Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

6+1 tipp a tökéletes fűnyíró kiválasztásához!

 (1)    0

  ÁltalánosMinden ami KERT!  

Végre itt a jó idő!

Nem volt kellemes telünk, a rendkívül csípős hidegnek hála még a szempilláink is megfagytak két pislantás között. Mindezt az is remekül mutatta, hogy brutális módon vitték a hőlégfúvókat és a fűthető kabátokat, és még ennél is jobb lehetett volna, ha a gyártók nem fogynak ki a készletekből január közepén.

Itt a tavasz, lehet füvet nyírni!
Süt a nap, hamarosan a fák is zöldellnek majd...

De végre kisütött a nap, el lehet tenni a téli kabátot, ki lehet menni a kertbe játszani/pihenni vagy el lehet menni biciklizni. Ráadásul végre a hőmérő is vállalható adatokat fog mutatni, a 10-15°C már egész emberi, ha kint akarod tölteni a szabadidődet, sőt, lassan a tartós 20°C is elérkezik, ami már hivatalosan is a tavasz érkezését jelenti.

És, ha már tavasz, koncentráljunk egy kicsit a kerti gépekre, hiszen újra elő kell bányásznod a padláson/ sufniban/ garázsban/ ház mögött felejtett fűnyírót, fűkaszát és minden egyéb kerti eszközt, amire csak szükséged lehet. Vagy, elmész a szakkereskedésbe, és bevásárolsz.

Ha azt akarod, hogy te legyél a szomszéd, "akinek a fűje mindig zöldebb", sok eszközre, tapasztalatra és türelemre lesz szükséged. Azonban van egy olyan elem, melyet nem hagyhatsz ki az egyenletből.

Ez pedig a fűnyíró.

Éppen ezért hozom most Neked az összes olyan tényezőt, mely komolyan számíthat, ha épp egy fűnyíró vásárlását tervezed a mostani szezonra.

A Husqvarna riderek a parkokhoz, nagyobb fűterületekhez jók!
Egy Husqvarna riderrel újra gyereknek érezhetjük magunkat! Pont olyan, mint egy dodzsem...


1.


  1. Akkus vagy benzines? Esetleg robotfűnyíró? Annyiból már egy kerti traktor is kijön...

Igen, az első és legfontosabb kiválasztani, milyen fűnyíró eszközre van szükségünk. Van ugyanis kézi, vezetékes, akkumulátoros és benzines verzió a hagyományos fűnyírókból, ezen felül ott vannak a nagyobb területekhez használt kerti traktorok, riderek és cross mowerek, ráadásul a mai fejlett világban nem mehetünk el szó nélkül a robotfűnyírók mellett sem. Bár 90%, hogy ennél a pontnál legyintesz egyet, és elintézed annyival, hogy "Még szép, hogy benzines!", érdemes egy kicsit elidőzni, valójában mire is lenne szükséged.

Kisebb, egyenletesebb fűterületekhez (400-800 m2) tökéletesen elegendő egy vezetékes gép, és hiába kell néha a zsinórral bajlódnod, ha mindezzel mondjuk 50 ezer forintot takarítasz meg, valószínűleg könnyebben szenvedsz majd egy ilyen apró problémával. Ha esetleg egy közterület/park a kiválasztott terület, mindenképp a kerti traktor, rider, cross mower hármasból érdemes választanod, ezek azok az eszközök, melyek képesek egy ilyen jellegű terepet kezelni, mindezt viszonylag belátható időn belül és anélkül, hogy egy maratont kéne lesétálnod. Ezek a monstrumok egyébként hivatalosan 3-8000 m2 fűterülethez ajánlottak.

AL-KO Benzines fűnyíró
A benzines fűnyíró. Elmaradhatatlan társ, ha a tökéletesre nyírt, zöld gyepre pályázol.

A legtöbb esetben egyébként a házunk mögött/ mellett lévő fű beleesik a 400-3000 m2-es kategóriába, ahol elsősorban a benzines-, az akkumulátoros- és a robotfűnyíró segíthet a problémánkon. Míg az előbbi előnyeit biztosan ismered (ha nem, mindenképp olvass tovább!), utóbbi kettőt nem használják túl gyakran, így sokak fejében semmilyen információ nincs velük kapcsolatban.

Akkumulátoros fűnyíró


Előnyei:




• Csendes


• Környezetkímélő


• Nincs benzin, nincs olaj, nincs kábel


• Kevesebb kopóalkatrész


• Alacsony szervizelési költség


• Az akkumulátor további gépekkel is kompatibilis

Hátrányai:




• Drága az akkumulátor


• Alacsony hatótáv (300-500 m2 / akkumulátor / töltés)


A Ryobi Hybrid fűnyírója vezetékes és akkus egyszerre.

Az akkumulátoros fűnyíró legnagyobb előnye, hogy iszonyú egyszerű beüzemelni: csak ráteszed az akkut és már mehet is. Nem kell a benzint töltögetni, nem kell olajjal feltölteni, csak bepattintani egy feltöltött 18 vagy 36 voltos lítium-ion akksit, és kész. Bár az ára magasabb (két akkuval, töltővel), mint egy benzines társáé, a jövő mindenképp ebben a technológiában van, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha a nyugati országokban akár 5-10 éven belül mindenki ilyen fűnyírót használna.

Vagy egy robotfűnyírót.

A mai világban minden az automatizálásról szól, nem lehet ez másképp a fűnyírásnál sem. A robotfűnyírók egyértelműen utat törnek maguknak a piacon, éppen ezért írtam róluk már korábban egy teljeskörű cikket, ahol mindent megtudhatsz róluk.

Ha kiválasztottad a megfelelő típust, jöhet a következő szempont.


2.


  1. Már megint a méret a lényeg? 38 centi? Esetleg 46? 53??!

Természetesen nem másról van szó, mint a vágásszélességről. Ebben az esetben egyáltalán nem mindegy a méret, hiszen egy 42-es és egy 56-os szélességű fűnyíró között egész pontosan 14 cm különbség van, ez pedig egy komolyabb méretű pázsit esetén már messze nem elhanyagolható adat. Egy nagyobb vágásszélességű gép egyszerre több füvet képes levágni, ezáltal gyorsabban kész leszel a kerttel, fontos azonban megjegyezni, hogy a szélesebb fűnyíró egyértelműen nehezebb is lesz, szóval, ha véletlenül nem önjárós, combos lesz feltolni egy emelkedőn. Ráadásul mindez az árcédulán is meglátszik, így érdemes előre kitalálni mekkora fűnyírót szeretnél, kell-e az a plusz néhány centi.


3.


  1. Mekkora legyen a teljesítmény?

Kilowatt (kW), lóerő (LE vagy HP), volt (V), hengerűrtartalom (cm3 vagy ccm). Nagyjából ezek azok az adatok, amiket elsőre megnézel az adattáblán, és nem is véletlenül. Ezek ugyanis a leggyakrabban használt paraméterek egy akkus, vezetékes vagy benzines fűnyíró esetében, és szinte mindenki ez alapján dönti el, elég erős-e az adott készülék.

Akkus verzióból 18 és 36 voltos rendszer közül választhatsz. A kiválasztásnál fontos lesz, hogy a későbbiekben tervezel-e az akkumulátorokkal más gépeket (a Ryobi esetében akár szerszámgépeket) is használni, hiszen ebben az esetben, fontos, hogy a feszültségadatok megegyezzenek.

Benzinmotoros fűnyírók hihetetlen teljesítménnyel!
Sokan a Briggs&Stratton motorokra esküsznek, de azért vannak még a piacon: Honda, Subaru, AL-KO...

Egy vezetékes gép esetén csupán a wattot tudod figyelembe venni. Itt egyértelműen igaz, hogy minél nagyobb teljesítmény, annál könnyebben, annál többet tudsz dolgozni a géppel. összehasonlításképp: míg a kezdőkategóriás, 30 cm-es, 900W-os fűnyírók nagyjából 150 m2-re vannak tervezve, addig egy 46 cm-es AL-KO, a maga 1600W teljesítményével akár 800 m2 fűterületet is könnyedén képes kezelni.

A benzines fűnyírók esetében már egy fokkal összetettebb a dolog. Itt két fontos adatot szoktak figyelni a vásárlók, a kilowattot és a hengerűrtartalmat, itt azonban már bőven lesz átfedés, ráadásul ebben az esetben már nem lesz igaz az, hogy minél magasabb a szám, annál könnyebben tudunk majd a fűnyíróval dolgozni. Sőt, még az sem biztos, hogy a két adat arányosan nő, hiszen van olyan fűnyíró, amelyik 190 cm3-t és 2,4 kW-t tud, és van, amelyik 160 cm3-at és 2,8 kW-ot. Sőt, olyan is van, amikor azonos teljesítmény (kW) mellett jelentősen eltér a hengerűrtartalom (cm3). Akkor most melyik adat a releváns? Melyik legyen a nagyobb?


