Megérkeztek a legújabb Metabo AKCIÓK, a legújabb Metabo gépek a Szerszámdoboz Áruházba, így logikus, hogy leírjam Nektek, miért is jó ez, illetve, miben különböznek a most érkezett gépek a többitől.  


Metabo AKCIÓ

 


A 2016-os év a szokásos új termékekkel indult a Metabo-nál is (a szóra kattintva mindent megtudhatsz magáról a márkáról), de ugyanígy a többi nagy gyártónál is, úgyhogy érdemes néha meglesni az Újdonságok kategóriát, ott ugyanis folyamatosan cserélődik a lista, mindig a legjobb, legmenőbb gépek várnak a vásárlóra.  

 

Nézzük azonban mit hozott számunkra a Metabo 2016-ban. Összesen 2 új gépet fogok bemutatni, melyek hiányoztak az eddigi palettáról, így valószínűleg a cikk után rengetegen kapnak majd a fejükhöz, hogy "Végre, ez az, amire vártam, mehetek megvenni!". Bár rengeteg új gép, gépszett érkezett, azok nagy része nem sokkal különbözik az eddig meglévőktől. Van sarokcsiszoló, ahol maradtak a specifikációk, funkciók, de 115 helyett 125 mm-es a tárcsaátmérő. Sok akkus gépet pedig most már 3 akkuval is megvehettek, így is rengeteget spórolva. Náluk azonban ennyi az újítás, nincs egyéb funkció, plusz nyomaték. Nézzük azonban a két új fiút! Az első a PowerMaxx BS nagytestvére, azaz a PowerMaxx SB 


PowerMaxx BS fúró-csavarbehajtó az egyik legkedveltebb termék áruházunkban, a karácsonyi időszakban csak a Milwaukee M12 BDD-ből adtunk el többet. Most azonban megérkezett az SB, mely ütvefúrásra is alkalmas, így gyakorlatilag egy sokoldalúbb gépet kapunk a Metabo-tól 


PowerMaxx SB az ütvefúrás funkción kívül másban is hozott újdonságot. Megújult például a kinézete, bár igaz, nem jelentősen. A tokmány mögötti nyomatékszabályzó ezüst helyett fekete lett, így egy sokkal vagányabb kinézetet kapott az ütvefúró-csavarozónk. 


Metabo PowerMaxx SB ütvefúró-csavarbehajtó


A benne lévő technológia nem változott, ugyanazt tudja, amit a BS. 10,8 voltos akkutechnológia, 34 Nm nyomaték, valamint 10 mm fúrási teljesítmény acélban. A fúrótokmány nélküli munkavégzés megkönnyítése miatt itt is szerepel a belső hatlapkialakítású orsó, mellyel a csavarozó biteket használhatjuk. A fúrásteljesítmény egyébként fában - a hivatalos adatok szerint – kevesebb, mint a BS-nél, 22 mm helyett ugyanis csak 18-at tud, azonban a jelentős különbség természetesen a betonban való fúrásoknál lesz.  Hiszen ezzel végre lehet betont fúrni!Az egyik előző cikkben már leírtam az ütvefúró/fúrókalapács közti különbségeket, illetve azt is, hogy mit és miért érdemes betonfúráshoz használni. Ezek alapján jó kivehető, hogy még az ütvefúrót is a gyengébb betonhoz, falazathoz ajánlott, ott is óvatos, kisebb fúrásokkal, hogy védjük a rószárat. Pontosan ez igaz az ütvefúró-csavarozókra is, itt is fokozott óvatosságra hívnám fel a figyelmet, hiszen a keménybeton, vagy a tégla nagyon hamar el tudja égetni a fúrószárunk hegyét, utána pedig dobhatjuk is ki a kukába. 

Összességében ismét a 2x 2,0Ah-s verzióban éri majd meg a legjobban, ugyanúgy, mint a sima fúró-csavarbehajtónál.  Következzen egy laposfejű újonc!A WEVF 10-125 Quick Inox a legújabb laposfejű sarokcsiszoló a Metabo-tól! Ha találkoztunk már Metabo sarokcsiszolóval, első látásra furcsa lehet a fekete színű fej, ugyanis a Metabo hasonló gépei mind-mind ezüstszürkék. Ez azonban INOX! Hogy az mit jelent? Hát azt, hogy teljesen rozsdamentes acélból készül. Természetesen nem az egész gép, csupán a fejrészről beszélünk.  A gép egy igen komoly, nagy áthúzóerejű motort kapott, mely a Marathon fantázianevet kapta, ezzel is utalva a élettartamára. 1000 W teljesítmény, 3,5 Nm nyomaték, 2000-7600 fordulatszám percenként. Meggyőző adatok, azonban erre rádob egy lapáttal a különleges kialakítása. A laposfejű sarokcsiszolók ugyanis kiküszöbölik azt a hibát, mely miatt a normál típusú sarokcsiszolókat nem tudjuk 65-70° alatti szögek esetén használni. Éppen ezért álltak elő ezzel a – szerintem krokodilra hasonlító - kialakítással, mely a megnyújtott fejrésznek köszönhetően könnyedén befér a szűkebb sarkokba is. A hivatalos adat szerint egészen 39°-ig mehetünk le, ezt még elvileg kezelni tudja, és bár ez azért több mindentől is függhet, ez az adat egész jól hangzik azoknak, akik nap, mint nap megküzdenek a hagyományos sarokcsiszolókkal.  


Laposfejű sarokcsiszolók előnye

A képen nem a WEVF 10-125 szerepel, csupán a laposfejű sarokcsiszolók előnyét mutatja be.


És most jön a lényeg! 


A mai technológia világában már nem csupán teljesítményfokozó funkciók léteznek, hihetetlenül nagy hangsúlyt fektetnek a gyártók arra, hogy ne csak gyors, erős, de biztonságos is legyen a munkavégzés. Éppen ezért kapott két rendkívül fontos funkciót is a WEVF 10-125. Az egyik a leggyorsabb fékrendszer, - hasonló csak a Milwaukee-nak van – melynek mindössze 2, azaz kettő másodperc kell ahhoz, hogy megállítsa a forgó tárcsát. Rengeteg olyan videót láttam már, - és gondolom ti is – hogy az úriember végzett a munkával, letette a sarokcsiszolót, majd elfordult és elkezdett valamivel babrálni. Azonban a sarokcsiszoló nem áll le azonnal, néhány másodpercig még elég komoly fordulaton pörög a tárcsa, s ez bizony szépen elkapta az úriember nadrágját/kabátját/rosszabb esetben a kezét. Bár ez egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhető, a Metabo igyekszik a gondok elé menni, így egy ilyen fékrendszert is kapott a készülék.  


Metabo WEVF 10-125 Quick Inox laposfejű sarokcsiszoló


A másik az elektronikus biztonsági lekapcsolás, mely a tárcsa blokkolásakor fellépő visszacsapódás erejét hivatott csökkenteni. Megesik, hogy a tárcsa elakad valahol, ekkor azonban a legtöbb gépnél nem old a tárcsa, így gyakorlatilag egy elég nagyot ránt az ember kezén, ugyanis a tárcsa és a gép közül legalább az egyik forogni akar, mivel a motor továbbra is forog. A tárcsa blokkolva van, így a géptest szeretne elforogni a kezünkből, ez pedig okozhat komoly fájdalmakat is akár váll-, alkar- vagy csuklótájékon. Ezt a visszacsapódást csökkenti az elektronikus biztonsági lekapcsolás.


A WEVF 10-125 Quick Inox Laposfejű sarokcsiszoló itt érhető el!

 

 

 Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj semmiről!

 

 

Szerszámdoboz Áruház!

 

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége, látogassa meg oldalunkat!

 

Egyéb Akcióink

 

 

Milwaukee Akció  -  AEG Akció  -  Nilfisk-ALTO Akció - Ryobi Akció