Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Márkanézőben | 8. rész: Husqvarna

 (0)    0

  MárkanézőbenMinden ami KERT!  



Tavaly év végén elindítottam az igencsak kedvelt, és olvasott Márkanézőben-sorozatot! Ezekben a cikkekben végigvettük az általunk forgalmazott márkák történelmét, valamint a legjellemzőbb, leglényegesebb eseményeket, gépeket. Persze, ez a sorozat hamar véget ért, mivel nincs végtelen számú márkánk, így egyelőre megálltunk a 7. résznél (melyben a Leica volt a soros)…

Most azonban megérkezett a Husqvarna!

Husqvarna

Mint tudjátok, nemrég egy új profi márkával bővültünk, ugyanis mostantól a Husqvarna termékeit is megtaláljátok a Szerszámdoboz Áruházban!

Nézzük, miként kerülnek a híres narancssárga gépek a kertünkbe, garázsunkba!

A Husqvarna egy igazi, ősrégi iparvállalat. Az 1689-es alakulásukkor azonban közük nem volt a kerti gépekhez, ekkoriban elsősorban a svéd hadseregnek gyártottak fegyvereket. Bár a termelés nagyrészt kézi volt, a Husqvarna Gevärsfaktori (Husqvarna Puskagyár) a svéd precíziós ipar bölcsőjévé vált, ráadásul ők gyártották a kor egyik legjobb muskétáját, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy ekkor vetették meg annak a mérnöki szakismeretnek az alapját, amely azóta is segít a világ legjobb termékeinek kifejlesztésében olyan területeken, mint a vadászfegyverek, a kerékpárok, a motorkerékpárok, a konyhai eszközök, a varrógépek és a szabadtéri berendezések.

A Husqvarna a 19. század közepén alakult át részvénytársasággá majd került átszervezésre. A fegyvergyártást kiegészítették vadász- és céllövő puskák készítésével, így a vállalat nem függött kizárólag csak a katonaság megrendeléseitől. Ez bölcs döntésnek bizonyult, és hamar a “civil” piacon is rendkívül versenyképessé vált. 1970-ben a Husqvarna átadta a fegyvergyártást az FFV-nek (Försvarets Fabriksverk, a svédországi honvédelmi gyár). A Husqvarna azonban 1989-ig folytatta néhány puskatípus gyártását minimális darabszámban.

Nekünk azonban a kerti gépek fontosak!

A Husqvarna elsősorban a láncfűrészeivel hívta fel magára a figyelmet, ez tette igazán híressé!

Természetesen az '50-es években a láncfűrészek még nem így néztek ki, mint ma. Nehezek, robosztusak voltak, ráadásul többször is csak 2 ember tudta kezelni, ráadásul se gallyazásra, se egyéb "finomabb" munkára nem voltak képesek, ezeket csupán fadöntésre és méretre vágásra használták. Jött azonban a Husqvarna első modellje, a legendás A90, mely letette az alapokat a mai, modern láncfűrészeknek. És bár nem a Husqvarna építette az első láncfűrészt (azok már a '10-es évek végén megjelentek), rendkívül büszkék arra, hogy ők terelték a láncfűrészek tulajdonságait a mai, fejlett irányba.

Husqvarna Láncfűrész

Ráadásul 1962-ben bevezették a 70-est, mely sokkal könnyebb és kézreállóbb volt, mint a korábbi gépek, ezzel megalkották az első gépet, amelyikkel már gallyazni is lehetett.

A láncfűrészek fejlődésében a következő nagy lépés 1969 volt, amikor a Husqvarna bemutatta a 180-as típust, a világ első beépített rezgéscsillapítóval (LowVib®) ellátott láncfűrészét. Ez rengeteg erdőben dolgozó munkásnak segített, hiszen abban az időben elég gyakori volt, hogy a fűrész rezgése következtében az ujjaikból kiment a vér, elfehéredtek. A fűrész ezzel konkrét példájává vált Husqvarna filozófiájának vagyis a felhasználó munkakörülményeire való összpontosításnak. A Husqvarna 180-as típus mértékadóvá vált egy sor új Husqvarna modell, valamint a többi láncfűrész-gyártó számára.

