Következzen a folytatás! 


Metabo építőipari gépeivel foglalkozó, két részes cikkünk első felében a gipszkartonozás, másnéven a szárazépítés volt a téma. (A cikket ide kattintva érhetik el.) 


Elővettük a kombikalapácsokat, elemeztük a legújabb zsiráfokat (hosszúnyakú csiszolók), illetve bemutattuk a Metabo remek csavarozóit, melyek kifejezetten szárazépítési munkákhoz lettek tervezve. 


Metabo építőipari gépek


Egy építkezésnek rengeteg fontos fázisa van: belső vakolás, tetőfedés, festés, csatornázás, stb. Azonban van egy felület, amelyet többet használunk, mint az összes többit, így ehhez a felülethez igazán profi munka kell. Ez pedig nem más, mint a padló. A kisgyerekek ezen kúsznak-másznak, mi pedig cipők-papucsok-zoknik sorát koptatjuk el akár otthon, akár az irodában, akár máshol. A padló lehet sokféle: parketta, járólap, csempe, vagy akár padlószőnyeg is! A kiváló alap előkészítése ugyanolyan fontos, mint a kiválasztott anyag pontos és szakszerű lehelyezése.


Egyszer kell megcsinálni, de akkor hibátlanul! 


Nézzük a Metabo-nál melyik gépek lehetnek segítségünkre a padlóburkolási, csempézési munkák során! 


Metabo egyre jobban igyekszik elterjeszteni ezt az akkus vonalat. Kevesebb zsinór, kevesebb probléma. Az STA 18 LTX-l is ez a helyzet: könnyű hozni-vinni. Egy friss építkezés esetén nem feltétlenül vannak beépítve a konnektorok, és bár minden szakembernél lennie kell egy narancssárga hosszabbítónak, sokkal egyszerűbb úgy dolgozni a szoba közepén, ha egy akkus gépet választunk. Könnyű, alig 3 kg-os súlyának köszönhetően pedig tényleg nincs nehéz dolgunk...


szúrófűrész - a hálózati verziókhoz hasonlóan - egyébként rendkívül pontosan dolgozik! Nagy terhelés és tartós használat esetén is megtartja a maximális sebességet, akármilyen faanyagban használja a szerszámot. Akkumulátorának köszönhetően akár 35 métert is megtesz egy töltéssel. A Variospeed elektronikának hála a löketszám is változtatható, ezzel is még sokoldalúbbá téve a gépet. Egyszerűen megválaszthatjuk a sebességet, attól függően, hogy milyen munkát végzünk: eltérő fokozat szükséges a precíz sarokvágásokhoz, és az egyszerűbb, egyenes vágásokhoz.


Metabo STA 18 LTX Szúrófűrész


Egyik előző bejegyzésemben írtam a dekopírfűrészek használatáról, illetve volt benne pár tanács vásárlás esetére. A tippek közül az egyik volt, hogy amennyiben sokat dolgozunk a géppel, ajánlott olyat venni, amelyiknél gyorscserés a fűrészlap. Szerencsére ez a gép pontosan ilyen, így nem kell bíbelődni, csak tesszük be az újat, és már hasíthatunk is! A gép stabil, masszív szerkezete, és az Ultra-M akkutechnológia pontos vágásokat és remek teljesítményt garantál a szúrófűrészünknek.


Erős, erős.. de vajon elég kényelmes? 


Jogos a kérdés, ugyanis a legtöbb professzionális gépnél felvetődik ez a kérdés. Sokan aggódnak amiatt, ha egész nap egy géppel dolgoznak, az mennyire terheli meg az ember karját, hátát, ízületeit. Az STA 18 LTX meglepően "gyengéd" ebből a szempontból. Kívülről egy masszív gépezet, kezelése azonban igen egyszerű és felhasználóbarát. A vibrációcsökkentett fogantyúknak köszönhetően akár a napi 10-12 órákat is dolgozhatunk vele, anélkül, hogy különösebb problémánk lenne. 

Az integrált LED munkalámpa és a beépített forgácslefúvás funkció már csak hab a tortán. 


Ismét egy fűrész! Pontosabban inkább kettő. És egy kicsit nagyobbak. 

 

Már ránézésre is elég sokoldalú. Főként ezzel a levehető állvánnyal. A lenti képeken is látható: akár állvánnyal, akár anélkül dolgozunk, a tipikus asztali fűrészekhez képest egy igen könnyű, és kicsi körfűrészről beszélünk. Maga a fűrész egy csavarodásmentes csővázkonstrukcióra épült, ahol napról napra szeli ketté deszkák, bútorlapok és egyéb faanyagok ezreit. A fűrészt egy 2000 wattos, erőteljes motor hajtja, méghozzá elektronikus túlterhelés védelemmel, így a felhasználót is védi az esetlegesen felmerülő balesetektől. 


Metabo TS 216 Asztali körfűrészMetabo TS 216 Körfűrész


Képzeljünk el egy több, mint 21 centis fűrészlapot, ahogy percenkénti 5000-s fordulattal hasít bele a fába. Nem sok kérdés maradt, igaz? A TS 216 pontosan így dolgozik: a 216 mm átmérőjű fűrészlap iszonyú gyorsan fogyaszt el bármilyen faanyagot. Természetesen egy ilyen brutális gép megállításához szükséges a megfelelő technika is. A motorfék képes 3 másodpercen belül 0-ra leállítani a gépet, míg az újraindulás elleni funkció megakadályozza a gép bekapcsolódását áramszünet esetén.  


Fontos, hogy a munka közben lássuk, mit vágunk. Ezt azonban sokszor zavarhatja a forgács és a fűrészpor, éppen ezért egy 2 pontos forgácselszívó is helyet kapott a gépen. A fűrészt akár állvánnyal használjuk, akár a földön vágunk vele, a kihúzófunkcióval extra nagy felfekvési felületet érhetünk el, így jóval nagyobb faanyagot is a gépre helyezhetünk. Ezzel egy 78 x 93-es felületet  érhetünk el, ahol már tényleg igazán könnyű dolgozni. A szerszámmentesen elsüllyeszthető éknek köszönhetően pedig az átszerelés is egyszerű, és pillanatok alatt megvan. Összességében remek kis (annyira azért nem kicsi) gép, a padlóburkoláshoz tökéletes. Ám most nézzük meg az akkus társát: KGS 18 LTX 216, ami azért még ennél is kompaktabb. 


Jó, jó, persze, kompakt... mindig ezt írják, igaz? A mobilitás az építkezésen az egyik legfontosabb szempont, így a KGS 18 LTX 216 nemcsak kompakt, hanem egyszerűen és kényelmesen szállítható! A fűrészfejrögzítésnek és a  gépre szerelt fogantyúnak köszönhetően könnyedén szállíthatjuk akár egy kézzel is! 


Ráadásul akkus!  


Rengeteget cikkünkben foglalkoztunk már a hálózati - akkus gép különbségével... Az akkus gépek egyre jobban közelítenek a vezetékes gépekhez a teljesítmény terén, ráadásul a nevükből adódóan a vezetékkel sem kell bíbelődni. A gépet egy 5,2Ah-s akkumulátor látja el energiával, így akár 400 vágás teljesíthető akkutöltésenként. A TS 216-hoz hasonlóan  216 mm-es tárcsa egy alumínium présöntvényre épül, a 4200 ford. / perces sebesség pedig a vezetékes társaihoz hasonlóan fogyasztja a különböző faanyagot.  


Metabo KGS 18 LTX 216 Gérvágófűrész


Hosszú paneleket, léceket vágna? A fokozatmentesen kihúzható és levehető asztalszélesítők remek segítséget nyújtanak a hosszabb darabok vágásának alátámasztásához. Ám ezen felül is van még itt két extra lehetőség: a magas, oldalirányban eltolható ütközőket és a felszerelt munkadarab-leszorítót rendkívül hasznos tartozékoknak találom, ezekkel ugyanis sokkal egyszerűbb dolgozni. A felhasználók kényelméért továbbá az energiatakarékos LED-lámpa, a lézer, illetve a beépített forgácsfelfogó tölcsér felel. E három funkció együttes ereje igen komolyan megkönnyíti a munkát, ráadásul növeli a hatékonyságot: vághatunk sötétben és rossz látási körülmények között, és a fűrészporral sem kell annyit foglalkoznunk.  A gépek természetesen kaphatók nálunk! Kattintson és nézze meg őket!


Metabo TS 216 Körfűrész állvány nélkül

Metabo TS 216 Körfűrész + állvány

Metabo KGS 18 LTX 216 Gérvágófűrész akkuval, töltővel

Metabo KGS 18 LTX 216 Gérvágófűrész akku, töltő nélkül

 


Most, hogy mindent szétfűrészeltünk, jöhet a csiszolás! 
 

Annyi különbséggel, hogy most nem a fát csiszoljuk... A Metabo RF 14-115 egy renovációs csiszoló, mely főként vakolat, puha esztrich és régi festékrétegek lehordásához tökéletes. Falon, mennyezeten és padlón egyaránt használható, illetve az előbb felsoroltak mellett bármilyen, hasonló nehézségű munkával megbirkózik. 115 mm-es marófeje percenként 2800 fordulattal hasít, mindezt pedig az 1450 wattos, brutális, Metabo Marathon motor biztosítja, akár három különböző marási fokozatban.  


Metabo RF 14-115 Renovációs csiszoló

 


A legtöbb ismert Metabo funkciót megkapta a gép: ilyen a teljeshullámú elektronika, mely a konstans teljesítményért felel, a túlterhelés ellen védelem pontosan annyit tud, amit a neve is sugall, a biztonsági kuplung pedig minket véd probléma esetén. A gép a teljesítményének és az akár 6 mm –es marásmélységnek (a marásmélység könnyedén, szerszám nélkül állítható) köszönhetően rengeteg port generál maga körül. Éppen ezért érdemes lehet egy porszívót is társítani hozzá, így rengeteg plusz utómunkától mentjük meg magunkat.  

 

Maga a csiszoló egyébként egy alumínium présöntvényből készült védőburát kapott, illetve rugózott kefekoszorút. Ez a kombináció már hallásra is igen tartós, a Metabo professzionális gépe bírja is a strapát: tipikusan olyan szakemberek számára ajánlott, akik napi több órát használják, akár a hét minden napján. Nem retten meg a kemény munkától!

 


Az RF 14-115 -s modell mellett a Metabo kínálatában még szerepel néhány renovációs maró, nézze meg ezeket is!

Akár porszívóval, akár anélkül, választható koronggal/maróval

 


Szerszámdoboz Áruház!

 

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége, látogassa meg oldalunkat!

 

Egyéb Akcióink

 

 

Milwaukee Akció - AEG Akció  -  Ryobi Akció  -  Leica Akció  -  ALKO Akció  -  Nilfisk-ALTO Akció