Mire figyeljünk láncfűrész vásárláskor? Egyáltalán: milyen láncfűrészek közül válogathatunk? Ezekre, és sok más kérdésre próbálunk néhány jótanácsot adni a teljesség igénye nélkül...

 

Husqvarna Láncfűrészek

 

 

Emlékszem, míg panelban laktunk, mindig a vasárnap reggeli fúrók ellen imádkoztam. Nincs annál rosszabb, mikor a hét elvileg legnyugisabb napján arra kelsz, hogy valaki épp egy konyhaszekrénynek való lyukat fúr a szomszéd szobában egy iszonyúan hangos géppel. Főleg, mikor esetleg fémet talált... Most, hogy egy faluban lakom, családi házban, a fúrót két dolog váltotta fel (azért nem három, mert a szomszédságból furcsa mód csak én nyírok füvet): a sarokcsiszoló és a láncfűrész.

 

Ezek közül a láncfűrész az érdekesebb: nincs mindenkinek, sőt, mivel azért nem mindenki vág fel napi 4-5 köbméter fát a hátsó udvarban, nem túl gyakori eszköz, ennek ellenére valahogy mindig hallok egyet-egyet vasárnaponként. Lehet, hogy van egy közös a falunak, és felváltva használják az emberek... 

 

 

Amennyiben Ön nem szeretné kölcsönkérni a szomszédja láncfűrészét, hanem inkább venne egy sajátot, megmutatjuk, mire figyeljen:

 

 

1.  El kell dönteni, hogy mire is kell a láncfűrész!

 

A hagyományos láncfűrész: első és hátsó fogantyúk a motor/hajtómű házon, a láncvezető pedig innen nyúlik kifelé. Tökéletes kisebb nagyobb fák kivágására, rönkök fűrészelésére, tűzifa aprítására. Amennyiben a télre való tűzifát szeretné összevágni, mindenképpen ezt a fajtát ajánljuk.

 

Husqvarna Ágvágók 

 

Ágvágó láncfűrészek: egy kis fűrész a hosszabbító rúd végén, a markolat pedig a másik végén, azaz a kezünkben. Tökéletes a szűk helyen való munkavégzéshez, természetesen magasan lévő ágak, gallyak levágásánál. Elérhető benzines, akkus és hálózati formában. 

 

 

2. Az energiaforrás kiválasztása!

 

 Láncfűrész típusok

 

A munkaterület mérete és holléte segít eldönteni milyen gépet válasszunk: benzineset vagy ne (akkus/hálózati).

 

A benzinmotoros láncfűrészek mellett az erejük, óriási méretük és mobilitásuk szól. A könnyebb gépektől, az óriási fák kivágására alkalmas profi eszközökig bármekkora méretben és teljesítményben megtalálhatóak. Természetesen vannak olcsóbbak és drágábbak, ennek megfelelően keresgéljünk.

 

Az elektromos fűrészek főként kisebb-nagyobb ágak vágásához jók, mivel kevésbé nagyok, kevésbé erősek. Viszont épp ezért olcsóbbak és kevesebbet is fogyasztanak. Csendesebbek a benzines társaiknál, illetve jóval kevesebb karbantartási munka van velük. Mind vezetékes, mind akkus típus létezik.

 

● Az akkumulátor nagyobb mozgékonyságot kínál, azonban az akku súly hátráltathatja a munkában, ezen felül a véges üzemidő is. Ezek rengeteget számíthatnak, ha sokat szeretnénk vele dolgozni. Ha lemerült, cserélje ki az akksit, vagy tegye fel tölteni.

 

● A vezetékes a legkönnyebb, és nem igényel sem feltankolást, sem feltöltést. Azonban a vezeték miatt szükség lehet valamilyen hosszabbítóra, mellyel elérhetjük a megfelelő ágakat. Ezt a lehetséges kiadást mindenképp fontos figyelembe venni.

 

 

 

3. Kisebb/nagyobb? Elég erős?

Megvan tehát, hogy mire kell, illetve, hogy mivel megy. Jöjjenek a centik és a lóerők! A lehetőségeknek persze csak a pénztárcánk szab határt, de azért nem árt, ha a gallyak levágásához a Ryobi 80ezres gépei helyett inkább egy egyszerűbbet veszünk. Magyarul a felhasználás majdani módja, nagyban befolyásolja a szükséges teljesítményt és a méretet is.

 

Ahhoz, hogy behatároljuk, mire is képes a láncfűrész, az egyik legsokatmondóbb jellemző a láncvezető mérete. Minél hosszabb, annál nagyobb átmérőjű fatörzset tud átvágni. A legtöbb tulajdonos számára a 30-60 cm közötti fűrészek tökéletesek, míg a profik a 70 cm fölötti láncfűrészeket használják. Természetesen náluk már óriási a termelékenység, így munkájuk megköveteli a csúcsgépeket.

 

 Bosch AKE 30 Li Akkus láncfűrész

 

A hengerűrtartalom (benzines), a feszültség (akkus), az áramerősség (vezetékes modellek) és a lóerő is mind-mind komoly befolyásoló tényező. Természetesen minél magasabb a szám, annál nagyobb a fűrész teljesítménye, és persze annál drágább. A teljesítmény főként akkor számít, ha nagy/vastag fával dolgozunk, illetve ha olyan kemény fákat vágunk, mint a tölgy vagy a juhar.

 

Minél nagyobb a láncvezető, és minél nagyobb a motor, annál nehezebb maga a gép - erre is figyelnie kell, ha sokat és sokszor használja a láncfűrészt. A nagyobb, erősebb fűrészeknél nagyobb a vibráció, így sokkal nehezebb a kezelése is, és növeli a balesetek kockázatát. A kisebbeknek sokkal kisebb a vibráció, jobban kezelhetők, ami főleg akkor számít, ha még nincs nagy tapasztalatunk a vágások során.

 

 

 

4. A szükséges funkciók áttekintése!

 

Míg a teljesítmény és a méret a vágás gyorsaságát és könnyedségét határolja be, addig a különböző plusz funkciókkal a biztonság, a kényelem és a hatékonyság növelhető jelentősen.

 

 Amennyiben a láncfűrész rendelkezik vibráció-csökkentő funkcióval, a munkavégzés sokkal kevésbé lesz fárasztó. Ipari mennyiségű munka esetén rendkívül sokat számíthat, hogy mennyire terheli meg az ember kezét, vállát a munka.

 A berántó szerkezettel meggyűlhet a bajunk. Éppen ezért egy berántás-segítő funkció csökkentheti a szükséges húzóerőt, mely a benzines láncfűrészek beindításához kell.

● Az automatikus olajkenés egy remek segítség. Nincs szükség állandó figyelemre, nem kell a láncot nézegetni. A helyes lánckenés természetesen a biztonságos és hatékony munkavégzéshez szükséges.

 A láncfék jelentőségét a nevéből is ki lehet találni. Hirtelen behatás vagy ütközés esetén automatikusan leállítja a láncot munkavégzés közben. Az ilyen funkcióval szerelt modelleken akár kézzel is aktiválható ez a lehetőség.

● Alacsony visszarúgású láncvezetőkkel és láncokkal is felszerelhetők a fűrészek. Ezek segítenek csökkenteni a visszarúgások gyakoriságát és erejét.

 A lánc szerszám nélküli beállítása jelentősen lerövidíti a beállítási időt. Másodpercek alatt, egyszerűen változtatható a lánc feszessége.

 A levegő-tisztító funkció meghosszabbítja a légszűrő élettartamát azáltal, hogy megszűri a nagyobb törmelékeket, mielőtt azok elérnék a szűrőt.

 A hordtáska védi a fűrészt, könnyebbé és biztonságosabbá teszi a szállítást.

 

 

 

5. Biztonsági felszerelések! 

 

A láncfűrész egy veszélyes eszköz, fontos a megfelelő védőfelszerelés. És itt elsősorban a személyes felszerelésekről van szó:

 

● Lábvédő: a megfelelő nadrág véd a véletlen vágásoktól és kívül tartja a port és a forgácsot.

● Védősisak: fej fölötti vágások esetén kiemelten fontos, illetve fák kivágásánál is életet menthet.

● Kesztyű: véd a véletlen vágások ellen, illetve biztosabb fogást nyújt. Nem utolsósorban hideg időben melegen tartja kezünket.

● Szemvédelem: oldalsó védőlemezzel ellátott szemüveg, mely így tökéletesen kizárja a forgács és a por bejutását.

 

Láncfűrész biztonság  

 

 Hallásvédelem: a profi láncfűrészek akár 125 dB-lel is szólhatnak. Megfelelő tehát a fontos fülvédő vagy füldugó használata.

● Lábbeli: a megfelelő biztonsági csizma vagy cipő védi a lábat az esetlegesen ráeső rönköktől. Fontos az acélbetét (érjen végig a cipőben), illetve a csúszásmentes, tömör talp.

 

Végigvettük tehát a főbb szempontokat, melyek alapján talán Ön is közelebb került egy láncfűrész vásárlásához. Persze ezek mellett is vannak tényezők, például, ha Ön egy konkrét márkát kedvel, akkor a márkán belül vegye végig a felsorolt pontokat. 

 

A láncfűrészeinkre gyártói, magyarországi garanciát vállalunk, a jótállás időtartama azonban függ a gyártótól. A részletekért kattintsanak ide.


Természetesen nálunk is kaphatók láncfűrészek, kisebb-nagyobb méretben, akár a Husqvarna, akár a Ryobi, akár az AL-KO termékeit választja!

 

 

Kattints a gombra, ha kíváncsi vagy rájuk! 

 
Lájkolj minket Facebookon is, hogy le ne maradj semmiről!

 

 Szerszámdoboz Áruház!

 

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége, látogassa meg oldalunkat!

 

Egyéb Akcióink

 

 

Milwaukee Akció  -  AEG Akció  -  Nilfisk-ALTO Akció - Ryobi Akció