Ráadásul mindemellett teret adott a következő évtizedek legújabb fejlesztéseinek: az első automata láncfék (1973.), a TrioBrake™ láncfék (1999.), az X-Torq® motortechnológia (2005.) és napjaink kifinomult akkumulátor-technikája.

Ennyit a láncfűrészekről, nézzük a többit!

1918-ban a Husqvarna megvásárolta a közeli Norrahammars Bruk nevű öntödét, és a termékkínálata kibővült a fűnyírókkal. Innentől kezdve tehát a fegyverek és a motorkerékpárok mellett már a kertigépek is szerepeltek a Husqvarna palettáján. Ráadásul ezek a gépek azóta is folyamatosan fejlődnek, sőt, a 2010-es években az egyik legkeresettebb termék volt a Husqvarna-nál.

Persze itt nem csupán a hagyományos fűnyírókra kell gondolni, hiszen a Husqvarna vásárlói elsősorban profik, akik óriási területeket nyírnak. 1987-ben tehát megalkották az első kerti traktort, melyek bár külsőre hasonlítottak a mai típusokhoz, technikailag még elég kezdetlegesek voltak. A mai napokban az előre szerelt vágóasztalának köszönhetően az új Husqvarna Riderek hódítanak, melyek kiválóan manőverezhetők, a fűnyírást könnyebbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá teszik.

Ezzel azonban még nincs vége!

Husqvarna Automower

1995-ben mutatták be a napelemes SolarMower robotfűnyírót, az Automower® elődjét. Sokak szerint túlságosan futurisztikus ez a fajta megközelítés, ám a Husqvarna gépeit igen hamar megszerették, a mostani Automower típusoknak is igen nagy sikere van. Csendesek, precízek, ráadásul maguktól dolgoznak... kell még valami? Persze, lehetne mondjuk 13ezer Ft, de azért ennyiből elég nehéz lenne kihozni egy igen kütyü legyártását (akinek sikerült, kérem jelentkezzen kommentben!).
Ráadásul 2013-tól kezdve nem csupán okosak, de beépített GPS-sel is rendelkeznek.

További újdonságok, technológiák, melyeket a Husqvarna-nak köszönhetünk:




A Husqvarna exkluzív X-Torq™ technológiájának bevezetése új standardot jelentett a kétütemű motoroknál. Az X-Torq™ a vásárlóknak nagyobb teljesítményt nyújtott, és kevésbé terhelte a környezetet. Akár 20%-al is csökkenhetett a felhasznált üzemanyag, és akár 75%-al a kibocsátott káros anyag mennyisége más, hagyományos kétütemű motorokhoz képest. Védi a környezetet, mégis van benne erő.




Az AutoTune™ tulajdonság szitén a Husqvarna találmánya, amely optimális motorteljesítményt nyújt, ám a karburátort nem szükséges kézzel állítgatni, mivel automatikusan igazodik a változó minőségű üzemanyaghoz, az eltömődött levegőszűrőhöz, a magasság és a hőmérséklet változásaihoz – így takarít meg időt és munkát bármely üzemeltető számára.

Husqvarna fűkaszák






2012-ben mutatták az akkumulátoros sorozatot, és ezzel új fejezetet nyitottak innovációik hosszú történetében. Az egyedülállóan nagy teljesítményű 36V Li-Ion akkumulátor biztosítja az új gépek számára azt az erőt és teljesítményt, amely a benzinmotoros gépekével vetekszik – azonban azok zaj és károsanyag-kibocsátása nélkül. Az akkumulátor illik minden kézi gépükhöz, cseréje a gépek közt egyszerű, így könnyű a munka. Az akkumulátoros termékkínálatban megtalálható nagy teljesítményű szegélynyírók, sövénynyírók, láncfűrészek és egy teljes méretű rider is.

Természetesen a Szerszámdobozban minden Husqvarna gépet megtalálhatsz, ehhez csupán nem kell mást tenned, mint a piros gombra kattintani!

Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj semmiről!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve