zene már mindenki életében ott van. Zenét hallgatunk a munkába menet, a munkában, és otthon is. Ha belépünk egy műhelybe vagy elmegyünk egy építkezés mellett, biztos, hogy hallunk egy hifit vagy egy ócska rádiót bömbölni.

Ma már rengeteg nagyobb márka gyárt komolyabb, tartós, igazi nehéz munkához való rádiókat. Először is hangosnak kell lennie, hogy a fúró/csiszoló/fűrész zaja mellett is hallhassuk. Azonban nem elég a hangosság, a lényeg, hogy torzításmentes legyen. Mindenki találkozott már olyan hifivel vagy rádióval, ami 50% feletti hangerőnél már nem szól szépen, sőt, igazából csak recseg és dübörög. Szerintünk a gyártóknak úgy kellene beállítani a hangerőszabályzó gombot, hogy ne is lehessen a „kellemes hangzás” tartomány fölé tekerni azt.

A második szempont egy ilyen munkahelyi rádiónál a tartósság. Ilyen helyszínre ma már senki sem vesz olyan rádiót, amelyik ne bírna ki egy kis vizet, ne lehetne porral beborítani, vagy összetörne egy nagyobb, betonra való esés után. Egy ilyen rádiónak a körülményekhez megfelelően igen robosztus külsővel kell rendelkeznie. Bírnia kell a rázkódást a teherautó rakterében, bírnia kell a szerszámosládában való zötykölődést, a dobálást és a leesést. Ha az eddig rádiód ezeket nem igazán szívlelte, akkor itt az ideje egy cserének.

Az utolsó dolog, amit tenned kell az új rádiód megvásárlása előtt, az pedig nem más, minthogy összeszeded, mire is van szükséged. Például, ha vízvezeték-szerelő vagy, és nyilván nem akarod az egész munkaterületet 120 dB –lel üvöltetni, tökéletes lesz egy kisebb, kompaktabb eszköz. Ha pedig egy egész csapattal mentek ki akár festeni, tetőt fedni vagy csak barkácsolni, egy olyan rádióra van szükséged, ami tiszta hangzást biztosít magas hangerő mellett, akárhova is teszed az udvaron.

Míg nálunk például a hangzás minősége az egyik legfontosabb aspektus, addig a gyártók nem feltétlen csak erre helyezték a hangsúlyt. A Bosch GML50, a DeWalt DCR017 és a Metabo RC 14.4-18 például beépített töltőt kapott, óriási segítséget nyújtva ezzel a felhasználónak bizonyos helyzetekben. Ha szereted a telefonod vagy az MP3-lejátszód kihangosítani, egyes rádióknál ez is lehetséges.

De menjünk is végig rajtuk! Ugyanis ahhoz, hogy kiválaszd a legjobbat, meg kell vizsgálni őket egyenként.






Nagyméretű sztereó rádiók

Bosch GML 50 Rádió

Bosch GML 50 Sztereó Rádió

A kezdők számára szinte mindent tartalmaz ez a rádió, nem igazán lehet belekötni. A tökéletes munkahelyi rádió. Sőt… Kicsit több is annál. Szemben a hagyományos „front-facing”, azaz előre néző sztereó hangszórókkal szemben a Bosch 4 db 1-3/4” hangszóróval lett felszerelve. Ezenkívül a 4-1/2” –es, süllyesztett mélysugárzó további basszust biztosít. összesen 94 dB –re képes a rádió, ami nem a legmagasabb a tesztelt rádiók közül, azonban akár hátulról, elölről vagy oldalról hallgattam a rádiót, összességében messze a Bosch GML 50 nyújtotta a legnagyobb élményt.

A gombok mindegyike gumírozott és kesztyűben is egyszerűen használható. Plusz, a háttérvilágításuk miatt sötétben is látható mit nyomkodunk. Elöl két forgatható gomb található, a hangerőszabályzó és a már többször említett „tuning” gomb. Egyszerűen és könnyedén kezelhetőek, azonban szerintem lehetnének egy kicsit érzékenyebbek. 10 AM és 20 FM állomást menthetünk el, azonban köztük kissé nehézkes a léptetés. A rádió szinte minden területen használhatólegyen az zajos épíési terület vagy a kerti munkáknál, főképp ha van kerti gépünk ..:)

A Bosch GML 50 annyira sokoldalú, hogy minden oldalához külön leírás kellene. A baloldalon egy AUX 1 bemenet, egy vonalkimenet, egy 12V DC (1A) port és egy csuklós rekesz található, míg belül egy 250V/1A biztosíték (a 12V kimenethez), egy SD-kártya foglalat és egy AUX 2 bemenet kapott helyet. Ezek mellett kapunk egy tépőzáras hevedert a lejátszónknak, illetve egy USB bemenetet, mellyel az eszközeinket tudjuk tölteni. Hátul pedig az antennákhoz találunk bemenetet, akár az alaptartozékot (FM), akár az opcionálisat (Sirius) választjuk.

Jobboldalon négy fedett 10A GFCI kimenet található, mely a szerszámainkhoz lehet nagy segítség.

A tetején egy fogantyú található, mely a távirányítót rejti, mely könnyedén kulcsra vagy övre akasztható. A távirányítóval az alapfunkciókat tudjuk távolról is kontrollálni, mint a némítás funkció vagy a hangerőszabályzó.

Előnyök:
nagy lefedettség; rengeteg funkció; töltő funkció; 4 GFCI kimenet; USB port

Hátrányok:
drága; nem túl kompakt, nehéz


Milwaukee C12-28DCR Rádió

Az első dolog, amit észrevehetünk, hogy nincs túl sok gomb a Milwaukee C12-28 DCR rádión. Minden olyan szakember, aki gyakran használ kesztyűt, most megkönnyebbülhet, ugyanis ezen a készüléken 11, igen jól elkülönített, gumírozott gomb van, melyek bírják az időjárás viszontagságait.

Az M12 JSR –hez hasonlóan itt is találunk egy praktikus némító gombot az előlapon, míg az EQ gombbal könnyedén szabályozhatja a magas és mély hangok arányát.

A rádió 94 dB
után érte el a kritikus torzítást, azt, ami már komoly károkat okozhat a hallásunkban. Ez a teljesítmény többnyire a 3-1/2” –es hangszóróknak és az egy pár ¾” –es magassugárzónak köszönhető. A Milwaukee egyik legjobb tulajdonsága, hogy képes kezelni a 12, 18 és 28 voltos akkumulátorokat is, mely tényleg egy igen kényelmes és praktikus dolog, így ha már van Milwaukee akkumulátoros gép rendszerünk ez a rádió kiváló választás.

Az akkumulátor tároló központosított, ami igencsak szokatlan egy rádiónál, mivel így felülről tudunk csak hozzáférni. A tároló hozzáférést biztosít még az AUX bemenethez és egy USB porthoz, mellyel a készülékeinket tudjuk feltölteni, illetve van helyünk a telefonunk vagy az MP3-lejátszónk tárolására is.

Az alumínium és gumírozott fogantyúk védik a rádiót az ütődésektől és a nagyobb esésektől, illetve ezeknek hála igen könnyen tudjuk szállítani és kezelni a rádiót.

Milwaukee C12-28 Rádió

A Milwaukee C12-28DCR hangja igen komoly, illetve egy munkahelyi rádiónál ez egy igen fontos szempont a tartósság és a funkciók mellett, így nem igazán lehet figyelmen kívül hagyni.

Előnyök:
hangos; egyszerűen használható; USB port

Hátrányok:
nincs akku töltés funkció; nehéz


DeWalt DCR016 Rádió

DeWalt DCR017 Rádió

Bár nem olyan nagy, mint vetélytársai, hangerőben felveszi velük a versenyt. Lenyűgöző 95 dB –t ad ki, és mindemellett nyoma sincs a torzulásnak!
Az sem hátrány mikor egy rádió igazán szép, dizájnos, márpedig a DeWalt DCR017 pontosan ilyen! Amiért ilyen szépen szól, az nem más, minthogy a DeWalt –nál egy kétutas rendszerrel szerelték fel egy 1” –es magassugárzóval, rendesen megtámogatva az amúgy sem gyenge 3-1/4” –es hangszórókat.

Ugyanúgy, mint a Bosch GML50, ez is egy kombinált rádió/töltő, ami ilyen ár mellett azért annyira nem meglepő. Tetszetős a hangerőszabályzó egyszerűsége, illetve az, hogy a gombok kesztyűben is könnyedén kezelhetőek. A mély hangokkal sincs probléma, nagyon szépen szól, könnyedén megtölti az egész munkateret zenével.

Egy másik meglepő újdonság, hogy a DeWalt új, 12V Max akkumulátorai mellett a 20V Max Li-ion akkukat is képes feltölteni. Az energiahatékonyság növelésére van egy funkciója a rádiónak: az egyik kapcsolóval be lehet állítani a rádiót „csak töltés” állapotba… Úgy érzem, terepen ezt nem sokat fogják használni.

Kívülről olyan, mintha egy nagy ketrec venné körül, mely védi az összes fontos részt, beleértve az előlapot, az elemtartót és az eszköztárolót. A hátsó akkutartó nagy és könnyen hozzáférhető, azonban mást nem igazán tudunk mellétenni, akár akksiról használjuk, akár nem. Bár az ára igen borsos, sok olyan funkciót kapunk érte, amit sok más modellnél nem.

Előnyök:
jó minőségű, komoly hangerő; dugalj; 12V/20V – kompatibilis

Hátrányok:
drága

Metabo RC 14.4-18 Rádió

Metabo RC 14,4-18 Rádió

Egyszerre szeretne rádiót hallgatni és feltölteni az akkumulátorait? Ez nem lehet probléma a Metabo RC 14.4-18 rádiójával. A rádió mind a hálózati kábellel, mind akkuról remekül működtethető, és egyetlen feltöltéssel akár 18 órát is kibírhat. Kategóriájából adódóan kompakt, így pl. egy építkezésen tökéletes lehet. Kompatibilis minden 14,4 és 18 voltos Li-Power Compact, Li-Power Plus és Li-Power Extreme akkumulátorral. Egy teljesen lemerült 1,3Ah akkut hálózatról mindössze 30 perc alatt feltölt!

Az RC 14.4-18 kifejezetten az építkezések durva körülményeihez lett tervezve. A rádió porálló, cseppálló és ütésálló, a flexibilis antenna és a biztonsági keret pedig biztosítja, hogy esés esetén se essen baja. Elöl robosztus, forgó gombokkal tudjuk állítani a hangerőt és a frekvenciát, míg a többi funkcióhoz kisebb gombok helyezkednek el szintén a rádió elején. A 10 programozható frekvencia egy igen kedvező funkció, így egy gombnyomással elő tudjuk hívni kedvenc állomásainkat.

Ha a rádió helyett inkább saját zenét hallgatna, akkor telefonját vagy MP3-lejátszóját bármikor csatlakoztatni tudja a két AUX-bemenet egyikén. Az akkuk felett egy speciális tároló található, ahol könnyedén tárolhatjuk az AUX-kábelt vagy az MP3-lejátszót. Ezen kívül egy fejhallgató bemenet, egy DC kimenet és egy aljzat található rajta kisebb elektronikai eszközöknek.

Előnyök:
töltő funkció; fejhallgató és AUX-bemenetek; akku kompatibilitás

Hátrányok:
nem sok van talán lehetne kompaktabb...

Milwaukee M18 RC-0 18V Munkahelyi rádió

Milwaukee RC-0 rádió

Kinézetre egy igen szokatlan, ám igen praktikus külsejű rádió. Úgy néz ki, mint egy fura doboz, egy fogantyúval a tetején.

A ki –és bemeneti lehetőségeket tekintve kissé elmarad attó, amit egy ilyen rádiótól elvár az ember. M18 –as akkumulátorral is üzemeltethető, de akár a fali aljzatba is egyszerűen csatlakoztatható. Beépített USB porttal rendelkezik, melyen keresztül a telefonunkat is feltölthetjük, míg mindenközben az AUX-kábelen épp a kedvenc zenénket sugározzuk át. A beépített AM/FM tunerrel pedig akár a kedvenc állomásunkat is beállíthatjuk.

A rádió rendelkezik töltés funkcióval, ami ebben a kategóriában nem szokatlan, ám végtelenül hasznos tulajdonság. Bármelyik M18 –as akkumulátort képes rövid időn belül feltölteni.

A rádió hangzását 4 hangszóró biztosítja, melyek közül 2 magassugárzó, 2 pedig a közepes frekvenciájú hangokért felel. A mérések szerint 94 dB körül kezd csak el torzítani a rádió, ami elég jónak számít, még ebben a kategóriában is.

Az egyik legjobb tulajdonságot hagytam a végére: a telefonoddal Bluetooth-kapcsolaton keresztül is átsugározhatjuk a zenénket, akár 100(!) méter távolságig.

Az ára nagyjából arányban van a tudásával, a kategóriájához képest nem túl olcsó, de azért pl. a DeWalt árait sem súrolja.

Előnyök: Bluetooth; hangminőség; töltés funkció

Hátrányok: drága

összegzés:

Miután kielemeztük és teszteltük mindet, elmondhatjuk, hogy mindegyiknek megvan a maga előnye. A DeWalt CDR017, a Milwaukee C12-28DCR és a Bosch GML50 a hangzásával tűnt ki. Ha az a fontos egy rádióba, hogy minél nagyobb területet töltsön meg a hangja, akkor a Bosch GML 50 elég nehéz legyőzni, emellett a legtisztább mélyhangzása és a legtöbb funkciója is ennek a rádiónak volt. A piacon rengeteg lehetőség, opció közül választhatunk, reméljük, ennek a cikknek az elolvasása segít majd az esetleges választásban.

Egyéb Akcióink

Metabo Akció

-
AEG Akció

-
Ryobi Akció

-

Leica Akció


-
ALKO Akció

-

Nilfisk-ALTO Akció

- Milwaukee Akció

Kövessetek minket Facebookon!

A kommentek nincsenek engedélyezve