Szerszámok betöltése...
Kosárban lévő termékek

Kardfűrészek párbaja - 3 gép, 3 akkutechnológia!

 (0)    0

  ÁltalánosMilwaukeeAEGMetabo  

Megérkezett az augusztus, a szokásos hol ilyen, hol olyan időjárással, néha ezerrel süt a nap, aztán másnap arra kelünk, hogy esernyő meg zakó kell, különben végünk. Ráadásul a "legjobb", ha pont egy ilyen nyálas, esős hétre esik az egyetlen hét, amikor végre szabira mehetünk... Na de sebaj, legalább nézhetjük a kanapéból Olimpiát, szurkolhatunk a magyaroknak, akik úsznak, vízilabdáznak, lőnek, eveznek, kardvívnak és még sorolhatnánk...!

Szablyafűrész

És ha már kardokat említettem, gyorsan kössünk is át a szerszámokra, hiszen valószínűleg pontosan ezért kattintottatok ide, úgyhogy jöjjön most néhány kard, mely már egyáltalán nem hasonlít a régi, lovagok által fegyvernek használt kovácsoltvas eszközre. Ráadásul párbajozni sem lehet vele, tehát lehetőleg ne próbálunk vele a társunk felé bökni, mert nem biztos, hogy örülni fog neki.

A köztudatban egyébként általában 3-féleképp is emlegetik, bár mindegyik ugyanazt jelenti: kardfűrész, szablyafűrész és orrfűrész!

Persze nem egyetlen orrfűrészt fogok bemutatni, hanem rögtön hármat, méghozzá 3 különböző márkától! És, hogy kövessük a mai trendeket és technológiákat, mind a hármat 18V-os akkutechnológia hajtja.

Csapjunk is bele, nézzük rögtön az első gépet, mely nem más, mint az

AEG BUS 18

a narancsszínű németek szablyafűrésze, mely természetesen a már ismert 18V-os PROLITHIUM akkutechnológiával fut.

AEG BUS 18 Akkus orrfűrész

A három készülék közül ez tűnik a legrobosztusabbnak, ám mindezt csak az AEG dizájnja teszi, hiszen sem méretben, sem súlyban nem nő jelentősen a többiek fölé, a mindössze 3,5kg-os tömegével ugyanott van, ahol a Milwaukee vagy a Metabo fűrésze is. Ami azonban egyből feltűnik még, az a gép tetején lévő sebességkapcsoló, melynek segítségével könnyen válthatunk a gyors, de durva, és a lassabb, de pontosabb, tisztább vágások között. Míg a magas sebesség és a durva vágásminőség tökéletes lehet a faanyagokhoz, a fémeknél ez komoly gondot okozhat, így érdemes eltekerni a kapcsolót, és már tolhatjuk is a fémvágó pengét az anyagba.

Nézzük a száraz számokat: 19 mm lökethossz, 3600 löket/perc. Míg előbbi adat kevesebb, mint a versenytársaké, utóbbival könnyen ellensúlyozza ezt, hiszen így kicsi, de gyors lökésekkel operál, ezáltal a legkeményebb fán is úgy megy át, mint kés a vajon. És, ha már itt tartunk, muszáj megemlíteni a szerszám nélküli fűrészlap cserét, illetve az állítható sarut, ezeknek a funkcióknak hála pedig tényleg gyerekjáték vele a munka. A beépített LED lámpa már csak hab a tortán.

AEG BUS 18 Akkus orrfűrész

Az AEG PROLITHIUM akkutechnológiára külön nem térnék ki, ha érdekel, korábban már írtam róla. (Ráadásul pont a BUS 18-at elemeztem ott is, így néhány egyéb apróságot is olvashattok róla.)



- Feszültség (V) 18



- Üresjárati löketszám (löket/perc) 0 - 3600



- Súly akkumulátorral (kg) 3.5



- Lökethossz (mm) 19

Ára akkumulátor nélkül: 38.433Ft


Következzen egy újabb orrfűrész. Egy újabb német márkától. Ők azonban a narancs helyett inkább a mélyzöldre esküsznek, ráadásul a nevüket is inkább Metabo-nak írják.

Az akkumulátoros kardfűrészük az

ASE 18 LTX

néven fut, melyet nem igazán lehet túlmagyarázni, az ASE a kardfűrészt, a 18 az akkutechnológiát jelenti, míg az LTX a legmagasabb kategóriát jelent, bár akkus kardfűrészből csak ez az egy van nekik.

Ami először szembetűnik a Metabo fűrészével kapcsolatban, hogy egy kicsit furán néz ki... Egy kicsit ugyanis eltértek a megszokott formától, a markolat helyét lejjebb tolták, így a gép fogása is eltér a megszokottól, sőt, dolgozni is más vele. Nem durván, de kell egy-két vágás, mire átszoksz. Az AEG és a Milwaukee gépeinél ugyanis a kezed, ezzel pedig az erőkar is a géptesttel egyvonalban van, itt azonban az egész egy kicsit a géptest alá tolódik. Persze ettől egyik verzió sem lesz jobb vagy rosszabb (biztos mindegyik gyártó csinált tesztet és "véletlenül" mindig ők lettek a legjobbak...).