4.


  1. Úgyis minden a funkcióktól függ majd...

Mit sem ér egy 190 cm3-es, 5 lóerős fűnyíró, ha nem tudod megmozdítani, mert nem önjárós. Vagy ott a központi magasságállítás. Vagy az állítható sebesség. Az olajcsere-mentes motor. És persze a mulcsozás.

Ugyanúgy, mint egy autónál, a minőség és a teljesítmény mellett a különböző tulajdonságokat kell megfizetned. Az első és leglényegesebb kérdés, hogy szeretnél-e a gépbe önjáró funkciót, hiszen ez rendkívüli módon segíti munkát, a kar folyamatos húzásával gyakorlatilag magától megy a fűnyíró. Sőt, a komolyabb gépeknél még külön sebességi fokozatot is megadhatunk. Ez a lehetőség remekül jön az idősebb felhasználóknak, akik már nem tudnak „futni” a fűnyiró után, nekik bőven elég egy komótosabb fokozat is. Persze a lehetőségek tárháza végtelen, egy igazán profi (és drága) gép az automata söradagoláson kívül mindent tud, amire egy forró nyári szombaton szükségünk lehet. Arra meg úgyis ott az asszony...

Husqvarna Benzines fűnyíró funkciók, tulajdonságok
A Husqvarna-t 1689-ben alapították. Több, mint 320 évük volt kifejleszteni a tökéletes fűnyírót.

Ha már a keresgélés közepén tartasz, esélyes, hogy találkoztál a kifejezéssel: 4in1, 3in1 vagy 2in1 (azaz 4 az 1-ben, stb.). Mivel nem a reggeli instant kávédról van szó, egy kicsit többet jelent annál, minthogy fekete-fehér vagy csokis-vaniliás egyszerre. Egész pontosan arról van szó, hogy mit is tud a készülék: vágás, fűgyűjtés, oldalkidobás és mulcsozás. Ebből a 4-ből tudunk gazdálkodni a pénztárcánk vastagságától függően. Két tulajdonságot biztosan megkapunk, hiszen a fűnyírás adott, míg a gyűjtés/oldalkidobás párosból az egyik szintén tutira megvan, hiszen anélkül sosem jutna ki a levágott fű a késházból. Általában a fűgyűjtő lesz az alapértelmezett és az oldalkidobás az extra, de láttunk már ellenpéldát… A mulcsozás pedig egy külön téma, ha nem tudod mi ez, szinte biztos, hogy nincs is rá szükséged.


5.


  1. Mindegy, csak ne kínai legyen...

Előszöris: fontos különbség van az általános értelemben vett „kínai” termékek és a hivatalos, profi gyártók által Kínában öSSZERAKOTT gépei között. Míg előbbi egy valóban silány minőségű, komoly feladatokra általában nem alkalmas gépet jelent, addig utóbbi annyit tesz, hogy a professzionális német, osztrák vagy svéd gyártó a távol-keleti országban készítteti az alkatrészeket. De, mindezt német, osztrák és svéd mérnökök által tervezett gépekkel, szerelőkkel, ellenőrzött körülmények között, komoly minőségi elvárásoknak megfelelve.

Most, hogy egy kissé rendbetettük ezt is, érdemes megyjegyezni, mire figyelj oda egy fűnyíró vásárlásánál. Mint mindenhol, az anyaghasználat itt is a pénz függvénye, ám elég gyakran kaphatsz jó áron olyan minőségű gépet, ami az otthoni, háztartási célokra tökéletes lesz.

Érdemes a témát 3 részre szedni: kerekek, késház/burkolat és maga a kés.

A kerekeknél érdemes a csapágyazottat keresni, ezáltal sokkal finomabban, könnyebben fut majd a fűnyíró, ráadásul sokkal tartósabb ez a megoldás, nem törik/fordul ki a műanyag kerék 3 hónap után, egy nagyobb gödörben. És persze itt is számít a méret, minél nagyobb, a drágább gépeken szinte mindig két óriási hátsó kerék vár minket, ami nem csupán a tartósság miatt van, de sokkal egyszerűbb vele fordulni és a nagyobb akadályokon is simábban mész át vele. És persze a műanyag darabok mellett, az igazán profik simán megkapják az alufelnit, ami egyértelműne tartósabb. Persze, egy sima otthoni fűnyíráshoz totál fölösleges...

AL-KO Fűnyíró robosztus hátsó kerékkel
Hasonlítsd össze az otthoni fűnyíród kerekeit ezzel... Ég és föld.

A késház szinte minden benzines fűnyíró esetében valamilyen fémből, legtöbbször acélból vagy alumíniumból készül. Ha olyannal találkozol, ami műanyag házas (és valóban benzines fűnyíró), hagyd ott, és vegyél egy minőségi darabot. Ebben az esetben egyébként az acél/alumínium minősége, megmunkálási mikéntje jelenti a különbséget: lehet rozsdamentes, porszórt, présöntésű, vagy akár cinkbevonatú is, ezek mind-mind azt eredményezik, hogy a ház sokkal jobban ellenáll az időjárási-, illetve a használatból fakadó körülményeknek.

A kés esetében szintén az acél minősége lesz a kérdés, itt azonban sok válogatási lehetőségünk nem lesz, hiszen a legtöbb esetben nem fogunk többet megtudni a kés anyagáról, minthogy "acél", "rozsdamentes acél" vagy "svédacél". Ez azonban nem is probléma, hiszen a legdrágább fűnyíróknál is csak annyi a különbség, hogy az acél kést speciálisan edzik, esetleg egyedi a kés alakja vagy a penge kialakítása.


6.


  1. Hány év a jótállás?


Nagy százalékban benzinmotoros gépekről beszélünk, így a szokásosnál is fontosabbá válik a jótállás, valamint a megfelelő szervizhálózat. Hacsak nem vagy a téma szakértője, érdemes a benzines fűnyirót minden szezon előtt elvinni a szakszerivzbe egy átvizsgálásra, ne az első nyirás közepén derüljön ki, hogy a benne felejtett benzin szétvált, és a motor által beszivott trutyit már csak ultrahangos tisztitással lehet kivarázsolni. Vagy mondjuk füvesen, sárosan, dzsuvásan tetted el télre, és a rozsda elkezdte tenni a dolgát.

Husqvarna teljeskörű jótállás

Sem a szerelő, sem az alkatrész nem olajos... Valami nem stimmel...

Vásárlás előtt mindenképp kérdezz/olvass utána, hogy melyik márka milyen lehetőségeket kinál, mi tartozik bele a garanciális feltételekbe, illetve van-e a közeledben szakszerviz. Itt fontos még megjegyezni, hogy megesik, hogy a benzines kivitelek garanciális feltételei eltérnek a többitől (vezetékes, akkus), így, ha ilyenben gondolkodsz érdemes erre is külön kitérni.

A mi gyártóink (Ryobi, Husqvarna, McCulloch, AL-KO, solo by AL-KO, Hitachi) például 2-3 év garit adnak, ráadásul ez szinte minden esetben teljeskörű.


+1.


  1. Mi áll az árcédulán?

Az egyik legkardinálisabb kérdés, azonban nem véletlenül hagytam a végére. Ha ugyanis már végigmentél az előző 6 ponton, szépen kitaláltad a méretet, a funkciókat, meg minden tulajdonságot, akkor valószínűleg elég jól belőtted a fűnyíró árát is. Bár gyártó és gyártó hasonló gépének ára között persze van eltérés, ez általában minimális lesz, egy ugyanolyan paraméterekkel, ugyanolyan motorral szerelt fűnyíró a Husqvarna-nál sem lesz sokkal drágább, mint az AL-KO-nál. Itt pedig már tényleg csak az apróságok döntenek majd...

Azt talán már mondanom sem kell, hogy a Szerszámdobozban több, mint 170 fűnyíró közül válogathatsz! Ha nem találod a megfelelőt, nyugodtan keress minket, profi csapatunk kész megtalálni neked a tökéletes fűnyírót!

Akciós fűnyíróink eléréséhez kattints a gombra.

Lájkolj minket a Facebookon is, hogy le ne maradj a legújabb hírekről, akciókról!

A kommentek nincsenek engedélyezve