Metabo ASE 18 LTX Akkus szablyafűrész

Bár az AEG BUS 18-nál nem említettem, a szerszám nélkül cserélhető fűrészlap egyik másik szuper tulajdonsága, hogy fordítva is betehetjük, ezzel jelentősen megkönnyítve a nehezen elérhető vagy a fej fölött végzett munkákat. A kényelem egyébként is magas szinten van a Metabo-nál, az alumínium présöntvényház és a fogantyú is puha, csúszásmentes gumírozást kapott, ezáltal minden helyzetben tökéletes a fogása, rendkívül egyszerűen kontrollálható a gép.

Itt egy kicsit hosszabban térjünk ki az akkutechnológiára... A Metabo jelenleg kétféle 18V-os lítium-ionos akkumulátortípust használ, a régebbi kiadású Ultra-M-et és a nemrég bemutatkozó LiHD-t. Természetesen az ASE 18 LTX mindenféle 18V-os akkumulátorral kompatibilis, ugyanúgy, ahogy minden 18V-os akku belemegy minden 18-as gépbe. Ami különleges, hogy a Metabo az akkumulátorokra is biztosítja a 3 év garanciát, mégpedig az akkuban rejlő szabadalmak miatt, melyeket kizárólag a Metabo használ a piacon. Ilyen például az akkucellák közötti levegőhűtés vagy a csúcstechnológiás elektronika, mely a védelemre és az optimális teljesítményre figyel.

Metabo ASE 18 LTX Akkus orrfűrész



- Feszültség (V) 18



- Üresjárati löketszám (löket/perc) 0 – 2700



- Súly akkumulátorral (kg) 3.6



- Lökethossz (mm) 30

Ára akkumulátor nélkül: 55.370Ft


Ha már idáig ár szerint sorban haladtunk, érkezhet a legdrágább, és talán ezzel együtt a legprofibb a három közül: a

Milwaukee M18 BSX.

Bár a Milwaukee több akkus orrfűrésszel is rendelkezik, próbáltam kiválasztani a középsőt, mind árban, mind teljesítményben, ez pedig a BSX. A felépítése szinte ugyanolyan, mint az AEG-é, csupán a narancs színeket váltotta fel a már jól ismert Milwaukee-piros. A gép egyébként a Milwaukee új, négypólusú motorját kapta, mely még a szénkefés technológián alapul, ugyanúgy, ahogy előbbi két gépünk is. A vágásteljesítményt tekintve egyébként a Milwaukee a legjobb: míg a BSX 85.800 mm/perc sebességgel halad, addig a Metabo ASE 18 LTX eredménye 81.000 mm/perc, az AEG-é pedig 68.400 mm/perc. Persze ezek az adatok legtöbbször nem mérvadók, ám, ha mindennap 4-5 órán át használjuk a gépet, azért már komoly differenciák alakulhatnak ki.

Milwaukee M18 BSX Akkus szablyafűrész

A fűrész egyébként megkapta a szokásos szerszámmentes fűrészlapcserét, az állítható alaplapot, a beépített LED fényt, a töltésszintjelzőt és a gumírozott borítású présöntvény hajtóműházat is. Ráadásul mindezt megdobták egy kiegyensúlyozó mechanizmussal, ami az egyébként is alacsony vibrációs értéket csökkenti még lejjebb, ez pedig nemcsak a fémvágások pontosságát növeli, de a felhasználó kényelmét is. Persze mindezt elég komoly vágásteljesítmény mellett teszi, míg fában 300 mm-t tud, addig fémcsőben 120-at, rozsdamentes acélban pedig 15 mm a vágásteljesítmény, amivel azért már szépen el lehet dolgozgatni.

Milwaukee M18 BSX Akkus szablyafűrész


A Milwaukee akkutechnológiája szintén nem érdemel túl sok szót, persze nem azért, mert annyira rossz, hanem mert erről is készült már egy külön, két részes cikk, melyben minden fontos információ megtalálható. A REDLINK PLUS, a REDLITHIUM-ION és a POWERSTATE technológiák brutális teljesítményt, tökéletes felhasználói élményt és rendkívül hosszú élettartamot biztosítanak.

A Milwaukee FUEL akkutechnológiáról itt olvashatsz:


-
A legújabb Milwaukee-generáció 1. rész


-
A legújabb Milwaukee-generáció 2. rész




- Feszültség (V) 18



- Üresjárati löketszám (löket/perc) 3000



- Súly akkumulátorral (kg) 4.0



- Lökethossz (mm) 28.6

Ára akkumulátor nélkül: 77.300Ft


Természetesen a Szerszámdobozban is elérhető mindegyik termék! Kattints a termék nevére vagy az árára!

Lájkolj minket a Facebookon is, hogy le ne maradj a legújabb hírekről, akciókról!

Szerszámdoboz Áruház!

Amennyiben egyéb hálózati gépre van szüksége,
látogassa meg
oldalunkat!

Egyéb Akcióink

Milwaukee Akció

-
AEG Akció
-

Nilfisk-ALTO Akció
- Ryobi Akció

A kommentek nincsenek engedélyezve